ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αφρικανική σκόνη, θυελλώδεις νοτιάδες και υψηλές θερμοκρασίες σαρώνουν και το Ρέθυμνο

0

Ο Μετεωρολόγος κ. Κώστας Λαγκουβάρδος σχετικά με την κατάσταση που επικρατεί στο Ρέθυμνο και γενικότερα στο νησί μας ανάρτησε τις εξής μετρήσεις:

1) Οι συγκεντρώσεις αιωρούμενων σωματιδίων ήταν πολύ υψηλές στην Κρήτη τις απογευματινές ώρες της Δευτέρας 22/04. Ο σταθμός ποιότητας αέρα που λειτουργεί από το Meteo.gr/Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών στο Δημαρχείο Ρεθύμνου (ως μέρος του Ολοκληρωμένου Συστήματος Παρακολούθησης Καιρικών Συνθηκών Ρεθύμνου) κατέγραψε το απόγευμα της Δευτέρας συγκεντρώσεις που προσέγγισαν τα 300 μικρογραμμάρια/κυβικό μέτρο (βλ. διάγραμμα παρακάτω). Το πρωί της Τρίτης 23/04 οι επιφανειακές συγκεντρώσεις έχουν υποχωρήσει σημαντικά αλλά αναμένεται νέα άνοδος μέσα στην ημέρα.

2) Οι νότιοι καταβατικοί άνεμοι ξεπέρασαν σε ριπές τα 70 km/h σε πολλούς σταθμούς και των 4 Περιφερειακών Ενοτήτων του νησιού, φθάνοντας τα 121 km/h στη Φινοκαλιά Λασιθίου. Οι 8 ισχυρότερες ριπές ανέμου που κατέγραψαν οι σταθμοί του Meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο νησί, μέχρι τις 7 το πρωί της Τρίτης 23/04 δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί.

3) Λόγω των πολύ ισχυρών καταβατικών ανέμων, πολύ υψηλές θερμοκρασίες σημειώνονται ήδη στο νησί, ξεπερνώντας (ήδη μέχρι τις 7 το πρωί) τους 31 βαθμούς σε περιοχές των Χανιών και Ρεθύμνου. Οι 8 υψηλότερες τιμές θερμοκρασίας που κατέγραψαν οι σταθμοί του Meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο νησί, μέχρι τις 7 το πρωί της Τρίτης 23/04 δίνονται στον πίνακα που ακολουθεί.

4) Εντυπωσιακό είναι ότι η θερμοκρασία παρέμεινε πολύ υψηλή σχεδόν όλη τη νύχτα της Δευτέρας προς Τρίτη τοπικά στα βόρεια τμήματα του νησιού. Ενδεικτικά ακολουθούν διαγράμματα θερμοκρασίας από τους σταθμούς του Meteo.gr/Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών στο Ρέθυμνο και στον Αλικιανό Χανίων.

Στο Ρέθυμνο η θερμοκρασία παρέμεινε συνεχώς πάνω από τους 28 βαθμούς σχεδόν όλη τη χρονική περίοδο από το μεσημέρι της Δευτέρας 22/04 ως το πρωί της Τρίτης 23/04.

Στον Αλικιανό Χανίων η θερμοκρασία παρέμεινε συνεχώς πάνω από τους 31 βαθμούς σχεδόν όλη τη χρονική περίοδο από τα μεσάνυχτα ως το πρωί της Τρίτης 23/04

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ