ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Θ. ΚΡΕΒΕΤΖΑΚΗΣ: «Να δοθεί διέξοδος στη νεολαία για να σταματήσει το φαινόμενο των βανδαλισμών»

0

Με αφορμή τις εκτεταμένες φθορές στα παιχνίδια της παιδικής χαράς στην αναπλασμένη πλατεία Αγίου Γεωργίου στην Καλλιθέα, που προκλήθηκαν από άγνωστους -προς το παρόν- δράστες, ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας κ. Θωμάς Κρεβετζάκης ανέφερε στο Σταύρο Ρακιντζή και στην εκπομπή του 9,80 fm «Διάφανη Πόλη», ότι το φαινόμενο αυτό πρέπει να σταματήσει και να δοθεί διέξοδος μέσω του αθλητισμού και του πολιτισμού. Ο ίδιος μάλιστα  μίλησε για το σχεδιασμό πάρκου δραστηριοτήτων στην περιοχή του Γάλλου. 

Ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας, υπογράμμισε ότι όλα τα περιστατικά παραβατικότητας δεν έχουν τα ίδια χαρακτηριστικά δηλαδή, δεν είναι ίδιες ομάδες, τις οποίες χώρισε σε τέσσερις κατηγορίες «Για να γίνει πιο κατανοητό θα χωρίσουμε τα περιστατικά σε τέσσερις κατηγορίες. Η πρώτη αφορά εκείνους που έχουν έντονα στοιχεία παραβατικότητας και αναφέρομαι κυρίως στην πλατεία Μικρασιατών κάτι που συζητήσαμε με το Διευθυντή της Ασφάλειας Ρεθύμνου. Η δεύτερη αφορά την ιστορία με τα γκράφιτι, η οποία είχε μειωθεί το τελευταίο χρονικό διάστημα, καθώς ο Δήμος επέλεξε να κινηθεί με μήνυση κατά αγνώστων και ήδη δύο υποθέσεις πρόκειται να εκδικαστούν το 2022. Η τρίτη κατηγορία έχει να κάνει με την πλατεία του Αγίου Γεωργίου. Αντίστοιχα περιστατικά ωστόσο είχαμε και στην πλατεία των Μικρασιατών, όπου οι παιδικές χαρές, οι οποίες έχουν σχεδιαστεί για συγκεκριμένες ηλικιακές κατηγορίες χρησιμοποιούνται από πολύ μεγαλύτερα άτομα με αποτέλεσμα να μην μπορούν να ανταπεξέλθουν στο βάρος και τη χρήση. Η τετάρτη κατηγορία αφορά τις φθορές που γίνονται στην παραλία ή στην Παλιά Πόλη κυρίως από νεαρά παιδιά, τα οποία με το που θα ολοκληρώνουν τη νυχτερινή τους διασκέδαση και διατελώντας εν ευθυμία, προκαλούν μεγάλο αριθμό ζημιών τόσο σε δημόσια όσο και σε ιδιωτική περιουσία».

Ο αντιδήμαρχος καθημερινότητας αναφερόμενος και σε θέματα παιδείας των νεαρών ατόμων, τόνισε: «Σίγουρα ένα πολύ μεγάλο μέρος έχει να κάνει με την παιδεία την οποία παίρνουμε από το σπίτι μας. Επίσης υπάρχει και η αντιεξουσιαστική αίσθηση που κάποιοι οτιδήποτε δημόσιο, το αντιλαμβάνονται ως κάτι εχθρικό και δεν το σέβονται. Ωστόσο, αυτό δημιουργεί πάρα πολλά προβλήματα στη λειτουργία του δήμου και δεν εννοώ αποκλειστικά το θέμα του κόστους. Το βασικότερο για μένα, είναι ότι υστερούν από τους χρήστες στους οποίους απευθύνονται τη δυνατότητα να τα χρησιμοποιούν. Σε ερώτημα πάντως για το ποιοι είναι αυτοί που προκαλούν ζημιές στις παιδικές χαρές, ο ίδιος απάντησε, ότι ως επί το πλείστον οι ζημιές γίνονται από νεαρά άτομα».

Βανδαλισμοί και καταστροφές γίνονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου

Όπως ο ίδιος ανέφερε βανδαλισμοί και καταστροφές γίνονται σε όλη τη διάρκεια του χρόνου: «Κατά καιρούς έχουμε συναντήσει βανδαλισμούς είτε στο πράσινο, είτε και στο στολισμό της πόλης για το καρναβάλι και τα Χριστούγεννα. Αυτό είναι κάτι που οφείλουμε να το σκεφτούμε και να προσπαθούμε να το επιλύσουμε. Όχι με την έννοια την κατασταλτική, αλλά τουλάχιστον να μάθουμε ποιοι ακριβώς είναι και να προχωρήσουμε σε συστάσεις και σιγά-σιγά να δώσουμε διεξόδους σε όλες αυτές τις ηλικίες. Θεωρώ ότι στην πόλη μας, έχουμε εγκλωβιστεί λίγο στο προϊόν το οποίο παράγουμε ως τουριστικός προορισμός. Γι’ αυτό και πρέπει να δώσουμε αντίστοιχες διεξόδους στις νεαρές ηλικίες».

Η πλατεία Μικρασιατών πρέπει να εποπτεύεται

Αναφερόμενος ειδικότερα στην πλατεία Μικρασιατών ο κ. Κρεβετζάκης υπογράμμισε μεταξύ άλλων: «Λόγω του απομονωμένου της θέσης της, έχουμε ήδη καταλήξει με ποιο τρόπο θα μπορούσε η συγκεκριμένη πλατεία να ξαναενταχθεί στην καθημερινότητά της πόλης. Δηλαδή, τόσο με τη δημιουργία του καφέ που σχεδιαστικά είναι έτοιμο, αλλά και με διάφορες άλλες δράσεις που θα τραβήξουν και πάλι τον κόσμο εντός της πλατεία, η οποία θα εποπτεύεται. Η παραβατικότητα στην πλατεία Μικρασιατών απασχολεί την αστυνομία, κυρίως γιατί εκεί γίνεται διακίνηση ναρκωτικών, ενώ σημειώνονται και εκτεταμένοι ξυλοδαρμοί ανάμεσα σε διάφορες κοινωνικές ομάδες». Μάλιστα, όπως ο ίδιος επεσήμανε στη συνέχεια, «ο δήμος είχε αποδείξει ότι έχει ξεφύγει από τη λογική ότι δεν προχωράει σε μηνύσεις, καθώς πλέον δημιουργείται ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα στην καθημερινότητα και στερεί από τους συμπολίτες μας, τη δυνατότητα συμμετοχής σε παιδικές χαρές και σε άλλες δράσεις, ενώ συγχρόνως έχουμε κι ένα μεγάλο κόστος».

Σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο καθημερινότητας, η μήνυση κατά αγνώστων του δήμου θα έχει αποτέλεσμα, καθώς όπως ανέφερε αποτελεσματική ήταν κι εκείνη που έγινε κατά την περίοδο της καραντίνας, λόγω των μηνυμάτων που γράφονταν πάνω στα πεζοδρόμια στο παραλιακό μέτωπο. «Εστιάσαμε πολύ διακριτικά και ανακαλύψαμε ποιος ήταν ο κύριος υπεύθυνος και προχωρήσαμε σε συστάσεις και αργότερα και σε μηνύσεις. Σε πολλές περιπτώσεις αποδεικνύεται, ότι είναι άτομα που μας έχουν απασχολήσει και στο παρελθόν με παρόμοιες δράσεις και ενέργειες.

Σχεδιασμός για πάρκο δραστηριοτήτων στην περιοχή του Γάλλου

Ο κ. Κρεβετζάκης αφού τόνισε ότι πρέπει να δοθεί διέξοδος στη νεολαία, μίλησε για ένα πάρκο αναψυχής, που σχεδιάζεται για την περιοχή του Γάλλου: «Θα πρέπει να αναπτύξουμε δράσεις, για να δοθεί διέξοδος τόσο στο κομμάτι του αθλητισμού όσο και στο κομμάτι του πολιτισμού, με διάφορες εναλλακτικές που τα ίδια τα παιδιά έρχονται και μας προτείνουν ανάλογα με την ηλικία. Θεωρώ ότι θα είναι πολύ ενδιαφέρον ένα πάρκο δραστηριοτήτων το οποίο σχεδιάζουμε στου Γάλλου προκειμένου να υπάρξουν διάφορες μορφές αναψυχής, όπως είναι το skateboard, το ποδήλατο σε πίστες, ο τοίχος αναρρίχησης, τα οποία δεν είναι συνηθισμένα ετούτη τη στιγμή. Οφείλουμε να δώσουμε στους νέους μία διέξοδο, η οποία θα ξεφεύγει από την καθημερινότητα του απλά να πάμε να πιούμε ένα καφέ. Αυτό το πάρκο προσωπικά το έχω πάρει πάρα πολύ ζεστά και είμαστε στη φάση που σχεδιάζουμε μία πολύ μεγάλη παρέμβαση και σκεφτόμαστε ότι στην περιοχή Μελιτάκι στου Γάλλου μπορεί να δημιουργηθεί ένα τέτοιο πάρκο δραστηριοτήτων. Με τη μία διεύθυνση του πολιτισμού θα πρέπει να βάλουμε και διάφορα άλλα στοιχεία πληθυσμού και να αναπτύξουμε και άλλες δράσεις, έτσι ώστε οι νεολαία να μπορεί να εκτονωθεί με ένα υγιές τρόπο».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ