Από τα μέσα του Μαΐου και εντεύθεν, όπως είναι γνωστό και όπως έχει φιλοξενήσει όλες τις καταγγελίες και τις ανακοινώσεις η εφημερίδα μας, στο φως της δημοσιότητας ήρθε εξώδικη καταγγελία προς τον Δήμαρχο με την οποία ετίθετο θέμα για την συμπεριφορά της Αντιδημάρχου προς εργαζόμενη. Ακολούθησαν ανακοινώσεις από τις παρατάξεις της Αντιπολίτευσης του Δημοτικού Συμβουλίου που ζητούσαν εξηγήσεις καθώς επίσης ανακοινώσεις από τον Σύλλογο των Εργαζομένων του Δήμου Ρεθύμνης, το Πανελλήνιο συνδικαλιστικό τους όργανο αλλά και την τοπική Ν.Ε. της ΑΔΕΔΥ που καταδίκαζαν την συμπεριφορά της Αντιδημάρχου, όπως χαρακτηριστικά έλεγαν.
Από την πλευρά της η Δημοτική Αρχή έκανε λόγο για θεσμική αντιμετώπιση του θέματος και έως το μεσημέρι της Πέμπτης ουδεμία επίσημη αναφορά και ανακοίνωση δεν είχε γίνει από την πλευρά της.
Στο μεσοδιάστημα κατά τη διάρκεια συνεδριάσεων του Δημοτικού Συμβουλίου – σημειώθηκε δύο φορές – οι παρατάξεις της μειοψηφίας, την ώρα που εκφωνούνταν θέματα της Κοινωνικής Υπηρεσίας, αποχωρούσαν με σιωπηλή αποδοκιμασία από την συνεδρίαση και επέστρεφαν μετά την ολοκλήρωση της ψήφισης των θεμάτων που ετίθεντο. Την περασμένη Τετάρτη δε, η παράταξη της «Λαϊκής Συσπείρωσης» εξέδωσε μια νέα ανακοίνωση, την οποία συνόδευαν ενδοϋπηρεσιακές συνδιαλέξεις εργαζομένων, κάνοντας λόγο για προσπάθεια φίμωσης των υπαλλήλων και με σαφείς αιχμές για συγκάλυψη του όλου θέματος από την Δημοτική Αρχή.
Το εκρηκτικό κλίμα ήρθε και κορυφώθηκε στην συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου της Τετάρτης, οπότε οι παρατάξεις αποχώρησαν όταν ήρθε η ώρα να εισαχθούν προς συζήτηση τα θέματα της Κοινωνικής Υπηρεσίας ενώ κατά την επιστροφή τους οι επικεφαλής της μειοψηφίας, ο Μανούσος Μανουσογιάννης αρχικά και η Ρένα Κουτσαλεδάκη ακολούθως, έκαναν σύντομες μεν, αλλά αιχμηρές τοποθετήσεις απαιτώντας ουσιαστικά την διαλεύκανση της όλης υπόθεσης.
Αυτό προκάλεσε την διακοπή της συνεδρίασης και την έκτακτη σύσκεψη της δημοτικής πλειοψηφίας που οδήγησε στην συνέντευξη τύπου της Πέμπτης όπου εκδηλώθηκε η αντίδραση της Δημοτικής Αρχής με σκληρή κριτική για όσα έχουν διαδραματιστεί όλο αυτό το διάστημα και έμφαση στο ότι οι παρατάξεις της μειοψηφίας δεν συμπεριφέρθηκαν στο πλαίσιο της θεσμικής διερεύνησης των καταγγελιών που έγιναν αλλά όπως τονίστηκε από τον Δήμαρχο και την Αντιδήμαρχο προέβησαν μεθοδικά σε διαδικασία «δολοφονίας χαρακτήρων» και απαξίωσης της Κοινωνικής Υπηρεσίας. Οργισμένη δε ήταν τόσο η τοποθέτηση της Διευθύντριας των Κοινωνικών Υπηρεσιών Ιωάννας Υπερηφάνου, όσο και της Προϊσταμένης της ίδιας υπηρεσίας κ. Ζαμπίας Κατηρμετζόγλου.
ΤΙ ΕΙΠΕ Ο ΔΗΜΑΡΧΟΣ
«Βλέπω ένα θέμα να σύρεται και να φτάνει στα όρια του διασυρμού και της δολοφονίας χαρακτήρων» είπε ο Δήμαρχος ξεκινώντας την συνέντευξη τύπου για να τονίσει μεταξύ άλλων: «Είναι φανερή η δολοφονία χαρακτήρων που επιχειρείται το τελευταίο διάστημα, κάτι που έχει επεκταθεί και στους υπηρεσιακούς παράγοντες και όταν διευθύντρια της υπηρεσίας είναι η Ιωάννα η Υπερηφανου, που είναι ένα διαμάντι, ένα υπόδειγμα δημόσιου λειτουργού, που μέσα από πολύ μεγάλη περιπέτεια της υγείας της, παραμένει στις επάλξεις και αναλαμβάνει καθήκοντα προϊσταμένου και ό,τι κι αν χρειαστεί, παρεμβαίνει και παίρνει εκείνη την ευθύνη, χωρίς ωράριο και χωρίς να ακούει τις παραινέσεις ούτε των γιατρών της ούτε ημών των υπηρεσιακών παραγόντων, που θέλουν πάνω από όλα την υγεία των εργαζομένων μας, αντιλαμβάνεστε ότι δεν θα δεχθώ να γίνεται αυτός ο θεατρινίστικος και μη θεσμικός τρόπος αντιμετώπισης αυτής της υπηρεσίας».
Σφοδρή ήταν η κριτική του και κατά των παρατάξεων της αντιπολίτευσης και των συνδικαλιστικών συλλόγων λέγοντας: «Οι συνδικαλιστικοί φορείς και οι παρατάξεις αποφάσισαν να βγάλουν ανακοινώσεις χωρίς να κάνουν τον κόπο να ρωτήσουν καν την αντιδήμαρχο ή την υπηρεσία, που πλήττεται. Ούτε καν εμένα, παρότι τους δύο επικεφαλής τους είχα ενημερώσει.
Απλώς επικύρωσαν, κι είναι η δεύτερη φορά, ότι δεν πρέπει να μιλάει κανείς μαζί τους θεσμικά ούτε να ανοίγει την ψυχή του, γιατί θα βρεθεί μπλεγμένος. Ξέρετε, η θεσμικότητα δεν είναι πουκάμισο που το φοράει ο καθένας ανάλογα με την εποχή. Ή είσαι θεσμικός και σέβεσαι και υπερασπίζεσαι αυτό που ορκιστήκαμε όλοι να κάνουμε σε αυτόν τον χώρο, δηλαδή να υπερασπιζόμαστε το δημόσιο συμφέρον, ή προσπαθούμε να εργαλειοποιούμε ατυχή περιστατικά ή γεγονότα που μας αρέσει να είναι διαστρεβλωμένα».
Ο κ. Μαρινάκης τόνισε πως για το θέμα του τι ακριβώς έχει συμβεί θα τοποθετηθεί όταν θα έχει τις θέσεις όλων των εμπλεκόμενων πλευρών. Συγκεκριμένα αφού πήρε τις καταγγελίες της εργαζόμενης μαζί με τον εξώδικο και ό,τι άλλο έχει ειπωθεί, ζήτησε την τοποθέτηση της Αντιδημάρχου και της υπηρεσίας. Οι απαντήσεις που ετέθησαν στην διάθεση του έχουν αποσταλεί στην καταγγέλλουσα, η οποία έχει κληθεί εντός τριών ημερών να απαντήσει επίσης. Έως και την δική της απάντηση θεσμικά ο δήμαρχος δεν θα τοποθετηθεί ως προς το αντικείμενο των καταγγελιών, όπως εξήγησε. Ωστόσο, επιτέθηκε με δριμύτητα στην μεθοδολογία με την οποία έχει αντιμετωπιστεί το όλο ζήτημα έως σήμερα λέγοντας «Εγώ δε θα αναφερθώ σε κατηγορίες ούτε να δικάσω απόντα εργαζόμενο. Εγώ θα πω απλά ότι ως ενήλικοι, που υπαγόμαστε σε ένα σύστημα, οφείλουμε να γνωρίζουμε τον νόμο, τα δικαιώματα, αλλά και τις υποχρεώσεις μας. Οφείλουμε να προστατεύουμε την φήμη, το κύρος και του δήμου και της υπηρεσίας και υπάρχουν ενδοϋπηρεσιακά πλαίσια, στα οποία μπορούμε να ενεργούμε, να διαμαρτυρόμαστε και να καταγγέλλουμε. Κάτι που είναι αποδεκτό, νόμιμο και προφανώς κανείς δεν μπορεί να αφαιρέσει τέτοια δικαιώματα».
Ο ίδιος σημείωσε «Ο δήμαρχος δεν σιωπά. Ο δήμαρχος, και λόγω της ιδιότητάς του ως νομικός, προστατεύει τις διαδικασίες και προστατεύει και την υπηρεσία του αλλά και τους καταγγέλλοντες. Γιατί, χρειάζονται και εκείνοι προστασία, για να μπορούν να μην δημιουργηθούν αδιέξοδες καταστάσεις. Και αυτό έκανα. Το ότι κάποιοι δεν το κατάλαβαν ή νόμισαν ότι προσφέρουν καλές υπηρεσίες, ο καιρός θα δείξει ποιος έχει δίκιο και ποιος πραγματικά σέβεται τον ρόλο, που του έχει αναθέσει η πολιτεία».
Ακολούθως έκανε σαφή την θέση και την πορεία εξέτασης του ζητήματος μέσα στο πλαίσιο που θέτει η κείμενη νομοθεσία και είπε «Όταν το πήρα με επίσημο πρωτόκολλο, κατευθείαν έπραξα αυτό που ο νόμος λέει. Κάλεσα την υπηρεσία και την αντιδήμαρχο και τους ζήτησα εγγράφως να μου δώσουν όλες τις εξηγήσεις. Οι εξηγήσεις παραδόθηκαν σε μένα. Επειδή όλα αυτά και τα συνημμένα έγγραφα που αποδεικνύουν τους ισχυρισμούς της υπηρεσίας αποτελούν εμπιστευτικό πρωτόκολλο, διάβασα και έκρινα σκόπιμο και έστειλα έγγραφο στην καταγγέλλουσα, όπου αναφέρω ότι επειδή υπερασπίζομαι τις αρχές της δικαιοσύνης και της ισονομίας, θα ήθελα όλα όσα καταγγείλατε και τα οποία δεν συνοδεύονται από κανένα πραγματικό γεγονός, να τα στοιχειοθετήσετε.
Άλλωστε, όλοι που μιλάμε έχουμε ευθύνη γι’ αυτά που λέμε και πολύ περισσότερο όταν καταγγέλλουμε πράξεις, συμπεριφορές και όταν δυσφημούμε υπηρεσίες και όταν μάλιστα επικαλούμαστε παραδείγματα, αλλάζοντας δικηγόρο, όταν ο ίδιος ο δικηγόρος έχει εγκαλέσει την υπηρεσία, γιατί η υπηρεσία είπε ότι βάσει των αρχών που διέπουν τα προσωπικά δεδομένα δεν μπορεί να δώσει το σύνολο των εγγράφων, εκτός κι αν υπάρχει εισαγγελική παραγγελία, που ουδέποτε ήρθε.
Άρα λοιπόν, ο δήμος και ο δήμαρχος έκαναν ό,τι έπρεπε. Περιμένω τις εξηγήσεις. Στην καταγγέλλουσα έδωσα τρεις εργάσιμες μέρες προθεσμία, πληροφορήθηκα ότι σήμερα παρέλαβε το έγγραφο. Άρα την ερχόμενη εβδομάδα αναμένω τις παρατηρήσεις ή αντικρούσεις ή τους ισχυρισμούς της εγγράφως και από εκεί και πέρα είμαι υποχρεωμένος να βγάλω ένα πόρισμα.
Συνεπώς, αν δεν ακούσω την άλλη πλευρά, δεν πρόκειται να κάνω ούτε προδικαστήριο ούτε να βγάλω πόρισμα».
Αξίζει να σημειωθεί πως στην συνέντευξη τύπου της Πέμπτης ήταν παρών σχεδόν το σύνολο των δημοτικών συμβούλων της πλειοψηφίας, κίνηση, για την οποία ο δήμαρχος σημείωσε: «Ότι σήμερα είναι εδώ όλη η δημοτική ομάδα ανεξαιρέτως είναι ένα μήνυμα και προς την κοινωνία και σε όσους θέλουν να είναι αντιθεσμικοί».
Παράλληλα απάντησε τόσο σε ό,τι έχει ανακοινώσει ο Σύλλογος των εργαζομένων, όσο και στις καταγγελίες Μανουσογιάννη για προσπάθεια φίμωσης και εργασιακό μπούλιγκ λέγοντας: «Επειδή ο σύλλογος εργαζομένων του δήμου διά περιφοράς και χωρίς να διαβάζει κανείς αυτό που έγραψε η κυρία πρόεδρος του, θα πω το εξής: έχει πραγματικά μιλήσει με τους εργαζόμενους του δήμου Ρεθύμνης πως συμπεριφέρεται ο δήμος Ρεθύμνης σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που δυστυχώς οι εργαζόμενοι μας έχουν δοκιμαστεί από προσωπική ή οικογενειακή ατυχία; Έχουν έλθει ποτέ στο γραφείο μου να τους πω ότι υπάρχουν εργαζόμενοι που έλειπαν επί χρόνια επειδή είχαν θέματα υγείας στον στενό τους κύκλο και ο δήμος τους αγκάλιασε πέρα και πάνω από το γράμμα του νόμου; Δεν δεχόμαστε, λοιπόν, αυτήν την προσβολή, ούτε μπουλινγκ κάνουμε, ούτε πίεση ασκεί κανείς σε κανέναν».
Σχολίασε δε τις αποχωρήσεις των παρατάξεων της μειοψηφίας από τις συνεδριάσεις λέγοντας: «Δεν αντιλαμβάνομαι τι εξυπηρετεί η απαξίωση θεσμών, λειτουργών, αιρετών και κυρίως υπαλλήλων, οι οποίοι είναι υπόδειγμα εργατικότητας, συνέπειας, μεθοδικότητας και αποτελεσματικότητας. Δεν θα το επιτρέψουμε.
Ας αποχωρούν και ας κάνουν όσες βόλτες θέλουν. Όμως να ξέρει η κοινωνία ότι δεν υπάρχουν ούτε προβλήματα ούτε ερωτήματα αναπάντητα. Υπάρχουν εμμονές και δεν θα αφήσουμε καμία μειοψηφία να μας καθοδηγεί για το πώς θα ενεργεί ο δήμος Ρεθύμνης.
Όταν μετά από τριάμιση χρόνια κριθεί η δημοτική παρουσία κάποιων από μας, όποιων θελήσουν /θελήσουμε να συνεχίσουν, τότε να πει ο καθένας τη γνώμη του».
Η ΤΟΠΟΘΕΤΗΣΗ ΤΗΣ ΑΝΤΙΔΗΜΑΡΧΟΥ
«Θέλω να ευχαριστήσω θερμά ειλικρινά την δημοτική μας ομάδα που είναι εδώ σύσσωμη. Για μένα αυτό σημαίνει πάρα πολλά» είπε ξεκινώντας την τοποθέτηση της η Αντιδήμαρχος Άννα Ελευθεριάδου – Γκίκα. Συνεχίζοντας τόνισε « Έχω αποφασίσει, όπως κάνω πάντα, να λειτουργήσω θεσμικά. Όπως είδατε δεν έκανα δηλώσεις ενώ ήταν πάρα πολύ προσβλητικά και πραγματικά δολοφονία χαρακτήρα όλα αυτά που έχουν ειπωθεί εις βάρος μου, Ακόμα και σε τηλεοράσεις και σε πανελλήνιας εμβέλειας μέσα. Δεν αντέδρασα γιατί σέβομαι το θεσμικό μου ρόλο».
Στη συνέχει η κα Ελευθεριάδου, αφού ανέφερε ότι «καθαρός ουρανός αστραπές δεν φοβάται» υπογράμμισε ότι κανείς δεν έχει υποστεί μπούλινγκ, ούτε υπάρχει καμία απόδειξη γι αυτό.
Μάλιστα όπως χαρακτηριστικά ανέφερε: «Την καταγγέλλουσα έχω να τη δω πάνω από τρεις μήνες δια ζώσης ή να της μιλήσω. Τώρα από που προκύπτει αυτή η εμμονή δεν μπορώ να το ξέρω.» Και πρόσθεσε ότι η Κοινωνική υπηρεσία είναι μια υπηρεσία με πολλές ιδιαιτερότητες γιατί έχει να κάνει με ανθρώπους που χρειάζονται βοήθεια και θέλει ανθρώπους μέσα σε αυτήν ανθρώπους με ενσυναίσθηση και σοβαρότητα.»
Η αντιδήμαρχος Κοινωνικών Υπηρεσιών αφού τόνισε ότι στις θέσεις ευθύνης υπάρχουν εξαιρετικά στελέχη, υπογράμμισε ότι «η υπηρεσία «πετάει» είτε τους αρέσει είτε όχι. «Δεν είναι μόνο οι δράσεις εξωστρέφειας, ο μέσος Ρεθεμνιώτης έχει ένα άγγιγμα της κοινωνικής υπηρεσίας σε κάποια έκταση στην οικογένειά του. Είτε γιατί μας φέρνει το μωρό του στους παιδικούς, είτε γιατί οι ηλικιωμένοι γονείς του, έχουν το βοήθεια στο σπίτι ακόμα και στο πιο απομακρυσμένο χωριό, είτε γιατί είναι στα ΚΑΠΗ μας, είτε γιατί έχουν δυσκολίες και βοηθάμε να πάρουν τα επιδόματα, είτε γιατί έρχονται στο παντοπωλείο και παίρνουν τρόφιμα, είτε γιατί υπάρχουν κακοποιημένες γυναίκες που χρειάζονται βοήθεια, είτε γιατί έχουμε εισαγγελικές εντολές για έρευνα κάθε μήνα».
Αφού υπερασπίστηκε τη θέση της και την λειτουργία των υπηρεσιών ευθύνης της η κ. Ελευθεριάδου – Γκίκα υποστήριξε τα εξής: «Θέλω να τονίσω ότι δεν έκανε τον κόπο κανείς από την αντιπολίτευση να με πάρει ένα τηλέφωνο και να με ρωτήσει αν ισχύουν όλα αυτά που αναφέρει η καταγγελλόμενη. Δεν με ρώτησε ούτε ο Σύλλογος Εργαζομένων, ούτε η τοπική ΑΔΕΔΥ που έβγαλε ανακοινώσεις πρόχειρα και επιπόλαια.
Η αντιπολίτευσή μας ήταν ούτως ή άλλως θεσμικά πλημμελής. Δεν είναι τυχαίο και σίγουρα το έχετε παρατηρήσει σε κάθε δημοτικό συμβούλιο, επαναφέρουν και ζητούν να τους δίνουμε τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών που φέρνουμε για εγγραφή στους παιδικούς. Τους εξηγείς ότι η νομική υπηρεσία έχει αποφανθεί ότι αυτό είναι παράνομο, έχουμε κάνει 2 φορές ερώτημα στην ανεξάρτητη αρχή προστασίας προσωπικών δεδομένων, αναμένουμε την απάντησή τους. Μέχρι να έρθει η απάντηση οφείλουμε να προστατεύουμε τα προσωπικά δεδομένα των παιδιών και των οικογενειών.
Αυτό όμως που γίνεται τις δύο τελευταίες φορές, από πλημμελής αντιπολίτευση έχει γίνει απρέπεια. Είναι θεσμική απρέπεια να βγαίνουν όταν παίρνω το λόγο για να συζητήσουμε το τα θέματα της κοινωνικής υπηρεσίας επικαλούμενοι τη γενική ανοχή. Σε ποιο πράγμα; Η κα Κουτσαλεδάκη, εκτός του ότι δεν με πήρε τηλέφωνο, όταν την πήρα να τη ρωτήσω εγώ ως συνάδελφος μετά από τόσα χρόνια δεν απάντησε ποτέ στο τηλέφωνο, όπως δεν απάντησε και στο δήμαρχο.
Αυτή είναι η αντιπολίτευση και λυπάμαι που είναι σε θέση να κάνουν μόνο αυτήν την αντιπολίτευση, γιατί η υγιής αντιπολίτευση μας βοηθάει και μας.
Θέλω τελειώνοντας απλώς να ευχαριστήσω και τα στελέχη μας για το κουράγιο τους να συνεχίσουν με αμείωτη ένταση να εργάζονται μέσα σε αυτές τις εβδομάδες. Δεν έχω να απολογηθώ για τίποτα, αντίθετα είμαι περήφανη γι αυτήν την υπηρεσία. Ήταν προσωπική μου επιθυμία ν αναλάβω την κοινωνική υπηρεσία και να την ανεβάσω σε ένα ψηλό επίπεδο και νομίζω ότι το έχουμε καταφέρει. Είναι ζηλευτά αυτά που γίνονται. Το ζηλευτά προκαλεί και ζήλια».
Η ΘΕΣΗ ΤΗΣ ΚΟΙΝΩΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ
Η Διευθύντρια των Κοινωνικών Υπηρεσιών κ. Ιωάννα Υπερηφάνου αλλά και η Προϊσταμένη κ. Ζαμπία Κατηρμετζόγλου εμφανίστηκαν ιδιαίτερα ενοχλημένες από την εξέλιξη του όλου θέματος.
Η κ. Υπερηφάνου, η οποία έχει παραιτηθεί μάλιστα από τον Σύλλογο των Εργαζομένων του Δήμου είπε χαρακτηριστικά: «Πιστεύω ότι το έργο μου το επιτελώ με διαφάνεια, με υψηλό επαγγελματισμό και μεγάλη αφοσίωση στις ευάλωτες ομάδες. Άλλωστε, το έργο της υπηρεσίας φαίνεται καθημερινά από τις εκδηλώσεις που κάνουμε και τα υπόλοιπα έργα που δεν φαίνονται. Γιατί προς τα έξω φαίνονται οι δράσεις, όμως από πίσω γίνονται κι άλλες εργασίες και στους παιδικούς σταθμούς, και τα ΚΑΠΗ και τα ΚΗΦΗ.
Πιο πολύ είμαι εδώ για να εκφράσω την έντονη δυσαρέσκειά μου για όλες τις ψευδείς και ανυπόστατες κατηγορίες, που έγιναν και από τον σύλλογο μας – λες και εμείς δεν είμαστε εργαζόμενοι – και από την αντιπολίτευση. Όλοι τους δεν ήρθαν να ρωτήσουν κανέναν μας. Είδαμε ξαφνικά ένα ανυπόγραφο εξώδικο στον τύπο. Δεν ήρθαν να μας ρωτήσουν και να ενημερωθούν και η απόφαση τους να είναι δίκαιη και αντικειμενική.
Το συγκεκριμένο συμβούλιο και αρκετό καιρό πριν, δεν μας αντιπροσωπεύει πια ως εργαζόμενους. Δεν την έχουμε ψηφίσει αυτήν την κυρία για να είναι πρόεδρος, επιλαχούσα ήταν, οι παλιοί γνωρίζουν ότι επί πολλά χρόνια ήμουν πρόεδρος στον σύλλογο και ακόμα το καταστατικό φέρει την υπογραφή μου από το 2006. Και επειδή δεν με αντιπροσώπευε πια, δεν είμαι πια μέλος του συλλόγου.
Ο σύλλογος δεν καλύπτει τους εργαζόμενους. Να πω ότι καλύπτει τους τεμπέληδες μόνο; Σε έναν τέτοιο σύλλογο δεν θέλω να είμαι μέλος».
Από την πλευρά της η κ. Κατημερτζόγλου τόνισε: Την παραβίαση της συνδικαλιστικής λειτουργίας την έχει κάνει ο σύλλογος, που δεν έχει ενημερωθεί από εμάς. Δεν θυμάμαι να με πήρε ο σύλλογος να με ρωτήσει. Όμως, το email αυτό το έστειλαν οι ίδιοι οι συνάδελφοι μας, που δουλεύουν στην κοινωνική υπηρεσία, οι οποίοι προσβάλλονται από όσα τους καταλογίζουν. Αν δείτε, στα δημοσιεύματα αναφέρει τον πλημμελή ρόλο των συναδέλφων. Οπότε οι συνάδελφοι μας, προσπαθώντας να υπερασπιστούν τον εαυτό τους και το έργο τους, έκαναν μία ερώτηση προς τον σύλλογο.Ευτυχώς η πλειονότητα των εργαζομένων αντιλαμβάνεται το έργο της κοινωνικής υπηρεσίας και το κοινωνικό αποτύπωμα που έχει”.
Επιπλέον η Διεύθυνση Κοινωνικών Υπηρεσιών του Δήμου Ρεθύμνης εξέδωσε μακροσκελή ανακοίνωση, στην οποία παρέθετε με αριθμούς το έργο της και σημείωνε:
- «Οι ισχυρισμοί περί εργασιακής πίεσης, υπερωριών και απειλών είναι ψευδείς και δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
- Οι δράσεις του Κέντρου είναι ενταγμένες στο πλαίσιο του προγράμματος ΕΣΠΑ και στους στόχους ενός τέτοιου Κέντρου όπως προβλέπονται από τη νομοθεσία και τη Γενική Γραμματεία Ισότητας, και υλοποιούνται με πλήρη σεβασμό στα δικαιώματα των εργαζομένων.
- Η εργαζόμενη είχε συμμετοχή στις δραστηριότητες του Κέντρου όπως προβλέπονται από τον Κανονισμό Λειτουργίας του, με βάση την ειδικότητα της.
- Όταν εξέφρασε την δυσαρέσκεια της σχετικά με τις δράσεις, της δόθηκαν ευκαιρίες για διάλογο και συνεργασία.
- Η εργαζόμενη επιδίωξε την αποφυγή της προσήκουσας εκτέλεσης των καθηκόντων της, προβαίνοντας σε διασπορά συκοφαντικών και ψευδών γεγονότων αλλά και προσβλητικών αναφορών σε βάρος ημών προσωπικά, του τρόπου λειτουργίας της Υπηρεσίας μας και της Αντιδημάρχου.
- Η εξώδικη όχληση που κοινοποιήθηκε σε δημόσιους φορείς και ΜΜΕ δεν εστάλη ποτέ στην ίδια την Υπηρεσία, γεγονός που καταδεικνύει την πρόθεση δημιουργίας εντυπώσεων και όχι επίλυσης διαφορών.
- Η στάση της αντιπολίτευσης του Δημοτικού συμβουλίου ήταν κατώτερη των περιστάσεων, καθώς προέβησαν σε δηλώσεις υποστήριξης της εργαζόμενης χωρίς να ρωτήσουν ούτε τη διευθύντρια ούτε την Αντιδήμαρχο την άποψη τους. Έκαναν θεαματικές αποχωρήσεις από το συμβούλιο με βαρύγδουπες δηλώσεις περί μηδενικής ανοχής, και κείμενα στις εφημερίδες γεμάτα ψέματα και ανακρίβειες που από πουθενά δεν προκύπτουν και δεν επαληθεύονται.
Η θεσμική λειτουργία απαιτεί διάλογο και ακρόαση όλων των πλευρών. Η μονομερής στάση της αντιπολίτευσης, του Συλλόγου Εργαζομένων Δήμου Ρεθύμνης και εν συνεχεία άλλων συνδικαλιστικών φορέων, χωρίς προηγούμενη ενημέρωση από την Υπηρεσία, συνιστά δημοκρατική, θεσμική και διαδικαστική αστοχία, η οποία δυστυχώς αποτελεί επαναλαμβανόμενο φαινόμενο. Η παράλειψη αυτή και η δημοσίευση ανακριβών και ατεκμηρίωτων ισχυρισμών στον Τύπο, ενίσχυσε την παραπληροφόρηση, συνέβαλε στη διαμόρφωση στρεβλής εικόνας για τη λειτουργία της Διεύθυνσης και υπονόμευσε τη θεσμική λειτουργία του Δήμου».



