ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Τι ακριβώς εννοεί ο Γερμανός πρέσβης με τη φράση περί «ύπαρξης πρωτοβουλίας για παύση ερευνών»;

0

Πρόσφατα διεξήχθη το συνέδριο Our Ocean Greece για την προστασία των θαλασσών και ο Γερμανός Πρέσβης ανέβασε σχόλιο στο «Χ» (πρώην Twitter) το οποίο αφορούσε συνάντηση μεταξύ του Υπ. Περιβάλλοντος κ’ Ενέργειας κ. Σκυλακάκη και της Γερμανίδας Υπ. Περιβάλλοντος κ. Lemke. Στο σχόλιό του ο Γερμανός Πρέσβης σημειώνει: «Πολύ επιτυχημένη διμερής συνάντηση στο Our Ocean Greece μεταξύ της κ. Steff Lemke και του κ. Σκυλακάκη. Θέλουμε να πετύχουμε μία προληπτική παύση στις εξορύξεις βαθέων υδάτων. Η πρωτοβουλία αυτή βρίσκει όλο και περισσότερους υποστηρικτές»… Τι ακριβώς εννοεί με τη φράση περί «ύπαρξης πρωτοβουλίας για παύση ερευνών»;

Δηλαδή, η Γερμανική κυβέρνηση υποδεικνύει να μην προχωρήσουμε στο εν εξελίξει πρόγραμμα ερευνών υδρογονανθράκων στο Ιόνιο και νότια και νότιο-δυτικά της Κρήτης, στο πλαίσιο μιας φιλο-περιβαλλοντικής πολιτικής για μείωση των εκπομπών CO2 και άρα την κατάργηση των υδρογονανθράκων;

Ωστόσο, ενώ η κοινοπραξία ExxonMobil -Helleniq Energy έχει εντοπίσει συγκεκριμένες γεωλογικές δομές και στόχους νότια της Κρήτης και ετοιμάζεται ήδη για την πρώτη ερευνητική γεώτρηση το 2025, έρχεται η κα Lemke και, στο όνομα μιας ύποπτης περιβαλλοντικής ηθικής, ζητά από την Ελλάδα να διαρρήξει τις σχέσεις της με τις άνω εταιρείες, να φανεί αναξιόπιστη απέναντι στους επενδυτές και να ξεχάσει τις ελπίδες της για ενεργειακή αυτάρκεια και οικονομική ανάπτυξη που η εκμετάλλευση των κοιτασμάτων θα μπορούσε να αποφέρει.

Δηλαδή, η Γερμανική κυβέρνηση απαιτεί από την φτωχή Ελλάδα να θυσιάσει το οικονομικό της συμφέρον, να μην αξιοποιήσει τους φυσικούς πόρους που διαθέτει και να συνεχίσει να επενδύει σε μια κορεσμένη αγορά ΑΠΕ που, λόγω υπερφόρτωσης του δικτύου, ο Διαχειριστής σε καθημερινή βάση πλέον, απορρίπτει μέρος του παραγόμενου από ΑΠΕ ηλεκτρισμό.

Από την άλλη, το τελευταίο διάστημα η κυβέρνηση ορθώς διακήρυττε πως θα προωθήσει τις έρευνες υδρογονανθράκων. Γκρίζες περιοχές σε τόσο σημαντικά θέματα δεν πρέπει να υπάρχουν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ