ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Ανδρέας Ξανθός: Ακραίο, ωμό και κυνικό αφήγημα του κ. Μητσοτάκη για τη δημόσια Υγεία

0

Για ακραίο, ωμό και κυνικό αφήγημα του κ. Μητσοτάκη για τη δημόσια Υγεία μίλησε ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός, στο ραδιόφωνο 24/7 στους 88,6 στην εκπομπή "Σκληρό Ροκ" και στον Σεραφείμ Κοτρώτσο.

Απαντώντας στον πρόεδρο της ΝΔ, Κυριάκο Μητσοτάκη, σχετικά με την πρότασή του για εμπλοκή ιδιωτών στη Δημόσια Υγεία είπε πως “πίσω από μια υποκριτική αναφορά για την ανάγκη να υπάρχει δημόσια Υγεία, πάντα υπήρχε στο πίσω μέρος του μυαλού τους, που λέει οτι το θέμα δεν είναι το κρατικό. Θυμίζω στον Κ. Μητσοτάκη ότι στα κρατικά νοσοκομεία προσφεύγει η πλειονότητα των πολιτών".

Απαντώντας σε όσα είπε ο αρχηγός της Νέας Δημοκρατίας για τη δημόσια Υγεία, ο κ. Ξανθός τόνισε ότι εντυπωσιάζεται από τις διατυπώσεις του κ. Μητσοτάκη.

"Πρόκειται για πράγματα ανήκουστα. Χρειάζεται μεγάλη προσπάθεια για να γίνει αντιληπτό τι εννοεί πίσω από αυτές τις διατυπώσεις" τόνισε ο κ. Ξανθός αναφερόμενος στην εμπλοκή ιδιωτών στη δημόσια Υγεία.

"Αυτή η λογική αγνοεί ότι ο κύριος κορμός της δημόσιας Υγείας είναι τα δημόσια νοσοκομεία", σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι "ο κ. Μητσοτάκης μας λέει να βάλουμε τις ιδιωτικές εταιρείες στο σκληρό πυρήνα των υπηρεσιών του ΕΣΥ.

"Εμείς θεωρούμε ότι πρέπει να επενδύσουμε στο δημόσιο σύστημα Υγείας και όχι να αγοράζουμε υπηρεσίες από τον ιδιωτικό τομέα. Το δημόσιο σύστημα, καλύπτει ιατρικά τεκμηριωμένες ανάγκες, ενώ ο ιδιωτικός τομέας καλύπτει τη ζήτηση που πολλές φορές είναι και τεχνητή. Αυτό οδηγεί και σε αύξηση της δαπάνης και σε αύξηση της οικονομικής επιβάρυνσης του πολίτη. Διότι έχουν τον τρόπο τους οι ιδιωτικές δομές υγείας να υπερτιμολογούν", σημείωσε ο υπουργός και πρόσθεσε:

"Το ζητούμενο σε μία χώρα η οποία προσπαθεί να ανακάμψει από την κρίση, είναι να βάλει σε προτεραιότητα το κοινωνικό κράτος και όχι να αναδιανείμουμε υπέρ του ιδιωτικού τομέα συρρικνώνοντας του ΕΣΥ, όπως προτείνει ο κ. Μητσοτάκης".

"Εμείς πιστεύουμε ότι για να μειωθούν οι ανισότητες στην Υγεία χρειαζόμαστε έναν ισχυρό δημόσιο τομέα Υγείας", συμπλήρωσε ο κ. Ξανθός, ενώ για τις προσλήψεις είπε: "Εντός του Μαϊου θα προκηρυχθούν 1.000 θέσεις ιατρών και μέσα στο καλοκαίρι άλλες 1500". Σε σχέση με τους συμβασιούχους οι συμβάσεις των οποίων λήγουν στις 31 Μαϊου συμπλήρωσε ότι "νομοθετούμε παράταση μέχρι να ολοκληρωθεί ο διαγωνισμός μέσω ΑΣΕΠ".

Σημειώνεται ότι μιλώντας ο αρχηγός της ΝΔ στον ΣΚΑΪ, ανέφερε ότι θέλει μια δημόσια υγεία αποτελεσματική και για το συμφέρον της κοινωνίας. Μάλιστα υπογράμμισε ότι υπάρχει υπό μελέτη σχέδιο "για την σύμπραξη δημοσίου με ιδιώτες στην δημόσια υγεία, γιατί αυτό που με ενδιαφέρει είναι η δημόσια υγεία να είναι φθηνή και αποτελεσματική, και όχι απλώς κρατική!".

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ