ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Συγκρατημένη αισιοδοξία για τη νέα τουριστική σεζόν

0

ΝΕΑ ΩΘΗΣΗ ΑΠΟ ΤΟ «ΤΟΥΡΙΣΜΟΣ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ»

Με νέα σχέδια, προσδοκίες, αλλά και φόβους ξεκίνησε η αντίστροφη μέτρηση για την τουριστική σεζόν του 2023. Αναπάντητα παραμένουν τα ερωτήματα για το κατά πόσο η ακρίβεια και η οικονομική κρίση θα επηρεάσουν και σε ποιο βαθμό την συμπεριφορά των ταξιδιωτών.

Στα μέσα Μαρτίου, δηλαδή νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, φιλοδοξεί η κυβέρνηση να γίνει η έναρξη της νέας θερινής σεζόν, λόγω των συμφωνιών που έχουν κλειστεί με μεγάλες, κυρίως αμερικανικές αλλά όχι μόνον, αεροπορικές εταιρείες. Ωστόσο, πέρα από τον φιλόδοξο στόχο, η φετινή χρονιά αναμένεται να είναι ιδιαίτερη, αφού η οικονομική κρίση θα επηρεάσει την συμπεριφορά των ταξιδιωτών. Συγχρόνως, ανοιχτό παραμένει και το ζήτημα της πανδημίας, όπως για το αν θα υπάρξει νέα έκρηξη που θα φέρει έστω και υποτυπώδη μέτρα.

«Οι χαμηλές τιμές θέλουν υψηλές πληρότητες»

«Η προσπάθεια της κυβέρνησης είναι θεμιτή» σημειώνει ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Ρεθύμνου, κ. Μανώλης Τσακαλάκης, υπογραμμίζοντας ότι ανάλογες προσπάθειες για επιμήκυνση της σεζόν κάνουν και οι επιχειρηματίες ξενοδόχοι. «Ουσιαστικά η κυβέρνηση το μόνο που μπορεί να κάνει, είναι να το διαφημίσει, να πιέσει, να βοηθήσει κάποιον tour operator στις άδειες θέσεις του κτλ. Ωστόσο το ρίσκο ν’ ανοίξει το ξενοδοχείο το παίρνει ο επιχειρηματίας». Ο πρόεδρος των ξενοδόχων τονίζει στη συνέχεια ότι το άνοιγμα ενός ξενοδοχείου κοστίζει πολύ και όταν οι πληρότητες είναι χαμηλές κοστίζει πολύ περισσότερο. «Τον Απρίλιο ή το Μάρτιο, αν ανοίξουν κάποιοι θα κινηθούν ουσιαστικά με τιμές χαμηλής περιόδου. Αυτό σημαίνει ότι αν οι πληρότητες δεν είναι τουλάχιστον στο 70% μπαίνουν μέσα. Δηλαδή οι χαμηλές τιμές θέλουν υψηλές πληρότητες και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό», είπε.

Πάντως όσον αφορά, στο φιλόδοξο στόχο να ξεκινήσει νωρίτερα η σεζόν ο κ. Τσακαλάκης ανέφερε: «Το να έρθουν δύο τρία αεροπλάνα μέσα στο Μάρτιο βέβαια είναι εφικτό, όμως το να ξεκινήσει η τουριστική σεζόν τέλη Απριλίου αρχές Μαΐου είναι κάτι που πρέπει να ξεχάσουμε. Δεν είναι κανείς προετοιμασμένος για κάτι τέτοιο». Και εξήγησε: «Οι tour operator από την άλλη πλευρά, για να ασχοληθούν και να βάλουν αεροπλάνα, θα πρέπει να έχουν κάποια σιγουριά ή κάποια βοήθεια από κάπου. Εάν αυτή τη βοήθειά τη δώσει στο ελληνικό κράτος, δηλαδή τους επιδοτήσει -κατά κάποιον τρόπο- κάποιες θέσεις που να μη χρειάζεται να γεμίσουν το αεροπλάνο, ή να μη χρειάζεται να πάνε σε υψηλά νούμερα πληρότητας, τότε πιθανά κάποιοι να το αποτολμήσουν. Ωστόσο η σεζόν, οι πτήσεις και τα slot έχουν προδιαγραφές από πέρσι». Στη συνέχεια ο ίδιος υπογράμμισε: «Πάντα, στο τέλος Ιανουαρίου καλούνται οι αεροπορικές εταιρείες να πάρουν θέση, δηλαδή να επικυρώσουν τα slot τα οποία έχουν ζητήσει από κάθε αεροδρόμιο και μέσω του eurocontrol. Όλα αυτά, εάν τα επικυρώσουν είναι δεσμευτικά και έχουν αντίκτυπο. Συνήθως, γύρω στο τέλος του Γενάρη, συνηθίζουν να κόβουν ένα 10% του προγράμματος που έχουν ανακοινώσει. Εάν δεν το κόψουν σημαίνει ότι περιμένουμε μια πολλή καλή χρονιά».

«Δεν έχουμε ξεμπερδέψει από την πανδημία»

Ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων επανέλαβε για ακόμα μία φορά, ότι με την πανδημία δεν έχουμε ξεμπερδέψει ακόμα. «Είναι κάτι που το λέω και το επαναλαμβάνω, για μία ακόμα φορά. Αυτοί που γνωρίζουν τα πράγματα, μας είπανε από την αρχή ξεκάθαρα ότι στην καλύτερη περίπτωση να απαλλαγούμε από τον κορονοϊό είναι το 2023 και στη χειρότερη το 2025. Είναι λογικό να σκεφτόμαστε ότι η απαλλαγή θα έρθει το 2024».

Αναφερόμενος στη συνέχεια στην έξαρση που υπάρχει στην Κίνα υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Το ότι το 2023 είναι ακόμα χρονιά covid επιβεβαιώνεται και με την έξαρση που υπάρχει αυτή τη στιγμή στην Κίνα. Και ο λόγος είναι ότι τα δύο προηγούμενα χρόνια, η Κίνα είχε μηδενικά κρούσματα που σημαίνει ότι οι οργανισμοί τους, εξασθένησαν γιατί δεν έχουν αντισώματα. Τώρα, που οι Κινέζοι έχουν ένα εκατομμύριο και πλέον κρούσματα ημερησίως τους αφήνουν ελεύθερους και βγαίνουν προς την Ευρωπαϊκή Ένωση και τον υπόλοιπο κόσμο. Όπως είναι κατανοητό θα μεταφέρουν τη μόλυνση».

Ωστόσο, δεν φαίνεται ότι θα ξαναμπούμε σε συνθήκες lockdown, γιατί δεν αντέχουν ούτε οι οικονομίες των επιχειρήσεων αλλά ούτε και τα κράτη, τα οποία δεν έχουν δυνατότητα να δώσουν κάτι άλλο».

Ο πόλεμος και η μείωση των εισοδημάτων λόγω ενεργειακής κρίσης

«Ανάμεσα στους παράγοντες που μπορούν να επηρεάσουν τη νέα τουριστική σεζόν, είναι και ο πόλεμος μεταξύ Ρωσίας και Δύσης που όπως όλοι βλέπουμε, ακόμα καλά κρατεί. Αν δεν αφήσουν διέξοδο στον Πούτιν ν’ απαγκιστρωθεί και ν’ απεγκλωβιστεί, σίγουρα θα υπάρξουν προβλήματα στο μέλλον» σημείωσε ο κ. Τσακαλάκης, απευχόμενος κάτι χειρότερο.

Απαντώντας ο ίδιος σε ερώτημα σχετικό με το αν θα επηρεάσει τη νέα τουριστική σεζόν, η μείωση των εισοδημάτων των ευρωπαίων, είπε: «Θεωρητικά ναι, θα την επηρεάσει, όμως δεν πρέπει να ξεχνάμε την απόλυτη ανάγκη που έχουν οι κέντρο-βόρειοευρωπαίοι, να κάνουν έστω και για λίγες μέρες διακοπές. Γι’ αυτούς σε αντίθεση με μας, είναι επιτακτική η ανάγκη να ξεφύγουν έστω και για λίγο».   

Κλείνοντας, ο πρόεδρος των Ξενοδόχων Ρεθύμνου, αναφέρθηκε στην περσινή χρονιά, χαρακτηρίζοντας την ως μια καλή χρονιά από πλευράς αφίξεων και τζίρων. «Όμως, το αποτέλεσμα δεν ήταν ικανοποιητικό. Δηλαδή, τα κέρδη ήταν λιγότερα λόγω της αύξησης του πληθωρισμού. Ελπίζουμε φέτος να είναι λίγο καλύτερα τα πράγματα».

Το Ρέθυμνο στους κορυφαίους προορισμούς του εσωτερικού τουρισμού

Μέσα στην τελευταία εβδομάδα του Ιανουαρίου αναμένεται να πραγματοποιηθεί μία ακόμη κλήρωση στο πλαίσιο του προγράμματος «Τουρισμός για όλους», που αφορά 125.000 άυλες ψηφιακές κάρτες. Σκοπός του προγράμματος είναι η τόνωση του εσωτερικού τουρισμού, κυρίως τους μήνες χαμηλής ζήτησης. Μάλιστα, μέχρι στιγμής από το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχουν αναδειχθεί και ενισχυθεί σημαντικά οι εναλλακτικοί και οι μη νησιωτικοί προορισμοί.

Σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία για το πρόγραμμα «Τουρισμός για όλους», για το 2022, από το καλοκαίρι έως τις 31/12, στις πρώτες θέσεις προτίμησης των Ελλήνων ταξιδιωτών βρέθηκαν η Κεντρική Μακεδονία, η Πελοπόννησος, η Αττική και η Θεσσαλία, με τη μεγαλύτερη θετική μεταβολή τους χειμερινούς μήνες να καταγράφεται στη Δυτική Ελλάδα, στη Δυτική Μακεδονία, στη Θεσσαλία και στο Βόρειο Αιγαίο.

Σε επίπεδο προορισμών ξεχώρισαν οι μεγάλες πόλεις (Αθήνα, Θεσσαλονίκη), αλλά και πιο εναλλακτικοί προορισμοί, όπως το Τολό, τα Γιάννενα, η Αιδηψός, η Θάσος, τα Καλάβρυτα και η Καστοριά. Σε ό,τι αφορά την απορροφητικότητα του προγράμματος, στην πρώτη θέση βρέθηκε η Κεντρική Μακεδονία, στη δεύτερη η Πελοπόννησος, στην τρίτη η Αττική, στην τέταρτη η Θεσσαλία και την πεντάδα συμπλήρωσε η Ηπειρος.

Ως προς τους κορυφαίους προορισμούς ανά περιφέρεια, στην Κεντρική Μακεδονία ξεχώρισαν η Θεσσαλονίκη, η Αριδαία και η Χαλκιδική και στην Αττική ξεχώρισαν η Αθήνα, η Αίγινα και ο Πειραιάς. Αντίστοιχα, στην Πελοπόννησο την τιμητική τους είχαν το Τολό και το Ναύπλιο, ενώ στη Θεσσαλία ψηλά στις προτιμήσεις των ταξιδιωτών βρέθηκαν ο Βόλος και η Πορταριά. Στο Νότιο Αιγαίο ξεχώρισαν η Νάξος και η Τήνος, στη Στερεά Ελλάδα η Αιδηψός και η Αράχοβα, ενώ στην Ηπειρο την τιμητική τους είχαν τα Ιωάννινα και η Πάργα. Στην Κρήτη το μεγαλύτερο ενδιαφέρον συγκέντρωσαν τα Χανιά και το Ρέθυμνο. Στην Ανατολική Μακεδονία - Θράκη ξεχώρισαν η Θάσος και η Καβάλα και στο Ιόνιο η Λευκάδα και η Ζάκυνθος. Πρώτοι προορισμοί του προγράμματος στη Δυτική Ελλάδα αναδείχθηκαν τα Καλάβρυτα και η Πάτρα, στη Δυτική Μακεδονία η Καστοριά και η Φλώρινα και, τέλος, στο Βόρειο Αιγαίο η Λέσβος και η Χίος.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ