ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Τιμή στον Στρατηγό ‘Μανούσο Παραγιουδάκη’ που τιμά το Ρέθυμνο

0

Θεάρεστη ήταν η πρωτοβουλία του  Συλλόγου Χρωμοναστηριανών Αττικής «Παναγία  Κερά» να τιμήσουν τον ‘άνθρωπο-πατριώτη- ευεργέτη’ στρατηγό και επίτιμο αρχηγό ΓΕΕΘΑ  Μανούσο Παραγιουδάκη, στον θαυμάσιο χώρο που αποτελούσε την θερινή οικία της άλλοτε βενετσιάνικης οικογένειας Κλόντιο, ενώ η αστική της οικία ήταν το Λαογραφικό Μουσείο Ρεθύμνης με το διπλανό κτήριο, στο οποίο  ο πασίγνωστος Μικρασιάτης κ. Χατζηπαράσχος φτιάχνει το περίφημο παραδοσιακό  ‘φύλλο – κανταϊφι’.

Στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε, στις 12 Αυγούστου στο πολεμικό μουσείο Κρήτης, επίτευγμα  του τιμώμενου, παρευρέθησαν πολλά κι αξιόλογα άτομα από τον πνευματικό, πολιτικό, καλλιτεχνικό, στρατιωτικό  χώρο. Πολλοί και αξιόλογοι ήταν και οι ομιλητές οι οποίοι αναφερόμενοι στην πολυσχιδή προσωπικότητα , το ήθος, την ποιότητα του κ Παραγιουδάκη, ανέφεραν τα καλύτερα για το άτομό του  και όχι αδίκως. Για τον  κ. Μανούσο Παραγιουδάκη ομίλησε  και η κ Φέφη Βαλαρή, η  Πρόεδρος του ΛΕΡ (Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνης), δεδομένου ότι ο Στρατηγός διατηρεί ιδιαίτερες σχέσεις με το Λύκειο του οποίου  εκτιμά το έργο, ενώ  παρίσταται στις εκδηλώσεις που πραγματοποιεί. Η κ. Βαλαρή απευθυνόμενη στον κ. Παραγιουδάκη, το αποκαλούμενοΓεράκι της Κρήτης’, λόγω της συμβολής  του στην άμυνα της Θράκης μας, ανέφερε  τα εξής:                          «Σας ευχαριστώ για την τιμή που μου κάνατε να μιλήσω από αυτό το βήμα του Πολεμικού Μουσείου του Χρωμοναστηρίου.  Έτσι μου δίνεται η ευκαιρεία  να μιλήσω από καρδιάς για έναν άνθρωπο που είναι πηγή έμπνευσηςγια όλους μας.  Για τον άνθρωπο που ενέπνεε κι εμπνέει τους γύρω του από τον απλό στρατιώτη μέχρι τον σημερινό πολίτη, να ξεπερνούν τον εαυτό τους και να φθάνουν θεληματικά στην υπέρβαση που λυτρώνει.  Για τον άνθρωπο που ακόμα μιλά για τους στρατιώτες του, τα παιδιά μας, σαν να’ναι δικά του παιδιά.  Τον άνθρωπο που σε επίμονες ερωτήσεις του γνωστού  δημοσιογράφου κ .Σαχίνη για τα Ίμια απάντησε:  «Όποιος κι αν είναι ο καβαλάρης, δεν τον πυροβολούμε όταν αγωνίζεται».  Τον άνθρωπο που κατόρθωσε να συνδυάσει με τρόπο θαυμαστό, την απλότητα, την έμφυτη ευγένεια, την επικοινωνιακή αμεσότητα, με την βαθειά γνώση του αντικειμένου του, την φιλοσόφηση της ζωής και του ανθρώπου, με τον αυστηρό ρεαλισμό και την εγρήγορση που τον χαρακτηρίζουν.

Ο κ. Παραγιουδάκης δεν έχει σταματήσει λεπτό να δημιουργεί, να συμμετέχει, να καθοδηγεί, να ενθαρρύνει, να οραματίζεται. 

Τον ευγνωμονούμε για την στάση και τον μακρύ αγώνα του στην υπόθεση Ρίχτερ.  Με την ορθή του αξιολόγηση και τις άοκνες προσπάθειές του κατορθώθηκε η ανάκληση της απονομής του τίτλου του επιτίμου καθηγητού του Πανεπιστημίου Κρήτης σε αυτόν τον κύριο ο οποίος επιχείρησε να πετύχει την μετατροπή της Ιστορίας της Μάχης της Κρήτης σε ναζιστική προπαγάνδα την οποία μάλιστα, εμείς σαν Κρήτες, θα έπρεπε να αποδεχθούμε! Δυστυχώς το χειρότερο ήταν ότι βρήκε και οπαδούς στο εγχείρημά του αυτό. Έτσι αποδείχθηκε μια δυσκολότατη και πολύπλοκη «μάχη» κι αυτή για τον στρατηγό μας που έδωσε και πάλι τον καλύτερό του εαυτό και τελικά κατόρθωσε την δικαίωση του Κρητικού λαού και την αποκατάσταση της αξιοπρέπειας των Κρητικών, με την ανάκληση του τίτλου.  Το πόσα πολλά του οφείλουμε και γι’αυτό είναι δύσκολο να υπολογισθεί.

Στις 13 Μαΐου 2018, παρά το βεβαρημένο του πρόγραμμα, δέχθηκε την πρότασή μας και πραγματοποιήθηκεομιλία του στην κατάμεστη αίθουσα του Λυκείου των Ελληνίδων, με θέμα «Η Μάχη της Κρήτης», με προβολή ντοκυμαντέρ του Πολεμικού Μουσείου.  «Μας έδωσε συγκλονιστικές λεπτομέρειες..», όπως γράφει τοπική εφημερίδα, « ..για το Διεθνές Παρασκήνιο γύρω από την απόβαση των Γερμανών στην Κρήτηκαταδεικνύοντας την ιδιαιτερότητα και το γενικότερο εχθρικό περιβάλλον μέσα στο οποίο οι υπερασπιστές του νησιού κλήθηκαν κι έδωσαν τον αγώνα ο οποίος αποτέλεσε την απαρχή της κατάρρευσης του Άξονα».  Ο δε αείμνηστος Δημήτρης Αρχοντάκης, έγραψε άρθρο με τίτλο « Μιά ρεαλιστική θεώρηση της Μάχης της Κρήτης», όπου μεταξύ άλλων σχολιάζει:  «…έχω ακούσει άπειρες ομιλίες σχετικές με το θέμα αυτό όμως ήταν η  πρώτη φορά που άκουσα μια νηφάλια κριτική των γεγονότων της Ιστορικής Μάχης από έναν ειδικό δηλαδή ειδικό με στρατιωτική σκέψη και απέκτησα σαφέστερη αντίληψη γι’αυτά».

Επίσης  στις 27 Ιουλίου 2023 στα 50 χρόνια από την Ίδρυση του Πανεπιστημίου Κρήτης ήλθε και παρακολούθησε την εκδήλωσηΤιμής και Μνήμης του Λυκείου των Ελληνίδωνμε ομιλητή τονκ.Αλεξανδράκη Γιώργη, διακεκριμένο επίτιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου του Μαϊάμι, επίτιμο καθηγητή του Πρίνστον και επίτιμο καθηγητή του Πανεπιστημίου Κρήτης, πρωτεργάτη στην Ίδρυση και Οργάνωση του Πανεπιστημίου Κρήτης και του τμήματος Φυσικής, στηρίζοντας έτσι, ουσιαστικά και ο ίδιος, την προσπάθειά του Λυκείου για την ανάδειξη μιάς Ιστορικής Αλήθειας.

Εδώ θα ήθελα ναπροσθέσω ότι είναι ιδιαίτερη τιμή και χαρά για μας το ότι η κ.ΧρυστάλαΠαραγιουδάκη είναι χρόνια τώρα, μέλος του Λυκείου μας.

 Στρατηγέ μου, σας ευχαριστούμε που υπάρχετε δίπλα μας και μας ενημερώνετε και μας εμπνέετε… κι έχομε τόση ανάγκη σήμερα, από ανθρώπους που να εμπιστευόμαστε και να μας εμπνέουν»

ΕΝ ΚΑΤΑΚΛΕΙΔΙ

Δια τον στρατηγό που τιμά το Ρέθυμνο και τους  Ρεθυμνιώτες προτάθηκε  το Στρατιωτικό Μουσείο του Χρωμοναστηρίου να λάβει το όνομά  του,  χάρις στον αγώνα και τις προσπάθειές του για την υλοποίησή  του, ένα μουσείο που  αποτελεί μοναδικό μουσείο του είδους στην Κρήτη και  είναι ένα από τα καλύτερα στη χώρα.

 Είναι    γεγονός επίσης, ότι ο ‘Ρεθύμνιος ανήρ’,  Μανούσος Παραγιουδάκης, υπήρξε  πρωτεργάτης του ενιαίου αμυντικού δόγματος Ελλάδος – Κύπρου, ιδρυτής  στρατιωτικών μουσείων  στη Ελλάδα μας, μέγας  εμψυχωτής  και ενισχυτής της  στρατιάς  Θράκης κατά την κρίσιμη περίοδο των Ίμια, η οποία  απέτρεψε προς ώρας την όρεξη  της ακόρεστης και τεράστιας Τουρκίας,  που όλο θέλει και θέλει και δεν την φτάνουν τα εδάφη που κρατά.   Τέλος  ο κ Παραγιουδάκης ενεθάρρυνε  τη συγγραφή  λεξικού της Πομακικής γλώσσας, ενώ ήταν καταλύτης  στην υπόθεση  του ανιστόρητου Γερμανού καθηγητή Ρίχτερ που έφερε ‘πολλά ρίχτερ’ στον τόπο μας. Τιμή λοιπόν για το Ρέθυμνο και την Κρήτη μας να τιμούμε τέτοιους  ανθρώπους και εύγε στον ‘ Σύλλογο Χρωμοναστηριανών Αττικής  Παναγία Κερά’ και στους Χρωμοναστηριανούς για την πρωτοβουλία αλλά και την σημαντική εκδήλωση που πραγματοποίησαν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ