ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΚΡΗΤΗ

Καταψήφισε η «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης τη Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) σχετικά με τη διαχείριση των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας

0

Η Στρατηγική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΣΜΠΕ) του σχεδίου επικαιροποιημένης στρατηγικής για τη διαχείριση των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας ήταν στα θέματα για γνωμοδότηση στην Επιτροπή Περιβάλλοντος της περιφέρειας, στις 26 Απρίλη.

Συγκεκριμένα, στους στόχους της ΣΜΠΕ περιλαμβάνεται η αποστολή ποσοτήτων των  εξαντλημένων πυρηνικών αποβλήτων της Βουλγαρίας για διαχείριση σε άλλες χώρες.

Η  λύση αυτή προτείνεται λόγω του ιμπεριαλιστικού πολέμου Ουκρανίας και Ρωσίας, που δεν επιτρέπει να συνεχιστεί η διαχείριση που εφαρμόζονταν έως τώρα για τα παραπάνω απόβλητα. Ειδικότερα, γίνεται αναφορά στις γεωπολιτικές εξελίξεις που «κλονίζουν τη συνεργασία Ρωσίας – Βουλγαρίας για τη διαχείριση των ραδιενεργών αποβλήτων της δεύτερης, λαμβάνοντας υπόψη και τις εμπορικές κυρώσεις στη Ρωσία από την ΕΕ.».

Η πρόταση της παράταξης της περιφερειακής αρχής  ήταν να μη γνωμοδοτήσει  η  Επιτροπή Περιβάλλοντος λόγω «αναρμοδιότητας». Πρόταση που ουσιαστικά συνιστά υπεκφυγή από την ξεκάθαρη πολιτική τοποθέτηση για το θέμα, το οποίο περιορίστηκε μόνο σε εξειδικευμένες επιστημονικές πλευρές,   ενώ είναι  σοβαρό πολιτικό ζήτημα.

Αντί η Επιτροπή Περιβάλλοντος να γνωμοδοτήσει  με  κριτήρια  την ασφάλεια του λαού μας και την προστασία του περιβάλλοντος, η περιφερειακή αρχή ακολούθησε  τη στάση του Πόντιου Πιλάτου.

Ο περιφερειακός σύμβουλος  της «Λαϊκή Συσπείρωση» Κρήτης,  Δημήτρης Βρύσαλης, καταψήφισε και τοποθετήθηκε ως εξής: 

«Κανέναν εφησυχασμό δεν πρέπει να δείξει ο λαός μας για τη  διαχείριση των εξαντλημένων πυρηνικών καυσίμων και των ραδιενεργών αποβλήτων της Βουλγαρίας και για το σενάριο αποστολής τους σε άλλες χώρες, ως άλλη μια συνέπεια του ιμπεριαλιστικού πολέμου που μακελεύει τους λαούς της Ουκρανίας και της Ρωσίας.

Το κοινοτικό πλαίσιο (στο οποίο έχει πλήρως προσαρμοστεί και το εθνικό),  που  επικαλούνται για την ασφαλή διαχείριση των επικίνδυνων αποβλήτων, καθόλου δεν αποτελεί δικλείδα ασφαλείας.  Οι Οδηγίες της ΕΕ στόχο έχουν την εξυπηρέτηση των συμφερόντων του κεφαλαίου και όχι την προάσπιση των λαϊκών συμφερόντων, της υγείας και  της ασφάλειας των λαών και της προστασίας του περιβάλλοντος.

Η όποια επίκληση προστασίας του περιβάλλοντος από την ΕΕ είναι τουλάχιστον υποκριτική. Η περιβαλλοντική πολιτική της ΕΕ διαμορφώνεται βάση  την κεντρική επιδίωξή της ως διακρατικής ιμπεριαλιστικής συμμαχίας, τη διασφάλιση της εξουσίας και την κερδοφορίας των μονοπωλιακών ομίλων της και γι’ αυτό είναι ασυμβίβαστη με την προστασία του περιβάλλοντος.

Πέρα από τα παραπάνω,  είναι  μεγατόνων η υποκρισία της   ΕΕ για την προστασία του περιβάλλοντος, όταν είναι αυτή που τα δίνει όλα σε όπλα, εξοπλισμούς και πόλεμο. Αλήθεια, υπάρχει μεγαλύτερη καταστροφή του περιβάλλοντος και επιβάρυνση του ατμοσφαιρικού αέρα από την ίδια τη διεξαγωγή του πολέμου;

Ας μην ξεχνάμε ότι σ’ αυτή τη λυκοφωλιά της ΕΕ και στα πλαίσια των ανταγωνισμών των μονοπωλίων για το μίγμα της Ενέργειας η πυρηνική ενέργεια χαρακτηρίστηκε «πράσινη» από την ΕΕ.  Την ίδια ώρα στις ίδιες ράγες των στρατηγικών επιλογών του κεφαλαίου, της ΕΕ, στην Ελλάδα η απολιγνιτοποίηση  παρουσιάστηκε σαν «μονόδρομος», για τα κέρδη των «πράσινων» επενδυτών, ενώ  οι ΗΠΑ αύξησαν  τις εξαγωγές σε άνθρακα, σε λιγνίτη...

Βέβαια, για να είμαστε ακριβείς θα πρέπει να πούμε πως η χώρα δεν είναι κέντρο διερχομένων μόνο για τα απόβλητα της ΕΕ.

Κόμβος επικίνδυνων υλικών είναι στο νησί μας η αμερικανική βάση στη Σούδα και όμως η περιφερειακή αρχή δε βγάζει άχνα. Λόγω των δεσμεύσεων της στα κόμματα που τη στηρίζουν και στις κεντρικές πολιτικές κατευθύνσεις των ΝΔ-ΣΥΡΙΖΑ-ΠΑΣΟΚ για τους ιμπεριαλιστικούς οργανισμούς,  όπως το ΝΑΤΟ και η ΕΕ, αρνήθηκε να υιοθετήσει το περιφερειακό συμβούλιο ψήφισμα της «Λαϊκής Συσπείρωσης»  Κρήτης  με θέμα  την προστασία του κρητικού λαού από τα αμερικανοΝατοϊκά επικίνδυνα φορτία που διακινούν  οι Αμερικανοί στη Σούδα. 

Φορτία «Ηazardous material», δηλαδή «επικίνδυνο υλικό»,  μιαν ανάσα από τα σπίτια, τις δουλειές, την καθημερινότητα χιλιάδων λαού της περιοχής, στη βάση της Σούδας («NSA Souda Bay») που ολοένα και γιγαντώνεται, στο πλαίσιο και της νέας Συμφωνίας για τις Βάσεις, μετά τις δύο διαδοχικές «επικαιροποιήσεις» της, όπως προετοιμάστηκαν επί κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ και κατόπιν υπογράφτηκαν και υλοποιούνται επί ΝΔ..  

Επίσης, στα πλαίσια αυτής της εγκληματικής πολιτικής που εμπλέκει τον λαό μας σε μεγάλους κινδύνους, η κυβέρνηση ικανοποίησε αμερικανικό αίτημα να φιλοξενηθεί σε στρατιωτικές αποθήκες μεγάλη παρτίδα πυρομαχικών από τις ΗΠΑ στα οποία περιλαμβάνονται «επικίνδυνα υλικά», όπως όπλα λευκού φωσφόρου. Είχε προηγηθεί η άρνηση άλλης ευρωπαϊκής χώρας - μέλους του ΝΑΤΟ να το ξεφορτώσει (όπως ήταν αρχικά προγραμματισμένο) και να αποθηκεύσει αυτή το πολεμικό υλικό, επικαλούμενη διάφορα κωλύματα.

Για όλους τους παραπάνω λόγους καταψηφίζουμε».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ