ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Μαζική κινητοποίηση για τα τρία χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών - Ποιοι συμμετέχουν

0

 Συνδικάτα και φορείς καλούν σε μαζική συμμετοχή αύριο Σάββατο 28 Φλεβάρη – Στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00

Σε μαζική κινητοποίηση προχωρούν εργατικά σωματεία, συνδικαλιστικές οργανώσεις και κοινωνικοί φορείς στο Ρέθυμνο, με αφορμή τη συμπλήρωση τριών ετών από την τραγωδία στα Τέμπη. Το συλλαλητήριο θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 28 Φλεβάρη στις 12:00 το μεσημέρι στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη, με βασικό σύνθημα «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας». 

Στο κάλεσμα συμμετέχουν συνδικάτα, επαγγελματικά σωματεία, ενώσεις εργαζομένων, σύλλογοι εκπαιδευτικών, υγειονομικών και γονέων, καθώς και άλλοι μαζικοί φορείς της πόλης. Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου έχει προκηρύξει στάση εργασίας από τις 11:00 έως τις 15:00, διευκολύνοντας τη συμμετοχή των εργαζομένων.

Στο κάλεσμά τους οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση αναφέρουν:

«Τρία χρόνια συμπληρώνονται το Σάββατο 28 Φλεβάρη από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους νέους και νέες.

Φέτος, τρία χρόνια μετά, το δίλημμα που έβγαλε λαό και νεολαία στους δρόμους, με τα εγκλήματα στις ράγες του κέρδους να μη σταματούν, παραμένει: "Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας".

Και πριν τα Τέμπη και μετά, τα εγκλήματα πολλά… Μάνδρα, Μάτι, πλημμύρες και φωτιές που κοστίζουν ανθρώπινες ζωές. 

Με τη μαύρη αυτή επέτειο να πλησιάζει, η οργή και η αγανάκτηση φουντώνουν, αφού ένας ακήρυχτος πόλεμος διεξάγεται καθημερινά απέναντι στις ζωές μας.

Η εγκληματική πολιτική του κέρδους, με νόμους που οι κυβερνήσεις κόβουν και ράβουν στα μέτρα της κερδοφορίας, κόστισε τη ζωή στις 5 εργάτριες μανάδες στη μπισκοτοβιομηχανία «Βιολάντα» στα Τρίκαλα. Προκαλούν όσοι, πριν στεγνώσει το αίμα, μιλούσαν για το «πλήγμα στην επιχειρηματικότητα», για «καινοτόμα επιχείρηση χωρίς καμινάδα» που έγινε ολόκληρη μια καμινάδα με την έκρηξη, ενώ είναι από τις επιχειρήσεις που πίεζαν να ψηφιστεί ο νόμος για τις 13 ώρες δουλειάς...

Μια ολόκληρη κοιλάδα των Τεμπών βρίσκεται μπροστά μας… Γιατί οι αιτίες και οι υπεύθυνοι είναι εδώ: η εγκληματική πολιτική του κέρδους που δε λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή, το εχθρικό για τον εργαζόμενο λαό κράτος που υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της κερδοφορίας, της ανταγωνιστικότητας των ομίλων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Τα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς με εκατοντάδες νεκρούς κάθε χρόνο φωνάζουν ότι τα Τέμπη βρίσκονται ανάμεσά μας. Συνολικά 201 θύματα εργοδοτικών εγκλημάτων το 2025.

Χωρίς ελέγχους, με τα αφεντικά να έχουν στα χέρια τους ολόκληρο νομοθετικό οπλοστάσιο για να επιβάλλουν δουλειά από το πρωί ως το βράδυ, με πάμφθηνα μεροκάματα και με πρωτόκολλα ασφάλειας της εργασίας μόνο στα χαρτιά.

Και ενώ το μεροκάματο εξανεμίζεται πριν τελειώσει ο μήνας:

    Η κατάσταση στα νοσοκομεία χειροτερεύει, με τους υγειονομικούς να εξαναγκάζονται σε υπερεργασία, να τίθεται σε κίνδυνο η υγεία τους αλλά και η ασφάλεια των ασθενών. Η Υγεία μετατρέπεται σε εμπόρευμα, τα δημόσια νοσοκομεία υποβαθμίζονται και ο λαός την ακριβοπληρώνει για να αυξάνονται τα κέρδη των ιδιωτικών ομίλων.

    Τα παιδιά μας σπουδάζουν με στερήσεις και θυσίες. Με την εμπορευματοποίηση της Παιδείας, με σχολεία χωρίς υποδομές και ασφάλεια, την ώρα που δισεκατομμύρια ευρώ δίνονται για πολεμικούς εξοπλισμούς στο πλαίσιο του ΝΑΤΟ.

    Κρίσιμες υποδομές μετατρέπονται σε κρίκους πολεμικής εμπλοκής, με τους εργαζόμενους να γίνονται αναλώσιμοι και τη χώρα ορμητήριο εναντίον άλλων λαών.

Καμία εμπιστοσύνη στην εγκληματική πολιτική και σε όσους την υπηρετούν, που παίζουν τη ζωή μας κορώνα-γράμματα.

Για να υπερασπιστούμε τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας απαιτείται σύγκρουση και οργανωμένος αγώνας, μέσα από τα συνδικάτα και τα σωματεία. Μόνο έτσι μπορεί να ανοίξει ο δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Με την εργατική τάξη μπροστά, σε κοινό αγώνα με αγρότες, αυτοαπασχολούμενους και επαγγελματίες, μπορούμε να διεκδικήσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και ευημερία.

Για να κερδίσουμε εμείς, πρέπει να χάσει το κεφάλαιο. Μέση λύση δεν υπάρχει.

Η πραγματική δικαίωση για τα Τέμπη και για κάθε θύμα της πολιτικής που θυσιάζει την ανθρώπινη ζωή στο βωμό του κέρδους, θα έρθει μόνο μέσα από τον συλλογικό αγώνα για την ανατροπή αυτής της πολιτικής.

Οι ζωές μας δεν είναι κόστος. 
Με τον αγώνα μας θα κατακτήσουμε όλα όσα έχουμε ανάγκη εμείς και τα παιδιά μας». 

Οι συμμετέχοντες στην κινητοποίηση:

    Ένωση Γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου

    Ένωση Λειτουργών Μέσης Εκπαίδευσης (ΕΛΜΕ) Ρεθύμνου

    Σύλλογος Υπαλλήλων Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου

    Σωματείο Καθαριστριών Δημοσίων και Ιδιωτικών Κτιρίων Ρεθύμνου

    Συνδικάτο Οικοδόμων και Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου

    Σύλλογος Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης (ΣΕΠΕ) Νομού Ρεθύμνου

    Νέο Σωματείο Κρέτα Φαρμς

    Αλβανική Κοινότητα Ρεθύμνου

    Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Ρεθύμνου

    Σωματείο Συνταξιούχων ΙΚΑ Ρεθύμνου

    Σύλλογος Εργαζομένων Νοσοκομείου Ρεθύμνου

    Ένωση Γονέων Ρεθύμνου

    Σύλλογος Λογιστών και Υπαλλήλων Ιδιωτικών Επιχειρήσεων Ρεθύμνου

    Νομαρχιακό Τμήμα ΑΔΕΔΥ Ρεθύμνου

    Ένωση Μηχανικών Δημοσίων Υπαλλήλων Διπλωματούχων Ανώτατων Σχολών (ΕΜΔΥΔΑΣ) Δυτικής Κρήτης. 

Το κάλεσμα του Συνδικάτου Οικοδόμων & Συναφών Επαγγελμάτων Ρεθύμνου: 

«3 χρόνια από το έγκλημα στα Τέμπη: «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας» – Συλλαλητήριο στις 28 Φλεβάρη στις 12 το πρωί στον Άγνωστο.

Τρία χρόνια συμπληρώνονται το Σάββατο 28 Φλεβάρη από το προδιαγεγραμμένο έγκλημα στα Τέμπη, που στοίχισε τη ζωή σε 57 ανθρώπους, στην πλειοψηφία τους νέους και νέες.

Φέτος, τρία χρόνια μετά, το δίλημμα που έβγαλε λαό και νεολαία στους δρόμους, με τα εγκλήματα στις ράγες του κέρδους να μη σταματούν, παραμένει: «Ή τα κέρδη τους ή οι ζωές μας».

Με τη μαύρη αυτή επέτειο να πλησιάζει, η οργή και η αγανάκτηση φουντώνουν, αφού ένας ακήρυχτος πόλεμος διεξάγεται καθημερινά απέναντι στις ζωές μας.

Αυτός ο πόλεμος, η εγκληματική πολιτική του κέρδους, με τη βούλα των νόμων που οι κυβερνήσεις τους κόβουν και τους ράβουν στα μέτρα της κερδοφορίας, κόστισε τη ζωή στις 5 εργάτριες μανάδες στη μπισκοτοβιομηχανία «Βιολάντα» στα Τρίκαλα. Προκαλούν όσοι, πριν στεγνώσει το αίμα, σαν παπαγάλοι μιλούσαν για το «πλήγμα στην επιχειρηματικότητα», για «καινοτόμα επιχείρηση χωρίς καμινάδα» που έγινε ολόκληρη μια καμινάδα με την έκρηξη, ενώ είναι από τις επιχειρήσεις που πίεζαν να ψηφιστεί ο νόμος για τις 13 ώρες δουλειάς...

Μια ολόκληρη κοιλάδα των Τεμπών βρίσκεται μπροστά μας… Γιατί οι αιτίες και οι υπεύθυνοι είναι εδώ: η εγκληματική πολιτική του κέρδους που δε λογαριάζει την ανθρώπινη ζωή, το εχθρικό για τον εργαζόμενο λαό κράτος που υπηρετεί η κυβέρνηση της ΝΔ και όλα τα κόμματα που πίνουν νερό στο όνομα της κερδοφορίας, της ανταγωνιστικότητας των ομίλων, της ΕΕ και του ΝΑΤΟ.

Χώροι δουλειάς που έχουν μετατραπεί κυριολεκτικά σε σύγχρονα σφαγεία, με τις εργαζόμενες και τους εργαζόμενους να φεύγουν για το μεροκάματο από το σπίτι και να μην ξέρουν αν θα γυρίσουν σώοι και αβλαβείς στις οικογένειές τους.

Τα εργοδοτικά εγκλήματα στους χώρους δουλειάς με εκατοντάδες νεκρούς κάθε χρόνο φωνάζουν ότι τα Τέμπη βρίσκονται ανάμεσά μας. Μόνο στον κλάδο των κατασκευών είχαμε το 2025, 51 νεκρούς εργάτες και συνολικά 201 θύματα εργοδοτικών εγκλημάτων. (Στο Ρέθυμνο μόνο τα τρία τελευταία χρόνια είχαμε 14 νεκρούς συναδέλφους).

Η ζωή μας βρίσκεται καθημερινά σε κίνδυνο. Οι χώροι δουλειάς έχουν γίνει αρένες θανάτου, χωρίς μέτρα προστασίας, χωρίς ελέγχους, με τα αφεντικά να έχουν στα χέρια τους ολόκληρο νομοθετικό οπλοστάσιο για να επιβάλλουν δουλειά από το πρωί ως το βράδυ, με πάμφθηνα μεροκάματα και με πρωτόκολλα ασφάλειας της εργασίας μόνο στα χαρτιά.

Το μεροκάματο εξανεμίζεται, η κατάσταση στην Υγεία και στα νοσοκομεία χειροτερεύει, τα παιδιά μας σπουδάζουν με χίλιες δυο στερήσεις και πολλές θυσίες.

Καμία εμπιστοσύνη στην εγκληματική πολιτική και σε όσους την υπηρετούν, που παίζει τη ζωή μας κορώνα-γράμματα!

Για να υπερασπιστούμε τη ζωή τη δική μας και των παιδιών μας απαιτείται σύγκρουση, συλλογικός και οργανωμένος αγώνας, που να στρέφεται απέναντι στον πραγματικό ένοχο, την εγκληματική πολιτική του κέρδους και όσους την υπηρετούν. Μέσα από την οργάνωσή μας στα συνδικάτα και τα σωματεία, με κατεύθυνση σύγκρουσης με τη μεγαλοεργοδοσία και το κράτος της, μπορεί να ανοίξει ο μόνος ελπιδοφόρος δρόμος για την ικανοποίηση των σύγχρονων αναγκών μας.

Με την εργατική τάξη μπροστά, στον κοινό αγώνα με όσους στενάζουν από την αντιλαϊκή πολιτική, τους βιοπαλαιστές αγρότες, τους αυτοαπασχολούμενους επαγγελματίες και επιστήμονες, έχουμε τη δύναμη να κατακτήσουμε μια ζωή με αξιοπρέπεια, ασφάλεια και ευημερία.

Για να κερδίσουμε εμείς, πρέπει να χάσει το κεφάλαιο. Μέση λύση δεν υπάρχει.

Γι’ αυτό και όσοι εξαπατούν λέγοντας ότι μπορεί να είναι και η πίτα ολόκληρη και ο σκύλος χορτάτος… Όσοι προσπαθούν να παρουσιαστούν ως σωτήρες και μεσσίες για να μασκαρέψουν το σάπιο σύστημα της εκμετάλλευσης… Όσοι προβάλλουν ότι η λύση είναι να αλλάξει ο Μανωλιός απλά βάζοντας τα ρούχα του αλλιώς… Όσοι προωθούν διάφορα δήθεν κινήματα χωρίς οργάνωση και συνδικάτα, το μόνο που προσφέρουν είναι η πραγματική δικαίωση να παραπέμπεται στις καλένδες.

Η πραγματική δικαίωση για τα Τέμπη, για τους νεκρούς στους χώρους δουλειάς, για τα παιδιά μας, θα έρθει μέσα από τον οργανωμένο αγώνα για να ανατραπεί η πολιτική που γεννά καθημερινά νέα εγκλήματα.

Σε αυτόν τον αγώνα τα συνδικάτα μας, το ταξικό συνδικαλιστικό κίνημα, θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις για να τα καταφέρουμε, όσα εμπόδια κι αν βρεθούν μπροστά μας μέχρι το τέλος, για να μπορούν τα παιδιά μας να ζήσουν σε μια κοινωνία που θα έχει στο επίκεντρο τις ανάγκες μας και όχι τα συμφέροντα και τα κέρδη του κεφαλαίου.

Μόνο ο οργανωμένος λαός μπορεί να σώσει τον λαό, να επιβάλλει το δίκιο του και να ανατρέψει αυτή την κατάσταση.

Οι ζωές μας δεν είναι κόστος.

Με τον αγώνα μας θα κατακτήσουμε όλα όσα έχουμε ανάγκη εμείς και τα παιδιά μας». 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΡΕΘΥΜΝΟ

Ρέθυμνο: Μαζική κινητοποίηση για τα τρία χρόνια από την τραγωδία των Τεμπών - Ποιοι συμμετέχουν

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ