ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Καφές με κουρκουμά και χρυσός καφές latte: Τι προσφέρουν στην υγεία – Πώς να τους φτιάξετε στο σπίτι!

0

Ο καφές με κουρκουμά και ο χρυσός καφές latte έχουν αυξηθεί σε δημοτικότητα τα τελευταία χρόνια και όχι άδικα. Αυτά τα ροφήματα είναι ζεστά, γευστικά και γεμάτα με υγιεινά θρεπτικά συστατικά και αντιοξειδωτικά.

Ο καφές με κουρκουμά είναι απίστευτα απλός, καθώς το μόνο επιπλέον συστατικό είναι ο κουρκουμάς, το κίτρινο μπαχαρικό που χρησιμοποιείται ευρέως στην ινδική μαγειρική. Ο κουρκουμάς περιέχει μια ένωση που ονομάζεται κουρκουμίνη, η οποία είναι αντιφλεγμονώδης και μπορεί να έχει αναλγητικές ιδιότητες.

Ο χρυσός καφές latte είναι ένα άλλο ρόφημα που παρασκευάζεται με κουρκουμά. Μπορεί επίσης να περιέχει άλλα μπαχαρικά, όπως τζίντζερ, μαύρο πιπέρι, ή κανέλα και μπορεί να γίνει με ή χωρίς καφέ.

Αυτό το άρθρο εξετάζει όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε για τον καφέ με κουρκουμά και τα οφέλη του.

Τι είναι ο καφές με κουρκουμά

Για να φτιάξετε καφέ με κουρκουμά, απλά προσθέστε κουρκουμά και άλλα μπαχαρικά, αν θέλετε, στον καφέ σας για να ενισχύσετε το προφίλ υγείας του.
Η κουρκουμίνη είναι μια ισχυρή αντιοξειδωτική ένωση, που δίνει στον κουρκουμά το χαρακτηριστικό του κίτρινο χρώμα. Διαθέτει αντιφλεγμονώδεις, αντιμικροβιακές, αντιγηραντικές και αναλγητικές ιδιότητες.

Πολλοί ισχυρίζονται ότι η ήπια καρυκευμένη γεύση του κουρκουμά λειτουργεί ιδιαίτερα καλά με τον καφέ.Ο σπιτικός καφές με κουρκουμά μπορεί να είναι εξαιρετικά απλός, ανακατεύοντας λίγο κουρκουμά σκόνη σε καφέ φίλτρου, έως πιο περίπλοκος με κάποιες από τις παρακάτω επιπλέον προσθήκες:

    μαύρο πιπέρι
    γαρίφαλο
    κανέλα
    τζίντζερ
    κρέμα γάλακτος ή φυτικής προέλευσης
    γλυκαντικές ουσίες
    βούτυρο
    λάδι καρύδας

Τι είναι ο χρυσός καφές latte

Ο χρυσός καφές latte είναι ένα ζεστό ρόφημα που περιέχει κουρκούμη ως βασικό συστατικό, το οποίο δίνει στο ρόφημα το ελκυστικό χρυσοκίτρινο χρώμα του. Είναι τονωτικό για την υγεία, αλλά πολλοί το πίνουν για το μοναδικό χρώμα και την γεύση του κουρκουμά.

Ο χρυσός καφές latte μπορεί να παρασκευαστεί με διάφορους τρόπους, αλλά βασίζεται σε δύο συστατικά: κουρκουμά και γάλα. Μπορεί να έχει, ή όχι καφέ, καθώς και άλλα μπαχαρικά όπως τζίντζερ, μαύρο πιπέρι, κανέλα και βανίλια. Πολλοί προσθέτουν επίσης μέλι ως γλυκαντικό.

Ο χρυσός καφές latte είναι εύκολο να τον φτιάξετε μόνοι σας χρησιμοποιώντας κουρκουμά και άλλα επιθυμητά συστατικά, αλλά μπορείτε επίσης να αγοράσετε προπαρασκευασμένα μείγματα που απαιτούν μόνο αφρώδες γάλα.

Η επίδραση του καφέ στην απορρόφηση της κουρκουμίνης

Ένα μειονέκτημα του κουρκουμά είναι ότι είναι δύσκολο να απορροφηθεί αποτελεσματικά από τον οργανισμό, γεγονός που περιορίζει την χρησιμότητά του.

Μάλιστα, η προσθήκη κουρκουμά στον καφέ μπορεί να τον κάνει ακόμη πιο δύσχρηστο για το σώμα σας. Σε όξινα υγρά (αυτά με pH 6 και κάτω) η διαλυτότητα της κουρκουμίνης μειώνεται. Ο καφές είναι ένα όξινο ρόφημα με pH 5 περίπου.

Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες στρατηγικές για την βελτίωση της απορρόφησης της κουρκουμίνης από τρόφιμα και ποτά. Το μαύρο πιπέρι συνδυάζεται συνήθως με τον κουρκουμά στον καφέ και σε άλλα πιάτα, επειδή περιέχει την ένωση πιπερίνη, η οποία βοηθάει στην καλύτερη απορρόφηση της κουρκουμίνης.

Επιπλέον, η κουρκουμίνη είναι λιποδιαλυτή, οπότε η κατανάλωσή της με λίπος μπορεί να αυξήσει την απορρόφησή της. Ως εκ τούτου, η προσθήκη μιας πηγής λίπους (γάλα, κρέμα γάλακτος, βούτυρο ή λάδι) στον κουρκουμά μπορεί να σας βοηθήσει να απορροφήσετε αυτήν την ένωση πιο αποτελεσματικά.

Οφέλη από την προσθήκη κουρκουμά στον καφέ

Χάρη στην κουρκουμίνη και άλλες σχετικές ενώσεις, που ονομάζονται κουρκουμινοειδή, που βρίσκονται στον κουρκουμά, ο καφές με κουρκουμά προσφέρει πολλά πιθανά οφέλη. Αυτά περιλαμβάνουν:

    Μειωμένη φλεγμονή: Η κουρκουμίνη μπορεί να ανακουφίσει την χρόνια φλεγμονή, η οποία έχει συνδεθεί με χρόνιες παθήσεις, όπως ο καρκίνος, οι καρδιακές παθήσεις, ο διαβήτης τύπου 2, η ψυχική πτώση και ορισμένες πεπτικές διαταραχές.
    Ανακούφιση από τον πόνο: Η κουρκουμίνη μπορεί να μειώσει τον φλεγμονώδη και νευρικό πόνο. Πολλά φυσικά συμπληρώματα ανακούφισης από τον πόνο χαρακτηρίζουν την κουρκουμίνη ως βασικό συστατικό.
    Αυξημένη αντιοξειδωτική δράση: Η κουρκουμίνη μπορεί να βοηθήσει στην εξουδετέρωση των ελεύθερων ριζών, οι οποίες προκαλούν κυτταρική βλάβη, όταν συσσωρεύονται σε αρκετά υψηλά επίπεδα στο σώμα.
    Ανοσολογική υποστήριξη: Μειώνοντας τη φλεγμονή και αυξάνοντας την αντιοξειδωτική δραστηριότητα, ο κουρκουμάς μπορεί να βοηθήσει τον οργανισμό να απομακρύνει αποτελεσματικότερα τα επιβλαβή παθογόνα.

Ωστόσο, πολλές από τις μελέτες που υποστηρίζουν αυτά τα οφέλη χρησιμοποιούν μεγαλύτερες δόσεις κουρκουμίνης από αυτές που λαμβάνετε από μια περιστασιακή δόση κουρκουμά στον καφέ. Ως εκ τούτου, απαιτούνται ακόμη μεγαλύτερες, υψηλής ποιότητας μελέτες σε ανθρώπους.

Πόσο κουρκουμά να βάλετε στον καφέ σας

Αν έχετε μαγειρέψει με σκόνη κουρκουμά, ξέρετε πόσο ισχυρό μπαχαρικό είναι. Χρειάζεται μόνο μια μικρή ποσότητα για μια ευχάριστη γεύση στα πιάτα με κουρκουμά.

Για τον λόγο αυτό, ένα χρυσός καφές latte, ή καφές με κουρκουμά δεν χρειάζεται πολύ κουρκουμά. Τυπικά, περίπου 1/2 κουταλάκι του γλυκού (1,5 γραμμάρια) κουρκουμά ανά μερίδα είναι αρκετά.

Μη διστάσετε να προσθέσετε περισσότερο, αν σας αρέσει η έντονη γεύση του. Η σκόνη κουρκουμά είναι ασφαλής σε ποσότητες που τυπικά θα χρησιμοποιούνταν στο μαγείρεμα.

Ωστόσο, εάν παίρνετε επίσης συμπληρώματα κουρκουμίνης, φροντίστε να τηρήσετε τις οδηγίες δοσολογίας. Καθημερινές δόσεις κουρκουμίνης 6 γραμμαρίων και πάνω μπορεί να οδηγήσουν σε ήπια πεπτική διαταραχή σε μερικούς ανθρώπους.
Πώς γίνεται ο χρυσός καφές latte στο σπίτι

Είναι απλός στην παρασκευή του και απαιτεί μόνο μερικά συστατικά. Εάν χρησιμοποιείτε άπαχο γάλα, ή φυτικό γάλα χαμηλών λιπαρών, προσθέστε λίγο λάδι καρύδας ή βούτυρο για να αυξήσετε την περιεκτικότητα σε λίπος και να βελτιώσετε την απορρόφηση της κουρκουμίνης.

Συστατικά:

    1 φλιτζάνι (240 ml) γάλα
    1/2 κουταλάκι του γλυκού (2 γραμμάρια) κουρκουμά
    1/4 κουταλάκι του γλυκού (1 γραμμάριο) μαύρο πιπέρι
    1/4 κουταλάκι του γλυκού (1 γραμμάριο) κανέλα
    1/4 κουταλάκι του γλυκού (1 γραμμάριο) εκχύλισμα βανίλιας
    προαιρετικά: μέλι για γεύση
    προαιρετικά: 30-50 ml εσπρέσο ή δυνατό καφέ
    προαιρετικά: 1/2 κουταλιά της σούπας (6 γραμμάρια) βούτυρο ή λάδι καρύδας

Οδηγίες:

    Σε μια μικρή κατσαρόλα, ζεσταίνετε το γάλα, τον κουρκουμά, το πιπέρι, την κανέλα, τη βανίλια, τον προαιρετικό καφέ και το προαιρετικό βούτυρο ή λάδι σε χαμηλή φωτιά. Ανακατεύετε τακτικά μέχρι να ζεσταθεί το διάλυμα.
    Μεταφέρετε προσεκτικά το latte σε μια μεγάλη κούπα και προσθέστε μέλι για γεύση, αν θέλετε.
    Προαιρετικά: Για ένα αφρώδες latte, μεταφέρετε μόνο μια μικρή ποσότητα καφέ στην κούπα σας και χτυπήστε γάλα για να κάνετε αφρό. Στη συνέχεια, γεμίστε προσεκτικά το φλιτζάνι με τον αφρό γάλακτος.

 

iatropedia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ