ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Δεν επαρκούν τα εμβολιαστικά κέντρα του Ρεθύμνου

0

 ΟΛΑ ΟΣΑ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΓΝΩΡΙΖΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΗ ΔΙΕΝΕΡΓΕΙΑ ΤΟΥ ΕΜΒΟΛΙΑΣΜΟΥ

Έντονο προβληματισμό για την εξέλιξη της διαδικασίας εμβολιασμού του πληθυσμού του Ρεθύμνου, προκαλείται από τον πολύ μικρό αριθμό Εμβολιαστικών Κέντρων. Τα ελάχιστα σημεία που έχουν καθοριστεί έως σήμερα, στα οποία οι πολίτες θα προσέρχονται για  τον εμβολιασμό κατά του κορωνοϊού, δεν αφήνουν περιθώρια για «θεαματικά» αποτελέσματα σε ό,τι αφορά τον αριθμό αυτών που πρόκειται να εμβολιαστούν. Την ίδια στιγμή η λίστα με τους πολίτες που επιθυμούν να κάνουν το εμβόλιο συνεχώς μακραίνει γεγονός, που καταδεικνύει πως στο εγγύς μέλλον θα υπάρχει σοβαρό πρόβλημα, καθώς ενώ θα υπάρχουν εμβόλια δεν θα υπάρχουν ραντεβού… 

Για τη διαδικασία που αφορά στο κλείσιμο των ραντεβού για τον εμβολιασμό που μπορεί να γίνει και από τα φαρμακεία, μίλησε ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου κ. Κώστας Βαρδιάμπασης, καταθέτοντας συγχρόνως τον έντονο προβληματισμό του, για τον πολύ μικρό αριθμό εμβολιαστικών κέντρων στο νομό, τονίζοντας ότι σε καμία περίπτωση δεν μπορεί ο υπάρχων σχεδιασμός να καλύψει τον εμβολιασμό του πληθυσμού του νομού Ρεθύμνου. Μάλιστα ο παραλληλισμός που έκανε ο ίδιος με τον αντιγριπικό εμβολιασμό πραγματικά προκαλεί ανησυχία, σε σχέση με το σχεδιασμό του εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού και δημιουργεί ένα σημαντικό ερώτημα: Όταν στην Κρήτη εκτιμάται ότι σε δύο μήνες έγιναν γύρω στους 350.000 αντιγριπικούς εμβολιασμούς στα περίπου 600 φαρμακεία του νησιού, πόσο χρόνο θα χρειαστούν τα 66 εμβολιαστικά κέντρα του νησιού για να εμβολιάσουν το 70% του γενικού πληθυσμού, ώστε να διασφαλιστεί η πολύτιμη ανοσία της αγέλης;   

Έντονο το ενδιαφέρον για εμβολιασμό

Ο πρόεδρος του Φαρμακευτικού Συλλόγου Ρεθύμνου μίλησε καταρχάς για το έντονο ενδιαφέρον που υπάρχει προκειμένου ο κόσμος να εμβολιαστεί. «Έχει σημειωθεί έντονο ενδιαφέρον, παρόλο που το ηλικιακό φάσμα των άνω των 85 είναι μικρό. Αναφέρω χαρακτηριστικά ότι στις 12/01 πρώτη μέρα λειτουργίας της πλατφόρμας, έγιναν 65.000 δηλώσεις εμβολιασμού σε όλη την Ελλάδα. Αυτό σημαίνει μεσοσταθμικά 5 δηλώσεις ανά φαρμακείο. Όσον αφορά στο Ρέθυμνο με ένα πρόχειρο υπολογισμό αυτό θα μπορούσε να σημαίνει, 300 με 400 προγραμματισμένα ραντεβού μόνο την πρώτη μέρα». Στη συνέχεια ο ίδιος υπογράμμισε: «Φέρνω ως παράδειγμα την πρώτη μέρα, το πρώτο πρωινό ραντεβού που κλείστηκε από το δικό μου φαρμακείο, ήταν για τις 21 Ιανουαρίου, τη δεύτερη μέρα το πρώτο πρωινό κλείστηκε για τις 26 Ιανουαρίου, πράγμα που σημαίνει ότι κλείνουν με ταχύτητα οι μέρες των ραντεβού».

Τα ραντεβού είναι αυστηρά

Για τον τρόπο που κλείνεται το ραντεβού ο κ. Βαρδιάμπασης είπε: «Κάποιος που ενδιαφέρεται να εμβολιαστεί αν θέλει μπορεί να κάνει μόνος του την εγγραφή στην άυλη συνταγογράφηση. Ωστόσο, στην περίπτωση πού δεν υπάρχει αυτή η δυνατότητα, μπορεί ο ίδιος ο ενδιαφερόμενος ή κάποιο μέλος της οικογένειάς του να πάει σε οποιοδήποτε φαρμακείο έχοντας μαζί του τον αριθμό ΑΜΚΑ (του ενδιαφερόμενου) και τον αριθμό του κινητού του τηλεφώνου. Είναι σημαντικό να έχουμε τον αριθμό του κινητού τηλεφώνου του ενδιαφερόμενου γιατί το ραντεβού είναι αυστηρό. Αν δεν υπάρχει κινητό δίνουμε το σταθερό ή κάποιο e-mail. Όταν έρθει σε μας, ο ενδιαφερόμενος για εμβολιασμό του δίνουμε τις ημερομηνίες του πρώτου διαθέσιμου ραντεβού. Δηλαδή του δίνουμε μία επιλογή τριών ή τεσσάρων ημερών. Αφού επιλέξει τη μέρα, στη συνέχεια θα επιλέξει και μία από τις τέσσερις ζώνες ώρας. Η πρώτη πρωινή ζώνη είναι 7:30 με 10:30, η δεύτερη πρωινή 10:30 με 2:30 και ακολουθούν η μεσημβρινή και η απογευματινή ζώνη. Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να επιλέξουν μεταξύ των εμβολιαστικών κέντρων που θα λειτουργούν στο νομό Ρεθύμνου. Αφού οριστικοποιηθεί το ραντεβού για την πρώτη δόση την ίδια στιγμή κλείνεται και το ραντεβού για την επόμενη».

«Στη συνέχεια» όπως ανέφερε ο ίδιος, «ο φαρμακοποιός θα εκτυπώσει το κλεισμένο ραντεβού. Αυτό το χαρτί θα πρέπει να το έχει ο ενδιαφερόμενος μαζί του την ημέρα του εμβολιασμού. Η εκτύπωση αυτή έχει επάνω ένα κωδικό και ένα QR code τον οποίο θα σκανάρουν στο εμβολιαστικό κέντρο, προκειμένου να αντιστοιχηθεί το προγραμματισμένο ραντεβού με τη διενέργεια του εμβολιασμού. Σε περίπτωση που χαθεί αυτό το χαρτί, ο  φαρμακοποιός μπορεί να το ξανατυπώσει, πράγμα όμως που καλό είναι να αποφεύγεται λόγω του φόρτου εργασίας στα φαρμακεία. Στην περίπτωση που υπάρξει κάποιος πάρα πολύ σοβαρός λόγος που επιβάλλει να αλλάξει η ώρα και η μέρα του ραντεβού, αυτό μπορεί να γίνει μόνο μία φορά και τουλάχιστον τρεις μέρες νωρίτερα από την ημέρα που έχετε κλείσει τον εμβολιασμό».

Όπως ανέφερε ο πρόεδρος των φαρμακοποιών προς το παρόν υπάρχει μια σχετική άνεση για το κλείσιμο της μέρας και την ώρας των ραντεβού, τονίζοντας ότι «όταν θα ανοίξουν και οι υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες, θα υπάρξει οπωσδήποτε μικρότερη ευχέρεια».

Ωστόσο, θέλοντας να τονίσει το πόσο σημαντικό είναι ο ενδιαφερόμενος να είναι τυπικός στο ραντεβού του αναφέρει: «Το εμβόλιο διατηρείται σε ιδιαίτερες συνθήκες, δηλαδή στους - 70 βαθμούς Κελσίου. Φεύγοντας από τα κεντρικά σημεία που φυλάσσεται, γίνεται μία διαδικασία «αργής απόψυξης» και φυλάσσεται σε συνθήκες κανονικού ψυγείου μεταξύ 2 και 8 βαθμών μέχρι την ώρα του εμβολιασμού. Αν προστεθεί ο διαλύτης μέσα στο φιαλίδιο το εμβόλιο πρέπει να γίνει διαφορετικά θα πεταχτεί. Απαντώντας σε σχετικό ερώτημα ο κ. Βαρδιάμπασης είπε: «Από την ώρα που θα προστεθεί ο διαλύτης το εμβόλιο αντέχει σε συνθήκες ψυγείου μία μέρα. Επειδή λοιπόν τα εμβόλια δεν είναι πολλά κι επειδή ο κόσμος θέλει να εμβολιαστεί, πρέπει να είμαστε τυπικοί στην ώρα του ραντεβού μας. Τώρα αν κάποιος θελήσει να το αναβάλει όταν θα έρθει η σειρά του, δηλαδή να μην  κλείσει ραντεβού όταν θα κληθεί η ηλικιακή του ομάδα, θα πρέπει να γνωρίζει ότι θα μετατοπιστεί προς το πολύ αργότερα».

Υποστελέχωση και υποβάθμιση στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας

Μέσα από τη διαδικασία του εμβολιασμού για ακόμα  μια φορά «αναδεικνύεται η υποστελέχωση και η υποβάθμιση της Πρωτοβάθμιας Φροντίδας Υγείας στη χώρα μας γενικά, αλλά και ειδικά στο Ρέθυμνο, είπε ο κ. Βαρδιάμπασης. «Πρέπει να γίνει κατανοητό ότι η Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας δεν μπορεί να λειτουργήσει υποστελεχωμένη και με την έλλειψη ανθρώπινων πόρων και υποδομών. Ο εμβολιασμός δεν είναι ένας άνθρωπος ο οποίος κρατάει μία σύριγγα. Μιλάμε για εμβολιασμό 12ωρης βάσης, 6 μέρες την εβδομάδα, με το πρώτο ραντεβού να ξεκινάει στις 7:30 το πρωί και το τελευταίο γίνεται στις 8:30 το βράδυ, κάτι το οποίο θα κρατήσει για καιρό. Αυτό σημαίνει ότι χρειάζονται νοσηλευτές και γιατροί. Όχι οι υφιστάμενοι, οι οποίοι θα αφήσουν την όποια δουλειά που έχουν στο Νοσοκομείο που εργάζονται, αλλά κάποιοι οι οποίοι να κάνουν μόνο αυτή τη δουλειά. Οι υγειονομικοί που είναι στις ομάδες των εμβολιασμών εργάζονται σε βάρδιες και δεν υπάρχει το περιθώριο να ασχοληθούν και με κάτι άλλο».

Μάλιστα όπως ανέφερε η διαδικασία του εμβολιασμού χρειάζεται χρόνο αναφέροντας ενδεικτικά: «Χρειάζεται χρόνος για την προετοιμασία του εμβολίου. Χρειάζεται χρόνος για τον εμβολιασμό και χρειάζεται και χρόνος για την παρακολούθηση του εμβολιασμένου μήπως υπάρξει κάποια αλλεργική αντίδραση. Σε γενικές γραμμές θα μπορούσαμε να πούμε ότι ο εμβολιασμός για έναν ασθενή διαρκεί περίπου μισή ώρα. Οι εμβολιασμοί γίνονται ανά πέντε άτομα ενώ εξετάζεται το ενδεχόμενο να γίνεται ανά έξι».  

Ανησυχητικά μικρός ο αριθμός των Εμβολιαστικών Κέντρων στο Ρέθυμνο

Αναφερόμενος στα Εμβολιαστικά Κέντρα του Ρεθύμνου που ήδη ξεκίνησαν τη λειτουργία τους ή προβλέπεται να ξεκινήσουν τις επόμενες μέρες τόνισε ότι ο αριθμός είναι πολύ μικρός και σε καμία περίπτωση δεν μπορεί να καλύψει τον εμβολιασμό του πληθυσμού, αναφέροντας χαρακτηριστικά ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα μόνο του Ρεθύμνου, αλλά ολόκληρης της Ελλάδας. «Αυτή τη στιγμή που μιλάμε, είναι έτοιμα προς λειτουργία μόνο τέσσερα εμβολιαστικά κέντρα, δύο στο Νοσοκομείο του Ρεθύμνου, ένα που θα λειτουργήσει ή στο Κέντρο Υγείας του Ρεθύμνου, ή στο ΤΟΜΥ και ένα στο Κέντρο Υγείας Περάματος. Είναι αδύνατον να μπορέσει να προχωρήσει ο εμβολιασμός ενός ολόκληρου νόμου με αυτά τα εμβολιαστικά κέντρα».

Μεγάλο το πρόβλημα των μετακινήσεων

Αναφερόμενος στις μετακινήσεις για τον εμβολιασμό είπε: «Υπάρχει σοβαρό ζήτημα με τις μετακινήσεις των απομακρυσμένων περιοχών. Και δεν μιλάμε για λίγες μετακινήσεις, μιλάμε για τη συντριπτική πλειοψηφία των κατοίκων του νομού». Και πρόσθεσε: «Δηλαδή στα εμβολιαστικά κέντρα του Ρεθύμνου, πέρα από τον αστικό πληθυσμό, θα πρέπει να προστεθεί όλο το Δυτικό Ρέθυμνο από την Επισκοπή μέχρι το Ατσιπόπουλο, όλη η επαρχία Αμαρίου και όλη η περιοχή του Αγ. Βασιλείου, αν δεν λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Σπηλίου το οποίο προβλέπεται. Και όλες αυτές οι μετακινήσεις των ηλικιωμένων θα πρέπει να γίνουν μέσα στις δύσκολες συνθήκες της καραντίνας. Για την περιοχή του Μυλοποτάμου αναμένεται να λειτουργήσει το Κέντρο Υγείας Περάματος».    

«Μπορούμε να καταλάβουμε καλύτερα την υποβάθμιση αν σκεφτούμε ότι όλη η Κρήτη έχει 66 εμβολιαστικά κέντρα και αυτή τη στιγμή λειτουργούν στο Ρέθυμνο τα ελάχιστα. Περιμένουμε να λειτουργήσει και το Κέντρο Υγείας Σπηλίου και μακάρι να λειτουργήσουν όλα τα Κέντρα Υγείας του νόμου χωρίς καθυστερήσεις. Τώρα έχουμε μια μικρή ηλικιακή ομάδα, τους άνω των 85, όταν όμως θα έρθει η ηλικιακή ομάδα 65 με 75, η οποία αποτελεί ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού -ειδικά στα χωριά είναι η πλειοψηφία των κατοίκων-, τότε θα βρούμε μπροστά μας την πίεση που θα δεχτεί το σύστημα».

«Με τον υπάρχοντα σχεδιασμό θα χρειαστούν χρόνια για τον εμβολιασμό»

Στο ερώτημα που αφορούσε στο πόσα εμβολιαστικά κέντρα θεωρεί ότι χρειάζονται για να καλυφθεί ο νομός Ρεθύμνου, ο πρόεδρος του Συλλόγου των φαρμακοποιών κ. Κώστας Βαρδιάμπασης είπε: «Θα σας απαντήσω με έναν παραλληλισμό. Η πλειοψηφία των ενηλίκων που εμβολιάστηκαν για τη γρίπη το έκανε στα φαρμακεία. Στο Ρέθυμνο έχουμε 74 φαρμακεία τα οποία κατάφεραν να εμβολιάσουν τον πληθυσμό στο δίμηνο Οκτωβρίου-Νοεμβρίου. Ενδεικτικά στην Κρήτη εκτιμούμε ότι έγιναν γύρω στις 350.000 εμβόλια από τα περίπου 600 φαρμακεία του νησιού. Μιλάμε για 600 φαρμακεία όχι για 66 εμβολιαστικά κέντρα σε ολόκληρη την Κρήτη. Αν θέλουμε να πετύχουμε εμβολιασμό τουλάχιστον στα επίπεδα του αντιγριπικού εμβολιασμού, θα πρέπει να ξέρουμε ότι με τον υπάρχοντα σχεδιασμό θα χρειαστεί χρόνος για να μην πω χρόνια». «Με τόσα λίγα εμβολιαστικά κέντρα δεν μπορούμε να προχωρήσουμε υπογράμμισε ο ίδιος και πρόσθεσε: «Γι’ αυτό το ζήτημα θα πρέπει να υπάρξει πολιτική βούληση και απαίτηση από την κοινωνία γιατί όλοι γνωρίζουμε την υποβάθμιση που υπάρχει στο Ρέθυμνο».

Δεν θα καθυστερήσουν τα ραντεβού για άλλες ηλικιακές ομάδες

«Από αυτό που εκτιμούμε εμείς χωρίς να έχουμε συγκεκριμένη πληροφόρηση είναι ότι σε περίπου 10 μέρες, το πολύ δύο εβδομάδες, η πλατφόρμα θα ανοίξει για τις υπόλοιπες ηλικιακές ομάδες και ακολούθως για τους υγειονομικούς για τους χρόνια πάσχοντες κτλ. Επίσης, αυτό που γνωρίζουμε είναι ότι σταδιακά σε βάθος χρόνου, θα αρχίσει να αυξάνεται ο αριθμός των εμβολίων και θα υπάρχει σχετική επάρκεια το Φεβρουάριο και το Μάρτιο. Δηλαδή, για τον κόσμο θα υπάρχουν διαθέσιμα εμβόλια κι ελπίζω να υπάρχουν και διαθέσιμα ραντεβού».

Ενδοιασμοί και παρενέργειες

 «Παρατηρούμε ότι στη μειοψηφία του κόσμου υπάρχουν ενδοιασμοί καθώς κάποιοι σκέφτονται τις παρενέργειες και κάποιοι θέλουν να αφήσουν το εμβόλιο και να το κάνουν λίγο αργότερα. Νομίζω ότι ήδη σε παγκόσμιο επίπεδο έχουν διενεργηθεί εκατομμύρια εμβολιασμοί, οπότε μόνο οι άνθρωποι που έχουν αλλεργία στα συστατικά του εμβολίου θα πρέπει να προβληματίζονται και κάποιες πολύ ιδιαίτερες περιπτώσεις ασθενών». 

Μια μάχη με το χρόνο

 «Αξίζει να πούμε ότι αυτό είναι μία μάχη με το χρόνο πια, γιατί δεν είναι μακριά μας η έναρξη της περιόδου του Πάσχα και της τουριστικής σεζόν και όλοι θέλουμε να ξαναγυρίσουμε στις δουλειές μας και σε μία σχετική, όσο γίνεται κανονικότητα και να επιστρέψουμε στους καθημερινούς μας ρυθμούς. Άλλη λύση δεν υπάρχει από το εμβόλιο».

Εκπαίδευση των φαρμακοποιών για τα εμβόλια και τη λειτουργία της διαδικτυακής πλατφόρμας

«Κάτι σημαντικό που θα ήθελα να αναδειχτεί είναι ότι λάβαμε ειδική εκπαίδευση όλοι οι φαρμακοποιοί της χώρας μέσω διαδικτυακού σεμιναρίου για τα εμβόλια που αφορούν τη νόσο του κορωνοϊού. Φυσικά η εκπαίδευση αυτή περιελάμβανε και πληροφορίες σχετικά με το σχεδιασμό της διαδικτυακής πλατφόρμας. Αυτό σημαίνει ότι οι φαρμακοποιοί έχουμε την δυνατότητα να ανιχνεύσουμε τις πληθυσμιακές ομάδες και την ιεράρχηση η οποία τίθεται σε σχέση με τον εμβολιασμό, σύμφωνα με τις κατευθυντήριες οδηγίες από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, του Ευρωπαϊκού Κέντρου Πρόληψης Νοσημάτων του ECDC και του Βρετανικού συστήματος υγείας NHS, οι οποίες συγκλίνουν όσον αφορά στην ιεράρχηση των ευπαθών ομάδων. Οι φαρμακοποιοί επομένως, μπορούν να ανιχνεύσουν αυτές τις πληθυσμιακές ομάδες να τις συμβουλεύσουν και να τις κατευθύνουν όσον αφορά στο τι πρέπει να κάνουν με τον εμβολιασμό. Η ιεράρχηση αυτή είναι κατά πρώτον ηλικιακή, όμως έχει να κάνει και με άλλους παράγοντες οι οποίοι θα αρχίσουν να μπαίνουν το αμέσως επόμενο χρονικό διάστημα και θα αφορούν όσους πάσχουν από χρόνιες παθήσεις. Αρκετές από τις χρόνιες παθήσεις αυτές τυχαίνει να βρίσκονται σε όλο το ηλικιακό φάσμα της χώρας μας, όπως για παράδειγμα ο διαβήτης. Αυτά τα κριτήρια εμβολιασμού τα έχουμε ήδη λάβει ως εκπαίδευση οι φαρμακοποιοί και αυτό είναι κάτι που βοηθάει, στο να μπορέσουμε να λύσουμε κάποιες απορίες».

Κλείνοντας ο κ. Βαρδιάμπασης ανέφερε: «Νιώθω χαρούμενος που ο κόσμος δείχνει ενδιαφέρον να κάνει το εμβόλιο και που εγώ μπορώ να τον βοηθήσω προς αυτή την κατεύθυνση. Την ίδια στιγμή προβληματίζομαι για το πώς θα εξελιχθεί η όλη κατάσταση και έχω πραγματικά μεγάλη αγωνία. Μακάρι αυτός ο προβληματισμός να είναι άστοχος και να νιώθουν τον ίδιο προβληματισμό και την ίδια αγωνία και οι τοπικοί μας παράγοντες και γενικά η κυβέρνηση».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ