ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Μανώλης Αυγενάκης: "Να μην συμβιβαζόμαστε στο μέτριο,να οραματιζόμαστε και να παλεύουμε για το καλύτερο"

0

Ο πολιτικός μηχανικός Μανώλης Αυγενάκης, υποψήφιος Περιφερειακός Σύμβουλος στην Π.Ε Ρεθύμνου με την παράταξη του Σπύρου Δανέλλη,μιλάει στο «Ρ»για τους τομείς που θα πρέπει να δοθεί βαρύτητα στην επόμενη πενταετία, ενώ ασκεί έντονη κριτική για τα έργα οδικών υποδομών όπως ο ΒΟΑΚ και η παράκαμψη των Αρμένων. Ο ίδιος, αναφερόμενος μεταξύ άλλων στην αξιοποίηση του Φράγματος Ποταμών, τονίζει ότι έχει παραμείνει στην προηγούμενη δεκαετία, ενώ τα αναγκαία λόγω κλιματικής αλλαγής αντιπλημμυρικά έργα, έχουν παραμείνει στα χαρτιά. 

Ποια είναι τα ποιοτικά χαρακτηριστικά του συνδυασμού σας, τα οποία και πιστεύεται ότι θα προσελκύσουν την εμπιστοσύνη των ψηφοφόρων της Κρήτης;

Η Κρήτη μας,είναι ένα νησί που συγκεντρώνει τα γεωλογικά αρχαιολογικά κλιματολογικά χαρακτηριστικά μιας ολόκληρης ηπείρου,που διαμορφώνουν τα πολιτιστικά χαρακτηριστικά ενός λαού που αντίστοιχα με τον πολιτισμό του αντανακλάται στο τοπίο.

Η ζωή μας είναι στενά δεμένη με το τόπο και ο τόπος στενά δεμένος με τις ανθρώπινες επεμβάσεις.

Τα τελευταία 13 χρόνια βλέπουμε ότι η πολιτική της Περιφέρειας εφαρμόζει έναμοντέλο ανάπτυξης που συνίσταται από αποσπασματικές ενέργειες ανάλωσης οικονομικών αλλά και φυσικών πόρων, όχι προς τη κατεύθυνση της βελτίωσης της αρμονικής σχέσης του ανθρώπου με το περιβάλλονκαι της ποιότητας ζωής αλλά σε μια κούρσα,χωρίς ολιστικό σχέδιο για την Κρήτη, αύξησης της ποσότητας σε βάρος της ποιότητας.

Ο συνδυασμός μας λοιπόν προέκυψε από μια πλατιά κοινωνική συμμαχία προοδευτικών πολιτών που αναζητά ισχυρά αντίβαρα στην ασκούμενη πολιτική και αυτή η ανάγκη κινητοποιεί ισχυρά κοινωνικά ρεύματα που πιστεύω θα φανούν στην κάλπη μας.

Ποιες πρέπει να είναι οι προτεραιότητες για την Κρήτη της επόμενης πενταετίας και σε ποιους τομείς θα πρέπει δοθεί βαρύτητα για την Π.Ε. Ρεθύμνου;

Οι ανάγκες δενεπιδέχονται σύντομη απάντηση γι’ αυτό θα αναφερθώεπιγραμματικά σε παραδείγματα χωρίς να θεωρώ ότι έχω καλύψει το θέμα:Στα θέματα οδικών υποδομών προέχει η κατασκευή του ΒΟΑΚ και του συνδετήριου δρόμου Σούδα-Αεροδρόμιο σύμφωνα με πραγματικούςπεριβαλλοντικούς όρους, με διαβούλευση στην τοπική κοινωνία,χωρίς διόδια για τους μόνιμους κατοίκουςόπως είχε προταθεί το 2019από την τότε κυβέρνηση, αξιοποιώντας στο δυνατόν την υπάρχουσα απαλλοτρίωση, εφαρμόζοντας χάραξη που θα έχει το ίδιο αποτέλεσμα ασφάλειας και ταχύτητας με λιγότερο κόστος που τελικά επιβαρύνει τον Έλληνα φορολογούμενο, με συντομότερο χρόνο αποπεράτωσης. Για το έργο αυτό έχουν χαθεί ήδη 4 χρόνια από το 2019 που έχει υπογραφεί η οριστική χάραξη με τις προτεινόμενες εναλλακτικές χαράξεις χωρίς διαβούλευση με αντιδράσεις από τις τοπικές κοινωνίες που θίγονται, χωρίς να ληφθούν υπόψη οι προτάσεις της τοπικής αυτοδιοίκησης και του ΤΕΕκαι χωρίς να έχει ξεκινήσει το έργο.

Η περιφέρεια παρακολουθεί ως θεατής και εγκρίνει του όποιους περιβαλλοντικούς όρους στο σκεπτικό να μην καθυστερήσει το έργο που έχει ήδη καθυστερήσει και αποκόπτει τις πόλεις όπως το Ρέθυμνο από την περιαστική κυκλοφορία.Όσο για τον συνδετήριο Σούδα Αεροδρόμιο δεν έχει προταθεί καν μελέτη χάραξης.

Οι κάθετοι επαρχιακοί άξονες αποκλειστικής ευθύνης της περιφέρειας δεν προχωράνε και τα λίγα που έγιναν πχ. Παράκαμψη Αρμένων μόνο σαν παράδειγμα προς αποφυγή μπορεί να εκληφθεί. Κακοσχεδιασμένη μελέτη, υπερβολικά μεγάλος ο χρόνος υλοποίησης και επικίνδυνοι κόμβοι προσαρμογής με το υπάρχον δίκτυο. Η ταχύτητα κίνησης κάθε φορά εξαρτάται από τα προπορευόμενα οχήματα αφού σε όλο το μήκος έχει απαγορευτική διπλή γραμμή, μικρές αποστάσεις ορατότητας με εναλλασσόμενες οριζόντιες και κατακόρυφες καμπύλες και καμία διαπλάτυνση για στάση έκτακτης ανάγκης.

Αρνητικό αυτής της πραγματικότητας η ολοέναεγκατάλειψη της ενδοχώρας και η ερήμωση των χωριών μας.

Η παραγωγή και η εξοικονόμηση ενέργειας είναι στα σημαντικά θέματα.

Μάλιστα η ΑΠΕμπορούν να γίνουνδώρο για τον τόπο μας αν αξιοποιηθούν σωστά.

Δεν πρέπει να γίνεται μέσο κερδοσκοπίας για του μεγάλους ομίλους που παίρνουν ανεξέλεγκτα άδειες έξω από τα όρια του χωροταξικού σχεδιασμού αλλά να συμβάλλει η Περιφέρεια στηναξιοποίηση από την Αυτοδιοίκηση και από τις τοπικές κοινωνίες με την συνδρομή της, στην λειτουργία των Ενεργειακών Κοινοτήτων αλλά και των μικρών παραγωγών όπως είναι οι αγρότες.

Αυτονόητο ότι πρέπει να γίνουν σωστές υποδομές για την Υγεία και την Παιδεία.

Το Νοσοκομείο Ρεθύμνου αλλά και όλες οι υποδομές Υγείας του Νομού μας είναι σε οριακή κατάσταση λειτουργίας και απαιτούνται άμεσα και γενναία μέτρα στήριξης σε υποδομές αλλά και προσωπικό.

Οι υποδομές διαχείρισης του νερού και της αξιοποίησης του φράγματος των Ποταμών, αν και έχουν δοθεί χρήματα, έχουν παραμείνει στην προηγούμενη δεκαετία ενώ τα αντιπλημμυρικά έργαπου λόγω της κλιματικής κρίσης γίνονται όλο και πιο αναγκαία έχουν παραμείνει στα χαρτιά δηλαδή στις μελέτες που αν και έχουν ανατεθεί με απευθείας ανάθεση εδώ και 4 χρόνια δεν έχουν ολοκληρωθεί. Οι καθαρισμοί των ρεμάτων αποτελούν προσωρινή λύση μικρής κλίμακας.

Για τον νομό μας , θα προσθέσω το περίφημο έργο του Πλατύ Ποταμού που ενώ προβλέπεται το φράγμαστον νομό μας,που καταλαμβάνει μεγάλη έκταση γης,καταλήξει στην ουσία να εξυπηρετεί μόνο την περιοχή της Μεσσαράς και έναν μικρό θύλακα στην Αγία Γαλήνη και Αμπαδιά,αφήνοντας εκτός ολόκληρο το παραλιακό μέτωπο του Δήμου Αγίου Βασιλείου αν και διαθέτει και την επάρκεια νερού αλλά και την απαιτούμενη υψομετρική διαφορά για ροή χωρίς άντληση. Επίσης το Αμάρι θα είναι πάλι ο χαμένος του έργου.

Η Ολοκληρωμένη οικολογική διαχείριση των απορριμμάτων διαθέτει ήδη έναν χώρο Βιολογικής Επεξεργασίας στο Αμάρι Ρεθύμνου. Κατασκευάστηκε με δημόσιο χρήμα με σχεδιασμό από το 2016 και χρηματοδότηση της τότε κυβέρνησηςκαικινδυνεύει να να γίνει δώρο άδωρο επειδή δεν έχει προχωρήσει καθόλου από την Περιφέρεια ο σχεδιασμός και η υλοποίηση της διαλογής στην πηγή και η ελαχιστοποίηση του όγκου των απορριμμάτων με αποτέλεσμα σύντομα θα δούμε πόσο ακριβή υπόθεση είναι για την τσέπη μας.

Με δεδομένο ότι ο πρωτογενής τομέας και ο τουρισμός, αποτελούν τους βασικούς πυλώνες της τοπικής οικονομίας, πως η θα πρέπει να κινηθεί υποστηρικτικά η τοπική αυτοδιοίκηση προς τις δύο αυτές κατευθύνσεις;

Αρκετές δεκαετίες μπαίνει συνεχώςτο ζήτημα διασύνδεσης του Τουρισμού με την αγροτοκτηνοτροφική παραγωγή.Γιατί δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα αν και περιλαμβάνεται σε όλα τα προεκλογικά φυλλάδια;

Με τις περιορισμένες γνώσεις μου στο αντικείμενο θα προσπαθήσω να το απαντήσω εξετάζοντας το τρόπο που αναπτύσσονται μέχρι σήμερα και ο τουρισμός και η αγροτοκτηνοτροφία.

Δηλαδή αντί του ποιοτικού τουρισμού των μικρών μονάδων που θα αξιοποιεί με σεβασμό τα τοπικά χαρακτηριστικά της φύσης, της ιστορίας μας της τοπικής μας παράδοσης που θα έχουν θέση τα τοπικά μας πιστοποιημένα καθαρά αγροτικά προϊόντα που κατά κανόνα είναι ακριβότερα από τα εισαγόμενα, έχουμε στην πλειονότητα μεγάλες τουριστικές μονάδες που στηρίζονται στην φθηνή ανταγωνιστική τιμή προσφέροντας κυρίως εισαγόμενα προϊόντα αμφίβολης ποιότητας.

Αλλά και ο τρόπος που έχει αναπτυχθεί μέχρι τώρα η αγροτική και η κτηνοτροφική μας παραγωγή δεν είναι ο καλύτερος.

Δηλαδή οι ενισχύσει που έχουν δοθεί μέχρι τώρα στον πρωτογενή τομέα όχι μόνο δεν έχουν φέρει τα αποτελέσματα που έπρεπε , δηλαδή τον εκσυγχρονισμό και ενδυνάμωση των αγροτοκτηνοτροφικών μονάδων ώστε να μπορούν να ανταπεξέρχονται στις όποιες δυσκολίες και στη μείωση του κόστους παραγωγής, αλλά χρησιμοποιήθηκαν σχεδόν αποκλειστικά στον βιοπορισμό των δικαιούχων.

Η Περιφέρεια ως βασικός παράγοντας της τοπικής ανάπτυξης οφείλει να αντιστρέψει το αρνητικό αυτό αποτέλεσμα ενισχύοντας με πόρους αλλά και τεχνογνωσία την πραγματική παραγωγή και τυποποίηση . Συγχρόνωςενθαρρύνοντας τις μικρές τουριστικές μονάδες με θετικό περιβαλλοντικό και ποιοτικό αποτύπωμα και αποθαρρύνοντας τα μεγαθήρια του τουρισμού.

Γιατί οι εκλογείς να βάλουν σταυρό προτίμησης στ’ όνομά σας;

Αν πρέπει να αναφερθώ προσωπικά γιατί πρέπει οι συμπολίτες μου να βάλουν σταυρό προτίμησης στο όνομά μου αυτό σημαίνει ότι ήδη έχω αποτύχειστην προσπάθεια μου τόσα χρόνια που ασχολούμαι με τα κοινά και με τη επαγγελματική μου δραστηριότητα.

Κλείνοντας θα θέλαμε να στείλετε το μήνυμα σας προς τους Ρεθεμνιώτες εκλογείς ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης του Οκτωβρίου.

Το μήνυμα είναι να μην συμβιβαζόμαστε στο μέτριο,να οραματιζόμαστε και να παλεύουμε για το καλύτερο. Η Κρήτη μας αξίζει να είναι Αλλιώς όπως προτείνει ο τίτλος της Παράταξης μας «Η ΚΡΗΤΗ ΜΑΣ ΑΛΛΙΩΣ».

Με επικεφαλής στον Σπύρο Δανέλλη έναν άνθρωπο που με τον Βίο και την Πολιτεία του διαθέτει τα εχέγγυαθα τα καταφέρουμε μαζί με την κοινωνία για την κοινωνία.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ