ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Αισιόδοξα τα πρώτα μηνύματα για την τουριστική σεζόν του 2024

0

Θετικά είναι τα μηνύματα που λαμβάνονται σε σχέση με την επόμενη τουριστική σεζόν ανέφερε πρόεδρος του Συνδέσμου Τουριστικών Πρακτόρων του Νομού Ρεθύμνου, Στράτος Μπερέτης, που σημείωσε μεταξύ άλλων:«Αυτό που βλέπουμε από τον προγραμματισμό των πτήσεων και από τον προγραμματισμό των tour operators, αλλά και σαν μεμονωμένες κρατήσεις από τα γραφεία, είναι ότι οι κρατήσεις είναι πιο πάνω σε σχέση με πέρυσι τέτοια εποχή».

Συγχρόνως, ανάλογα είναι και τα μηνύματα που ήρθαν από το Λονδίνο και συγκεκριμένα από την έκθεση WTM η οποία δείχνει την τάση, όπως χαρακτηριστικά είπε ο κ. Μπερέτης, πράγμα που σημαίνει ότι «τα πράγματα θα πάνε τουλάχιστον όπως και φέτος για την Κρήτη. Δηλαδή, θα έχουμε και πάλι μία πάρα πολύ καλή σεζόν».

Μάλιστα όπως ο ίδιος ανέφερε, ήδη υπάρχουν «κάποιες ενδείξεις ότι μπορεί η σεζόν να ξεκινήσει λίγο νωρίτερα. Για παράδειγμα η jet2 έχει ανακοινώσει ότι θα ξεκινήσει δύο εβδομάδες νωρίτερα το πρόγραμμα της».

Αναφερόμενος στην επέκταση της σεζόν είπε ότι «έχει πραγματοποιηθεί αν σκεφτούμε ότι τα τελευταία χρόνια -πλην του κόβιντ- είχαμε κόσμομέχρι τις 20 Οκτωβρίου, σε αντίθεση με παλαιότερες εποχές που αρχές Οκτωβρίου έκοβε ο κόσμος. Τώρα βλέπουμε ότι μέχρι 20 Οκτωβρίου οι πληρότητες είναι πολύ ψηλές».

Ο κ. Μπερέτης αφού αναφέρθηκε στο ισχυρό όνομα της Κρήτης στον τομέα του τουρισμού, επεσήμανε: «Η Κρήτη θα έχει να αντιμετωπίσει μεγάλες προκλήσεις με το καινούργιο αεροδρόμιο γιατί θα έρθει πολύ περισσότερος κόσμος και επομένως από τώρα θα πρέπει κάθε πόλη, κάθε δήμος να δει και να προετοιμαστεί σε θέματα αποθέματος νερού, αποχέτευσης, ρεύματος,parking κτλ. Αυτά πρέπει να τα δουν από τώρα γιατί με το καινούργιο αεροδρόμιο θα πολλαπλασιαστεί ο κόσμος και θα υπάρξει πρόβλημα αν μέχρι το 2027-2028 δεν έχουμε προετοιμαστεί».

Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα με την προετοιμασία του Ρεθύμνου είπε ότι «το Ρέθυμνο θα πρέπει να προσέξει ζητήματα θαλάσσιαςρύπανσης και ηχορύπανσης,το κυκλοφοριακό και τις θέσεις στάθμευσης» και κλείνοντας υπογράμμισε «Όταν μιλάμε για βιώσιμη ανάπτυξη για έναν προορισμό, πρώτα οι κάτοικοι πρέπει να είναι περήφανοι για τον τόπο τους, ώστε να είναι στη συνέχεια και οι ξένοι επισκέπτες».

Στ. Αρναουτάκης: «Η Κρήτη μπορεί να γίνει ηγέτιδα τουριστική δύναμη αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα»

Την παγκόσμια κουλτούρα της Κρήτης παρουσίασε ο Περιφερειάρχης στο συνέδριο Greece Talks για το μέλλον του ελληνικού τουρισμού.

«Η Κρήτη μπορεί να γίνει ηγέτιδα τουριστική δύναμη αξιοποιώντας τα συγκριτικά της πλεονεκτήματα», τόνισε από το Κέντρο Πολιτισμού του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος, ο Περιφερειάρχης Κρήτης Σταύρος Αρναουτάκης, στο πλαίσιο της ομιλίας του με θέμα: «Η παγκόσμια κουλτούρα της Κρήτης».

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης ήταν ομιλητής στο πρώτο μεγάλο και καινοτόμο συνέδριο αφιερωμένο στην Ελλάδα και τον Τουρισμό με τίτλο «Greece Talks, ο ρόλος του τουρισμού στο μέλλον της Ελλάδας», που οργάνωσαν το «Πρώτο Θέμα» και το «travel.gr». 

«Το συνέδριο συνδράμει στην ανάδειξη της συνεισφοράς του πολιτισμού και στην περίπτωσή μας της Κουλτούρας της Κρήτης, στην διαμόρφωση της  Παγκόσμιας Πολιτιστικής Κληρονομιάς. Γιατί στον παγκόσμιο πολιτιστικό άτλαντα είναι αποτυπωμένο το ανεξίτηλο σημείο της πολιτιστικής ταυτότητας της Κρήτης», τόνισε ο Σταύρος Αρναουτάκης.

Ο Περιφερειάρχης Κρήτης αναφέρθηκε στην πρωτοποριακή πολιτική για την τουριστική προβολή της Κρήτης, που υλοποιεί η Περιφέρεια, μέσα από διεθνείς συνεργασίες, όπως με το  National Geographic και την υλοποίηση δράσεων με φορείς παγκόσμιας εμβέλειας όπως η UNESCO, αναδεικνύοντας την «κουλτούρα της Κρήτης, ως τμήμα της πολιτιστικής κληρονομιάς ολόκληρης της οικουμένης».

Παράλληλα, ο Σταύρος Αρναουτάκης επεσήμανε πως ως Περιφέρεια Κρήτης μαζί με τους φορείς «αναδεικνύουμε την πραγματική, αυθεντική, ανόθευτη Κρήτη που είναι παρούσα σε κάθε βήμα που θα κάνει ο επισκέπτης στο νησί μας. Δημιουργούμε ολοκληρωμένα δίκτυα πεζοπορικών διαδρομών, αναδεικνύουμε τους ορεινούς μας όγκους, όλες τις όψεις της λαογραφικής τέχνης. Με τις μοναδικές πρώτες  ύλες, το κρασί και το λάδι, ως εφόδιο, η κρητική γαστρονομία αναδεικνύεται τόσο ως ύψιστο διατροφικό πρότυπο, αλλά και ως βιωματικός τρόπος γνωριμίας με την Κρήτη και τους ανθρώπους της».

«Τουρισμός για όλους» και το χειμώνα

Μέσα στις επόμενες ώρες εκτιμάται πως θα ανοίξει η πλατφόρμα του προγράμματος «Τουρισμός για Όλους», όπου οι ωφελούμενοι μπορούν να κάνουν διακοπές και τον χειμώνα.

Πρόκειται για τον δεύτερο κύκλο του προγράμματος, στον οποίο θα γίνει και η μεταφορά αδιάθετων ποσών του προγράμματος «Τουρισμός για όλους 2022-2023», αυξάνοντας τον συνολικό προϋπολογισμό.

Έως τώρα το πρόγραμμα για φθηνές διακοπές με το voucher των 150 και 200 ευρώ, ακολουθούσε αυτό του «Κοινωνικού Τουρισμού» και η πλατφόρμα για τις αιτήσεις άνοιγε μέσα στο καλοκαίρι, ωστόσο οι φετινές εκλογές και οι φυσικές καταστροφές που ακολούθησαν, καθυστέρησαν την έναρξη του προγράμματος.

Σύμφωνα με πηγές του υπουργείου δεν αποκλείεται το ενδεχόμενο να υπάρξει μια μικρή αύξηση στο ποσό, αλλά και διεύρυνση των κριτηρίων.

Ειδικότερα το σενάριο που εξετάζεται είναι η αύξηση της αξίας του voucher από τα 150 ευρώ στα 200 ευρώ, με το ποσό να φτάνει πιθανώς έως και τα 400 ευρώ για τα ΑμεΑ.

Ενώ, όσον αφορά στα κριτήρια, ενδέχεται να αλλάξουν τα εισοδηματικά κριτήρια και να προστεθούν κριτήρια κοινωνικού χαρακτήρα ώστε να δοθεί προτεραιότητα στις μονογονεϊκές και πολύτεκνες οικογένειες, μεταξύ άλλων.

ΠΟΙΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΔΙΚΑΙΟΥΧΟΙ

Σύμφωνα με το περσινό ΦΕΚ, οι δικαιούχοι είναι όσοι πληρούν τα παρακάτω εισοδηματικά κριτήρια:

Σε ό,τι αφορά στο ΑΤΟΜΙΚΟ (+ΜΟΝΟΓΟΝΕΪΚΕΣ) ΧΩΡΙΣ ΤΕΚΝΑ ως ανώτατο εισόδημα ορίζονται τα 16.000 ευρώ.

Με 1 τέκνο, εισόδημα 17.500 ευρώ

Με 2 τέκνα, εισόδημα 19.000 ευρώ

Με 3 τέκνα, εισόδημα 21.000 ευρώ

Για τους πολύτεκνους ορίζεται ανώτατο εισόδημα τα 26.000 ευρώ

Σε ό,τι αφορά ΟΙΚΟΓΕΝΕΙΑΚΟ (Έγγαμοι+ΣΥΜΦΩΝΟ ΣΥΜΒΙΩΣΗΣ)

Χωρίς τέκνα ανώτατο εισόδημα είναι τα 28.000 ευρώ

Με 1 τέκνο τα 29.500 ευρώ είναι το ανώτατο εισόδημα

Με 2 τέκνα τα 31.000 ευρώ είναι το ανώτατο εισόδημα

Με 3 τέκνα τα 33.000 ευρώ είναι το ανώτατο εισόδημα

Πολύτεκνοι 38.000 ευρώ είναι το ανώτατο εισόδημα

Αξίζει να σημειωθεί πως «εκτός» προγράμματος μένουν όσοι: ήταν επιλεγέντες ως δικαιούχοι στο πλαίσιο του προγράμματος Κοινωνικού Τουρισμού περιόδου 2022-2023 και 2023-2024 των Ο.Α.Ε.Δ. και Δ.ΥΠ.Α., αντιστοίχως, ανεξαρτήτως από το αν έκαναν χρήση της παροχής ή όχι, ήταν επιλεγέντες ως δικαιούχοι - ωφελούμενοι του προγράμματος «Evia-SamosPass» ή συναφούς παροχής από οποιονδήποτε άλλο φορέα για την ίδια χρονική περίοδο υλοποίησης του προγράμματος.

Μεγαλύτερο πρόγραμμα εκδρομών για το καλοκαίρι του 2025 από την TUI UK για Κρήτη

Το μεγαλύτερο πρόγραμμα εκδρομών της για το καλοκαίρι του 2025 κυκλοφόρησε η TUI UK στο Ην. Βασίλειο, το οποίο περιλαμβάνει νέους προορισμούς ανά τον κόσμο, ανάμεσα στους οποίους είναι και η Κρήτη.

Ειδικότερα, το πρόγραμμα περιλαμβάνει 56 περιοδείες της TUI Tours, σε 22 προορισμούς, για το καλοκαίρι του 2025, με διαμονή 4, 7, 10, 11, 14 και 21 διανυκτερεύσεων.

Υπάρχει δυνατότητα ξεναγήσεων, ιδιωτικών εκδρομών και εκδρομών με αυτοκίνητο, καλύπτοντας διαφορετικές προτιμήσεις.

Όσον αφορά στη νέα επταήμερη περιήγηση στην Κρήτη “Incredible Crete” (Απίστευτη Κρήτη), το κόστος της οποίας ξεκινάει από 1.084 λίρες, περιλαμβάνει, μεταξύ άλλων, επισκέψεις στη Σπιναλόγκα, στο ψαροχώρι της Ελούντας και στον Άγιο Νικόλαο, ξενάγηση στο παλάτι της Κνωσού και στην πόλη του Ηρακλείου, γνωριμία με το Ρέθυμνο και επίσκεψη Λουτρό, ένα γραφικό παραθαλάσσιο χωριό που είναι προσβάσιμο μόνο με πλοίο. Είναι βέβαιο ότι αξέχαστη θα μείνει στους συμμετέχοντες η εξερεύνηση της Κρητικής υπαίθρου με 4X4, οι βουτιές στα καθαρά νερά του Λιβυκού Πελάγους και η επαφή με την γαστρονομία του νησιού.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ