Εξέπνευσε στις 15 Ιουνίου η προθεσμία καθαρισμού και δήλωσης οικοπέδων στην πλατφόρμα akatharista.apps.gov.gr του υπουργείου Πολιτικής Προστασίας και όπως είχε υπογραμμίσει ο υπουργός Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας, Γιάννης Κεφαλογιάννης πριν από μερικές ημέρες: «Δεν πρόκειται να δοθεί καμία περαιτέρω παράταση» Όπως υπογράμμισε ο ίδιος, άμεσα ξεκινούν συστηματικοί έλεγχοι τόσο από την Πυροσβεστική όσο και από τους δήμους, με την επιβολή διοικητικών κυρώσεων όπου διαπιστώνεται αμέλεια, ενώ σε περιπτώσεις ψευδούς δήλωσης προβλέπονται και ποινικές συνέπειες.
Ειδικότερα, έληξε την Κυριακή 15 Ιουνίου η προθεσμία για την υποβολή δηλώσεων καθαρισμού οικοπέδων και ακάλυπτων χώρων στο Εθνικό Μητρώο Τήρησης Μέτρων Προληπτικής Πυροπροστασίας, σύμφωνα με το υπουργείο Κλιματικής Κρίσης και Πολιτικής Προστασίας .
Οι φετινές δηλώσεις για τα καθαρισμένα οικόπεδα στο Ρέθυμνο, συγκριτικά με πέρυσι είναι μειωμένες, αφού την περυσινή χρονιά, είχαν δηλωθεί 3.105 ακίνητα ενώ φέτος δηλώθηκαν 2.845.
Μετά το πέρας της προθεσμίας υποβολής των δηλώσεων για τα καθαρισμένα οικόπεδα αναμένονται διπλοί έλεγχοι για τον εντοπισμό εκείνων που είτε δεν καθάρισαν, είτε δήλωσαν ψευδώς πως καθάρισαν τα οικόπεδά τους. Σημειώνεται ότι, για όσους διαπιστωθεί πως έχουν παραβάσεις τα πρόστιμα θα είναι τσουχτερά, καθώς προβλέπεται ακόμα και ποινή φυλάκισης.
Ωστόσο, έχει γίνει σαφές ότι δεν φτάνει μόνο ο καθαρισμός και η δήλωση του καθαρισμένου οικοπέδου, αλλά οι υπόχρεοι οφείλουν να διατηρούν τα ακίνητά τους καθαρά, να απομακρύνουν τα ξερά και σπασμένα δέντρα και κλαδιά, να απομακρύνουν τα ξερά φύλλα και τα χόρτα, να αποκλαδώνουν τη βάση της κόμης των δέντρων, να αραιώνουν τη θαμνώδη βλάστηση, να απομακρύνουν άλλα εγκαταλελειμμένα καυστά υλικά, αντικείμενα και απορρίμματα, να συλλέγουν και να μεταφέρουν με ασφάλεια όλα τα υπολείμματα καθαρισμού.
Βάσει πρόσφατης ΚΥΑ, το Πυροσβεστικό Σώμα έχει την αρμοδιότητα για τη διενέργεια των ελέγχων και την επιβολή προστίμων επί καταγγελιών πολιτών, που έχουν υποβληθεί στην πλατφόρμα και αφορούν σε ιδιοκτησίες με ακαθάριστα οικόπεδα.
Ειδικότερα σε περίπτωση μη καθαρισμού ή ψευδούς δήλωσης, ή μη υποβολή δήλωσης -ακόμη και στην περίπτωση καθαρού οικοπέδου- επιβάλλονται οι προβλεπόμενες κυρώσεις, καθαρίζεται αυτεπάγγελτα ο χώρος με δαπάνη του ιδιοκτήτη ενώ ενημερώνονται οι αρμόδιες Αρχές.
ΟΙ ΕΛΕΓΧΟΙ
Τις καταγγελίες που γίνονται τις ελέγχει η Πυροσβεστική, η οποία εντοπίζει το πρόβλημα, επιβάλλει το πρόστιμο και υποδεικνύει στον δήμο την ανάγκη καθαρισμού, ενώ η σχετική δαπάνη επιβάλλεται στον πολίτη.
Ωστόσο, οι δήμοι διενεργούν δειγματοληπτικούς ελέγχους σε ποσοστό τουλάχιστον 5% των δηλώσεων που αφορούν σε ακίνητα εντός των διοικητικών τους ορίων και οι καταγγελίες εξετάζονται κατά προτεραιότητα ανάλογα με την επικινδυνότητα κάθε ακινήτου. Δηλαδή, ελέγχονται πρώτα τα ακίνητα κοντά σε δάση, νοσοκομεία, σχολεία, βιομηχανίες, δυσπρόσιτα σημεία κ.λ.π.
Σημειώνεται ότι την υποχρέωση των καθαρισμών των οικοπέδων την έχουν ιδιοκτήτες, επικαρπωτές, μισθωτές ή υπομισθωτές ακινήτων που βρίσκονται:
- εντός σχεδίου ή οικισμού, ακόμα και χωρίς ρυμοτομικό σχέδιο
- εντός ακτίνας 100 μέτρων από τα όρια των παραπάνω,
- εκτός σχεδίου και έχουν κτίσμα, εφόσον δεν είναι δασικά.
Να σημειωθεί ότι η ηλεκτρονική δήλωση του υπόχρεου ότι το ακίνητο έχει καθαριστεί είναι απαραίτητη. Η μη υποβολή της επισύρει πρόστιμο, ακόμα και αν το ακίνητο είναι καθαρό.
ΤΑ ΠΡΟΣΤΙΜΑ
Η υποχρέωση αυτή αφορά τόσο τους ιδιοκτήτες όσο και τους ενοικιαστές και εντάσσεται στα προληπτικά μέτρα πυροπροστασίας ενόψει της αντιπυρικής περιόδου. Η μη υποβολή δήλωσης καθαρισμού στο Εθνικό Μητρώο επιφέρει πρόστιμο ύψους 1.000 ευρώ. Σε περίπτωση ψευδούς δήλωσης, οι ιδιοκτήτες κινδυνεύουν με φυλάκιση έως 2 έτη και πρόστιμο έως 54.000 ευρώ.
ΕΡΓΑΣΙΕΣ ΚΑΘΑΡΙΣΜΟΥ ΤΑΦΡΩΝ ΚΑΙ ΠΡΑΝΩΝ ΣΤΗΝ ΕΠΑΡΧΙΑΚΗ ΟΔΟ ΠΡΟΣ ΜΑΡΓΑΡΙΤΕΣ
Λόγω της αντιπυρικής περιόδου, αλλά και για τη συντήρηση των οδών και την ασφάλεια της κυκλοφορίας των κινουμένων οχημάτων σε αυτές, έχουν ξεκινήσει εργασίες καθαρισμού τάφρων και πρανών στην Επαρχιακή Οδό 24 από την Παλαιά Εθνική οδό Ρεθύμνου-Ηρακλείου προς Μαργαρίτες και Κυνηγιανά
Στην ανακοίνωση της Π.Ε. Ρεθύμνου επισημαίνεται:
«Παρακαλούνται όλοι οι ιδιοκτήτες που έχουν τοποθετήσει αυθαίρετα συρματοπλέγματα, λάστιχα μέσα στο σώμα της οδού (τάφρο και πρανές) να τα απομακρύνουν άμεσα.
Επίσης, να κόψουν με μέριμνα τους τα κλαδιά που εμποδίζουν την ορατότητα, όπως και να φροντίσουν να μην παρεμποδίζεται η ομαλή απορροή των υδάτων, στις τάφρους της οδού, με τυχόν διαβάσεις που έχουν κατασκευάσει.
Σε περίπτωση μη συμμόρφωσης με τα ανωτέρω, θα αποκατασταθεί η λειτουργία και η ασφάλεια της οδού και δεν θα δίδονται αποζημιώσεις.
Επιπλέον, παρακαλούνται οι οδηγοί, να δείχνουν την απαραίτητη προσοχή και να ακολουθούν τις οδηγίες σήμανσης που θα έχουν τοποθετηθεί στην επαρχιακή οδό καθ’ όλη την διάρκεια καθαρισμού».