ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Κατάληψη μαθητών στο γήπεδο «στολίδι» του Τσεσμέ

0

Ένα ολόκληρο τσούρμο  κατέλαβε πρόσφατα το πανέμορφο Δημοτικό Γήπεδο  Τσεσμέ που διανύει φέτος τον δεύτερο χρόνο ζωής. Επρόκειτο για τους μαθητές του 10ου Δημοτικού σχολείου, που ευρίσκεται πολύ κοντά στο γήπεδο και αποτελεί ανάσα ζωής και κοιτίδα αθλητισμού και πολιτισμού στην περιοχή. Τα παιδιά καλωσόρισαν,  ο πρόεδρος της ομάδας Δόξα Πλατανέ,   ΣτέλιοςΠαπαδάκης,  ο ΣτέλιοςΔελήμπασης υπεύθυνος της Ακαδημίας Δόξας Πλατανέ και άσος του ποδοσφαίρου καθώς  και παράγοντες της ομάδας της Επισκοπής που προπονείται επίσης  στον χώρο αυτό.  Οι μαθητές είχαν έρθει, συνοδεία δασκάλων για να γιορτάσουν αθλούμενοι την παγκόσμια ημέρα αθλητισμού, έστω και ετεροχρονισμένα, δεδομένου ότι  ο καιρός δεν τους το επέτρεπε. Είχαν την ευκαιρία να  ξεφύγουν  για  λίγο από την κλεισούρα  της τάξεως και   τα μαθήματα του σχολείου, παίζοντας  με την ψυχή τους, μπάλα, παιχνίδια  και λοιπά αθλήματα.

ΤΟ ΤΕΡΠΝΟΝ ΜΕΤΑ ΤΟΥ ΩΦΕΛΙΜΟΥ

Ζητήσαμε από  τον ΣτέλιοΠαπαδάκη,  πρόεδρο της ομάδας Δόξας Πλατανέ να  μας πει δυο λόγια για τη δημιουργία του νέου γηπέδου και τη λειτουργία του:

 « Εδώ  βρίσκονται οι ακαδημίες της Δόξας Πλατανέ και της  Επισκοπής που προπονείται κι αυτή εδώ. Είναι ο δεύτερος χρόνος που λειτουργεί το γήπεδο , το οποίο  πραγματοποιήθηκε  με τη συνεργασία του Δήμου Ρεθύμνης,, της Περιφέρειας Κρήτης και των ομάδων Δόξας Πλατανέ και  Επισκοπής. Όλοι μαζί συνέβαλαν, ο καθένας όπως μπορούσε, για να έχουμε αυτό το στολίδι που βλέπετε. Το 10ο Δημοτικό σχολείο μας επισκέφθηκε στα πλαίσια της παγκόσμιας ημέρας αθλητισμού, που ήταν πριν μερικές μέρες αλλά το αναβάλαμε λόγω δυσμενών καιρικών συνθηκών, Τα παιδιά εδώ είχαν την  ευκαιρία  να τρέξουν να παίξουν, να αθληθούν και να περάσουν όμορφα».

Στο τέλος της όμορφης εκδρομής,  οι παράγοντες του νεότευκτου γηπέδου, επιμένοντας στην υγιεινή διατροφή, προσέφεραν σε όλα τα παιδιά μπανάνες και χυμούς φρούτων   που τους μοίρασε ο γνωστός ποδοσφαιριστής ΣτέλιοςΔελήμπασης με τη βοήθεια των δασκάλων.

ΑΘΛΗΤΙΣΜΟΣ – ΑΘΛΟΣ - ΑΘΛΙΟΣ

Αξίζει πραγματικά να γνωρίσουμε την ετυμολογία της λέξεως ‘Αθλητισμός’, καθώς η άθληση και η ευγενής άμιλλα έχει μπει για τα καλά στη ζωή μας και προσφέρει στον άνθρωπο, υγεία , ευεξία, ευχαρίστηση. Ο όρος αυτός έχει σχέση με το ‘άθλον ‘ που σημαίνει το βραβείο , το έπαθλον που παίρνει κάποιος ως νικητής κάποιου αγώνα ή διαγωνισμού. Από τον άθλο και το ρήμα αθλούμαι βγαίνει η λέξiςαθλητής,, άθλος, αθλητισμός, άθλημα , πρωτάθλημα  καθώς και και η λέξη ‘άθλιος΄ που αρχικά εσήμαινε ,  ο διεκδικητής, αυτός που αγωνίζεται για να κατακτήσει το ‘άθλον’τουτ’ ‘εστιν το έπαθλον. Επειδή όμως για να αποκτήσεις ‘το άθλον’, δεν είναι εύκολη υπόθεση αλλά απαιτείται πολύς κόπος, σκληρή δουλειά , θυσίες κι  επιμονή  με αποτέλεσμα να καταπονείται ο  επιδιώκων την νίκη,  κατέληξε αργότερα ο όρος ‘άθλιος’ να σημαίνει μεταφορικά , ’ ο ταλαίπωρος, ο δυστυχής, ο καταπονημένος, ο αξιολύπητος’. Η ελληνική  λέξη ‘αθλητής’ υιοθετήθηκε κατόπιν από τις ευρωπαϊκές και όχι μόνο γλώσσες και έγινε παγκόσμια, όπως φερ’ ειπείν  athletics, athlet, atleticoκλπ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ