ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι τίμιες κάρες των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων του Ρεθύμνου στα Χανιά

0

Κατόπιν ευγενικής προσκλήσεως του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, το απόγευμα της Παρασκευής, 9ης Φεβρουαρίου 2024, ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, συνοδευόμενος υπό των Αιδεσ. Πρωθιερέων Νικολάου Νικηφόρου, Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου και Προϊσταμένου του Ιερού Ναού των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων πόλεως Ρεθύμνης, Σωκράτους Ξενικάκη, Εφημερίου του εν λόγω Ιερού Ναού, και Παναγιώτου Παπαδάκη, Προέδρου του Ιερατικού Συνδέσμου της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, και του Ιερολ. Αρχιδιακόνου Κωνσταντίνου Ζουμπεράκη, μετέφερε προς προσκύνηση τις Τίμιες Κάρες των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων Γεωργίου, Αγγελή, Μανουήλ και Νικολάου, των εκ Μελάμπων καταγομένων και εν Ρεθύμνη μαρτυρησάντων, στον πανηγυρίζοντα Ιερό Ναό Αγίου Χαραλάμπους Λενταριανών της Ιεράς Μητροπόλεως Κυδωνίας και Αποκορώνου, στο πλαίσιο των «Χαραλαμπείων 2024» για την εορτή του ειρημένου Ιερού Ναού.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, πλαισιούμενος υπό του Πανοσιολ. Πρωτοσυγκέλλου αυτού, των Εφημερίων της Ενορίας Λενταριανών και άλλων Κληρικών της Ιεράς Μητροπόλεώς του, υποδέχθηκε με πολλή χαρά και κατά την εκκλησιαστική τάξη τις Τίμιες Κάρες των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, εκφράζοντας ευχαριστίες για την αποδοχή της προσκλήσεως και για την πρώτη αυτή έλευση των Τιμίων Καρών των Αγίων μας στα Χανιά, με αφορμή την κατά το τρέχον έτος συμπλήρωση 200 ετών από τη μαρτυρική τους τελείωση.

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος, αντιφωνώντας, εξέφρασε τις ευχαριστίες του και τη συγκίνησή του, καθώς σήμερα οι Νεομάρτυρες του Ρεθύμνου, 200 χρόνια μετά το μαρτύριό τους, «συναντούν» ένα μεγάλο Ιερομάρτυρα της Εκκλησίας μας, τον Άγιο Χαράλαμπο, δείχνοντάς μας έτσι έναν τρόπο ζωής και μαρτυρίας, καθώς η κλήση στην αγιότητα δεν έχει να κάμει με την ηλικία, την καταγωγή, την προέλευση ή την παιδεία ενός ανθρώπου, αλλά έχει να κάμει με την αληθινή του αγάπη προς τον Χριστό και με τη ζωή του μέσα στην Αγία μας Εκκλησία.

Στη συνέχεια, μετά τη Δοξολογία επί τη υποδοχή των Τιμίων Καρών, τελέσθηκε ο Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Προδρόμου και συμπροσευχομένου του οικείου Ποιμενάρχου, Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτου Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνού, με τη συμμετοχή πολλών Κληρικών και ευλαβών Χριστιανών, μεταξύ των οποίων ο Βουλευτής Χανίων κ. Αλέξανδρος Μαρκογιαννάκης και ο Διοικητής της 5ης Α/Μ ΤΑΞ «V Μεραρχία Κρητών», Ταξίαρχος Μιχαήλ Πλουμής.

Στο τέλος του Εσπερινού, πραγματοποιήθηκε ανταλλαγή αναμνηστικών δώρων.

Οι Τίμιες Κάρες παρέμειναν και για την Αρχιερατική Θεία Λειτουργία της Πανηγύρεως, την οποία τέλεσε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Κυδωνίας και Αποκορώνου κ. Δαμασκηνός, το πρωί του Σαββάτου, 10ης Φεβρουαρίου 2024, μετά την οποία επεστράφησαν στην έδρα τους με τη συνοδεία του Γενικού Αρχιερατικού Επιτρόπου, Αιδεσ. Πρωτ. Νικολάου Νικηφόρου, και του Προέδρου του Ιερατικού Συνδέσμου, Αιδεσ. Πρωτ. Παναγιώτου Παπαδάκη.

Σχετικό βίντεο από την υποδοχή των Τιμίων Καρών των Αγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων, στο σύνδεσμο:

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ