ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΥΓΕΙΑ

Η διατροφική αντιμετώπιση της γαστρεντερίτιδας

0

Η δίαιτα που πρέπει να ακολουθήσει ο ασθενής

Γαστρεντερικές διαταραχές, όπως είναι η διάρροια και ο εμετός, προκαλούνται συχνά από μολύνσεις (γαστρεντερίτιδα) ή από τροφικές δηλητηριάσεις. Σπανιότερα η αιτιολογία είναι κάποια σοβαρή μολυσματική ασθένεια ή κάποιο χρόνιο νόσημα του πεπτικού (όπως είναι η κοιλιοκάκη ή η νόσος του Chron).

Στην πλειοψηφία των περιπτώσεων η οξεία γαστρεντερίτιδα είναι μια αυτοπεριοριζόμενη κατάσταση που διαρκεί 3-5 ημέρες. Σε διάρκεια νόσου άνω των 5 ημερών, χρειάζεται εργαστηριακός έλεγχος για αναζήτηση του αιτίου.

Βασικές οδηγίες

Οι διάρροιες και οι εμετοί προκαλούν αφυδάτωση. Πρωταρχικό ρόλο λοιπόν παίζει η ενυδάτωση του ασθενούς, από το στόμα. Αυτό το πετυχαίνουμε εάν καταναλώνουμε νερό, αφεψήματα και ισοτονικά διαλύματα σε μικρές ποσότητες και σε τακτά χρονικά διαστήματα, ώστε να αναπληρώνουμε τα υγρά.

Σε περιπτώσεις με έντονα συμπτώματα και αδυναμία λήψης υγρών από το στόμα χρειάζεται νοσοκομειακή περίθαλψη με ενδοφλέβια χορήγηση υγρών.

Η διατροφή μας πρέπει να είναι χαμηλής περιεκτικότητας σε φυτικές ίνες (λαχανικά, δημητριακά πρωινού, φρούτα π.χ. δαμάσκηνο, σύκα, κ.λ.π.) και να δώσουμε έμφαση κυρίως στους απλούς υδατάνθρακες, όπως είναι το λευκό ψωμί, τα ζυμαρικά, το ρύζι, η ζάχαρη. Καλό είναι επίσης να αποφεύγονται τα γαλακτοκομικά προϊόντα (γάλα, γιαούρτι, τυρί).

Επίσης, φροντίζουμε για το καλό πλύσιμο χεριών κατόπιν επαφής με άτομο που πάσχει από γαστρεντερίτιδα.

Προκειμένου να αποφευχθεί η γαστρεντερίτιδα, άτομα που ταξιδεύουν θα πρέπει να αποφεύγουν τροφές που δεν είναι μαγειρεμένες σωστά και από μη εγγυημένα εστιατόρια, το μη εμφιαλωμένο νερό, τα παγάκια, καθώς και τα φρούτα ή λαχανικά με τη φλούδα τους.

Διατροφικές οδηγίες

Τροφές που δεν επιτρέπονται

Γάλα και γαλακτοκομικά, γλυκά, φρούτα, λαχανικά, τηγανητά, σάλτσες, πατατάκια (γαριδάκια κ.λ.π.), κιμάς, ζαμπόν, μπέικον.

Τροφές που επιτρέπονται

Βρασμένο ρύζι (λαπάς), φιδές, αναψυκτικά τύπου cola ή σόδα (όχι πορτοκαλάδες, λεμονάδες κ.λ.π.), τσάι με λεμόνι, χυμός κομπόστας (όχι το φρούτο-για τα παιδία μπορεί να αραιωθεί με λίγο νερό), κοτόπουλο βραστό (στήθος χωρίς πέτσα), μακαρόνια άσπρα, ψάρια (άπαχα, βραστά ή ψητά), κράκερς, βραστό αυγό, κατά προτίμηση με τη σειρά που αναφέρονται. Επίσης επιτρέπονται φακελάκια ALMORA (3-5 ημερησίως) και ηλεκτρολυτικό διάλυμα.

Εφαρμογή της παραπάνω δίαιτας για 2-3 ημέρες και σταδιακά προσθέτουμε στο διαιτολόγιο τις διάφορες τροφές με τελευταία τα όσπρια και τα βαριά λιπαρά φαγητά.

Για τα παιδιά δίνουμε το γάλα σε διπλάσια αραίωση πυκνώνοντας το σιγά-σιγά.

Ένα χρήσιμο πρακτικό διάλυμα για χορήγηση υγρών και ηλεκτρολυτών από το στόμα φτιάχνεται προσθέτοντας σε 1 λίτρο νερό.

4 κουταλάκια γλυκού ζάχαρη,

¾ κουταλάκι γλυκού αλάτι (στα παιδιά ¼ ή ½),

1 κουταλάκι γλυκού μαγειρική σόδα (στα παιδιά ¼ ή ½ ),

1 ποτήρι χυμό πορτοκάλι ή δύο μπανάνες ή ένα ποτήρι coca-cola.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ