ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Χ. ΦΑΣΟΥΛΑΣ: «Το πρόβλημα στον Παλίγκρεμνο αφορά τη θέληση της Κεντρικής Εξουσίας»

0

«ΤΟ ΥΠΟΥΡΓΕΙΟ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΚΑΤΑΝΟΗΣΕΙ ΤΗΝ ΑΞΙΑ ΤΗΣ ΠΕΡΙΟΧΗΣ ΚΑΙ ΝΑ ΠΡΟΧΩΡΗΣΕΙ ΣΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΗΣ»

Μεγάλη είναι η συζήτηση που γίνεται και πάλι για τον Παλίγκρεμνο, ενώ η ιστορία του είναι εδώ και χρόνια γνωστή, καθώςγίνεται προσπάθεια να δημιουργηθεί ξενοδοχειακή μονάδα πάνω στο μοναδικό αυτό μνημείο της φύσης. Από την πλευρά του ο δήμος Αγίου Βασιλείου είχε προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας, αλλά τελικά το Κεντρικό Αρχιτεκτονικό Συμβούλιο γνωμοδότησε θετικά στο να γίνει το συγκεκριμένο έργο καιοι μπουλντόζες μπήκαν για να διανοίξουν τους δρόμους και να φτάσουν στην κορυφή του Παλίγκρεμνου. Αυτό όμως,προκάλεσε εντονότατες αντιδράσεις και την περασμένη Κυριακή πραγματοποιήθηκε δυναμική κινητοποίηση στο σημείο. Μάλιστα ο δήμος Αγίου Βασιλείου έχει απευθυνθεί στο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στην Κρήτη, προκειμένου διαμορφωθεί μία πρόταση η οποία θα υποβληθεί στο αρμόδιο υπουργείο, προκειμένουο Παλίγκρεμνος να χαρακτηριστεί ως προστατευόμενη περιοχή.

Όσον αφορά στη σημασία και τη γεωλογική αξία,αυτού του κάθετου βράχου, μίλησε στον 9,80 fmκαι στο Σταύρο Ρακιντζή ο γεωλόγος Χαράλαμπος Φασουλάς από το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Κρήτης.

«Ο Παλίγκρεμνος είναι ρήγμα»

Ο κ. Χαράλαμπος Φασουλάς αναφερόμενος στα ρήγματα της περιοχήςεπεσήμανε: «Ο Παλίγκρεμνος είναι μια κατακόρυφη επιφάνεια και δεν είναι τίποτα άλλο, από ένα ρήγμα. Ένα ρήγμα από αυτά που δημιούργησαν όλη την περιοχή του Πλακιά, σ’ ένα βύθισμα το οποίο συνεχίζεται τελικά μέσα στη θάλασσα, και πηγαίνει μέχρι τη Γαύδο. Με λίγα λόγια, έχουμε το ρήγμα που είναι ο Παλίγκρεμνος, το από πίσω ρήγμα το οποίο είναι πάνω από το χώρο που γίνονται τώρα αυτές οι επεμβάσεις, όπως επίσης και στην απέναντι πλαγιά πού είναι η περιοχή των Σελλίωνμέχρι τον Ασώματο,που κι εκεί υπάρχει ένα πολύ μεγάλο ρήγμα,που τελευταία διαπιστώσαμε ότι είναι και ενεργό. Άρα, όλη η περιοχή,σε περίπτωση σεισμού έχει αυξημένη επικινδυνότητα ειδικά πάνω στα ρήγματα. Αυτό μας δείχνει και πώς δημιουργήθηκε ολόκληρη η Κρήτη».

Σημάδια από το μεγάλο σεισμό του 365 μ.Χκαι απολιθώματα 6 εκ. ετών

Για τα σημαντικά γεωλογικά σημάδια που υπάρχουν στο σημείο μίλησε ο ίδιος: «Πάνω στο Παλίγκρεμνο συσσωρεύονται επιπλέον παλιές θέσεις που μας δείχνουν που ήταν η στάθμη της θάλασσας σε παλαιότερες εποχές. Είναι αυτό που λέμε θαλάσσιες αναβαθμίδες. Έχει τουλάχιστον τρεις τέτοιες. Δύο μέτρα από τη σημερινή στάθμη της θάλασσας υπάρχει ένα αυλάκι το οποίο υποδηλώνει τη στάθμη της θάλασσας το 365 μ.Χ. που αν θυμάστε ή αν ξέρετε, τότε είχαμε τον ισχυρότερο σεισμό στην Ανατολική Μεσόγειο, περίπου 8 ρίχτερ που σήκωσε τη μισή Κρήτη. Από τα 9 μέτρα στα Χανιά μέχρι τα 2 μέτρα που είναι εκεί στον Πλακιά».

Και πρόσθεσε: «Ακριβώς μπροστά από τον Παλίγκρεμνο υπήρχε (το μεγαλύτερο μέρος δυστυχώς έχει καταστραφεί σήμερα) μια θέση με απολιθώματα στα οποία βρήκαμε κροκόδειλους, χελώνες, βοοειδή έξι εκατομμυρίων χρόνων. Μπροστά του ακριβώς υπάρχουν και σήμερα οι περίφημες αμμοθίνες με το κρινάκι της θάλασσας. Όλα αυτά συνθέτουν ένα μοναδικό πλούτο, με δεδομένο ότι αυτός ο «καθρέφτης» του ρήγματος, δηλαδή η επιφάνεια, είναι μια από τις μεγαλύτερες που έχουμε στην Ελλάδα. Στο Πανεπιστήμιο Κρήτης έχουμε Τμήμα Βιολογίας και τη θέση αυτή την επισκεπτόμαστε κάθε χρόνο με τους φοιτητές, για να τους δείξουμε τις διαδικασίες με τις οποίες δημιουργήθηκε η Κρήτη. Να μην πω και για τα δεκάδες πανεπιστήμια από όλη την Ευρώπη,που φέρνουν φοιτητές για να κάνουν μάθημα στο χώρο αυτό».

Μοναδικό στο είδος του

«Το συγκεκριμένο ρήγμα,με αυτή τη μορφή,είναι από τα λίγα που υπάρχουν στην Ελλάδα, που μπορούμε να το δούμε, να το ακουμπήσουμε σε αυτή την έκταση και στο μέγεθος που το βλέπουμε σε αυτή την περιοχή. Στην Ελλάδα υπάρχουν χιλιάδες ρήγματα για να μη σας πω ότι ενδεχομένως αυτό ισχύει και για την Κρήτη, αλλά δεν τα βλέπουμε. Βλέπουμε μόνο ένα ίχνος πάνω στην επιφάνεια. Εδώ βλέπουμε όλη την επιφάνεια, η οποία μετακινήθηκε σε μία έκταση 100 και πλέον μέτρων και ένα ύψος 30-40 μέτρων, όσο είναι αυτή η κατακόρυφη επιφάνεια. Είναι μοναδικό και γι’ αυτό είναι μέσα στα σημαντικά γεωλογικά μνημεία της Κρήτης και στον άτλαντα των γεωλογικών μνημείων του Αιγαίου. Είναι μία θέση που αν θυμάμαι καλά, τη δεκαετία του ‘80 είχε προταθεί ότι θα έπρεπε να χαρακτηριστεί ως μνημείο της φύσης».

Μιλώντας ο ίδιος για τις δραστηριότητες που αναπτύσσονται στην περιοχή, τόνισε: «Σε αυτό το χώρο, εδώ και αρκετά χρόνια αναπτύσσονται πολύπλευρες δραστηριότητες που έχουν να κάνουν με περιπατητικό τουρισμό, με αναρρίχηση και με καταδυτικό τουρισμό, γιατί ο Παλίγκρεμνος συνεχίζει και μέσα στη θάλασσα. Υπάρχει λοιπόν ένα σύνολο δραστηριοτήτων που εμπλουτίζουν και δημιουργούν αυτό το τουριστικό προϊόν.Η επένδυση αυτή, ουσιαστικά αλλοιώνει αυτά τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά».

Αντικειμενικά προβλήματα χωροθέτησης

Αναφερόμενος στα προβλήματα που υπάρχουν υπογράμμισε: «Η αλήθεια είναι ότι τελικά είμαστε στο και πέντε, αφού δυστυχώς έχουν γίνει οι επεμβάσεις και καλούμαστε πλέον, πριν προχωρήσει παραπέρα αυτή η καταστροφή, να ξαναδούμε όλη αυτή την επένδυση. Εγώ θεωρώ ότι αν το δούμε εντελώς αντικειμενικά,αυτό το έργο έχει προβλήματα χωροθέτησηςπου αφορούν τη γεωλογική καταλληλόλητα. Δηλαδή, είδαμε τώρα που ξεκίνησαν οι εκσκαφές ότι στην ουσία σκάβουν κάτω από βράχους, οι οποίοι κατρακύλησαν από τα ψηλότερα σημεία από τα πρανή και τους γκρεμούς που υπάρχουν. Αυτό, με την απλή λογική υποδηλώνει ότι αν γίνει ένας ισχυρός σεισμός δεν είναι καθόλου απίθανο, πάλι να ξεκολλήσουν βράχια και να περάσουν μέσα από τα κτήρια που θα χτιστούν. Αυτό είναι κάτι προφανές και το βλέπει όποιος επισκεφθεί την περιοχή».

Θεμελίωση πάνω σε δυο ρήγματα

Δεν είναι κατάλληλο το έδαφος για ένα τέτοιο έργο είπε ο κ. Φασουλάς, υπογραμμίζοντας ότι αυτό θα έπρεπε να το έχει αξιολογήσει και ο ίδιος ο επενδυτής και εξήγησε: «Είναι σπάνια περίπτωση για τον ελλαδικό χώρο, να θεμελιώνεται μία κατασκευή πάνω σε δύο ρήγματα τα οποία μπορεί να είναι και ενεργά και να μετακινήσουν όλη την περιοχή. Επίσης, το ίδιο το έδαφος από κάτω είναι σαθρό, γιατί είναι υλικά που έχουν πέσει από τα ψηλότερα σημεία με πάρα πολύ άργιλο. Ο βράχος είναι διαβρωμένος,μευπόγειες σπηλαιώσεις. Η γνώμη μου, σαν ένας απλός γεωλόγος, είναι ότι η ποιότητα και το έδαφος των θεμελίων δεν είναι το καταλληλότερο για να χτιστεί. Αυτό κατά τη γνώμη μου θα έπρεπε να το έχει αξιολογήσει και ο ίδιος ο επενδυτής πριν προχωρήσει παραπέρα. Το σημείο θα πρέπει να προστατευτεί σύμφωνα με την άποψη, πάρα πολλών ανθρώπων όπως του Τοπικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής, αλλά και παλαιών μελετητών που είχαν μελετήσει, τις αναπτυξιακές δυναμικές της περιοχής από το 1980. Όλοι συμφωνούμε ότι θα πρέπει να γίνει κάποια προσπάθεια, διότι πραγματικά είναι το τοπόσημο και το σημείο αναφοράς για όλη την περιοχή και με αυτό το χαρακτηριστικό θα πρέπει να διατηρηθεί».

Το σημαντικότερο πρόβλημα είναι η θέληση της Κεντρικής Εξουσίας

Σε σχέση με τη συνεργασία του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας και του δήμου Αγίου Βασιλείου είπε μεταξύ άλλων: «Έχουμε ξεκινήσει κάποια επαφή με το δήμο για να προχωρήσουμε σε μία τέτοια κίνηση μέσα στο καλοκαίρι. Θα προσπαθήσουμε να συντάξουμε την μελέτη που χρειάζεται. Είναι προφανές ότι ο χώρος έχει όλες τις προδιαγραφές για να χαρακτηριστεί ως προστατευόμενο μνημείο της φύσης, όπως αυτό ορίζεται από την υφιστάμενη νομοθεσία. Δυστυχώς η νομοθεσία έχει διάφορα προβλήματα, όμως με καλή θέληση μπορούμε να τα ξεπεράσουμε,αλλά το σημαντικότερο πρόβλημα που εγώ δυστυχώς βλέπω, έχει να κάνει με τη θέλησή της κεντρικής εξουσίας. Διότι αυτή η μελέτη θα πάει οπωσδήποτε για έγκριση στο υπουργείο Περιβάλλοντος. Παλαιότερα και μέχρι το 2019, αυτή η αρμοδιότητα ανήκε στις Τοπικές Αποκεντρωμένες Διοικήσεις. Δυστυχώς αυτή η αρμοδιότητα μεταφέρθηκε από τον προηγούμενο υπουργό Περιβάλλοντος, από την περιφέρεια στην Αθήνα και πλέον όλη αυτή προσπάθεια θα κριθεί εκεί. Αυτό είναι το πιο δύσκολο κομμάτι και θα πρέπει να υπάρξουν οι αντίστοιχες πιέσεις και οι αντίστοιχες προσπάθειες από όλους τους τοπικούς φορείς προς το υπουργείο ώστε να δεχτεί αυτή τη μελέτη και να προχωρήσει στην κήρυξη του συγκεκριμένου χώρου ως προστατευόμενο μνημείο».

Κλείνοντας ο κ. Φασουλάςσχολίασε: «Η Αθήνα δεν αφουγκράζεται την τοπική κοινωνία, δεν νιώθει τον παλμό που υπάρχει, δεν αντιλαμβάνεται ίσως την αξία και το μέγεθος κάποιων πραγμάτων, όπως την αντιλαμβανόμαστεόλοι εμείς που ζούμε σε αυτό το χώρο. Ελπίζω ότι μετά από τη θερμή υποστήριξη που υπάρχει από τοδήμο Αγίου Βασιλείου, από τους πολίτες και από τους επισκέπτες ότι και το υπουργείο θα κατανοήσει την αξία της περιοχής και θα προχωρήσει στην προστασία της».

ΕΡΩΤΗΣΗ Α. ΞΑΝΘΟΥ, Σ. ΦΑΜΕΛΛΟΥ ΚΑΙ ΤΩΝ ΒΟΥΛΕΥΤΩΝ ΤΟΥ ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ ΤΗΣ ΚΡΗΤΗΣ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑ ΤΟΥ ΒΡΑΧΟΥ «ΠΑΛΙΓΚΡΕΜΝΟΣ»

Κατατέθηκε ερώτηση προς τον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με πρωτοβουλία του βουλευτή Ρεθύμνου και τομεάρχη ΥγείαςΑνδρέα Ξανθού με θέμα:«Να προστατευτεί από καταστροφική ξενοδοχειακή επένδυση ο ιδιαίτερου φυσικού κάλλους και μεγάλης γεωλογικής αξίας βράχος «Παλίγκρεμνος» στον Πλακιά Αγίου Βασιλείου της Π.Ε. Ρεθύμνου».

Η ερώτηση συνυπογράφεται από τον τομεάρχη Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Σωκράτη Φάμελλο και τους βουλευτές Ηρακλείου του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Σωκράτη Βαρδάκη, Νίκο Ηγουμενίδηκαι Χάρη Μαμουλάκη, τον βουλευτή Χανίων Παύλο Πολάκηκαι τονβουλευτή Λασιθίου Μανώλη Θραψανιώτη.

Οι βουλευτές στην ερώτηση τους επισημαίνουν τον αναβρασμό και την γενικευμένη κατακραυγή που επικρατεί στην τοπική κοινωνία του Ρεθύμνου, λόγω της έναρξης εργασιών ιδιωτικής ξενοδοχειακής επένδυσης πάνω στον επιβλητικό βράχο του Πλακιά και συγκεκριμένα στο γνωστό στον αναρριχητικό κόσμο Παλίγκρεμνο, διάσημο για το εξαιρετικό φυσικό κάλλος και την ιδιαίτερη γεωλογική αξία του στην περιοχή του Πλακιά του Δήμου Αγίου Βασιλείου της Περιφερειακής Ενότητας Ρεθύμνου. Πρόκειται για μια επένδυση που, από το 2019 που έγινε γνωστή, βρίσκει κατηγορηματικά αντίθετους τους τοπικούς φορείς, την Τοπική Αυτοδιοίκηση, το ΤΕΕ, το Σύλλογο Αρχιτεκτόνων Ρεθύμνου, την Ελληνική Εταιρεία Περιβάλλοντος και Πολιτισμού και το Μουσείο Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης. Ενδεικτική της καθολικής κοινωνικής αντίθεσης σ’ αυτή την επένδυση, είναι η μαζική παρουσία εκατοντάδων ενεργών πολιτών και εκπροσώπων της τοπικής κοινωνίας στην κινητοποίηση διαμαρτυρίας που οργάνωσε την Κυριακή 15/5 η «Κίνηση για την προστασία του Παλίγκρεμνου».

Οι ερωτώντες βουλευτές τονίζουν στην ερώτηση τους τα παρακάτω:

Επειδή, τον χαρακτήρα του Παλίγκρεμνου ως προστατευόμενου φυσικού τοπίου, υπογραμμίζουν και κατοχυρώνουν πολεοδομικές μελέτες που βρίσκονται σε τελικό στάδιο υπογραφής όπως:

– ΣΧΟΟΑΠ τ. Δ. Φοίνικα.

– Ειδική Χωροταξική Μελέτη Νοτίων Ακτών Νομού Ρεθύμνου.

και πληθώρα άλλων μελετών και υπουργικών αποφάσεων που φτάνουν στην δεκαετία του 1960, που ρητά απαγορεύουν κάθε οικοδομική δραστηριότητα εκεί. Ειδικότερα, στην υπ. αριθμόν 42284/13-10-2017 (ΦΕΚ 260/Α.Α. Π/2017) απόφαση υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας περί «Έγκρισης Του Περιφ. Χωροταξικού Πλαισίου Π. Κρήτης» που συντάχθηκε έχοντας υπόψη και την αναπτυξιακή πολιτική Εθνικού Περιφερειακού επιπέδου καθώς και την «Ευρωπαϊκή Σύμβαση Τοπίου (Ν.3827/10 ΦΕΚ Α/3/10) και ειδικότερα: Άρθρο 5, Άρθρο 11.

Επειδή, υπάρχει η γνωμάτευση του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, που προτείνει την κήρυξη του Παλίγκρεμνου ως προστατευόμενου τοπίου – μνημείου, ως σημαντικού τοπόσημου και ως περιοχής ιδιαίτερης φυσικής και γεωλογικής αξίας, στην οποία, πέραν των άλλων, σώζονται υπολείμματα μεταλλευτικής δραστηριότητας.

Επειδή, ο Δήμος Αγίου Βασιλείου έχει προσφύγει στο Συμβούλιο της Επικρατείας και κατέθεσε ασφαλιστικά μέτρα ώστε να σταματήσει τις εργασίες εκσκαφών που είχαν αρχίσει στο επίμαχο σημείο, επικαλούμενος ότι οι επενδυτές προχώρησαν παράνομα στη διαπλάτυνση δρόμου μέσα από δασική έκταση, όπου εκτός των άλλων υπάρχει και ένα μη οριοθετημένο ρέμα.

Επειδή, αγνοήθηκε από το Κεντρικό Συμβούλιο Αρχιτεκτονικής, η αρνητική εισήγηση του Τοπικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Ρεθύμνου.

Επειδή, το υφιστάμενο θεσμικό πλαίσιο και ο νόμος 3947/2011 δίνει την αρμοδιότητα στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν εισήγησης του Τμήματος Βιοποικιλότητας, να χαρακτηρίσει περιοχές με ιδιαίτερη γεωμορφολογία όπως ο Παλίγκρεμνος ως προστατευόμενους γεώτοπους.

Επειδή, η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είχε πάρει την πρωτοβουλία και συγκρότησε ομάδα εργασίας (ΚΥΑ ΥΠΕΝ/ΑΔΑ: Ψ43Α4653Π8-75Δ) με έργο την εισήγηση των απαιτούμενων νομοθετικών παρεμβάσεων για την προστασία και τον χαρακτηρισμό των γεωτόπων, η οποία δεν πρόλαβε να παραδώσει το πόρισμα της λόγω των εκλογών 2019 και την οποία ουσιαστικά κατήργησε η ΝΔ.

Επειδή, ο Ν, 3937/2011 δίνει την αρμοδιότητα στον Υπουργό Περιβάλλοντος και Ενέργειας, κατόπιν εισήγησης του Τμήματος Βιοποικιλότητας, να χαρακτηρίσει περιοχές με ιδιαίτερη γεωμορφολογία όπως ο Παλίγκρεμνος ως προστατευόμενους γεώτοπους.

Οι βουλευτές καταλήγουν και ερωτούν τον αρμόδιο Υπουργό:

  1. Γιατί δεν έχει κάνει δεκτό το αίτημα του Δήμου Αγίου Βασιλείου και των υπόλοιπων επιστημονικών και κοινωνικών φορέων για τη θεσμοθετημένη προστασία της περιοχής του Παλίγκρεμνου, με το χαρακτηρισμό της ως «ιδιαίτερου φυσικού κάλλους»;
  2. Σε ποιες ενέργειες θα προχωρήσει ώστε να ανακληθεί η θετική για την επένδυση απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής;
  3. Σκοπεύει να προχωρήσει στον χαρακτηρισμό της περιοχής του Παλίγκρεμνου, με βάση τον νόμο 3937/2011, ως γεώτοπου;

Ν.Ε. ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ ΡΕΘΥΜΝΟΥ: «ΕΣΤΩ ΚΑΙ ΤΩΡΑ Η ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ ΝΑ ΑΛΛΑΞΕΙ ΤΑΚΤΙΚΗ ΓΙΑ ΤΟΝ ΠΑΛΙΓΚΡΕΜΝΟ»

«Ο ιδεολογικός προσανατολισμός της κυβέρνησης Μητσοτάκη για άνευ περιορισμών και περιβαλλοντικών κριτηρίων ανάπτυξη για λίγους, οδηγεί πλέον σε μια μεγάλη καταστροφή στον Παλίγκρεμνο», αναφέρει σε ανακοίνωση η ΝΕ Ρεθύμνου του ΣΥΡΙΖΑ, ζητώντας αλλαγή «τακτικής» για τον Παλίγκρεμνο.

Και συνεχίζει: «Εδώ και δύο χρόνια η επιστημονική κοινότητα του Ρεθύμνου και της Κρήτης, η τοπική αυτοδιοίκηση, συλλογικότητες και κοινωνία των πολιτών διεκδικούν από την κυβέρνηση την κήρυξη του Παλίγκρεμνου ως μνημείο φυσικού κάλους (σύμφωνα με το Νόμο 1650/ΦΕΚ 160/16 Οκτωβρίου 1986 ) προκειμένου να προστατευτεί το σπουδαίο αυτό τοπόσημο της περιοχής μας από την οικοδόμησή του (ήπια ή μη). Καμία απόκριση. Οι υπουργοί αλλάζουν αλλά το σχέδιο Μητσοτάκη για εμπορευματοποίηση των πάντων εξελίσσεται κανονικά.

Εμείς, ως ΣΥΡΙΖΑ Προοδευτική Συμμαχία, πιστοί στις αξίες μας ότι ανάπτυξη και περιβαλλοντική/πολιτιστική προστασία είναι έννοιες αλληλένδετες κι όχι ανταγωνιστικές απαιτούμε την άμεση υπογραφή υπουργικής απόφασης προστασίας του Παλίγκρεμνου έως ότου ψηφιστεί το νέο ΤΠΣ της περιοχής. Υπάρχει και η επιστημονική τεκμηρίωση και η λαϊκή απαίτηση αλλά και η ηθική υποχρέωση μας απέναντι στις επόμενες γενιές να προστατέψουμε τον Παλίγκρεμνο».

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΚΡΗΤΗΣ: «ΥΠΕΚΦΥΓΕΣ ΤΗΣ ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑΚΗΣ ΣΤΟ ΖΗΤΗΜΑ ΤΗΣ ΠΡΟΣΤΑΣΙΑΣ ΤΟΥ ΠΑΛΙΓΚΡΕΜΝΟΥ»

Ψήφισμα για να σταματήσει η καταστροφή του Παλίγκρεμνου Πλακιά, Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, ενός από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης, πρότεινε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης στο περιφερειακό συμβούλιο, στις 17 Μάη.

Συγκεκριμένα, ο Αλέκος Μαρινάκης κάλεσε το περιφερειακό συμβούλιο να διεκδικήσει από την κυβέρνηση να  εξασφαλιστεί η προστασία της περιοχής, να ανακληθεί άμεσα η Άδεια Οικοδόμησης για κατασκευή υπόσκαφου τουριστικού συγκροτήματος και να κηρυχτεί ο Παλίγκρεμνος ως προστατευόμενο τοπίο – μνημείο.

Η περιφερειακή αρχή δήλωσε άγνοια του θέματος (!) προκειμένου να αποφύγει να πάρει θέση το περιφερειακό συμβούλιο για το σχεδιαζόμενο περιβαλλοντικό έγκλημα και να συσκοτιστεί η τεράστια ευθύνη της κυβέρνησης και της τοπικής διοίκησης για την παράδοση του Παλίγκρεμνου στους επενδυτές.

Δεν είναι η πρώτη φορά που η περιφερειακή αρχή  λειτουργεί σαν «Πόντιος Πιλάτος», για την πολιτική του κράτους, διαχρονικά την πολιτική των κυβερνήσεωνΝΔ, ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ/ΚΙΝΑΛ,  που θυσιάζει το περιβάλλον, συνολικά τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. Η περιφερειακή αρχή διάλεξε να στηρίζει στην πράξη αυτή την πολιτική και να την ενισχύει. Και για να θολώνει το τοπίο στηρίζει τάχα, στα λόγια, τις διεκδικήσεις του λαού της Κρήτης.

Επιβεβαιώνεται,  για άλλη μια φορά, ότι και για το περιβάλλον, όπως συνολικά για τις σύγχρονες ανάγκες του λαού, δεν υπάρχουν «σωτήρες» και λύσεις έξω από την αγωνιστική διεκδίκηση του οργανωμένου εργατικού- λαϊκού κινήματος. Λύσεις  που είναι υπέρ του λαού υπάρχουν μόνο με τη δική του σφραγίδα.

Παρακάτω το σχέδιο ψηφίσματος για να σταματήσει η  καταστροφή του Παλίγκρεμνου Πλακιά, Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου,  που κατέθεσε η Λαϊκή Συσπείρωση Κρήτης:«Συντριπτικά αρνητική είναι η θέση των κατοίκων και φορέων της περιοχής του Πλακιά και της ευρύτερης περιοχής στον Δήμο Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου  στη σχεδιαζόμενη επένδυση για κατασκευή υπόσκαφου τουριστικού συγκροτήματος στον Παλίγκρεμνο, ενός από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης, στην ανατολική πλευρά της παραλίας του Πλακιά. 

Οι δικαιολογημένες αντιδράσεις των κατοίκων και των φορέων εκφράστηκαν με τη μεγάλη συμμετοχή στην κινητοποίηση που έγινε στις 15/5/2022 ενάντια στα σχέδια καταστροφής.

Μάλιστα, προκειμένου να προχωρήσει η συγκεκριμένη τουριστική επιχειρηματική δραστηριότητα παρακάμφθηκαν η αρνητική γνωμοδότηση του Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής Π.Ε. Ρεθύμνου, αλλά και πλήθος μελετών και υπουργικών αποφάσεων  που καθορίζουν την περιοχή του Παλίγκρεμνου και παραλίας ως «αδόμητη» για λόγους προστασίας τοπίου ιδιαιτέρου φυσικού κάλλους.

Επίσης, με ευθύνη κεντρικού και τοπικού κράτους δεν έχει προχωρήσει η κήρυξη του χώρου ως προστατευόμενου τοπίου και φυσικού σχηματισμού - μνημείου της φύσης, παρά την επιστημονική ανάλυση και τεκμηρίωση του Συλλόγου Αρχιτεκτόνων, του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Κρήτης και άλλων φορέων.

Το έγκλημα της καταστροφής του Παλίγκρεμνου, η παράδοσή  του στους επενδυτές, καταδεικνύει ότι ο σχεδιασμός με κριτήριο το κέρδος θυσιάζει το περιβάλλον, συνολικά τις ανάγκες των εργαζομένων και του λαού για τα κέρδη των επιχειρηματικών ομίλων. 

Με βάση τα παραπάνω,η Λαϊκή Συσπείρωση, προτείνει το περιφερειακό συμβούλιο να εγκρίνει το παρακάτω ψήφισμα, με γνώμονα τα λαϊκά συμφέροντα. (Για το θέμα αυτό το ΚΚΕ έχει καταθέσει σχετική ερώτηση στη Βουλή).

Ψήφισμα

Το περιφερειακό συμβούλιο Κρήτης επισημαίνει την ευθύνη της Κυβέρνησης για να σταματήσει η  καταστροφή  του Παλίγκρεμνου Αγίου Βασιλείου Ρεθύμνου, ενός από τους σημαντικότερους γεωτόπους της Κρήτης.

Ζητούμε:

•Να ανακληθεί άμεσα η απαράδεκτη απόφαση του Κεντρικού Συμβουλίου Αρχιτεκτονικής όπως και η Άδεια Οικοδόμησης για κατασκευή υπόσκαφου τουριστικού συγκροτήματος στον Παλίγκρεμνο.

•Να κηρυχτεί ο Παλίγκρεμνος ως προστατευόμενο τοπίο – μνημείο και να  εξασφαλιστεί η προστασία του περιβάλλοντος και της περιοχής».

ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΔΗΜΟΥ ΑΓΙΟΥ ΒΑΣΙΛΕΙΟΥ: «ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟΝ ΠΑΛΙΓΚΡΕΜΝΟ»

«Η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ του Δήμου Αγίου Βασιλείου εκφράζει την ολόψυχη συμπαράστασή της σε όλους όσους αγωνίζονται για να σώσουν τον Παλίγκρεμνο. Ένα τοπόσημο μεγάλης φυσικής, γεωλογικής και ιστορικής αξίας και ομορφιάς, κινδυνεύει να θυσιαστεί στο βωμό του καπιταλιστικού κέρδους.

Στον βωμό που εδώ και πολλά χρόνια θυσιάζονται βουνά, δάση, λίμνες, περιοχές NATURA, το φυσικό και ανθρωπογενές περιβάλλον. Οι δασοκτόνοι και περιβαλλοντοκτόνοι νόμοι της «πράσινης» ανάπτυξης και της ανταγωνιστικότητας των κερδών, αφού μαγειρευτούν στα χαλκεία της Ε.Ε., γίνονται ευαγγέλιο για την ΝΔ, το ΣΥΡΙΖΑ, το ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ και τα άλλα κόμματα του κεφαλαίου. Μπροστά στις χρυσοφόρες μπίζνες των ΑΠΕ, των εναλλακτικών μορφών τουρισμού και των άλλων επενδυτικών σχεδίων που χρεοκοπούν το λαό, δεν λογαριάζουν ούτε ιερό ούτε όσιο. Λογαριάζει όμως ο λαός.

Η ανάγκη να θεσμοθετηθεί το καθεστώς προστασίας του Παλίγκρεμνου είναι διαπιστωμένη εδώ και πολλά χρόνια. Σε ανύποπτο χρόνο, είναι διατυπωμένη στο ΣΧΟΑΠ. Ούτε όμως η νεοφιλελεύθερη, ούτε η σοσιαλδημοκρατική και «πρώτη φορά αριστερή» διαχείριση της καπιταλιστικής βαρβαρότητας μερίμνησαν να το θεσμοθετήσουν όσο κυβερνούσαν. Η σημερινή κυβέρνηση ακόμη κι όταν ο κίνδυνος της καταστροφής έγινε άμεσος και χειροπιαστός δεν έκανε τίποτα για να τον σταματήσει. Έχει ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες αλλά σε καμιά περίπτωση οι συνένοχοί της δεν μπορούν να παριστάνουν τους τιμητές.

«Αν δεν εμοιάζανε δεν θα συμπεθεριάζανε» στην «εθνική Αη Βασίλη» και στη διοίκηση του Δήμου. Την διοίκηση που προσπαθεί να κρυφτεί πίσω από τις αναμφισβήτητες κυβερνητικές ευθύνες, ενώ είναι συνυπεύθυνη. Είναι το γνωστό «μπαλάκι των ευθυνών» που πετά ο ένας κρίκος του αντιλαϊκού κράτους στον άλλο για να μην βρίσκει άκρη ο λαός.

Ο Δήμος είχε και έχει την αρμοδιότητα αλλά και την ευθύνη απέναντι στους ΆηΒασιλιώτες  να δρομολογήσει την διαδικασία θεσμοθέτησης του καθεστώτος προστασίας της περιοχής. Αυτή την ανάγκη τόνισε η ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ στο Δ.Σ. της 11/6/2020. Αυτή την εντολή-εξουσιοδότηση έδωσε τότε το Δ.Σ. στη διοίκηση του Δήμου. Τότε, που ακόμη δεν είχε εγκριθεί η άδεια οικοδομής. Με την εκκίνηση της διαδικασίας θεσμοθέτησης, η έκδοση της άδειας μπορούσε πολύ πιο εύκολα να ανασταλεί. Κι όμως η διοίκηση του Δήμου φρόντισε να κάνει οτιδήποτε άλλο πέρα από αυτό. Για λαϊκή κατανάλωση επιστράτευσε τα «άσφαιρα πυροτεχνήματα» των προσφυγών στα ΣΤΕ, των επιστολών στον Χατζηδάκη, που εκ των προτέρων ήταν γνωστά τα αποτελέσματά τους.

Την έναρξη όμως της διαδικασίας για θεσμοθέτηση του καθεστώτος προστασίας δεν την έκανε, δίνοντας έτσι στους επενδυτές και στην κυβέρνηση το δικαίωμα να επικαλούνται το νόμο για να εκδώσουν την άδεια. 

Σήμερα, δύο ολόκληρα χρόνια μετά την απόφαση αυτή του Δ.Σ. και κάτω από την λαϊκή πίεση, φαίνεται (όρκο δεν παίρνουμε) να αναθέτει την σχετική μελέτη και να προχωρά αυτή τη διαδικασία. Με την πίεση του λαού σε δύο μέρες έγινε αυτό που δεν έγινε σε 2 χρόνια. Τα πράγματα όμως τώρα είναι εξαιρετικά δύσκολα αφού χάθηκε πολύτιμος χρόνος. Αν αυτό αποβεί μοιραίο οι ευθύνες της διοίκησης του Δήμου θα είναι καθοριστικές. Εδώ που φτάσαμε ο μόνος παράγοντας, που μπορεί να γίνει καταλύτης και σώσει αυτό το μνημείο της φύσης είναι η μεγάλη λαϊκή κινητοποίηση και ανυποχώρητη πάλη. Καλούμε το λαό και την νεολαία του ‘Αη Βασίλη αυτό τον αγώνα να τον δώσει με όλες του τις δυνάμεις. Μαζί με όλες τις άλλες λαϊκές οργανώσεις και κινήματα που κινητοποιούνται στο πλευρό του. Έτσι κι αλλιώς: ΜΟΝΟ Ο ΛΑΟΣ ΜΠΟΡΕΙ ΝΑ ΣΩΣΕΙ ΤΟ ΛΑΟ ΒΑΔΙΖΟΝΤΑΣ ΣΤΟ ΔΡΟΜΟ ΤΗΣ ΑΝΑΤΡΟΠΗΣ. Τα κέντρα εξουσίας και οι μηχανισμοί του κράτους των λίγων μόνο μηχανορραφίες και πλεκτάνες μπορούν να εξυφαίνουν σε βάρος του».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ