ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Τα εκτεθειμένα στον κορωνοϊό επαγγέλματα

0

Η μετάδοση του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στον εργασιακό χώρο ήταν ο λόγος για τις μισές επιδημικές εξάρσεις της νόσου που καταγράφηκαν σε ασιατικές χώρες στην αρχή της πανδημίας, ενώ μεταξύ των επαγγελματιών φαίνεται ότι κινδυνεύουν περισσότερο το υγειονομικό προσωπικό, οι οδηγοί ταξί, οι εργαζόμενοι στις πωλήσεις, στην καθαριότητα και οι αστυνομικοί.

Σε αυτά τα συμπεράσματα κατέληξε ομάδα ερευνητών της Σχολής Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ των ΗΠΑ (Harvard T.H. Chan School of Public Health) στην οποία συμμετέχει και ο Ελληνοαμερικανός επιστήμονας Στέφανος Κέιλς και η οποία είχε στόχο να εξετάσει τις επαγγελματικές ομάδες που εμφανίζουν αυξημένο κίνδυνο για τη μετάδοση της COVID-19. Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι κίνδυνοι για το ιατρονοσηλευτικό προσωπικό είναι γνωστοί, ωστόσο τα έως σήμερα δεδομένα για άλλα επαγγέλματα που έχουν συχνή συνδιαλλαγή με το κοινό είναι αρκετά περιορισμένα.

Οι ερευνητές ανέλυσαν επιδημιολογικά δεδομένα της πανδημίας από το Χονγκ Κονγκ, την Ιαπωνία, τη Σιγκαπούρη, την Ταϊβάν, την Ταϊλάνδη και το Βιετνάμ, των πρώτων 40 ημερών της εμφάνισης της νόσου, εστιάζοντας στις περιπτώσεις πιθανής μετάδοσης στον εργασιακό χώρο. Από την ανάλυση προκύπτει ότι η μετάδοση του κορωνοϊού στην εργασία ήταν υπεύθυνη για το 48% των αρχικών εξάρσεων της πανδημίας σε αυτές τις χώρες.

Η μετάδοση στον εργασιακό χώρο στις υγειονομικές δομές αφορούσε το 22% των περιπτώσεων αυτών. Ωστόσο αρκετές περιπτώσεις καταγράφηκαν και σε άλλους επαγγελματίες, όπως σε οδηγούς ταξί, ξεναγούς, καθαριστές, αστυνομικούς ή άλλους επαγγελματίες Υγείας, με περιορισμένη χρήση μέτρων ατομικής προστασίας στην αρχή της πανδημίας.

Ειδικότερα, οι οδηγοί ταξί και οι εργαζόμενοι στον τομέα των μεταφορών αποτελούσαν το 18% των περιπτώσεων μετάδοσης του κορωνοϊού σε χώρους εργασίας, οι εργαζόμενοι στον τομέα των πωλήσεων –συμπεριλαμβανομένων των εργαζομένων σε ταξιδιωτικά γραφεία, σε ξενοδοχεία και σε χώρους εστίασης– ήταν επίσης το 18%, οι επιστάτες και οι εργαζόμενοι στον καθαρισμό κατοικιών ήταν το 9% του συνόλου, ενώ οι επαγγελματίες σε υπηρεσίες που σχετίζονται με τη δημόσια ασφάλεια (αστυνομικοί, πυροσβέστες, υπηρεσίες φύλαξης κ.ά.) ήταν το 7% των περιπτώσεων μετάδοσης σε εργασιακό χώρο. Σημειώνεται ότι η ιχνηλάτηση των επαφών σε αυτές τις εργασιακές ομάδες συχνά είναι πολύ πιο απαιτητική και χρονοβόρα, συγκριτικά με τους επαγγελματίες Υγείας.

Aνάλογα με το στάδιο

Οπως επισημαίνουν οι γιατροί της Θεραπευτικής Κλινικής της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου Αθηνών Μαρία Γαβριατοπούλου, Γιάννης Ντάνασης και Θάνος Δημόπουλος συνοψίζοντας τα κύρια ευρήματα, η μελέτη αναφέρει ότι, καθώς εξελίσσονται οι επιδημικές εξάρσεις στις χώρες που εξετάσθηκαν, διαφορετικές επαγγελματικές ομάδες διέτρεχαν μεγαλύτερο κίνδυνο λοίμωξης COVID-19 ανάλογα με το στάδιο της επιδημίας.

Ετσι, κατά τις πρώτες δέκα ημέρες μετά την καταγραφή του πρώτου κρούσματος, ο κίνδυνος ήταν μεγαλύτερος για τους εργαζομένους σε υπηρεσίες και πωλήσεις, σε κατασκευαστικές υπηρεσίες, αλλά και για οδηγούς και οι ιερείς.

Καθώς η επιδημία επεκτεινόταν πέρα των 10 ημερών, αυξήθηκε ο κίνδυνος λοίμωξης για τους επαγγελματίες Υγείας, τους επιστάτες και τους εργαζομένους στην καθαριότητα, καθώς και για τους αστυνομικούς.

Πέντε νέα κρούσματα, κανένας θάνατος
Πέντε νέα κρούσματα του κορωνοϊού SARS-CoV-2 καταγράφηκαν χθες στη χώρα μας. Εξ αυτών, τέσσερα σχετίζονται με γνωστή συρροή κρουσμάτων και ένα εντοπίστηκε σε έλεγχο πτήσης από το εξωτερικό. Ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων είναι 2.909. Διασωληνωμένοι νοσηλεύονται 16 ασθενείς, ενώ 105 έχουν εξέλθει των ΜΕΘ. Δεν καταγράφηκε χθες θάνατος λόγω του κορωνοϊού. Ο αριθμός των θυμάτων της νόσου στην Ελλάδα είναι 175. Εν τω μεταξύ, ακόμα ένα βήμα στην επιστροφή στην «κανονικότητα» έγινε με την άρση της αναστολής των αδειών για το προσωπικό των νοσοκομείων, Κέντρων Υγείας, ΕΚΑΒ, ΕΟΔΥ και γενικά όλων των υπηρεσιών του υπουργείου Υγείας και φορέων που υπάγονται σε αυτό. Σύμφωνα με τη σχετική υπουργική απόφαση, η άρση της αναστολής, η οποία είχε επιβληθεί λόγω της πανδημίας, ισχύει έως τις 30 Σεπτεμβρίου, ενώ επισημαίνεται η ανάγκη κατά τη χορήγηση των αδειών να λαμβάνεται μέριμνα για τη διασφάλιση της εύρυθμης λειτουργίας των υπηρεσιών.

kathimerini.gr

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ