ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Παγκόσμια ιατρική πρωτιά στην Ελλάδα. Γεννήθηκε το πρώτο παιδί με Μεταφορά Μητρικής Ατράκτου

0

Μία σημαντική παγκόσμια ιατρική πρωτιά έλαβε χώρα στην Ελλάδα με την γέννηση του πρώτου παιδιού με τη μέθοδο «Μεταφοράς Μητρικής Ατράκτου».

Το υγιέστατο αγοράκι γεννήθηκε 2.960 γραμμάρια από μία 32χρονη νέα μητέρα, η οποία πριν καταφύγει σε αυτή την πρωτοποριακή μέθοδο γονιμοποίησης, η οποία βρίσκεται ακόμα σε πειραματικό και δοκιμαστικό στάδιο, είχε προσπαθεί αρκετές φορές να μείνει έγκυος με την μέθοδο της εξωσωματικής γονιμοποίησης, χώρις όμως επιτυχία.

Όπως έχει γίνει γνωστό τόσο η μαμά όσο και το νεογέννητο αγοράκι είναι πολύ καλά στην υγεία τους, ενώ η συγκεκριμένη γέννα αποτελεί παγκόσμια πρωτιά με την πρωτοποριακή ιατρική μέθοδο της «Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου» που για πρώτη φορά εφαρμόστηκε στην Ελλάδα και προσφέρει τη δυνατότητα διατήρησης του γενετικού υλικού της μητέρας, όπως ανακοίνωσαν οι εκπρόσωποι Κέντρου Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

«Η μέθοδος εφαρμόστηκε από την Institute of Life και την Embryotools για την αντιμετώπιση προβλημάτων υπογονιμότητας που συνδέονται με επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης λόγω κυτταροπλασματικής δυσλειτουργίας των ωαρίων ή σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις», εξήγησε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου ο πρόεδρος της Institute of Life Παναγιώτης Ψαθάς.

Πρόσθεσε ότι «το αναφαίρετο δικαίωμα της γυναίκας να γίνει μητέρα µε δικό της γενετικό υλικό έγινε πραγματικότητα για πρώτη φορά σε παγκόσμιο ιατρικό επίπεδο».

Σημειώνεται ότι η μέθοδος της «Μεταφοράς της Μητρικής Ατράκτου», που αναπτύχθηκε μετά από δυόμιση χρόνια πρωτοποριακών κλινικοεργαστηριακών ερευνών στο εργαστήριο της Institute of Life στην Ελλάδα, αφορά στη μιτοχονδριακή αντικατάσταση σε ανθρώπινα ωάρια, διατηρώντας ακέραιο το γενετικό υλικό της γυναίκας που επιθυμεί να τεκνοποιήσει.

Κατά αυτόν τον τρόπο, δίνεται η δυνατότητα στους ειδικούς να αντιμετωπίσουν προβλήματα γυναικών με υπογονιμότητα και επαναλαμβανόμενες αποτυχίες εξωσωματικής γονιμοποίησης που οφείλονται σε κυτταροπλασματικές δυσλειτουργίες των ωαρίων τους ή γυναικών που πάσχουν από σπάνιες μιτοχονδριακές γενετικές παθήσεις.

Παρόλα αυτά, πρέπει να τονισθεί πως η μέθοδος βρίσκεται ακόμα σε πειραματικές δοκιμές και δεν είναι σαφές κατά πόσο είναι, προς το παρόν τουλάχιστον, απόλυτα ασφαλής.

Όπως αναφέρθηκε η κλινική εφαρμογή της μεθόδου «Μεταφορά Μητρικής Ατράκτου» τελεί υπό την αδειοδότηση και την εποπτεία της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ