ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Καθαιρέθηκε το επικίνδυνο τμήμα του φουγάρου στην Αγ. Φωτεινή – (ΒΙΝΤΕΟ από την επιχείρηση κατεδάφισης)

0

Με τη βοήθεια γερανού κατεδαφίστηκαν περίπου 3 μέτρα από το σαθρό ανώτερο τμήμα του φουγάρου στην περιοχή της Αγίας Φωτεινής στον Κουμπέ, το οποίο ξεκίνησε  να καταρρέει χθες Σάββατο 19/06.

Η παρέμβαση ώστε να αρθεί προσωρινά η επικινδυνότητα του, πραγματοποιήθηκε με την επιστασία των μηχανικών του δήμου Ρεθύμνου, ενώ ενημερώθηκε και η Πολεοδομία για την έκδοση πρωτοκόλλου ετοιμορροπίας.

Οι εργασίες αναμένεται να συνεχιστούν τις επόμενες ημέρες που οι αρμόδιες επιτροπές θα αποφασίσουν για τον τρόπο της παρέμβασης ώστε να μην υπάρχει κίνδυνος για τη δημόσια ασφάλεια.

Το συγκεκριμένο φουγάρο ύψους 33 μέτρων βρίσκεται στο παλιό εργοστάσιο της Ένωσης Ρεθύμνου κι έχει χαρακτηρισθεί ως διατηρητέο μνημείο της βιομηχανικής περιόδου της πόλης.

Μάλιστα, διέπεται από ένα ιδιότυπο ιδιοκτησιακό καθεστώς, καθώς ένα τμήμα του ανήκει στην Ένωση και το τμήμα που είναι εντός του αιγιαλού, ανήκει στο δημόσιο, με αρμόδια δηλαδή την Κτηματική Υπηρεσία.

Υπό την καθοδήγηση μηχανικών του Δήμου η καθαίρεση του σαθρού τμήματος

Με αφορμή την κατάρρευση τμήματος του φουγάρου στην περιοχή “Αγίας Φωτεινής Κουμπέ”, ο  Δήμος Ρεθύμνης, ενημερώνει τους συμπολίτες για τη διαχείριση του θέματος εκ μέρους όλων των εμπλεκόμενων υπηρεσιών. Ειδικότερα: 

Αμέσως μόλις έγινε αντιληπτή η κατάρρευση μέρος του φουγάρου στον Κουμπέ (στις 11 το πρωϊ του Σαββάτου 19 Ιουνίου 2021) ο Δήμος ενημέρωσε το Αστυνομικό Τμήμα Ρεθύμνου ενώ τεχνικά στελέχη των Διευθύνσεων της Τεχνικής Υπηρεσίας και των υπηρεσιών Δόμησης (Πολεοδομίας) μετέβησαν στο σημείο, όπου διαπιστώθηκε κίνδυνος για την ασφάλεια των πολιτών.

Η Τροχαία και το Λιμεναρχείο, ως αποκλειστικά αρμόδιοι, προχώρησαν στον αποκλεισμό της περιοχής  από διερχόμενα αυτοκίνητα, πεζούς και λουόμενους βάσει των επιχειρησιακών τους κριτηρίων.

Στη συνέχεια, ενημερώθηκαν οι ιδιοκτήτες του εν λόγω ακινήτου, δηλαδή η Κτηματική Υπηρεσία του Ελληνικού Δημοσίου και η Ε.Γ.Σ.Ρ.

Δεδομένου ότι το φουγάρο έχει κηρυχθεί νεώτερο μνημείο, ενημερώθηκε η αρμόδια Εφορία Νεωτέρων Μνημείων  με έδρα το Ηράκλειο,  η οποία, έδωσε συγκατάθεση για προσεκτική και άμεση καθαίρεση των επικινδύνων τμημάτων. Με την καθοδήγηση της Εφορίας, αποτυπώθηκε το σαθρό τμήμα με drone, ώστε να υπάρχει ακριβής αποτύπωση για την μελλοντική αναστήλωση του μνημείου.  Με το δεδομένο αυτό, έγινε  νέα συνεννόηση με τους ιδιοκτήτες και αποφασίστηκε η άμεση επέμβαση.

Μέχρι τις 10 το βράδυ της ίδιας ημέρας, υπό τη διαρκή  εποπτεία  και την καθοδήγηση του αρμόδιου Αντιδημάρχου Ρεθύμνης κ. Άγγελου Μαλά και Μηχανικών του Δήμου,  το επικίνδυνο τμήμα του φουγάρου, είχε καθαιρεθεί, με τη χρήση κατάλληλου μηχανικού και εξειδικευμένων τεχνιτών ιδιωτικής  τεχνικής εταιρείας η οποία ανέλαβε την εκτέλεση του συγκεκριμένου απαιτητικού έργου. Κατόπιν αυτού άρθηκαν τα μέτρα απαγόρευσης της κυκλοφορίας και η οδός Σταμαθιουδάκη δόθηκε σε κυκλοφορία.

Με αφορμή το συγκεκριμένο γεγονός,  ο Δήμος Ρεθύμνης κρίνει αναγκαίο να επισημάνει εμφαντικά την αναγκαιότητα άμεσης συμμόρφωσης της Κτηματικής Υπηρεσίας του Δημοσίου με την απόφαση του ΣΤΕ, σχετικά με τον επανακαθορισμό των ορίων του αιγιαλού, ώστε να αρθούν τέτοια αδιέξοδα, όπως σε αυτήν την περίπτωση, που ένα τμήμα του  φουγάρου θεωρείται αιγιαλός και το υπόλοιπο ιδιωτική περιουσία της Ε.Γ.Σ.Ρ.

Ο Δήμος Ρεθύμνης, θα καταβάλει κάθε προσπάθεια και τις επόμενες ημέρες για την αποσόβηση κάθε κινδύνου και την προστασία του μνημείου.

Η φωτογραφία είναι του Γιώργου Κατάκη

 

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ