ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το δίλημμα των αυτοδιοικητικών εκλογών. Ποια παράταξη και ποιον υποψήφιο;

0

Σε λίγες μέρες ο πρώτος και ο δεύτερος βαθμός τοπικής αυτοδιοίκησης έχουν γιορτή. Οι πολίτες καλούνται επιλέξουν την καλύτερη παράταξη και τους πιο ικανούς εκπροσώπους στην Περιφέρεια Κρήτης και στο Δήμο Αμαρίου περί ου ο λόγος .

Στις επερχόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές η αθρόα συμμετοχή των πολιτών, είναι απαραίτητη και υγιής προϋπόθεση για τη λειτουργία της δημοκρατίας. Η συμμετοχή όσο το δυνατόν  περισσότερων δημοτών, ακόμη και ολοκλήρου του Δήμου, είναι το ζητούμενο. Επειδή αυτό δεν είναι εφικτό, οι δημότες που έχουν την νόμιμη ηλικία, ψηφίζουν για να εκπροσωπηθούν στις κοινές υποθέσεις και στα θέματα που τους αφορούν. Οι  συνδυασμοί λοιπόν θα πρέπει να έχουν μεγάλο αριθμό υποψηφίων. Πολλοί συνδυασμοί το πετυχαίνουν άλλοι όχι.

Ας μιλήσουμε πρώτα για τους συνδυασμούς που κατάφεραν να έχουν πολλούς υποψήφιους.   Ερωτούν πολλοί μήπως αυτό δεν είναι σωστό; Μήπως αυτός ο συνωστισμός δημιουργεί προβλήματα στους υποψήφιους γιατί ελαττώνει τις πιθανότητες της εκλογής τους; Μήπως αυτό μπερδεύει την επιλογή των δημοτών; Μήπως αυτό είναι ένα συνονθύλευμα εντυπωσιασμού και φλυαρίας; Μήπως το σχήμα θα έπρεπε να έχει πολιτική ομοιογένεια; Γιατί να συμβαίνει αυτό στην Περιφέρεια Κρήτης,  σε μεγάλους Δήμους του νησιού, αλλά και στο δικό μας Δήμο;

Κατά γνώμη μας όλα αυτά τα ερωτήματα μπορούν να απαντηθούν και να διασκεδάσουμε όλες τις αμφιβολίες. Πολύ μεγάλο και θετικό ρόλο παίζει η πολυσυλλεκτικότητα, η ανανέωση, η ισόρροπη εκπροσωπευση όλων των κοινωνικών τάξεων , των μορφωτικών επίπεδων, των ηλικιών, των πολιτικών κομμάτων. Έτσι ο δημότης θα έχει τη δυνατότητα να επιλέξει τους καλλίτερους.

Αντίθετα το μικρό σχήμα δείχνει αδυναμία πειθούς, απροθυμία συμμετοχής, έλλειψη εμπιστοσύνης, περιορισμένη επιλογή των  πιο ικανών εκπροσώπων .

Θα μου πείτε στις μικρές κοινωνίες δεν ισχύουν αυτά. Είναι τα μεγάλα σόγια αφενός και αφετέρου οι συντεκνιές, οι κουμπαριές, οι φιλίες και έτσι δεν υπάρχει δυνατότητα επιλογής των πιο άξιων, των πιο χρήσιμων και αποτελεσματικών. Δεν είναι καθόλου έτσι. Ο δημότης έχει το δικαίωμα τριών ψήφων. Η μία ψήφος στο συγγενή, η δεύτερη ψήφος στο γνωστό και η Τρίτη στον άξιο.

Ο Δήμαρχος όσο καλός και να είναι χρειάζεται ικανούς συνεργάτες, να προτείνουν, να αντιλαμβάνονται, να επιλύουν, να σχεδιάζουν.  Τον καλό κυνηγό τον κάνουν τα καλά λαγωνικά.

Προχωρούμε μαζί, κοιτάμε μπροστά, αλλάζουμε τον τόπο μας με έργα, για να ανέβει το ΑΜΑΡΙ <<λίγο ψηλότερα… >>

*Υποψήφιος δημοτικός σύμβουλος στο Δήμο Αμαρίου με τον Παντελή Μουρτζανό.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ