ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το Ρέθυμνο υποδέχεται τον νέο Μητροπολίτη του κ.κ. Πρόδρομο (Συνεχής Ενημέρωση)

0

Ο νέος ποιμενάρχης των Ρεθυμνίων έφτασε στην Πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη στις 11:30 το πρωί με τον Γενικό Αρχιερατικό Επίτροπο της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, Πρωτοπρεσβύτερο π. Νικόλαο Νικηφόρο να εύχεται το "Ως Ευ Παρέστητε"! 

Στην πλατεία υπήρχε συγκεντρωμένος κόσμος και κληρικοί που υποδέχθηκαν τον νέο Μητροπολίτη, τον οποίο συνόδευε ο Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ.κ. Ευγένιος καθώς και οι Ιεράρχες της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας της Κρήτης. 

ΥΠΟΔΟΧΗ ΑΠΟ ΤΟΝ ΠΡΟΚΑΤΟΧΟ ΤΟΥ ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟ ΕΥΓΕΝΙΟ

Μόλις έφτασε στο κέντρο της Πλατείας ο προκάτοχος του και νυν Αρχιεπίσκοπος κ. Ευγένιος παρέδωσε την Ποιμαντορική Ράβδο της ιστορικής μας Μητροπόλεως, επισημαίνοντας πως είναι βέβαιος πως ο νέος Ποιμενάρχης θα ανταποκριθεί στα καθήκοντα του. 

Σε εξέδρα, που είχε στηθεί για αυτό το σκοπό, τον Σεβασμιώτατο καλωσόρισε στην πόλη μας ο Δήμαρχος κ. Γεώργιος Μαρινάκης και ο νέο Μητροπολίτης αντιφώνησε, ευχαριστώντας για την θερμή υποδοχή.

ΤΟ ΚΑΛΩΣΟΡΙΣΜΑ ΤΟΥ ΔΗΜΑΡΧΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ ΓΙΩΡΓΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

Ο κ. Δήμαρχος, ο οποίος δώρησε στον νέο Μητροπολίτη Αρχιερατικό Εγκόλπιο, τον υποδέχθηκε λέγοντας τα εξής: 

"Σεβασμιώτατε                                               

Σας καλωσορίζουμε στο Ρέθυμνο  με αισθήματα χαράς κι ελπίδας.

Σας υποδεχόμαστε με σεβασμό, πίστη  και βαθιά εκτίμηση.

Η κοινωνία του Ρεθύμνου, η νέα Σας οικογένεια, Σας  καλοδέχεται σήμερα εδώ, στην Πλατεία του Αγνώστου Στρατιώτη, την Πύλη της Άμμου όπως ονομαζόταν παλιότερα, με συγκίνηση, ευγενή προσδοκία  και αγάπη.

Το Ρέθυμνο με τη μακραίωνη ιστορία και  παράδοση, την πλούσια πολιτιστική παρακαταθήκη και τις ισχυρές θρησκευτικές καταβολές, τιμά πανηγυρικά την επάξια εκλογή Σας στο ύψιστο εκκλησιαστικό αξίωμα του τόπου μας.

Τούτη η πόλη, που βίωσε συχνά στο παρελθόν την παρουσία του κατακτητή, κατάφερε να διατηρήσει την ιδιαίτερη ιστορική, πνευματική και πολιτισμική της ταυτότητα, να την εμπλουτίσει με τα πιο υγιή στοιχεία των πολιτισμών που διασταυρώθηκαν στα εδάφη της  και να εξελιχθεί με σταθερό αναπτυξιακό βηματισμό. 

Ευλογημένη  από το Θεό και τη Φύση, πορεύεται με προσήλωση σε θεμελιώδεις πνευματικές και ηθικές αξίες και ιδανικά που κλυδωνίζονται από τις συγκαιρινές μας, πρωτόγνωρες προσκλήσεις.

Παρά τα δεινά που μαστίζουν τη χώρα μας και ολάκερο τον πλανήτη, το Ρέθυμνο διατήρησε την ανθρωπιά,  την αλληλεγγύη και τη συνοχή του χάρη στη φιλοτιμία των ανθρώπων του, την αρχοντιά, την ευπρέπεια και την ταπεινοφροσύνη τους, αρετές που κληρονόμησαν, συντηρούν  και  ενισχύουν με τη συνδρομή των τοπικών αυτοδιοικητικών και θρησκευτικών θεσμών αλλά και των ευάριθμων συλλογικοτήτων που δραστηριοποιούνται ακάματα και καταθέτουν  καθημερινά, επώνυμα ή ανώνυμα,  αδιαμφισβήτητα τεκμήρια  κοινωνικής ευθύνης και φιλάνθρωπης διάθεσης.

Ως κοινωνία, μάθαμε να επενδύουμε στη συνέργεια, να μοιραζόμαστε κοινά οράματα και στόχους,  που  θέτουμε συλλογικά. Οι δυσκολίες που ανακύπτουν διαρκώς, οι παθογένειες που αναδύονται λόγω των δύσκολων συνθηκών, μας ένωσαν. Αλλάξαμε προτεραιότητες, επαναπροσδιορίσαμε τον κοινωνικό μας ρόλο, νοηματοδοτήσαμε εκ νέου τις αρχές πάνω στις οποίες θεμελιώσαμε τη συνύπαρξη μας.  Με επίκεντρο τον άνθρωπο και ειδικά τον πάσχοντα, φορείς και κάτοικοι, όλοι μαζί, με γνώση και επιμονή στη διαχείριση των  αληθινών αναγκών του Δήμου μας και των ανθρώπων του, με σεβασμό στο διακριτό ρόλο του καθενός και στους θεσμούς, συναποφασίζουμε για το παρόν και το μέλλον μας.

Αυτό είναι το Ρέθυμνο που Σας υποδέχεται με ορθάνοιχτες τις θύρες της ψυχής του, για να ενσταλάξετε,  με την πνευματική Σας συγκρότηση, την ευρύτητα της  παιδείας Σας, το υψηλό θρησκευτικό Σας ανάστημα και το  ψυχικό Σας μεγαλείο,  την ασφάλεια, τη  γαλήνη και την ελπίδα που έχει ανάγκη, η βαλλόμενη από τις συνθήκες, ζήση  μας.

Η ενθρόνισή Σας, Σεβασμιώτατε, σηματοδοτεί  μια νέα, ελπιδοφόρα  περίοδο στην εκκλησιαστική, πνευματική και κοινωνική  μας ζωή. Σήμερα, που η εσωτερική μας αναζήτηση για την Αλήθεια,    την πνευματική Ελευθερία και  τη Δύναμη υπέρβασης των  δοκιμασιών,  είναι εντονότερη από ποτέ άλλοτε, η αναγεννητική παρέμβαση της Εκκλησίας, είναι  ζωτικής σημασίας.

Τούτη την ανάγκη αναβάπτισής μας και της  βιωματικής  μετοχής μας στον «κατ’ αλήθειαν βίον» που προσφέρει η Εκκλησία, είμαστε βέβαιοι ότι θα τη διασφαλίσετε. Και ως Πρόδρομος, θα προπορευτείτε της προσωπικής και συλλογικής πνευματικής ανακαίνισης μας, την οποία εν πολλοίς θα εμπνεύσετε και θα προκαλέσετε.

Μπορούμε, λοιπόν, με ασφάλεια, να προκαταβάλουμε την επιτυχία του δύσκολου και πολύπλευρου έργου που αναλαμβάνετε.

  • Την επιμαρτυρεί η  μέχρι σήμερα γόνιμη   ιερατική Σας διακονία  και αξιέπαινη ποιμαντική Σας διαδρομή.
  • Τη διασφαλίζει η καταξιωμένη Παράδοση της Μητροπόλεως Ρεθύμνης & Αυλοποτάμου που έχει καταθέσει τη δική της ανθρωπιστική και πνευματική ιστορία στον τόπο μας.
  • Την εγγυώνται  η βαθιά  ανθρωποκεντρική Σας δραστηριότητα και η έμπρακτη συμμετοχή Σας σε έργα αγαθά,  η πραότητα, η προσήνεια,  η ευγένεια,  ο ευπροσήγορος χαρακτήρας Σας, το υψηλό μορφωτικό Σας επίπεδο, η βαθιά γνώση και η ιερατική εμπειρία Σας, που υπερβαίνουν το νεαρό της ηλικίας Σας.
  • Και, αναμφίβολα, την τροφοδοτεί η δεκτικότητα των Ρεθυμνίων προς το Θείο Λόγο και η φιλαλληλία που τους διακρίνει.

Ελπίζουμε στην ευεργετική Σας μακροθυμία, αιτούμενοι    την ευλογία Σας και  τη θεόπνευστη συμβουλή Σας, για να ασκηθούμε  στον αυτοέλεγχο, την αποχή από ευτελείς, ιδιοτελείς και φίλαυτες επιλογές   και  να κατακτούμε διαρκώς  την εσωτερική μας μεταμόρφωση.

Αναλαμβάνετε βαριά κληρονομιά Σεβασμιώτατε. Ο προκάτοχός Σας, Αρχιεπίσκοπος Κρήτης κ. Ευγένιος, καταξιώθηκε στην κοινωνία ου Ρεθύμνου ως ένας άξιος, λαοφιλής  και δοξασμένος  Ποιμενάρχης. Ως διαπρεπής πνευματικός ταγός, επέτυχε με τη σεπτή του διακονία και  το θεία εμπνεύσει έργο του, να θωρακίσει την ψυχή μας και να μπολιάσει την κοινωνική μας συνύπαρξη   με ισχυρά αντισώματα, ανθεκτικά στις ηθικές διολισθήσεις και τις επικίνδυνες προκλήσεις.

Από τούτη εδώ την πλατεία τον υποδεχθήκαμε κι εκείνον πριν από 12 χρόνια.  Είχε τη δική σας ηλικία, ανάλογη με τη δική Σας αναγνωρίσιμη ποιμαντορική διαδρομή,  εγκύκλια γνώση και εξέπεμπε το ίδιο φως. Η δική Σας άφιξη, την οποία αγκαλιάζει με δικαιολογημένο ενθουσιασμό  το χριστεπώνυμο πλήρωμα της πόλης, συμπίπτει και με μία σημειολογική χρονική συγκυρία : την  εαρινή ισημερία που θα σημειωθεί λίγες ώρες αργότερα και σηματοδοτεί τον ερχομό της άνοιξης. Αυτή τη συμβολική  Άνοιξη που μοιάζει αναποφάσιστη και την οποία όλοι έχουμε ανάγκη, θα την εμπνεύσουμε μαζί. 

Η κοινή μας αγωνία και το αμέριστο ενδιαφέρον μας για την προκοπή του τόπου και των ανθρώπων μας, είναι το εφαλτήριο συμπόρευσης  μας, η θεμελίωση του έργου μας σε σταθερές, αμετακίνητες, υγιείς βάσεις. Στη σημερινή επώδυνη συγκυρία, η αρμονική συνύπαρξη και συνεργασία της Εκκλησίας, της  κοινωνίας και της Πολιτείας, εν προκειμένω της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, αποτελεί ‘conditio sine qua non’,  για την υπεράσπιση θεμελιωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων, τη διατήρηση της συνοχής  και την αποτελεσματική διενέργεια  της κοινωνικής τους  αποστολής.

Θέλουμε να σας διαβεβαιώσουμε πως θα μας έχετε απροσχημάτιστους βοηθούς και ακάματους συμπαραστάτες.

Σας καταθέτουμε σήμερα λοιπόν,  εδώ, την έντιμη και ειλικρινή θέλησή μας να συμπορευτούμε μαζί Σας για να διαχειριστούμε τα προβλήματα του Ρεθύμνου, να παράσχουμε στήριξη στους ευάλωτους συνανθρώπους μας,  ώστε κανείς να μην αισθάνεται ανήμπορος, παροπλισμένος, αδύναμος κι εγκαταλελειμμένος.

Να εμπνεύσουμε τους νέους μας που ταλανίζονται στη δίνη της ανασφάλειας, σε προσανατολισμούς δημιουργίας και συμμετοχής και  να ενδυναμώσουμε την πίστη τους στην  προοπτική ενός μέλλοντος αντάξιου τους.

Να παράσχουμε κίνητρα υγιούς συλλογικής δράσης για την επικυριαρχία της Αλληλεγγύης και του Αλτρουισμού έναντι της περιχαράκωσης στον εγωισμό, την αλαζονεία και την εμμονή στην ικανοποίηση ιδιοτελών ατομικών επιδιώξεων. 

Ο καθένας διατηρώντας το θεσμικό του ρόλο, επιστρατεύοντας όλα τα διαθέσιμα μέσα, πνευματικά και υλικά για να αναβαθμίσουμε την ποιότητα ζωής των συνανθρώπων μας και να αναζωπυρώσουμε την ελπίδα και την πίστη τους .

 Με αυτές τις σκέψεις που τις συνοδεύει η βεβαιότητα της καταλυτικής συνδρομής Σας στην ανασύνταξη της κοινωνίας μας καις στην ευημερία του τόπου μας, Σας παρακαλώ δεχθείτε, εκτός από την πηγαία και ατόφια κατάθεση του σεβασμού και της αγάπης μας, μια συμβολική υπόμνηση  της άφιξης Σας στο Ρέθυμνο, ένα αρχιερατικό εγκόλπιο, για να συντροφεύει τη φωτισμένη ηγεσία Σας στην Ιερά μας Μητρόπολη.

Με τις ευχές μας για  Υγεία, Φώτιση, Μακροημέρευση και ευλογημένη διακονία σύσσωμη η πόλη του Ρεθύμνου Σας καλωσορίζει και αναφωνεί   «ΑΞΙΟΣ!"

Η ΑΝΤΙΦΩΝΗΣΗ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ κ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

Ο Σεβασμιώτατος αντιφώνησε γεμάτος χαρά και ευγνωμοσύνη για την υποδοχή, αναφερόμενος στην ευθύνη που αναλαμβάνει και στην προσήλωση του στην αποστολή του:

"Ἀγαπητέκαί Προσφιλέστατέ μου κ. Δήμαρχε,

Οἱ καρδιακοί λόγοι τῆςἀγάπης Σας, πού ἀντανακλοῦν καί τάαἰσθήματατοῦεὐλογημένουλαοῦ μας, κινοῦντήνγλῶσσα μου αὐτήτήνὥρα, τῆς πρώτης συνάντησής μας ἐδῶ, στόν Τόπο τῆςκοινῆς μας διακονίας, σέ λόγους ὀφειλετικούς καί καρδιακούς, πηγαίας εὐχαριστίας καί εὐγνωμοσύνης.

Σᾶςεὐχαριστῶεἰλικρινάγιάὅλαὅσαἐκτοῦ περισσεύματος τῆς καρδίας σας εἴπατε, γιάτό πολύτιμο δῶρο Σας, καθώς καί γιάὅλες τίς φροντίδες Σας, γιάτήνὑποδοχήτοῦ νέου Σας Ἐπισκόπου, στήνἔναρξητῆς διακονίας του, σέ αὐτότόνεὐλογημένο Τόπο, τήν περιώνυμη, ἱστορική καί ἀγλαόφημηἹερά Μητρόπολη Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου.

Σᾶςεὐχαριστῶ διότι καταθέσατε γλαφυρά, τά γνήσια ἀποτυπώματατῆς ταυτότητας καί τῆς μαρτυρίας τούτου τοῦεὐλογημένου Τόπου.

Προβάλατε βιωματικά, τόνπλοῦτο καί τόν στέφανο τοῦΠολιτισμοῦ, τῆςἱστορίας καί τῆς Παράδοσής του.

Τό Ρέθυμνο τῶν Γραμμάτων καί τῶνΤεχνῶν, τοῦΠολιτισμοῦ καί τῆςἹστορίας, τῆς δημιουργίας καί τῆςπροσφορᾶς, τῆς προόδου καί τῆςεὐημερίας, σήμερα γίνεται καί δικός μου Τόπος. Ὁ τόπος τοῦτοςτῆςἈρκαδικῆςἐθελοθυσίας, τῆς Παράδοσης καί τῆς Παιδείας, ἐμπνέει καί τόν δικό μου ἀναστοχασμό!Κάθε γωνιά τῆςεὐλογημένηςἘκκλησιαστικῆςαὐτῆςἘπαρχίας, γίνεται πλέον σημεῖοτῆςἘκκλησιαστικῆς μου ἀναφορᾶς καί ἐφαλτήριοἐκκλησιαστικῆς διακονίας, γιάτή δόξα τοῦΧριστοῦ καί τή σωτηρία τῶνἐμψύχωνεἰκόνων Του.

Προσέρχομαι σήμερα ἐδῶ, ἀπεσταλμένοςτῆςἘκκλησίας, γιάνάεὐαγγελίζομαιστίς ψυχές Σας τόν Χριστό, γιάνάμαρτυρῶτόν Χριστό, γιάνά τρέχει τόΕὐαγγέλιο!

Ἔρχομαι, μέὅλητή δύναμη τῆςψυχῆς μου, βαλῶντήνχεῖρανἐπίτόἄροτρον», προσερχόμενος ὡς Πατέρας καί Ἀδελφός, ὡς Ποιμένας τοῦλογικοῦ ποιμνίου τοῦΧριστοῦ, γιάνάΣᾶς παραλάβω ἀπότό χέρι καί νάπορευθοῦμε μαζί, τόν δρόμο τοῦΕὐαγγελίου, χωρίς ἄλματα καί πρόσκαιρους ἐνθουσιασμούς, χωρίς χειροκροτήματα καί πρόσκαιρα πυροτεχνήματα, πού κρατοῦν λίγο καί τελειώνουν γρήγορα,ἀλλάμέ συναίσθηση ὅτι τίποτε τελικά δένεἶναιἐγωιστικά δικό μας κτῆμα, ἀλλάὅλαεἶναι δωρεές καί δωρήματα τοῦΠαναγάθουΘεοῦ.

Γιάτοῦτο, ἀδελφοί καί τέκνα ἡγαπημένα, Σᾶςπαρακαλῶ καί Σᾶς προτρέπω: ἐλᾶτεὅλοι μαζί, μέἀγάπη, ἑνότητα καί φιλότιμο πνευματικό, ὄχιὡς τέλειοι ἤ ἀναμάρτητοι, ἀλλάὡςἐνἐπιγνώσειἀγωνιζόμενοιἄνθρωποι,μετανοοῦντεςδιαρκῶς καί ἐκζητοῦντεςτόπολύ τοῦΘεοῦἔλεος,νάπορευθοῦμετήνὁδότοῦΕὐαγγελίου, μέσα στήσώζουσα Κιβωτό τῆςἉγίας μας Ἐκκλησίας.Νάπορευθοῦμετή σωτήρια ὁδότῆς μετάνοιας, μέσα στήνἀτελεύτητη Σαρακοστή τῆςζωῆς μας, πού ἔχειἀντίκρυσματό κενό μνημεῖοτῆςἈναστάσεως.

Γιάνά προγευόμαστε διαρκῶς, στίς μοναδικές καί ἀνεπανάληπτες στιγμές τῆςζωῆςτήν παραδείσια χαρά καί εὐφροσύνη. Γιάνά κατακτήσομε ἀπότῶρατή Βασιλεία τοῦΘεοῦ!

Τοῦτος ὁ τόπος, ἔχειὅλες τίς πνευματικές προϋποθέσεις: τάἹστορικάΜοναστῆρια του, τίς εὐλογημένεςἐνορίες του, τόνἱερό του κλῆρο καί τίς μοναχικές ἀδελφότητες, τόνεὐγενῆ καί φιλογενῆ λαό του, τήνἐλπιδοφόρα νεολαία του. Ἔχειἐπίσηςποτισθεῖμέτόν τίμιο ἰδρῶτατῶν Προκατόχων μου Ἀρχιερέων, ὅσωνσυναυλίζονταιστά σκηνώματα τοῦΟὐρανοῦ, ἀοιδίμωνἹεραρχῶν, Τιμοθέου, Ἀθανασίου, Τίτου, Θεοδώρου καί Ἀνθίμου καί τοῦσυναγαλλομένου σήμερον μεθ’ ἡμῶν, ἀμέσου Προκατόχου μου, ΣεβασμιωτάτουἈρχιεπισκόπου Κρήτης κ. Εὐγενίουτοῦ Β.Ὅλοιἐργάσθηκανμέζῆλο καί ἀγάπηγιάτήν Τοπική αὐτήἘκκλησία. Κίἐγώ σήμερα, λαμβάνω τήν παρακαταθήκη, γιάνά συνεχίσω, ὅσοθά θέλει ὁ Θεός, τοῦτοτό δρόμο, τόνοὐρανομήκη, πού δέν τελειώνει μέἐμᾶς, οὔτε τελειώνει σέ ἐμᾶς.

Σᾶςἀσπάζομαιὅλουςμέἀγάπη πατρική καί εὔχομαι ὁ Πανάγιος Θεός μας, μέ τίς πρεσβεῖεςτῆςΚερᾶςτοῦΡεθέμνους, τῶνἉγίων Τεσσάρων Νεομαρτύρων καί ὅλωντῶνἉγίωντοῦ Τόπου μας, νάὁδηγεῖτά βήματά μας, στήνἀτελεύτητη βασιλεία Του καί νάμᾶςἀξιώνειστήδιαρκῆ πρόγευσή της, στήν κοινή μας πορεία!

Ὁ Χριστός ἐντῷμέσῳἡμῶν!"

         

ΠΟΜΠΗ ΕΩΣ ΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ

Μετά την υποδοχή στην πλατεία Αγνώστου Στρατιώτη σχηματίστηκε πομπή και δια της οδού Αρκαδίου ο Σεβασμιώτατος οδηγήθηκε στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου για την τελετή της Ενθρόνισης του και την εκφώνηση του ενθρονιστήριου λόγου. 

Τον νέο Ποιμενάρχη συνόδευαν οι Ηγούμενοι των Ιερών Μονών της Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου καθώς και κληρικοί της τοπικής εκκλησίας. 

Δίπλα του και ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριάρχη Βαρθολομαίου, Μητροπολίτης Λαδοδικείας κ. Θεοδώρητος. 

ΠΛΗΘΟΣ ΚΟΣΜΟΥ ΣΤΟΝ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΙΚΟ ΝΑΟ

Συνοδευόμενος από τους θεσμικούς εκπροσώπους του τόπου ο νέος Μητροπολίτης έφτασε δια πομπής στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Εισοδίων της Θεοτόκου Ρεθύμνου, όπου έγινε λαμπρή υποδοχή με χειροκροτήματα και αναφωνήσεις "Άξιος - Άξιος" !

ΣΤΟ ΘΡΟΝΟ ΤΟΥ

Με εκκλησιαστική τάξη και βυζαντινή μεγαλοπρέπεια ο νέος Ποιμενάρχης οδηγήθηκε στον ιστορικό Αρχιερατικό Θρόνο του Ρεθύμνου. Δεξιά του παρακάθησε ο εκπρόσωπος του Οικουμενικού Πατριαρχείου, Μητροπολίτης Λοοδικείας κ. Θεωδόρητος και αριστερά του ο εκπρόσωπος του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας, Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος. 

Στην τελετή παρευρίσκονται όλοι οι θεσμικοί εκπρόσωποι του Ρεθύμνου και πλήθος κόσμου και κληρικών από όλη την Κρήτη.

Μετά την Δοξολογία, ο Υπογραμματέας της Ιεράς Επαρχιακής Συνόδου της Εκκλησίας Κρήτης, Αρχιμανδρίτης π. Νήφων Βασιλάκης εκφώνησε την εγκύκλιο και το Προεδρικό Διάταγμα για την τοποθέτηση του νέου Μητροπολίτη κ. Προδρόμου.

Ακολούθησε το μήνυμα του Οικουμενικού Πατριάρχη, το οποίο μετέφερε ο εκπρόσωπος του, Μητροπολίτης Λαοδικείας κ. Θεοδώρητος. 

Στην συνέχεια ο εκπρόσωπος του Πατριάρχη Αλεξανδρείας, Επίσκοπος Βαβυλώνος κ. Θεόδωρος μετέφερε τις ευχές του Πάπα και Παρτριάρχη Αλεξανδρείας Θεοδώρου Β'.

Τον λόγο στην συνέχεια πήρε ο Σεβασμιώτατος Αρχιεπίσκοπος κ. Ευγένιος, ο οποίος μίλησε γεμάτος από συγκίνηση για τον διάδοχο του στο Ρέθυμνο. Του χάρισε δε, ένα Αρχιερατικό Εγκόλπιο με την Παναγία την Κερά του Ρεθέμνους και το σήμα της πόλεως, τα Δελφίνια καθώς και μια Αρχιερατική Πατερίτσα. 

Τον νέο Μητροπολίτη καλωσόρισαν ακολούθως ο μέχρι σήμερα τοποτηρητής της Ι.Μ.Ρ.Α Μητροπολίτης Λάμπης, Συβρίτου και Σφακίων κ. Ειρηναίος και η Αντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνου κ. Μαρία Λιονή. 

Εκ μέρους των κληρικών της Μητροπόλεως, τον νέο Προκαθήμενο καλωσόρισμα απεύθυνε ο Γενικός Αρχιερατικός Επίτροπος, Πρωτοπρεσβύτερος π. Νικόλαος Νικηφόρος, ο οποίος παρέδωσε και των δώρο των τοπικών ιερέων, μια Ποιμαντορική Ράβδο. 

ΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ

Ο ενθρονιστήριος λόγος του Σεβασμιωτάτου εκφωνήθηκε με ιδιαίτερη συγκίνηση από τον ίδιο. Κάνοντας μια αναδρομή στην ιστορική χριστιανική πορεία του τόπου, αναφέρθηκε διεξοδικά στην προσήλωση του στην αποστολή που αναλαμβάνει με αίσθηση της ευθύνης του απέναντι στην ιστορία, απέναντι στο μέλλον. Κάλεσε τους πιστούς να συμπροσευχηθούν για την παύση του πυρός στην Ουκρανία, μίλησε με συγκίνηση για τον πρώην Αρχιεπίσκοπο Κρήτης Ειρηναίος και ζήτησε από τους πιστούς να συμπορευθούν όλοι μαζί με όρθιο το κεφάλι απέναντι στις αντιξοότητες της εποχής. 

ΕΝΘΡΟΝΙΣΤΗΡΙΟΣ ΛΟΓΟΣ

ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ

ΡΕΘΥΜΝΗΣ ΚΑΙ ΑΥΛΟΠΟΤΑΜΟΥ κ. ΠΡΟΔΡΟΜΟΥ

(Ἡράκλειο,19 Μαρτίου 2022)

 

ΣεβασμιώτατεΜητροπολίταΛαοδικείας κ.κ. Θεοδώρητε, Ἐκπρόσωπε τῆς Α.Θ. Παναγιότητος τοῦ Οἰκουμενικοῦ μας Πατριάρχου Κυρίου Κυρίου ΒΑΡΘΟΛΟΜΑΙΟΥ,

Θεοφιλέσατε Ἐπίσκοπε Βαβυλῶνος κ. Θεόδωρε, ἐκπρόσωπε τῆς Α.Θ. Μακαριότητος τοῦ Πάπα καί Πατριάρχου Ἀλεξανδρείαςκ.κ. Θεοδώρου,

Σεβασμιώτατε Ἀρχιεπίσκοπε Κρήτης κ.κ. Εὐγένιε, Πρόεδρε τῆς Ἱερᾶς Ἐπαρχιακῆς Συνόδου τῆς Ἐκκλησίας Κρήτης,

Σεβασμιώτατε Μητροπολίτα Λάμπης, Συβρίτου καί Σφακίων, κ.κ. Εἰρηναῖε, Τοποτηρητά τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου,

Σεβασμιώτατοι ἅγιοι Ἀρχιερεῖς, οἱσυγκροτοῦντεςτήνἹεράνἘπαρχιακήνΣύνοδοντῆςἘκκλησίας Κρήτης,

Σεβασμιώτατε και Θεοφιλέστατοι ἅγιοιἈδελφοί,

Κυρίες καί Κύριοι Ὑπουργοί καί Βουλευτές,

Κύριε Περιφερειάρχα Κρήτης,KυρίαἈντιπεριφερειάρχης Ρεθύμνης,

Κύριε Δήμαρχε Ρεθύμνης καί λοιποί παριστάμενοι Δήμαρχοι,

Κύριοι Πρυτάνεις, Κύριοι Καθηγητές,

Κύριε Γενικέ Γραμματέα Θρησκευμάτων,

Κύριοι ἐκπρόσωποι τῶν Πολιτικῶν, Στρατιωτικῶν, Δικαστικῶν καί Ἐκπαιδευτικῶν Ἀρχῶν,

ἘντιμολογιώτατοιἌρχοντεςὈφφικιάλιοιτῆς Μητρός Ἐκκλησίας,

Ἀγαπητοί μου πατέρες καί ἀδελφοί,

Ὁσιώτατοι Ἡγούμενοι καί μέλη τῶν Μοναχικῶν Ἀδελφοτήτων,

Εὐλογημένε καί πιστέ λαέ τῆς Ἱερᾶς Μητροπόλεως Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου,

«Τό Ρέθεμνος εἶναι μιά μικρή πολιτεία μ’ ἑφτά ἴσαμε ὀχτώ χιλιάδες ψυχές χτισμένη γιαλό – γιαλό στή βορινή στεριά τῆς Κρήτης, ἀπάνω στό μεσοστράτιἀπό Χανιά σέ Μεγαλόκαστρο. Λέγεται πώς τόν παλιό καιρό ἀκούστηκεστόν κόσμο, γιάτόἐμπόριό της, πώς πρόκοψε στήναυτωσύνη, γέννησε κιόλας δυό-τρεῖς καλούς ποιητάδες καί ζωγράφους, ποὔναι πάντα χρειαστοίγιάνά βαστιέται τὄνομαἑνός τόπου ἀκατάλυτο, ὅτανβουβαθοῦντά παζάρια του κ’ οἱ ταρσανάδες του ρημάξουν, καί τάκαλήτερα παιδιά του κάμουν φύλλα καί φτερά. Κοντά σ’ αὐτά λέγεται ἀκόμα, πράμα πού μπορεῖςνάτό βεβαιώσεις καί σήμερα, πώς οἱ πολίτες τοῦΡεθέμνουεἴτανἄνθρωποιἀγαθοί, σεμνοί καί συνάμα περήφανοι, διαβασμένοι καί καλότροποι, κοντολογίς εἶδος ποθητό μέσα στόφιλοτάραχο νησί. (Παντελῆ Πρεβελάκη, Τό χρονικό μιᾶς Πολιτείας, σελ.11).

Μέτήνὁμολογίααὐτήτοῦ μεγάλου Ρεθεμνιώτη Συγγραφέα, Παντελῆ Πρεβελάκη, ἀπότόἔργο του “Τό χρονικό μιᾶς Πολιτείας”, γραμμένο γιάτήνγεννέθλιά του γῆ, τόΡέθεμνος, ἐπιθυμῶαὐτήντήνἱερή καί ἱστορικήὥρανά ξεκινήσω τόν βηματισμό μου σ’ αὐτόντόνεὐλογημένο τόπο, τόν τόπο τῆςἀρχοντιᾶς, τῆςεὐγένειας καί τῆςφιλοτιμοσύνης, ὡς ὁ νέος Ἐπίσκοπός του, τόνὁποῖο ἡ Πνευματοκίνητη χορεία τῶνΣεβασμιωτάτωνΜελῶντοῦἹεροῦ Βουλευτηρίου τῆςἈποστολοβάδιστηςἘκκλησίαςτῆς Κρήτης, ἀνέδειξε σέ νέο Μητροπολίτη Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου καί τόνἐγκαθιστᾶ σήμερα στήνἀποστολοπαράδοτηαὐτή Καθέδρα τοῦΘεοτοκώνυμου Παλλαδίου τῆςἹερᾶς Μητροπόλεως, τόνσεμνοπρεπῆ καί καλαίσθητο Ναό τῶνΕἰσοδίωντῆς Θεοτόκου.

Τό Ρέθυμνο σήμερα δένεἶναι, σίγουρα, ἡ φτωχή πολιτεία τῶν λίγων χιλιάδων κατοίκων τῆςἐποχῆςτοῦ Πρεβελάκη, ἐξακολουθεῖὅμωςνάἀποτελεῖτήν πνευματική καί πολιτιστική ἀκρώρειατῆς Κρήτης, μέσα στό διάβα τῶναἰώνων, καί τόὄνομά του «νά μένει ἀκατάλυτο». Τούς ἀνθρώπους του «τούς δούλεψε ὁ καιρός» καί, στά«χιλιάδες χρόνια ἀνθρωποσύνης» πού τούς χάρισαν τό παράστημά τους, ἔχεινάπροστεθεῖ καί ἡ παρουσία τοῦΧριστιανισμοῦ.

Ἡ Κρήτη, εἶναι γνωστό, ὅτιἀπότάπρῶτα Χριστιανικά χρόνια ἀποτέλεσε κοιτίδα τῆςὈρθοδοξίας, ἀλλά καί ὅτι ἡ θρησκευτική παράδοση στή Μεγαλόνησο εἶναιἐξαιρετικάἔντονη σέ ὅλες τίς περιόδους τῆςἹστορίας, ὡσάνοἱ δύο αὐτές ζείδωρες πηγές, ἡ Κρητική ψυχή καί ἡ Ὀρθοδοξίανάἐμφανίστηκανγιάνά συνδράμει ἡ μιάτήνἄλλη.

Στό Ρέθυμνο, στά μέσα ἀκόμητοῦ τρίτου αἰῶνα, δημιουργοῦνταιοἱπρῶτοιπυρῆνεςτῆς νέας θρησκείας στήνἘλεύθερνα, στό Πάνορμο, στήνἈξό, στήΒιράνἘπισκοπή, στήΛάππα, στάΓουλεδιανά καί ἀλλοῦ.

Κατά τήν Βυζαντινή Ἐποχήοἱἀκμάζουσεςαὐτές κοινότητες τῶνπρωτοχριστιανικῶναἰώνων συμμετέχουν στίςΟἰκουμενικές Συνόδους μέ τούς οἰκείουςἘπισκόπους τους, ἐνῶτάεὑρήματατῆςἀρχαιολογικῆς σκαπάνης ἐπιβεβαιώνουνὅτιοἱ παραπάνω περιοχές  ἀποτέλεσαν τίς ἑστίεςτοῦ νέου πνεύματος, πού ἐνεφύσησε ὁ χριστιανισμός στήΝῆσο.

Ἡ αὐξανόμενη θρησκευτική δραστηριότητα κατά τήνβ΄Βυζαντινή περίοδο, μετά τήνἀπελευθέρωσητῆς Κρήτης ἀπότόν Νικηφόρο Φωκᾶ καί τόν τερματισμό τῆςἈραβοκρατίας, εἶχεὡςἀποτέλεσματήνἄνθισητῆςπνευματικῆς καί καλλιτεχνικῆςζωῆς. Ἡ παρουσία τῶνΒυζαντινῶνοἰκογενειῶνἀλλά καί πνευματικῶνἀναστημάτων, ὅπωςτοῦ κυρ-Ἰωάννουτοῦ Ξένου, ἀφυπνιστοῦτῆςθρησκευτικῆς συνειδήσεως τῶνΚρητῶν, ὁ ὁποῖοςοἰκοδόμησε Ναούς καί ἵδρυσεστήν περιοχή μας τήν Μονή τῆς Παναγίας ΚυριάνναςΜυριοκεφάλων, κατάφεραν ὥστε ὁ λαός νάστερεωθεῖστήνὈρθοδοξία, καί ἡ Ἐκκλησίατῆς Κρήτης νάστραφεῖἐντονώτερα καί πλέον δυναμικά πρόςτό Σεπτό τῆςὈρθοδοξίας Κέντρο, τήνἉγίατοῦΧριστοῦ Μεγάλη Ἐκκλησία, τόΟἰκουμενικό μας Πατριαρχεῖο.

Ἡ σκληρή περίοδος τῆςΒενετοκρατίαςδέν μπόρεσε νά δαμάσει τόπεῖσματῶνΚρητῶν, οἱὁποῖοιἐπιμένουνστήν τήρηση τῶν παραδόσεών τους, καί χαράσσουν καινούριους δρόμους πνευματικῆς δημιουργίας, στά πλαίσια ὅμωςτῆςδικῆς τους ξεχωριστῆςἱστορικῆς καί πολιτισμικῆς ταυτότητας. Δραστηριοποιοῦνται σέ Ἀνατολή καί Δύση δίδοντας ἔργαἀξιοπρόσεκτα. Ἀνακαινίζουν τίς παλαιές Μονές καί ἱδρύουν νέες, γιά τίς ὁποῖες σήμερα σεμνύνεται ἡ Μητροπολιτική μας περιφέρεια. Παράλληλα ἀνθίζει ἡ λογοτεχνία, τοιχογραφοῦνταιναοί, καλλιεργεῖται ἡ βυζαντινή μουσική παράδοση, στήνἁγιογραφίακυριαρχεῖ ἡ Κρητική Μεταβυζαντινή Σχολή, ἡ πνευματική ζωή γεννᾶ τούς καρπούς της.

Στά σκοτεινά χρόνια τῆς Τουρκοκρατίας, τόἀπαύγασμααὐτότῆςζωῆς δίδει τή θέση του σέ ἕναἄλλοφῶς, «στόνἥλιοτοῦ θανάτου»,ὅπου ὁ θάνατος τῶνἡρώων, τῶνἀγωνιστῶν καί τῶν μαρτύρων τῆς πίστεως γίνεται Ἥλιος καί Τηλαυγές, πού φωτίζει καί νοηματοδοτεῖτή ζωή τῶνἀνθρώπωνὄχι μόνο τῆς Κρήτης, ἀλλάτῆςΟἰκουμένηςὁλόκληρης, πού πυρπολεῖ τίς καρδιές καί ἐγείρει τίς συνειδήσεις, ὥστενάμήχαθεῖ«ἡ πρεπειά»τοῦ Γένους.

Ὁ Κλῆροςτῆςἐποχῆς, μέ πρωτοστάτες τάἐξάκουστα Μοναστήρια μας, τόἈρκάδιμέτόνἩγούμενο Γαβριήλ Μαρινάκη καί τόνΓιαμπουδάκη, ὁ Ἐπίσκοπος Ρεθύμνης Γεράσιμος Περδικάρης, γενναῖοιὁπλαρχηγοί καί ἀνδρεῖεςγυναῖκες, ἡρωίδες μοναχές μέἀπαράμιλλη δίψα γιάἐλευθερία, ἁπλοί χωρικοί, ὅπωςοἱἅγιοι Τέσσερεις Μάρτυρες, οἱ προστάτες τῆς πόλεως αὐτῆς, ὁ ἅγιος Μάρτυς Γεδεών   καί πλειάδα ἄλλωνμαρτυρικῶν προγόνων μας, γίνονται σύμβολα αὐτοθυσίας καί αὐταπαρνήσεως,γιάνάδιαφυλαχθεῖἄσβεστη ἡ πατρώα πίστη καί ἡ ἐθνικήαὐτοσυνειδησία.

Μέ δέος ἱερό, ἱστάμενοςἐπίτοῦἱεροῦ τούτου ἈρχιερατικοῦΘρόνου, αἰσθάνομαιτό βάρος καί τήνεὐθύνηὅληςαὐτῆςτῆςἱστορίας! ΜιᾶςἹστορίαςμέ σελίδες χρυσές καί παρακαταθῆκεςἹερές! Μιᾶςἱστορίας, πού κραυγάζει, καί συνάμα διδάσκει καί νουθετεῖἀπότά βάθη τῶναἰώνων, νοηματοδοτώνταςτά βήματα καί τίς ἀποφάσειςὅλων μας, τῶνἐπιγενομένων, ὥστενά βρίσκει ἐφαρμογή ὁ λόγος ἑνός μεγάλου Ἐκκλησιαστικοῦἀνδρός, «Να μείνουμε άνθρωποι για να μην ντρεπόμαστε ενώπιον των προγόνων μας και να μην ντρέπονται για εμάς οι απόγονοί μας».

Αἰσθάνομαι συνάμα τήνἁγιαστική παρουσία καί τήνἀνύστακτη πρεσβεία τῶνἱερῶν γόνων, τῶνεὐκλεῶνκαρπῶντῆςἉγιοτόκουΑὐτῆςἹερᾶςΜητροπόλεως. ΤῶνἁγίωνἘκείνων, πού πότισαν μέτάμαρτυρικά αἵματά τους, μέτάἀσκητικά δάκρυα καί τούς ἱδρῶτες τους, μέτήν ποιμαντική Ἀρχιερατική τους ἀγωνία, τά χώματα καί τήνἹστορική πορεία τούτου τοῦ Τόπου.Ὅλωνἐκείνων,πού ἔγιναν καί γίνονται ἐςἀεί φωτεινοί ὁδοδεῖκτεςτῆς Θείας Χάριτος, ὑπόδειγμαγιάὅλουςἐμᾶςστίςἀτραπούςτῆςζωῆς μας, ὥστενάμήνἀποστοῦμετοῦ στόχου μας νά γίνομε οὐρανοπολίτες, πολίτες τῆς Βασιλείας τοῦΘεοῦ!

Στρέφω τά μάτια μου προσευχητικάστόνοὐρανό καί βλέπω τούς Ἁγίους μας, τον Ἅγιο Νεομάρτυρα Γεράσιμο,Ἐπίσκοπο Ρεθύμνης,τήνπολιοῦχοτῆςπόλεώς μας Ἁγία Βαρβάρα, τόνἍγιοἈγαθόποδα,στή χορεία τῶνἉγίων Δέκα Μαρτύρων τῆς Κρήτης,τόνἍγιο Γρηγόριο τόνΣιναΐτη, τίς Ἅγιες Πέντε Παρθένες, τόνἍγιοἈθανάσιοτόνΠατελᾶρο, Πατριάρχη Κωνσταντινουπόλεως, τόνὍσιοἸωάννητόν Ξένο καί τόνὍσιο Γεδεών τόνΚαρακαλληνό, τούς Ἁγίους Τέσσερεις Νεομάρτυρες,τά παλικάρια τῆςπίστεώς μας, πού «πλουτίζουν»μέ τίς τίμιες κάρες τους τήν πόλη μας καί σύνολητήνἘκκλησίατῆς Κρήτης, καί τόσους ἄλλους, νάὑψώνουνδιαρκῶςτά χέρια τους γιάὅλουςἐμᾶςστόν Θρόνο τοῦΔικαιοκρίτουΘεοῦ. Νά γίνονται ἀνύστακτοι πρεσβευτές σέ Ἐκεῖνον, γιάνάμήνἀποκλίνομετῆςὁδοῦ, γιάνά μένομε σταθεροί στόν προσανατολισμό καί στήν κλήση μας, γιάνάζεῖ ὁ κόσμος!

Συνάμα, ἱστάμενοςἐπίτοῦἱστορικοῦ τούτου Θρόνου, αἰσθάνομαιστούςὤμους μουβαρειάτήν παρακαταθήκη! Καί τοῦτοδένεἶναισχῆμα λόγου. Ἀλλάἐξομολόγησηἐσωτέρου βιώματος! Φτερουγίζει ὁ νοῦς καί θωπεύει ἡ καρδιακή προσευχή μου, μνῆμεςἱερέςἉγίωνἹεραρχῶν, μεγάλων ἘκκλησιαστικῶνἈνδρῶν πού κλέϊσαντήν μαρτυρική Καθέδρα τῆςἘκκλησίαςτῶνΡεθυμνίων, καί ἀναλώθηκανστήν πολυσχιδή διακονία Της. Ἐπισκόπων, πού πληροφόρησαν τήνἀποστολή τους, κάνοντας πράξη τήνἐντολήτῆςἉγίας μας Ἐκκλησίας, κατά τήνἀποστολική προσταγή: «...σύ δένῆφεἐνπᾶσι, κακοπάθησον, ἔργονποίησονεὐαγγελιστοῦ, τήνδιακονίαν σου πληροφόρησον...» (Β΄Τιμ. 4,5)! Τήν σημερινή ἁγίαἡμέρα καί ὥραἐνωτίζομαιτήν φωνή τοῦ ἱ. Χρυσοστόμου νάμέσυστέλει καί νάμοῦὑπενθυμίζειτό χρέος μου, λέγονταςὅτι«ἡ Ἐκκλησίαδένεἶναιἁπλῶς ἡ κοινωνία τῶνπιστῶν. Ἡ Ἐκκλησίαἀποτελεῖαὐτήν ταύτην τήνἰδεώδηἔκφρασιντῆς μετά τῶνἀνθρώπων κοινωνίας τῆςἉγίας Τριάδος» (εἰς«Εἶδοντόν Κύριον» ὁμιλία1,1 P.G. 56, 97 κ. ἑ.). Γι’ αὐτόκαί εἶναιαἰώνιος. Ἡ ἱστορία της ἔχει συνέχεια. Δένἄρχισεμέἐμᾶς, οὔτε τελειώνει σέ ἐμᾶς.Ἐμεῖς, μέσα στό διάβα της, φέροντας τό σταυρό καί τήν διακονία τῆς Ποιμαντορίας, κατά τό πρότυπο τοῦἈρχιποιμένοςἸησοῦ, ἀκόμη καί ἐάν ποιήσομε «πάντα τά διατεταγμένα», ὀφείλομενά λέγομε «ὅτιδοῦλοιἀχρεῖοίἐμεν, ὅτι ὅ ὠφείλομενποιῆσαιπεποιήκαμεν.» (Λουκ. ιζ΄, 10-11).

Μέἱερό δέος ἀλλά καί καρδιακή δοξολογία πρόςτόν Πανάγαθο Θεό, πού μέκαθιστᾶ σήμερα ἐπίγονοἘκκλησιαστικῶνἈνδρῶν μεγάλου βεληνεκοῦς, ἀναλαμβάνωτή σκυτάλη τῆςδιαδοχῆς τους. Μνημονεύω ὀφειλετικά καί ἀξιοχρέως τίς μεγάλες μορφές τῶνἀοιδίμωνἈρχιερέων, Καλλινίκου, Ἱλαρίωνος, Ἱεροθέου, Διονυσίου, Χρυσάνθου, Τιμοθέου, Ἀθανασίου, Τίτου, Θεοδώρου καί Ἀνθίμου.Ὅλοι διακόνησανὡς καλοί ποιμένες τοῦΕὐαγγελίουαὐτόντόν τόπο, ὁ καθένας μέτά χαρίσματα καί τά τάλαντά του, προσανατολισμένοι, ἤ μᾶλλον προσηλωμένοιστόν Χριστό καί τήνἉγία μας Ἐκκλησία.Ἐμόχθησανγιάνάδιατηρηθεῖἀκμαῖοτόἐκκλησιαστικό φρόνημα καί ἡ χριστιανική πίστη στήνεὐλογημένηἘκκλησιαστικήαὐτήἘπαρχία. Μακαρίζω τή μνήμη τους. Εὐλαβικάζητῶτήνεὐχή τους καί τίς πρεσβεῖες τουςστόν Θρόνο τοῦΤρισαγίουΘεοῦ, γιάτό πλήρωμα τῆςἹερᾶς Μητροπόλεως τήνὁποίαδιαποίμαναν, καί τόνἐλάχιστο διάδοχό τους.

Μέ βαθύτατο σεβασμό, στρέφω τόννοῦ μου στήν Μητέρα μας Ἐκκλησία, τό μαρτυρικό Φανάρι, τό Σεπτό τοῦτο Κέντρο τῆςὑπ’ οὐρανόνὈρθοδοξίας καί τόνΠαναγιώτατοΟἰκουμενικό μας Πατριάρχη κ.κ. Βαρθολομαῖο, τόν σοφό καί δεξιό οἰακοστρόφοτῆςΠρωτόθρονης καί ἘσταυρωμένηςἘκκλησίας. Πρίνἀπό λίγες ἡμέρες, ἐκτοῦ σύνεγγυς, ὁ ΠαναγιώτατοςεὐλόγησεπατρικάτήνἀπαρχήτῆςἘκκλησιαστικῆς διακονίας τοῦὁμιλοῦντος, σέ τούτη τήνἘκκλησιαστικήἔπαλξη. Σήμερα, διά τοῦ ΤιμίουΠατριαρχικοῦἘκπροσώπου, Σεβασμιωτάτουκαί λίαν ἀγαπητοῦΜητροπολίτουΛαοδικείας κ.κ. Θεοδωρήτου,ΔιευθυντοῦτοῦἐνἈθήναις Γραφείου τοῦΟἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου,δαψιλεύονταιοἱ σεπτές Πατριαρχικές εὐχές καί εὐλογίες,πρόςτόν ταπεινό Ἐπίσκοπο τούτου τοῦ Τόπου καί τό πλήρωμα τῆςΤοπικῆς μας Ἐκκλησίας.

Εὐλαβῶςπαρακαλῶτόνπολυσέβαστο Πατριαρχικό Ἐκπρόσωπο, νά καταθέσει στόν Πάνσεπτο ΟἰκουμενικόΘρόνο καί τήν Α.Θ. Παναγιότητα, τόν Πατριάρχη μας,  τήνυἱικήἀγάπη καί τήνἀφοσίωσητοῦἹεροῦ Κλήρου, τοῦεὐσεβοῦςΛαοῦ καί τοῦτοῦἐλαχίστουἘπισκόπουτῆςἘκκλησίαςαὐτῆς. Ἡ Ἱερά Μητρόπολη Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου, ὅπως καί σύνολη ἡ Ἡμιαυτόνομηκαί ἈποστολοβάδιστηἘκκλησίατῆςΚρήτης, ἀπ’ ἄκρουεἰςἄκρον, ὡς«πρωτοναυαρχίδατοῦΟἰκουμενικοῦ Θρόνου», κατά τήνπροσφιλῆ Πατριαρχική ἔκφραση, εἶναιἔδαφοςτοῦΟἰκουμενικοῦ Πατριαρχείου. Καί τοῦτοεἶναιὑψίστη τιμή, μεγίστη χαρά καί ἱερά παρακαταθήκη!

ΕὐχαριστῶἐγκάρδιατήνΑὐτοῦΘειοτάτη Μακαριότητα τόν Πάπα καί Πατριάρχη Ἀλεξανδρείας καί πάσης Ἀφρικῆςκ.κ. Θεόδωρο γιά τίς Πατριαρχικές  εὐχές καί εὐλογίες τίς ὁποῖες καί σήμερα, γιάμιάἀκόμη φορά, δαψιλεύειστήνἐλαχιστότητά μου, καί παρακαλῶτόνἘκπρόσωπό Του, συντοπίτη μας, Θεοφιλέστατο ἘπίσκοποΒαβυλῶνος κ. Θεόδωρο, νά μεταφέρει τήνεὐγνωμοσύνη και τίς βαθύτατες εὐχαριστίες μου.

ΤόνΣεβασμιώτατοἈρχιεπίσκοπο Κρήτης κ.κ. Εὐγένιο, Πρόεδρο τῆςἹερᾶςἘπαρχιακῆς μας Συνόδου καίἄμεσο Προκάτοχό μου σέ αὐτόντόν θρόνο,τόνΝυμφαγωγό μου κατά τήνὥρααὐτήστάἄδυτατοῦ μυστηρίου τῆςἹερᾶς Μητροπόλεως Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου, μέ λόγους εὐχαριστίας καί εὐγνωμοσύνης καταστολίζω, «ὁμολογῶντήν χάριν, κηρύσσων τόνἔλεον, οὐκρύπτωντήνεὐεργεσίαν»!Ἐκνεότητός μου, γεύθηκα τούς πατρικούς κρουνούς τῆςἀγάπης του, ἀπότά χέρια του ἔλαβατόνπρῶτοβαθμό τῆςἱερωσύνης, εἰσῆλθαστά Συνοδικά τῆςἘκκλησίαςΣέκρετα καί μαθήτευσα παρά τούς πόδας του, ἐπί σειράν ἐτῶν, ἀκολουθώντας κοινούς δρόμους στήνἘκκλησιαστική διακονία, κατά τό θέλημα καί τίς βουλές τοῦΘεοῦ!

Ἀνέρχομαι σήμερα σέ αὐτόντόν Θρόνο διαδεχόμενος ἐκεῖνον, πού ἐπί δώδεκα συναπτά ἔτη, διακονώντας ἐδῶ,ἀγάπησε καί ἀγαπήθηκε πολύ καί καταξιώθηκε στίς συνειδήσεις τῶνἀνθρώπωνὡς «ὁ ποιμήν ὁ καλός».Διαβεβαιῶὅτιμέἀγάπη καί σεβασμό,θά συνεχίσω καί θά διαφυλάξωὅ,τι παρέλαβαἀπόἐκεῖνονὡςἱερά παρακαταθήκη,μέτόνπόθονάτόαὐξήσω καί νάτό πολλαπλασιάσωγιάτόνἐνΧριστῷ πλουτισμό τοῦεὐσεβοῦς ποιμνίου πού μοῦἐμπιστεύθηκε ὁ Κύριος, «ἵναζωήνἔχωσι καί περισσόνἔχωσιν» (Ἰω. 10,10).Ἅγιε Κρήτης, παρακαλῶνά γνωρίζετεὅτιτοῦτος ὁ τόπος θάεἶναι πάντοτε σπίτι σας, ἐφ’ ὅσονἀποτελεῖ σάρκα ἀπότή σάρκα σας. Ἡ εὐγνωμοσύνη καί ἡ εὐχαριστία μου στό πρόσωπό σας θάεἶναιἰσόβιος, καί ἡ διάθεσή μου νά συμβάλω στήνἑνότητα καί τή μαρτυρία τῆςἘκκλησίαςτῆς Κρήτης, θάεἶναι πάντοτε γιάἐμέναπροτεραιότητα καί στόχος ζωῆς.

Εὐχαριστῶεὐγνωμόνωςτόνπολυσέβαστο Γέροντα, Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λάμπης, Συβρίτου καί Σφακίων κ. Εἰρηναῖογιάὅλαὅσαφρόντισε, μέ διάκριση καί ἀγάπη, κατά τό διάστημα τῆς Τοποτηρητείας του, γιά τρίτη συνεχόμενη φορά,στήνἹεράΜητρόπολη Ρεθύμνης καί Αὐλοποτάμου, καί γιάὅσαμέπατρική στοργή, καί μᾶλλονμέσχῆμαὑπερβολῆς,ἀνέφερεγιάτήνἐλαχιστότητά μου. Μέπεριβάλλειμέτήνεἰλικρινήἀγάπη καί τήνἀνύστακτη φροντίδα τουἀπότή νεαρή ἡλικία μου, καί κατέδειξε πολλές φορές τήνεὔνοιά του πρόςτήνἀναξιότητά μου. Μέ διδάσκει ὁ προσευχητικός τρόπος τῆςἀρχιερατικῆς του πορείας. Χαίρομαι, διότι, συνοδοιπόροι, πλέον, στό Νομό Ρεθύμνης καί στίςἘκκλησιαστικέςἘπαρχίες πού διακονοῦμε, θά συμπορευόμαστε γιάτό καλό τῆςἘκκλησίας μας. Τόνπαρακαλῶ πάντοτε γιάτήν πατρική του στοργή, τίς σοφές συμβουλές καί τήν πλούσια Ἐκκλησιαστική του ἐμπειρία, πού θάεἶναιγιάἐμένα πολύτιμο ἐφόδιο.

Εὐγνωμοσύνη καί χάριτεςκαταθέτω σέ ὅλουςἐσᾶς, τούςΣεβασμιωτάτους Μητροπολίτες τῆςἘκκλησίαςτῆς Κρήτης, τούς συγκροτοῦντεςτήνἹεράἘπαρχιακή Σύνοδο τῆςἘκκλησίας μας. Μέἀξίωσε ὁ Θεός νά διατρίβω πλησίον σας ὡς Κωδικογράφος, Ὑπογραμματεύς καί ἈρχιγραμματεύςτῆςἹερᾶς Συνόδουἐπί 15ετίαν, καί νάψηλαφῶδιαρκῶςτήν ποιμαντική σας ἀγωνία καί τόνἔνθεοζῆλοσας γιάτήνεὔρυθμη πορείατῆς κατά ΚρήτηνὁλκάδοςτοῦΚυριακοῦ Σώματος. Ὅλοιμέ τιμήσατεμέτήνἀγάπη, τήνἐμπιστοσύνη καί τή στοργή σας «πάλιν καί πολλάκις». Καταθέτω τήνεὐγνωμοσύνη μου καί τόνἰσόβιο σεβασμό μου.Ὑπόσχομαι, ἐνἘκκλησίᾳπληθούσῃ, ὅτιἐξὅληςψυχῆς καί καρδίαςθά συμβάλω, ὡςὁ ἐλάχιστοςτοῦΣυνοδικοῦ Βουλευτηρίου, εἰςὅσαἀγαθά, ἅγια καί δίκαια ὑποσχεθήκαμεἐνώπιονΘεοῦ καί ἀνθρώπωννάἐργαζόμαστε, ἀπόκοινοῦ, γιάτήνθεόδρομο πορείατῆςἘκκλησίαςτοῦἈποστόλου Τίτου, πρόςεὔκλειατοῦΠανσέπτουΟἰκουμενικοῦ Θρόνου καί κουφισμότοῦ βάρους τοῦπολυευθύνουἔργουτοῦΠατριάρχουτοῦ Γένους.

Εὐχαριστῶὅλους τούς ἉγίουςἈρχιερεῖςἀπότήν Κωνσταντινούπολη,τήνἙλλάδα καί τόἐξωτερικό, οἱὁποῖοιλόγῳτῆς πανδημίας, δέν κατάφεραν σωματικά νάεἶναι μαζί μας. Γνωρίζω ὅτιαὐτήτήνὥραἑνώνουντήν προσευχή τουςμέτή δική μας, καί τούς εὐχαριστῶμέεὐγνωμοσύνη. Πάντοτε οἱἀρχιερατικές τους προσευχές θάἀποτελοῦν πηγή εὐλογίας καί βακτηρία ἐπιστηριγμοῦγιάτόνἐλάχιστοἀδελφό τους, πού σήμερα ἀναλαμβάνειτή διακονία τῆςἘκκλησίαςτῶνΡεθυμνίων.

Εὐχαριστίες καταθέτω καί στούς παρισταμένους καί συνευχομένουςΣεβασμιώτατονΜητροπολίτηνἈνέων κ. Μακάριο καί τούς Θεοφιλεστάτους ἁγίουςἈρχιερεῖς,οἱὁποῖοι σήμερα τιμοῦν καί εὐλογοῦντήνἀπαρχήτῆςἈρχιερατικῆς μου διακονίας σέ τοῦτοτόνεὐλογημένο Τόπο. Τούς παρακαλῶ πάντοτε νάἔρχονταιἐδῶμέ χαρά καί νάμᾶςἐπιστηρίζουνεὐλογητικάμέτήν παρουσία καί τή συμμετοχή τους στήν ζωή τῆςΤοπικῆς μας Ἐκκλησίας.

Εὐχαριστῶὅλους τούς Ἄρχοντες καί ὅλους τούς ἐκπροσώπουςτῶνΠανεπιστημιακῶν, Δικαστικῶν, Ἐκπαιδευτικῶν, Πολιτικῶν καί ΣτρατιωτικῶνἈρχῶντοῦ τόπου μαςγιάτήν παρουσία τους. Μνημονεύω ὅλους τούς Παραδοσιακούς Συλλόγους, πού διακρατοῦνἄσβεστητή φλόγα τῆς Παράδοσής μας, χαιρετίζω ἰδιαίτερατούς Μικρασιάτες, αὐτήτήνἐπετειακή χρονιά ἀπότή Μικρασιατική καταστροφή. Σέ ὅλους τούς κοινούς ἀγῶνεςθάεἴμαστε μαζί, γιάνά προάγεται τό καλόὄνομα καί ἡ ἀγαθή μαρτυρίατῶνἀνθρώπωντῆςγῆςαὐτῆς.Γιάνά προασπιζόμαστε τά δίκαιά του, γιάνά διαφυλάσσομε τήν ταυτότητά του, γιάνά συμπράττομε σέ ἔργα προόδου καί οἰκοδομῆς.Χαιρετίζω καί ὅλατάἀπόδημα παιδιά τούτου τοῦ Τόπου, πού διαπρέπουν στήνἈττική, σέ ὅλητήνἙλλάδα καί στόἐξωτερικό.

Εὐχαριστῶτόνἀγαπητό φίλο κ. Γεώργιο Καλαντζῆ, Γενικό Γραμματέα Θρησκευμάτων, πού μέτιμᾶμέ την παρουσία του, καί γιάτήνἀγαστή συνεργασία πού εἴχαμε, κατά τούς χρόνους τῆς θητείας μου στό Συνοδικό Γραφεῖο.

         Εὐχαριστῶὅλους τούς ΚληρικούςτῆςἹερᾶς Μητροπόλεώς μας πού παρίστανται, τίς ἈδελφότητεςτῶνἹερῶνΜονῶν καί ὅσων περιβάλλονται τήν Πατριαρχική ἀξία, πού καταστολίζουνεὐλογητικάτίς δύο ἘκκλησιαστικέςἘπαρχίες μας, τάἘκκλησιαστικά Συμβούλια, καί τούς καλούς συνεργούς στόἐκκλησιαστικόἔργο,γιάτή σημερινή τιμητική καί οὐσιαστική παρουσία τους. Στό πρόσωπο τοῦἀγαπητοῦ μου π. Νικολάου Νικηφόρου, ΓενικοῦἈρχιερατικοῦἘπιτρόπουτῆςἹερᾶς Μητροπόλεως, ἐκφράζω τίς εὐχαριστίεςπρόςὅλοτόνἱερόΚλῆρο, καί τή βεβαιότητα ὅτι,ὅλοι μαζί θάπορευθοῦμεμέἀγάπηστόν κοινό ἀγώναὑπέρτῆςἘκκλησίας, ὅπωςἀκριβῶς διατυπώθηκε στήνεὐγενική προσλαλιά του.

         ΕὐχαριστῶτόνἹερόΚλῆρο καί τίς Μοναστικές ἀδελφότητεςτῆςἹερᾶςἈρχιεπισκοπῆς Κρήτης, μέ τούς ὁποίους μέχρι σήμερα συμπορεύθηκανμέἀγάπη καί σεβασμό. Κρατῶ μοναδικές καί ὑπέροχες στιγμές, συνυφασμένες μέ πρόσωπα μοναδικά καί ἀνεπανάληπτα. Βεβαιώνω ὅτι ὁ Τόπος τῆς νέας μου Ἐκκλησιαστικῆς μαρτυρίας θάεἶναι καί δικός τους τόπος, ὁὁποῖος πάντοτε μέἀγάπηθά τούς περιμένεινάτόνἐπισκέπτονται.Μνημονεύω τούς συνοδίτες μου ὅλααὐτάτά χρόνια στό Συνοδικό ΓραφεῖοτῆςἈρχιγραμματείαςτῆςἹερᾶς Συνόδου,Ἀρχιμανδρίτες Νήφωνα, Εἰρηναῖο καί Εὐγένιο. Ἰδιαίτερα μνημονεύω τή Μονή ὉσίαςΕἰρήνηςΧρυσοβαλάντουἩρακλείου, τή μονή τῆςμετανοίας μου, καί τόν Γέροντά μου Ἀρχιμ. Μεθόδιο Σαμαριτάκη, γιάὅλαὅσα διδάχθηκα καί γεύθηκα στάπρῶτα βήματά μου στό μοναχισμό καί τήνἹερωσύνη. Δώῃαὐτοῖς Κύριος ὁ Θεός ἑκατονταπλασίονα!

         Εὐχαριστῶὅσουςἕως σήμερα συνάντησα καί ἀναστράφηκαστήν πορεία μου μέσα στήνἘκκλησία. Διδασκάλους, συμμαθητές, συμμοναστές, συμπρεσβυτέρους, συγκυρηναίουςστή διακονία μουἐκνεότητός μουστόἩράκλειο, στήνἈθήνα καί στό Δουβλίνο τῆςἸρλανδίας.Στό πρόσωπο τοῦ παρισταμένου ὉμοτίμουΚαθηγητοῦΠανεπιστημίου κ. Νικολάου Ξεξάκη χαιρετίζω ὅλους τούς δασκάλους μου στίς βαθμίδες τῆςἘκπαίδευσης, καί καταθέτω τό σεβασμό μου.Χαιρετίζω ὅλους τούς παρισταμένους ἌρχοντεςὈφικιαλλίουςτοῦΟἰκουμενικοῦ μας Πατριαρχείου, οἱὁποῖοιἐργάζονταιἀόκνωςὑπέρτῆςἘκκλησίας καί μνημονεύω μέεὐγνωμοσύνητόνἀγαπητό μου κ. ΔημήτριοΜηλαθιανάκη, Νομικό ΣύμβουλοτῆςἹερᾶςἘπαρχιακῆς μας Συνόδου, ἠγαπημένο φίλο καί συνοδίτη.

         Εὐχαριστῶὅλουςἐσᾶς πού σήμερα μέτιμᾶτεμέτήν παρουσία σας, ἀπόὁλόκληρητήν Κρήτη,τήν Κύπρο, τήνἈθήνα καί τήν Θεσσαλονίκη,τή γενέτειρά μου, τήν κώμη τῶνΣταυρακίων, τούς κατά σάρκα οἰκείους καί συγγενεῖς, τήν μητέρα μου Εὐθυμία καί τήνἀδελφή μου Μαρία καί τόν μικρό ἀνηψιό μου Νικόλαο.Ζητῶτήνεὐχήτοῦμακαριστοῦ πατρός μου Νικολάου καί τῶν κεκοιμημένων προσφιλῶν μου προσώπων, κληρικῶν καί λαϊκῶν, πού σήμερα συναγάλλονταιἀπότήν «ἀπάνω Κρήτη».

         ΕὐχαριστῶὅλατάΤοπικά Μέσα ΓενικῆςἘνημερώσεως, καί ἰδιαίτερατόν τηλεοπτικό δίαυλο Κρήτη TV, γιάτήνἀπευθείας μετάδοση τῆςσημερινῆςἀκολουθίας, καθώς προσφέρουν τή δυνατότητα τῆςσυμμετοχῆς, διά τοῦἤχου καί τῆςεἰκόνας, σέ πολλούς ἀνθρώπους πού βρίσκονται μακρυά μας.

         Ἀγαπητοί μου ἀδελφοί, φωτόμορφα τέκνα τῆςΤοπικῆςαὐτῆςἘκκλησιαστικῆςἘπαρχίας,

Στρέφω τά μάτια μου πρόςὅλουςἐσᾶς καί ἀνοίγω διάπλατα τήνἀγκαλιά μου, ἀπότό κέντρο τοῦ Ρεθύμνου μέχρι τόπιό μικρό χωριό τῆςἹερᾶς Μητροπόλεώς μας. Καί τοῦτοδένεἶναισχῆμα λόγου. Εἶναιἀνάγκη καί διάθεση καρδιᾶς! Εἶναι τρόπος καί ἐπιλογήζωῆς! Εἶναι βίωμα καρδιακῆς κοινωνίας.«Εἰςτοῦτοἐλήλυθα»!

Γνωρίζω καλά καί αἰσθάνομαι καρδιακά ὅτιεἰσέρχομαι σήμερα στόἱερότῆςἐκκλησιαστικῆςεὐθύνης μου, στόἄβατοτῆς σχέσης τοῦ καθενός μέτόν Θεό καί τάζωοπάροχαμυστήριά Του. Χαίρομαι πολύ πούκαλοῦμαινάἱερουργήσωστά θυσιαστήρια τῶνψυχῶν χιλιάδων ἀνθρώπων, πούμοῦἐμπιστεύεται ἡ ἀγάπητοῦΘεοῦ καί ἡ βούληση τῆςἘκκλησίας, τό μυστήριο τῆς σωτηρίας. Χαίρομαι πού γίνομαι Ἐπίσκοπός σας γιάνάμοιρασθῶ μαζί σας ὅ,τιἔχω καίὅ,τιεἶμαι. Ἐσεῖςἀποτελεῖτεἀπόδῶ κι ἐμπρόςτό περίγραμμα τῆςζωῆς μου, τόἐπίκεντροτῶνἐνδιαφερόντων μου, τήνὁδότῆς σωτηρίας μου, τούς ἀδελφούςτοῦ Κυρίου, τὸὁρατό πρόσωπο τοῦΘεοῦστή ζωή μου.

Δανείζομαι αὐτήτήνὥρα τούς λόγους τοῦἐνἁγίοιςἀναπαυομένουΠατριάρχουτῶν Σέρβων κυροῦ Παύλου, ὁ ὁποῖοςστόνἐνθρονιστήριο λόγου του εἶχεἀναφέρειτάἑξῆς: «Ανερχόμενος εις τον θρόνο του Αγίου Σάββα δεν έχω κανένα δικό μου πρόγραμμα δια το έργον τούτο. Το πρόγραμμα μου είναι το Ευαγγέλιον του Χριστού, η καλή αύτη αγγελία περί του Θεού μεθ ημών και της Βασιλείας Του εντός ημών -εφ’ όσον με την πίστιν και την αγάπην Τον δεχθούμεν». 

Ἡ τοποθέτηση τοῦμακαριστοῦΠατριάρχουμέἐκφράζειἀπόλυτα. Δένἦρθαἐδῶγιάνάὑλοποιήσω δικό μου Πρόγραμμα ἤ ἀνθρώπινουςσχεδιασμούς. Δένἦρθανάἐπιβάλω ἤ νάἐπιβληθῶ.Δένἐπιθυμῶ σήμερα νάπροβῶ σέ ἐξαγγελίεςοὔτενάἀναπτύξω θεολογικούς στοχασμούς καί μάλιστα ἐνώπιονπολυσεβάστων καί πολυπείρωνἈρχιερέων. Τό πρόγραμμά μου θέλω νάεἶναιτόΕὐαγγέλιοτοῦΧριστοῦ. Ἡ καλή αὐτήἀγγελίατοῦΘεοῦ καί τῆς Βασιλείας Του.Αὐτό πού ἐπαγγέλλεται ἡ Ἁγία μας Ἐκκλησία! Kαί σέ αὐτότό Πρόγραμμα καλῶὅλουςνάσυμπορευθοῦμεἀπόκοινοῦ! ΤόνἹερό μας Κλήρο, τά Μοναστικά Τάγματα, τούς Ἄρχοντεςτοῦ Τόπου μας, τούς προκρίτους τοῦλαοῦ μας, τήν Πανεπιστημιακή Κοινότητα, τούς Φορεῖςτῆς Παράδοσής μας, τούς φοιτητές, τούς μαθητές, τά παιδιά μας, τίς οἰκογένειες, τούς νέους καί τούς ἡλικιωμένους, κάθε ἕνανἄνθρωπο, κάθε μιάἔμψυχηεἰκόνατοῦΘεοῦ.Οὐδείςἐξαιρεῖται ἤ περισσεύειἀπότή σωτήρια αὐτή πρόσκληση, τήνὁποίασᾶςἀπευθύνει διά τοῦἘπισκόπου σας ἡ Ἐκκλησία.

Εἰσερχόμενοςστή ζωή τῆςΤοπικῆςαὐτῆςἘκκλησίας, ἀπότῆς θέσεως τοῦ νέου Ἐπίσκοπου της, μέ διάθεση αὐτοπροσφορᾶς καί θυσίας,«ἀναθιβάνω» στόνοῦ καί τήν καρδιά μου τούς λόγους τοῦἉγίουἸωάννουτῆς Κλίμακος «εἰςτόν Ποιμένα»:  «Ποιμένα ἀληθινόν, ἀποδείξειἀγάπη, δι’ ἀγάπην γάρ ὁ Ποιμήν ὁ Μέγας Ἐσταύρωται».

Αὐτός ὁ μονόδρομος τῆςἀγάπης,παρακαλῶὅλουςνάεἶναι ὁ κοινός μας δρόμος.Τῆςἀγάπης, πού πάντοτε πιστοποιεῖταιστή θυσία, τήνὑπέρβαση, τήναὐτοπροσφορά, τήνἔξοδοἀπότόἐγώ καί τήνεἴσοδοστό «ἐμεῖς» τῆςἘκκλησιαστικῆς κοινότητας, πού εἶναιἄλλωστε πρόγευση τῆς παραδείσιας ζωῆς.

Ἐλᾶτεὅλοι μαζί, ὁ καθένας μέ τίς δυνάμεις καί τά χαρίσματά του, νάσυναγωνισθοῦμεστό στάδιο τῆς παρούσης ζωῆς, ὅσοἘκεῖνοςἐπιτρέψει, γιάνάεἴμαστεαἰώνια μαζί Του!Σᾶςἀπλώνωτά χέρια μου καί παρακαλῶδώσετέ μου τά δικά σας, γιάνάσυναρμοσθοῦμεὅλοι μαζί, στόἕναΣῶματῆςἘκκλησίας μας, «ὅτιεἷςἄρτος, ἕνσῶμαοἱ πολλοί ἐσμεν» (Α΄Κορ. ι΄,17). Ἄςσταθοῦμεμακρυάἀπόἀκρότητες, ὑπερβολές καί ἐξάρσεις, ἐξατομικεύσεις καί διχοστασίες, ἐγωισμούς καί αὐτονομήσεις, πού σχίζουν καί μερίζουν τό χιτώνα τοῦΧριστοῦ, καί καταργοῦντήν προαιώνια θεία βουλή,«ἵνα πάντες ἕνὧσι» (Ἰω. ιζ΄, 21).

Ἐλᾶτε, νάἀγκαλιάσουμεπροσευχητικάτόνἀγώνα κάθε ἑνόςἀνθρώπου! Νάσεβασθοῦμετόν τίμιο ἰδρῶτα του, νάἀφουγκρασθοῦμε τίς ἀνάγκες του, νάζήσωμε τίς ἀγωνίες του! Νάἀκούσομε τούς προβληματισμούς του! Νάσταθοῦμε συνοδίτες καί ἀρωγοίστούς ποικίλους «σταυρούς» τῶνἀδελφῶν μας!

Νάπιστοποιοῦμεδιαρκῶςτή σωτήρια σχέση μας, κύκλῳτῆςἉγίας Τραπέζης καί ἐντῇ κλάσει τοῦἄρτου, στό Μυστήριο τῶν Μυστηρίων, τή Θεία Εὐχαριστία, γινόμενοι σύσσωμοι καί σύναιμοιμέτόν Χριστό. ἘκεῖστήνἹερά Πρόθεση καί τήνἉγία Τράπεζα ὅλοιθά συναντιόμαστε, ζῶντες καί κεκοιμημένοι, οἱἐγγύς καί οἱ μακράν!

Ἐλᾶτε, νάβιώσομετή βασιλείατοῦΘεοῦὄχιὡς κάτι τό προσδοκώμενο ἤ πού ὑπάρχει κάπου, μακρυάἀπότό τώρα καί ἔξωἀπόἐμᾶς, ἀλλάὡςτήμακαρίαἐκείνη κατάσταση τοῦἀνθρώπου, ἡ ὁποία «ἐντόςἡμῶνἐστι», καί τήνὁποία καθημερινά καλούμαστε νά κατακτήσομε μέσα ἀπότήνἐντολήτῆςἀγάπης: «Ἐάνἀγαπᾶτε με, τάςἐντολάςτάςἐμάς τηρήσατε, καί ἐγώἐρωτήσωτόν πατέρα καί ἄλλονπαράκλητον δώσει ὑμῖν, ἵναμένῃ μεθ’ ὑμῶνεἰςτόναἰῶνα» (Ἰω. ιδ΄, 15-16).

Ἰδιαίτερα, τοῦτες τίς δύσκολες καί παράξενες ἡμέρες, ἐλᾶτε, νάἐντείνομετήν προσευχή μας, γιάτήν κατάπαυση τοῦ πολέμου στήνΟὐκρανία, πού τόσες ἡμέρες ταλανίζει τή σύγχρονη πραγματικότητα, γνωρίζοντας καλά τήνἐπισήμανσητοῦΧρυσορρήμονοςἉγίουἸωάννουὅτι, «Εάν επικρατήσει η ειρήνη, θα βασιλεύσει και η αγάπη. Και αν η αγάπη κυριαρχήσει, τότε και η ειρήνη θα εδραιωθεί» (Ιω. Χρυσόστομος, PG 62, 174).  

ΤιμιώτατοιἍγιοιἈρχιερεῖς, Ἐντιμώτατοιἄρχοντες, ἀγαπητοί μου ἀδελφοί,

Μέἐνισχύουντοῦτες τίς ὥρες, λέξεις ἁπλές καί ἀπέριττες, ἀνθρώπων πού ἀγάπησα πολύ.Ἐκφράσεις, πού ὅλεςαὐτές τίς ἡμέρες διατυπώθηκαν «σιγανά καί ταπεινά»,ἀνεπιτήδευτα καί ἀνυπόκριτα! Κρατῶαὐτές τίς λέξεις ὡς φυλακτό πολύτιμο στό θησαυροφυλάκιο τῆςκαρδιᾶς μου.

Τελειώνοντας αὐτήντήν πρώτη μου προσέγγισημέτήνἀγάπησας,μέαἰώνιαεὐγνωμοσύνη στρέφω τόνοῦ μουστό Γέροντα ἈρχιεπίσκοποΕἰρηναῖο, πού πολλές φορές στίς θλίψεις καί τίς δυσκολίες μου, μέἕνα χαμόγελό του, μέμιά φράση του, πού ἀκόμα καί τώρα ἀπότήν κλίνη τῆςἀσθένειάς του ἐπαναλαμβάνει διδακτικά, «Ψηλά τό κεφάλι»,μέἐπεστήριξε καί ὁδήγησετόβῆματοῦλογισμοῦ μουμακρυάἀπόἀνθρώπιναἀδιέξοδα καί ἀπογοητεύσεις. Ἔτσι, συνεχίζει δυό χρόνια περίπου τώρα, μέἰώβειαὑπομονή, ἀληθινή χαρά καί ὑποδειγματικό θάρροςνάμαρτυρεῖτό φρόνημα τῆςθριαμβεύουσαςἘκκλησίας. Ξεκινώντας σήμερα τό πρωί γιάνάἔλθωἐδῶ, φίλησα τό χέρι Του, λαμβάνοντας τήν πατρική του εὐχή, ὡς πολύτιμο ἐφόδιο καί ἐφαλτήριομοναδικῆςἀξίαςστή νέα ἀτραπότῆςζωῆς μου.

«Ψηλά τό κεφάλι»τό λοιπόν ἀδελφοί μου ἠγαπημένοι, μέτήνἀληθινή Κρητική λεβεντιά καί τόὡραῖοὈρθόδοξο φρόνημα, πού κρατᾶτόνἄνθρωποὄρθιο καί τόνκαθιστᾶ πολίτη τῆς Βασιλείας τοῦΘεοῦ!

«Ψηλά τό κεφάλι»,γιάνά βλέπουμε ποῦεἶναιτό πολίτευμά μας καί ποιάεἶναι ἡ κλήση μας!

Ἡ Χάρις τοῦ Κυρίου ἡμῶνἸησοῦΧριστοῦ καί ἡ ἀγάπητοῦΘεοῦ καί Πατρός καί ἡ κοινωνία τοῦἉγίου Πνεύματος, εἴη μετά πάντων ἡμῶν, προσφιλέστατοι ἀδελφοί μου! Εἰρήνηὑμῖν καί ἡμῖν! Ὁ Χριστός καί ἦν καί ἔστι καί ἔσταιἐντῷμέσῳἡμῶν!

Η τελετή ολοκληρώθηκε με τον νέο ποιμενάρχη να δέχεται τις ευχές κλήρου, εκπροσώπων των θεσμών και των πιστών.

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΜΑΝΟΥΣΟΣ ΚΛΑΔΟΣ - ΑΘΗΝΑ ΠΕΤΡΑΚΑΚΗ

ΤΕΧΝΙΚΗ ΥΠΟΣΤΗΡΙΞΗ: ΓΙΑΝΝΗΣ ΤΣΑΤΣΑΚΗΣ 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ