ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δήμος Ρεθύμνης: Εξειδικευμένες δράσεις για ανάδειξη και την προώθηση του ελαιόλαδου

0

Πρόσφατα το Ελληνικό Μεσογειακό Πανεπιστήμιο και ο ΕΛΓΟ-ΔΗΜΗΤΡΑ, σύναψαν μία προγραμματική σύμβαση με την Περιφέρεια Κρήτης που αφορά εκπαιδεύσεις παραγωγών, τυποποιητών και ελαιουργών σε θέματα ποιότητας λαδιού που θα γίνουν σε όλους του δήμους των Περιφερειακών Ενοτήτων Λασιθίου, Ηρακλείου, Ρεθύμνου και Χανίων. Η διάρκεια της σύμβασης είναι μέχρι το τέλος του 2024.

Το έργο έχει τίτλο: "Υλοποίηση εξειδικευμένων δράσεων για την προστασία, ανάδειξη και προώθηση του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου "Κρήτη-Kriti".

Επιστημονικά Υπεύθυνος του έργου είναι ο Επίκουρος Καθηγητής ΕΛΜΕΠΑ κ. Ελευθέριος Αλυσσανδράκης.

Οι εκπαιδεύσεις είναι κατανεμημένες ως εξής για τον Δήμο Ρεθύμνης:

ΠΑΡΑΓΩΓΟΊ: 1 εκπαίδευση με διάρκεια 4 ώρες.

Προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί το απόγευμα της  Τετάρτης 24 Απριλίου στη Δημοτική Ενότητα Αρκαδίου (Άδελε), λόγω του ότι οι παραγωγοί είναι περισσότεροι αριθμητικά σε σχέση με τις άλλες δημοτικές ενότητες.

ΕΛΑΙΟΥΡΓΟΊ ΚΑΙ ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΈΣ ΜΑΖΊ: 1 εκπαίδευση με διάρκεια 4 ώρες.

Προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί τον μήνα  Μάιο ή Ιούνιο στη Δημοτική Ενότητα Νικηφόρου Φωκά ή και Λαππαίων.

ΕΣΤΊΑΣΗ: 1 εκπαίδευση με διάρκεια 4 ώρες

Προγραμματίζεται να πραγματοποιηθεί στο δεύτερο δεκαπενθήμερο του Νοεμβρίου, στο Ρέθυμνο.  

Η θεματολογία της εκπαίδευσης είναι η εξής:

Για τους ΠΑΡΑΓΩΓΟΎΣ: Ποιότητα ελαιόλαδου και παράγοντες που την επηρεάζουν. Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιόλαδου. Ορθές πρακτικές κατά την ελαιοκαλλιέργεια, συγκομιδή, μεταφορά, ελαιοποίηση και αποθήκευση για την παραγωγή ελαιόλαδου υψηλής ποιότητας. Επιμολυντές ελαιόλαδου.

Για τους ΕΛΑΙΟΥΡΓΟΎΣ: Ποιοτικά χαρακτηριστικά ελαιόλαδου. Παράγοντες υποβάθμισης της ποιότητας του ελαιόκαρπου από την παραλαβή μέχρι την έκθλιψη και της ποιότητας του ελαιόλαδου, κατά την ελαιοποίηση και  την αποθήκευση. Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιόλαδου. Ορθές πρακτικές και σύγχρονες τεχνικές στο ελαιουργείο για την ανάδειξη της ποιότητας του παραγόμενου ελαιόλαδου. Επιμολυντές ελαιόλαδου.

Για τους ΤΥΠΟΠΟΙΗΤΈΣ: Ποιοτικά χαρακτηριστικά, κατηγορίες και ωφέλιμα συστατικά ελαιόλαδου. Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιόλαδου.

Παράγοντες υποβάθμισης ποιότητας κατά τη παραλαβή, αποθήκευση, φιλτράρισμα και συσκευασία του ελαιόλαδου. Επιμολυντές ελαιόλαδου. Διαχωρισμός παρτίδων, κατάλληλη διαχείριση αφιλτράριστου και φιλτραρισμένου ελαιόλαδου. Διατηρησιμότητα ελαιόλαδου και παράγοντες που την επηρεάζουν. Απαιτήσεις της σύγχρονης αγοράς.

Για την ΕΣΤΊΑΣΗ: Κατηγορίες ελαιόλαδου και διατροφική του αξία. Σύγκρισή του με άλλες λιπαρές ύλες που χρησιμοποιούνται στην εστίαση. Ορθές πρακτικές κατά τη χρήση και αποθήκευση του ελαιόλαδου στην εστίαση για τη διατήρηση της ποιότητάς του. Νομοθεσία για τη διάθεση του ελαιόλαδου στην εστίαση. Οργανοληπτική αξιολόγηση παρθένου ελαιόλαδου. Ανάδειξη του εξαιρετικού παρθένου ελαιόλαδου «Κρήτη/ Kriti» - διασύνδεση με τη γαστρονομία και τον τουρισμό.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ