ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Περιήγηση – ξενάγηση στο Βενετσιάνικο χωριό της Κυριάννας

0

Την Κυριακή 21 Απριλίου 2024 πραγματοποιήθηκε περιήγηση –  ξενάγηση στο πανέμορφο και ιστορικό Βενετσιάνικο χωριό της Κυριάννας από το Σχολικό Μουσείο Αμνάτου  σε συνεργασία με την Κοινότητα , τον Πολιτιστικό Σύλλογο, και την Ενορία  της Κυριάννας.

Μία ημέρα γεμάτη με αναφορές και ιστορικά στοιχεία για τα μνημεία και τους ανθρώπους του χωριού.

Η περιήγηση ξεκίνησε με  ξενάγηση στον ιστορικό Ιερό Ναό Κοιμήσεως της Θεοτόκου και στο Εκκλησιαστικό  Μουσείο.

Έγινε επίσκεψη στις αίθουσες  , στο εργαστήρι υφαντουργίας  και στον κήπο του Σχολείου από όπου  με επιτυχία πραγματοποιήθηκε  απελευθέρωση ενός αποθεραπευμένου γύπα.

Η Διαδρομή της,  συνεχίστηκε στα στενά δρομάκια του παλιού χωριού όπου οι επισκέπτες  ξεναγήθηκαν στα παλαιά βενετσιάνικα κτίσματα , τα μνημεία και τα υδραγωγεία της  κοινότητας.

 Στη συνέχεια, στην αίθουσα του Πολιτιστικού Συλλόγου  οι συμμετέχοντες παρακολούθησαν προβολές για την ιστορία της Κυριάννας  και για τα άγρια βρώσιμα χόρτα της  Κρήτης . 

Τέλος το εργαστήριο παρασκευής χορτοπιτών με την συμμετοχή των γυναικών της Κυριάννας πρόσφερε νόστιμες πίτες και άλλα παραδοσιακά εδέσματα.

Ευχαριστούμε τον Χάρι Στρατιδάκη για την διοργάνωση και τον συντονισμό της εκδήλωσης,  τον εφημέριο του χωριού ιερέα Κωνσταντίνο Τζαγκαράκη για την ενημέρωση σχετικά με την ιστορία του Ι.Ν Κοιμήσεως της Θεοτόκου και την ξενάγηση στο Μουσείο της Εκκλησίας.

Την Διευθυντήρια του Νηπιαγωγείου Κυριάννας κα Δήμητρα Κατσούλη για την φιλοξενία και την ξενάγηση στους χώρους του Σχολείου

Τον κ. Κτιστάκη Γεώργιο για τις χρήσιμες πληροφορίες  σχετικά με την περίθαλψη των άγριων πτηνών και την επιτυχή απελευθέρωση του αποθεραπευμένου γύπα .

 Την κα Φραγκιαδακή Χριστίνα για τις αφηγήσεις της για τη ζωή στο χωριό τα παλιά χρόνια  και τις αναφορές της για τα μνημεία και τα ιστορικά στοιχεία του χωριού.

Ευχαριστούμε τους Αντιδημάρχους Μάνο Τσάκωνα , Σκορδίλη Γεώργιο,  Σπανουδάκη Στέλιο την κα Ρένα Κουτσαλέδάκη που μας τίμησαν με την παρουσία τους και όλους τους συμμετέχοντες επισκέπτες.

Επίσης ευχαριστούμε το προσωπικό του Σχολικού Μουσείου Αμνάτου καθώς και όλους όσους  βοήθησαν  για την πραγματοποίηση αυτής της εκδήλωσης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ