ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Χωροταξική αναδιαμόρφωση με επίκεντρο την ψυχική υγεία

0

Με θέμα την ενίσχυση των δομών και υπηρεσιών ψυχικής υγείας, πραγματοποιήθηκε σύσκεψη το πρωί της Πέμπτης, στην Π.Ε Ρεθύμνης, παρουσία της Υφυπουργού Υγείας Ζωής Ράπτη, θεσμικών φορέων και φορέων των υπηρεσιών του Ρεθύμνου.

Πιο συγκεκριμένα, εξετάστηκε η περαιτέρω ανάπτυξη των δομών αυτών που επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο, ενώ συζητήθηκε ένας νέος χωροταξικός σχεδιασμός, που λόγω της απελευθέρωσης χώρων θα δώσει τη δυνατότητα της ανάπτυξης των δομών ψυχικής υγείας.  

Η πρόταση που συζητήθηκε αφορά στη συστέγαση της ΤΟΜΥ (οδός Ζαμπελίου) και του Κέντρου Υγείας Ρεθύμνου (οδός Μοάτσου) σε χώρο δίπλα στο Νοσοκομείο, ενώ στο χώρο της ΤΟΜΥ που ελευθερώνεται προτείνεται να μεταφερθεί το Κοινοτικό Κέντρο Ψυχικής Υγείας Παιδιών (ΚΟΙΚΕΨΥΠΕ), πράγμα που σημαίνει ότι θα υπάρξει αποσυμφόρηση των χώρων του ΚΕΦΙΑΠ.

Όσον αφορά στον χώρο του Κέντρου Υγείας Ρεθύμνου στη Μοάτσου που ελευθερώνεται, αυτός θα επιστρέψει στο ιδιοκτήτη του, το δήμο Ρεθύμνου, προκειμένου να καλύψει δικές του στεγαστικές ανάγκες.   

Στο σχεδιασμό είναι ακόμα η μεταστέγαση ΟΚΑΝΑ σε αυτόνομο κτιριακό συγκρότημα και η αξιοποίηση του χώρου που στεγάζεται σήμερα.

Επίσης, είναι και η ολοκλήρωση των διαδικασιών στέγασης του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου σε σύγχρονες και λειτουργικές εγκαταστάσεις, όπως και η ουσιαστική στήριξη της προσπάθειας του Συλλόγου γονέων και φίλων ατόμων με αυτισμό Ρεθύμνου για τη δημιουργία Κέντρου Ημέρας ενηλίκων ατόμων με αναπηρία.

Το πρωί της Πέμπτης  η κ. Ράπτη, επισκέφθηκε τις εγκαταστάσεις του ΟΚΑΝΑ και της Ψυχιατρικής Κλινικής του Νοσοκομείου Ρεθύμνου, συνοδευόμενη από τον Βουλευτή Ρεθύμνου της Ν.Δ Γιάννη Κεφαλογιάννη , την Διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης Λένα Μπορμπουδάκη, τον Διοικητή του Νοσοκομείου Ρεθύμνου Λευτέρη Μαρκάκη. 

Ζωή Ράπτη: «Σημαντική η ενίσχυση των δομών ψυχικής Υγείας»

«Πρέπει να ενισχυθεί η λειτουργία του κοινοτικού κέντρο ψυχικής υγείας που αφορά σε παιδιά. Είναι πολύ πιθανό σύμφωνα με το σχεδιασμό να μεταστεγαστεί σε χώρο ο οποίος θα είναι βελτιωμένος και παράλληλα να δοθεί η δυνατότητα στο κέντρο ψυχικής υγείας και στο ΚΕΦΙΑΠ να λειτουργήσουν σε μεγαλύτερο χώρο. Όμως Πέραν αυτών των δομών στο σχεδιασμό του υπουργείου έχουμε εντάξει και τη δημιουργία χώρου για παιδιά με αυτισμό. Και πέραν αυτού και δομή που αφορά την άνοια και το Αλτσχάιμερ που λείπει από το νόμο. Η δομή αυτή θα δώσει τη δυνατότητα ως κέντρο ημέρας να λειτουργήσει και να αποφορτίσει τις οικογένειες που έχουνε έναν τέτοιο ασθενή. Πέραν αυτών να υπογραμμίσω ότι οι δομές αυτές χρειάζονται ενίσχυση και σε υποστηρικτικό προσωπικό. Μέριμνα του υπουργείου είναι να διασυνδεθούν μεταξύ τους και να υπάρξει στήριξη και σε προσωπικό, πράγμα που επόμενο διάστημα θα κοιτάξουμε να το υλοποιήσουμε. Είναι αλήθεια ότι ο νομός Ρεθύμνης είναι μία περιοχή η οποία είναι τυχερή από την άποψη ότι έχει ένα από τα εννέα κοινοτικά Κέντρα Ψυχικής Υγείας της χώρας, ωστόσο λείπουν οι δομές που αφορούν σε παιδιά. Ο σχεδιασμός του υπουργείου είναι αυτές οι δομές να αυξηθούν. Το υπουργείο μελετά τα κίνητρα τα οποία θα δώσουν τη δυνατότητα να έρθουν και να υπηρετήσουν εδώ παιδοψυχίατροι».

Και πρόσθεσε: Στο σχεδιασμό του υπουργείου για την επόμενη διετία, είναι η δημιουργία ενός οικοτροφείου, μιας στέγης 16 κλινών που θα στεγάσει ψυχικά ασθενείς οι οποίοι δεν μπορούν διαφορετικά ή δεν έχουν ένα υποστηρικτικό πλαίσιο για να πάνε. Με τη συνεργασία που έχουμε με την Περιφέρεια Κρήτης, και την αντιπεριφερειάρχη κ Λιονή, θα μπορέσουμε να εντάξουμε στο ΕΣΠΑ τη χρηματοδότηση τέτοιων δομών και παράλληλα να λειτουργήσουμε και κινητές μονάδες οι οποίες είναι πολύ σημαντικές για να εξυπηρετήσουν τους ανθρώπους που βρίσκονται σε περιοχές οι οποίες είναι πιο ορεινές».

Γιάννης Κεφαλογιάννης: «Έχουμε αναλάβει ένα συνολικό πλέγμα πρωτοβουλιών σε τοπικό επίπεδο»

«Κατά τη διήμερη παραμονή της υφυπουργού υγείας κυρίας Ράπτη στο Ρέθυμνο διαπιστώσαμε και ιδίοις όμμασι αυτό το οποίο έχω και εγώ τονίσει κατ’ επανάληψη σε διάφορες δημόσιες παρεμβάσεις μου. Δηλαδή ότι υπάρχει έντονο στεγαστικό πρόβλημα ιδιαίτερα στις δομές ψυχικής υγείας. Θα θυμίσω ότι όντας στο υπουργείο μεταφορών και υποδομών είχαμε εντάξει ένα πολύ μεγάλο έργο 5,5 εκατομμυρίων για την ενεργειακή αναβάθμιση του νοσοκομείου Ρεθύμνης. Επίσης είχαμε εντάξει στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων του υπουργείου πρόγραμμα για 700 χιλιάδες για μελέτη που αφορά στην επέκταση του νοσοκομείου έτσι ώστε να καλυφθούν μία σειρά από στεγαστικές ανάγκες. Όσον αφορά στο κομμάτι της ψυχικής υγείας, έχει γίνει μία πρόταση και είμαστε σε συνεργασία και με την 7η ΥΠΕ προκειμένου να υπάρξει μία συστέγαση της ΤΟΜΥ και του Κέντρο Υγείας Ρεθύμνου, με αποτέλεσμα να ελευθερωθεί ο χώρος που σήμερα στεγάζεται το ΤΟΜΥ, όπου εκεί θα μπορεί να μεταφερθεί μία από τις δομές ψυχικής υγείας προκειμένου να υπάρξει μία αποσυμφόρηση. Αυτό βεβαίως θα είναι το πρώτο άμεσο βήμα και θα ακολουθήσουν τα επόμενα τα οποία θα πρέπει να δούμε πώς θα υπάρξουν σύγχρονες δομές στεγαστικές, όσον αφορά το Κέντρο Ψυχικής Υγείας που επιτελεί ένα πραγματικά σημαντικό ρόλο. Όπως είπαμε και στη σύσκεψη, πρέπει να δούμε και το κομμάτι του στεγαστικού ζητήματος που αφορά το Σύλλογο τους γονείς και τα παιδιά που πάσχουν από αυτισμό. Όλα αυτά εντάσσονται σε ένα συνολικό πλέγμα πρωτοβουλιών που έχουμε αναλάβει σε τοπικό επίπεδο για τους επόμενους μήνες».

Μαίρη Λιονή: «Θα μπορούσαμε να στεγάσουμε, μια δομή που να συνάδει με τις υπηρεσίες που προσφέρει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας»

 Η αντιπεριφεριάρχης Ρεθύμνου τόνισε: «Πραγματοποιήθηκε μια συνάντηση με την αρμόδια Υφυπουργό την κ. Ράπτη για πολλά θέματα που αφορούν την ψυχική υγεία. Έγινε επίσκεψη από την πλευρά της σε όλες τις δομές της αρμοδιότητάς της, έγινε ενδελεχής συζήτηση με τους συγκεκριμένους φορείς της αρμοδιότητας του Υπουργείου Υγείας και ακούστηκαν πολλά στη σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια.

Εμείς στο κτήριο μας όπου στεγάζεται η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας έχουμε παραχωρήσει χώρο για τη στέγαση της ΤΟΜΥ και αυτό χωρίς χρήματα φυσικά για να εξυπηρετήσουμε υγειονομικά τους πολίτες μας εδώ στο Ρέθυμνο, γιατί πραγματικά υπάρχει στενότητα χώρου για δομές προς εξυπηρέτηση των κατοίκων. Ακούσαμε ότι έχει σκοπό η 7η ΥΠΕ Κρήτης να προχωρήσει μια συστέγαση του Κέντρου Υγείας με την ΤΟΜΥ προκειμένου να απελευθερωθούν χώροι και να μαζευτούν οι ιατρικές και νοσηλευτικές δυνάμεις για καλύτερη εξυπηρέτηση των πολιτών. Αν γίνει αυτό και -στο βαθμό που θα γίνει αλλά και τον χρονικό ορίζοντα που σχεδιάζεται- απελευθερώνεται ένας χώρος της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας. Θα δούμε τότε και τις ανάγκες της Διεύθυνσης Δημόσιας Υγείας και θα συζητήσουμε με το Νοσοκομείο ή τον αρμόδιο φορέα τι χώρος μας περισσεύει και ποια δομή ενδεχομένως θα μπορούσαμε να στεγάσουμε, φυσικά με παραχώρηση του χώρου. Μια υπηρεσία και δομή που να συνάδει και με τις υπηρεσίες που προσφέρει η Διεύθυνση Δημόσιας Υγείας».

Λένα Μπορμπουδάκη: «Εξετάζουμε ένα λειτουργικό χωροταξικό σχέδιο»

Η διοικήτρια της 7ης ΥΠΕ Κρήτης επεσήμανε: «Από την πρώτη στιγμή εξετάζουμε ένα λειτουργικό σχέδιο χωροταξικό, ώστε να μπορέσουμε για να καλύψουμε τις ανάγκες οι οποίες παρουσιάζονται στην πρωτοβάθμια. Να διασυνδεθούν με τη νοσοκομειακή δομή και να έχουμε και μία απελευθέρωση χωρών προκειμένου να υπάρξει μία δυνατότητα ανάπτυξης των δομών ψυχικής υγείας. Στην πόλη του Ρεθύμνου υπάρχει έλλειμμα σε κτιριακές υποδομές, πράγμα που μας δυσχεραίνει στην ανεύρεση κτιρίων για να μπορέσουμε να στεγάσουμε τις δομές. Η συστέγαση σε ένα χώρο όμως που θα μπορεί με ασφάλεια και με κάλυψη των αναγκών να στεγάσει το κέντρο υγείας μαζί με την ΤΟΜΥ, θα μπορέσει να αποδεσμεύσει το χώρο που βρίσκεται τώρα η ΤΟΜΥ, ώστε να μπορέσουμε να μεταφέρουμε μία από τις δομές ψυχικής υγείας ώστε να βελτιώσουμε τις παρεχόμενες υπηρεσίες και να αυξήσουμε την ποιότητά τους. Αυτό γίνεται σε συνεργασία και με το υπουργείο αλλά και με τους ίδιους τους υγειονομικούς όπου συνομιλώντας μαζί τους και ανιχνεύοντας τις ανάγκες τους, το μέλημά μας είναι να μπορέσουμε να δημιουργήσουμε δομές που πραγματικά θα καλύπτουν τις ανάγκες τους».

Λευτέρης Μαρκάκης: «Είμαστε σε διαδικασία εξεύρεσης κτηρίων για να μεταστεγαστούν οι δομές μας»

Ο Διοικητής του Νοσοκομείου σε δηλώσεις του είπε: «Η Υφυπουργός πραγματοποίησε επίσκεψη στην ψυχιατρική κλινική του Γενικού Νοσοκομείου Ρεθύμνου, συζητήσαμε με τους επιστημονικά υπεύθυνους και τη Διεύθυνση όλους τους τρόπους και τα μέσα με τα οποία θα μπορούσαμε να αναπτύξουμε τη δράση της, η οποία είναι ήδη πάρα πολύ σημαντική για το νομό μας. Ακολούθησε σύσκεψη στην Αντιπεριφέρεια με τους φορείς ψυχικής υγείας του Νομού και του Νοσοκομείου. Το παραγόμενο έργο από πλευράς δομών του Νοσοκομείου είναι πολύ μεγάλο και σημαντικά υπολογίσιμο για το κοινωνικό σύνολο του Νομού. Ακούστηκαν οι απόψεις, επικοινωνήθηκε η δουλειά και κοινοποιήθηκαν τα προβλήματά μας προκειμένου να μπορέσουμε να τα συζητήσουμε και να προχωρήσουμε μπροστά».

Αναφερόμενος στην επέκταση υπογράμμισε: «Η εν λόγω σκοπιμότητα για την επέκταση θα ανακουφίσει σημαντικά το Νοσοκομείο, θα το αποσυμφορήσει. Μιλάμε για μια επέκταση 2.800 τμ κατά προσέγγιση. Αυτό που θέσαμε ως ζήτημα είναι η μετεγκατάσταση των δομών μας, οι οποίες είναι συστεγασμένες στο ΚΕΦΙΑΠ και επιθυμούμε την ανάπτυξή τους η οποία δεν είναι εφικτή όσο συμπιέζονται. Επιτελούν ένα πολύ σημαντικό έργο το οποίο θέλουμε να αναπτύξουμε. Είμαστε σε διαδικασία εξεύρεσης κτηρίων, συζητάμε προς την κατεύθυνση αυτή προκειμένου να μπορέσουμε να διαμορφώσουμε τις συνθήκες και προδιαγραφές για να μεταστεγαστούν οι δομές μας.»

Αντώνης Λιοδάκης: «Ας είναι αυτή τη φορά μια ευκαιρία για να τοποθετήσουμε τα ζητήματα ψυχικής υγείας ψηλά στην ατζέντα των πολιτικών δράσεων»

Ο διευθυντής του Κέντρου Ψυχικής Υγείας Ρεθύμνου υπογράμμισε: «Στο κέντρο ψυχικής υγείας είμαστε τρεις γιατροί, ικανοποιητικός αριθμός σχετικά, αλλά συνολικά το προσωπικό που πρέπει να απασχοληθεί εκεί πρέπει να είναι διπλάσιο ή και τριπλάσιο. Έχουμε κάνει όλες τις κινήσεις για αναμόρφωση του οργανισμού του Κέντρου εδώ και χρόνια και έχουμε πάρει θέσεις από τον πρώην οργανισμό του Ψυχιατρείου Χανίων οι οποίες όμως δεν έχουν ακόμη υλοποιηθεί. Οι ασθενείς που εξυπηρετούμε είναι αυξανόμενοι. Ειδικά με αφορμή την πανδημία και τα μέτρα τα οποία την ακολούθησαν και σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας αναμένεται αύξηση των ψυχικών παθήσεων, οι καταθλίψεις, οι φοβίες, οι αυτοκτονίες, η ενδοοικογενειακή βία κυρίως στις γυναίκες και τα παιδιά τα οποία όλα σηματοδοτούν ότι πρέπει να διαμορφώσουμε υπηρεσίες και δομές για να αντιμετωπίσουμε όλη αυτή την δύσκολη κατάσταση που έρχεται στην ψυχική υγεία. Η σύσκεψη που έγινε στο Ρέθυμνο με αφορμή την επίσκεψη της Υφυπουργού για θέματα ψυχικής υγείας, είναι πολύ σημαντική αλλά πρέπει να ακολουθηθεί ένα χρονοδιάγραμμα για το τι θα γίνει, πότε, που, πως και από ποιόν. Το Κέντρο Ψυχικής Υγείας Συγκεκριμένα εδώ και τρία χρόνια φιλοξενείται στις εγκαταστάσεις του ΚΕΦΙΑΠ. Αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί, πρέπει να βρεθεί ένας χώρος δικός του, γύρω στα 500τμ στο Ρέθυμνο για να αναπτύξει όλες τις δράσεις που έχουμε στους στόχους και στο πρόγραμμά μας στα πλαίσια της κοινοτικής και κοινωνικής ψυχιατρικής για πρόληψη ψυχικής υγείας. Τώρα έχουμε αναστείλει σχεδόν το 50% των δραστηριοτήτων μας και στα ζητήματα της πρόληψης και τις παρεμβάσεις στα σχολεία. Επομένως ας είναι αυτή τη φορά μια ευκαιρία για να αναβαθμίσουμε, να τοποθετήσουμε τα ζητήματα ψυχικής υγείας ψηλά στην ατζέντα των πολιτικών δράσεων.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ