ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Κολπική μαρμαρυγή: Συμπτώματα και αιτίες

0

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ο ακανόνιστος και συχνά γρήγορος καρδιακός ρυθμός που μπορεί να αυξήσει τον κίνδυνο εγκεφαλικών επεισοδίων, καρδιακής ανεπάρκειας και άλλων επιπλοκών που σχετίζονται με την καρδιά.

Κατά τη διάρκεια της κολπικής μαρμαρυγής, οι δύο άνω θάλαμοι της καρδιάς (κόλποι) χτυπούν χαοτικά και ακανόνιστα, εκτός συντονισμού με τους δύο κάτω θαλάμους (κοιλίες) της καρδιάς. Τα συμπτώματα κολπικής της μαρμαρυγής συχνά περιλαμβάνουν αίσθημα ταχυπαλμίας, δύσπνοια και γενικευμένη αδυναμία.

Παρόλο που η καθεαυτή κολπική μαρμαρυγή συνήθως δεν είναι απειλητική για τη ζωή, θεωρείται μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που μερικές φορές απαιτεί επείγουσα θεραπεία.

Μια σημαντική ανησυχία με την κολπική μαρμαρυγή είναι η πιθανότητα ανάπτυξης θρόμβων αίματος εντός των άνω θαλάμων της καρδιάς. Αυτοί οι θρόμβοι αίματος που σχηματίζονται στην καρδιά μπορεί να φτάσουν σε άλλα όργανα και να οδηγήσουν σε αποκλεισμένη ροή αίματος (ισχαιμία).

Κολπική μαρμαρυγή: Συμπτώματα

Μερικά άτομα με κολπική μαρμαρυγή δεν εμφανίζουν συμπτώματα και δεν γνωρίζουν καν ότι πάσχουν έως ότου ανακαλυφθεί το πρόβλημα κατά τη διάρκεια κάποιας φυσικής εξέτασης.
Όσοι έχουν συμπτώματα κολπικής μαρμαρυγής μπορεί να παρουσιάσουν τα ακόλουθα:

    Αίσθημα ταχυπαλμίας
    Αδυναμία
    Μειωμένη ικανότητα άσκησης
    Κούραση
    Ζάλη
    Δυσκολία στην αναπνοή
    Πόνος στο στήθος

Η κολπική μαρμαρυγή μπορεί να είναι:

    Τυχαία. Στην περίπτωση αυτή ονομάζεται παροξυσμική κολπική μαρμαρυγή. Μπορεί να έχετε συμπτώματα που “έρχονται και φεύγουν” και συνήθως διαρκούν από λίγα λεπτά έως ώρες. Μερικές φορές τα συμπτώματα εμφανίζονται για μια εβδομάδα και τα επεισόδια μπορεί να συμβαίνουν επανειλημμένα. Τα συμπτώματά σας μπορεί να εξαφανιστούν μόνα τους ή μπορεί να χρειαστείτε θεραπεία.
    Επίμονη. Με αυτόν τον τύπο κολπικής μαρμαρυγής, ο καρδιακός σας ρυθμός δεν επιστρέφει στο φυσιολογικό από μόνος του. Εάν έχετε επίμονη κολπική μαρμαρυγή, θα χρειαστείτε θεραπεία, όπως ηλεκτροπληξία ή φάρμακα για να αποκαταστήσετε τον καρδιακό σας ρυθμό.
    Μακροχρόνια κι επίμονη. Αυτός ο τύπος κολπικής μαρμαρυγής είναι συνεχής και διαρκεί περισσότερο από 12 μήνες.
    Μόνιμη. Σε αυτόν τον τύπο κολπικής μαρμαρυγής, ο ανώμαλος καρδιακός ρυθμός δεν μπορεί να αποκατασταθεί. Θα έχετε κολπική μαρμαρυγή μόνιμα και συχνά χρειάζεστε φάρμακα για τον έλεγχο του καρδιακού σας ρυθμού και για την πρόληψη θρόμβων αίματος.

Κολπική μαρμαρυγή: Αιτίες

Ο καρδιακός ρυθμός στην κολπική μαρμαρυγή μπορεί να κυμαίνεται από 100 έως 175 παλμούς το λεπτό. Το φυσιολογικό εύρος καρδιακού ρυθμού είναι 60 έως 100 παλμούς το λεπτό.

Η καρδιά σας αποτελείται από τέσσερις θαλάμους: δύο άνω θαλάμους (κόλποι) και δύο κάτω θαλάμους (κοιλίες). Εντός του άνω δεξιού θαλάμου της καρδιάς σας υπάρχει μια ομάδα κυττάρων που παίζει τον ρόλο του φυσικού βηματοδότη της καρδιάς. Εκεί παράγεται το σήμα που ξεκινά κανονικά κάθε καρδιακό παλμό. Η κίνηση του σήματος αναγκάζει την καρδιά να συμπιέζεται (συστέλλεται), στέλνοντας αίμα στην καρδιά και το σώμα. Στην κολπική μαρμαρυγή, το σήμα στους άνω θαλάμους της καρδιάς σας είναι ακανόνιστο.
Πιθανές αιτίες κολπικής μαρμαρυγής

Οι ανωμαλίες ή οι βλάβες στη δομή της καρδιάς είναι η πιο κοινή αιτία κολπικής μαρμαρυγής.

Οι πιο πιθανές αιτίες κολπικής μαρμαρυγής είναι:

    Υψηλή πίεση του αίματος
    Έμφραγμα
    Στεφανιαία νόσος
    Μη φυσιολογικές καρδιακές βαλβίδες
    Καρδιακά ελαττώματα με τα οποία γεννήσατε (συγγενής)
    Υπερθειρεοειδισμός, ή άλλη μεταβολική ανισορροπία
    Έκθεση σε διεγερτικές ουσίες, όπως φάρμακα, καφεΐνη, καπνός, ή αλκοόλ
    Σύνδρομο άρρωστου κόλπου (προβληματική λειτουργία του φυσικού βηματοδότη της καρδιάς)
    Πνευμονικές παθήσεις
    Προηγούμενη καρδιοχειρουργική επέμβαση
    Ιογενείς λοιμώξεις
    Στρες λόγω χειρουργικής επέμβασης, πνευμονίας ή άλλων ασθενειών
    Υπνική άπνοια

 

iatropedia.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ