ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Καζάνι που βράζει η τοπική αστυνομία

0

ΗΧΗΡΟ ΜΗΝΥΜΑ ΠΡΟΣ ΧΡΥΣΟΧΟΪΔΗ

Ηχηρό μήνυμα προς τον υπουργό προστασίας του Πολίτη κ. Μιχάλη Χρυσοχοϊδη έστειλαν οι αστυνομικοί του Ρεθύμνου, οι οποίοι ζητούν την άμεση στελέχωση των τοπικών υπηρεσιών. Με υπόμνημα τους, παρουσιάζουν μια σκληρή πραγματικότητα, που δεν αφήνει περιθώρια στην πολιτική ηγεσία του αρμόδιου υπουργείου, να διατηρήσει την «χαλαρή» αντιμετώπιση μιας χρονίζουσας πληγής, που συνεχίζει να αιμορραγεί και να διατηρεί την σήψη σε μέρος της κοινωνίας, που ζει και εργάζεται στο περιθώριο και στην παρανομία. 

Η αλήθεια είναι, πως μετά την πρόσφατη επίσκεψη του Υπουργού στα Ανώγεια, πέραν από την ενίσχυση με άνδρες του ΤΑΕ Μυλοποτάμου, τίποτα παραπάνω δεν έγινε για να αντιμετωπιστεί το σοβαρό ζήτημα εγκληματικότητας στην Π.Ε. Ρεθύμνου. Οι Αστυνομικοί εστιάζουν κυρίως στην περιοχή του Μυλοποτάμου, καθώς θεωρούν, ότι στα ορεινά του Ψηλορείτη η παραβατικότητα συνεχίζει να καταγράφει υψηλά ποσοστά. Προφανώς, εκεί η αστυνομία αντιμετωπίζει τα σοβαρότερα προβλήματα ως προς το αντεγκληματικό της έργο, το οποίο παρουσιάζεται μειωμένο, λόγω της υποστελέχωσης των τοπικών υπηρεσιών.

Δεν συμφωνούμε πως το πρόβλημα είναι μόνο εκεί. Η ζωοκλοπή και άλλα προβλήματα ανθούν και στην άλλη πλευρά του Ψηλορείτη, το Αμάρι, ενώ η κατάσταση στο Δυτικό Ρέθυμνο, δεν υπολείπεται σε μεγάλο βαθμό του Μυλοποτάμου. Όμως προφανώς, ο ορεινός Μυλοπόταμος, σύμφωνα με τους ίδιους τους αστυνομικούς, συνεχίζει να «διατηρεί τα σκήπτρα» και να χρειάζεται άμεση παρέμβαση και αποτελεσματικές πολιτικές σε όλα τα επίπεδα.

Είναι καιρός η πολιτική ηγεσία, όχι μόνο του Υπουργείου Πολιτικής Προστασίας, αλλά και του Υπουργείου Παιδείας και του Υπουργείου Πολιτισμού, να βάλουν σε πρώτη προτεραιότητα τον Μυλοποτάμο. Είναι καιρός, να δουν από άλλο πρίσμα την περιοχή του Ψηλορείτη. Μια περιοχή πολλά υποσχόμενη για την ανάπτυξη της Κρήτης και της ευημερία της κοινωνίας, που πλήττεται από την ανοχή, την οποία δείχνει η πολιτεία στις παράνομες συμπεριφορές ορισμένων ψευτονταήδων. 

ΤΟ ΥΠΟΜΝΗΜΑ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΩΝ ΥΠΑΛΛΗΛΩΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Στο υπόμνημα τους οι Αστουνομικοί του Ρεθύμνου, τονίζουν τα εξής:

«Κύριε Υπουργέ,

υπηρετούμε σε ένα νομό με ιδιαίτερες και ξεχωριστές μορφές εγκληματικότητας, που τον καθιστούν έναν από τους πλέον προβληματικούς σε όλη την ελληνική επικράτεια.

Την τελευταία 20ετία στο Νομό Ρεθύμνης και ιδιαίτερα στην ορεινή επαρχία Μυλοποτάμου, έχουν συμβεί απίθανα περιστατικά που δεν αρμόζουν σε μια οργανωμένη δημοκρατία, ληστείες, ζωοκλοπές, μαστρωπίες, εκβιασμοί, τραυματισμοί και ανθρωποκτονίες πολιτών με πυροβόλα όπλα και το τραγικότερο όλων η δολοφονία, από άνανδρους εγκληματίες, του συναδέλφου μας ΛΑΖΑΡΙΔΗ Στάθη. Περιστατικά που όμως είτε αποσιωπούνται, είτε οι ένοχοι δεν τιμωρούνται με αποτέλεσμα την επανάληψη τους.

Ζωοκλοπές, παχυλές επιδοτήσεις με στοιχεία που ουδέποτε έχουν διασταυρωθεί, σε βάρος του κρατικού προϋπολογισμού, όπλα που βγαίνουν για “ψύλλου πήδημα”!

Η μεγαλύτερη μάστιγα όμως και η πηγή των περισσότερων κακών είναι η καλλιέργεια δενδρυλλίων κάνναβης. Έχουν εκριζωθεί και κατασχεθεί τεράστιες ποσότητες κάνναβης, ενώ τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης άπειρες φορές έχουν ασχοληθεί με το θλιβερό αυτό φαινόμενο, ακόμα και σε διεθνές επίπεδο.

Μια μερίδα κατοίκων, κυρίως στον ορεινό Μυλοπόταμο, γεγονός που αποδεικνύεται από τα στατιστικά στοιχεία που τηρούν οι Υπηρεσίες μας, επιδίδεται συστηματικά στην καλλιέργεια και διακίνηση ακόμα και σκληρών ναρκωτικών, έχοντας καταστήσει την περιοχή επίκεντρο και διακίνησης και εμπορίας όχι μόνο για όλη την Κρήτη, αλλά και για την υπόλοιπη Ελλάδα.

Δυστυχώς όμως εκείνοι που εγκληματούν, εκείνοι που με μοναδικό σκοπό το εύκολο κέρδος προκαλούν τον κοινωνικό ιστό και ναρκοθετούν τα θεμέλια της τοπικής κοινωνίας σκορπώντας το λευκό θάνατο, παραμένουν στο απυρόβλητο. Έχοντας εξασφαλίσει ένα δύσκολα προσβάσιμο και ισχυρό κοινωνικό περίγυρο από συγχωριανούς, οι οποίοι είτε από φόβο, είτε από συμφέρον, όχι μόνο κρατούν τα στόματά τους κλειστά, αλλά και εμπράκτως διευκολύνουν και βοηθούν το έργο των εγκληματιών.

Οι εγκληματίες απολαμβάνουν μέσα στα χωριά τους καθεστώς πλήρους ασυλίας, αφού γνωρίζουν ότι εκεί διαφεύγουν τον έλεγχο αφού κανείς, ούτε η ηγεσία της αστυνομίας, ούτε η πολιτεία δεν αναλαμβάνει την ευθύνη και το κόστος να στείλει αστυνομικές δυνάμεις να ελέγξουν τις περιοχές αυτές.

 Το έργο των αστυνομικών δυνάμεων του νομού περιορίζεται μόνο στον εντοπισμό και εκρίζωση φυτειών κάνναβης, έργο πολύ σπουδαίο αφού αποτρέπεται έτσι η διάθεση τεράστιων ποσοτήτων στην κατανάλωση και καταφέρεται ένα ισχυρό οικονομικό πλήγμα στους καλλιεργητές, πλην όμως δεν είναι αρκετό για να λειτουργήσει αποτρεπτικά για άλλους.

Σε όλα τα ανωτέρω προστίθεται το εξής παράδοξο, η Δ.Α. Ρεθύμνης, δεδομένων των γεγονότων που εκτυλίσσονται στον προβληματικό νομό που αστυνομεύει, ενώ χρήζει ενίσχυσης αστυνομικού προσωπικού, αντιθέτως η ίδια ενισχύει με πενήντα έξι (56) αστυνομικούς άλλες Διευθύνσεις Αστυνομίας της χώρας, ενώ μετά τα πρόσφατα αιματηρά γεγονότα – ανθρωποκτονίες αποφασίστηκε απλώς η ενίσχυση του Τ.Α.Ε. Μυλοποτάμου με μόλις 25 αποσπασμένους αστυνομικούς, μια λύση πρόχειρη και προσωρινή.

Δεδομένου ότι και η ανώτατη φυσική ηγεσία γνωρίζει πλήρως τα ανωτέρω, παρακαλούμε όπως ενισχυθεί άμεσα η Δ.Α. Ρεθύμνης με ΜΟΝΙΜΟ αστυνομικό προσωπικό προς κάλυψη των κενών οργανικών θέσεων, κατά τις επικείμενες έκτακτες μεταθέσεις, προκειμένου να επανδρωθούν επαρκώς οι ήδη υποστελεχωμένες Αστυνομικές Υπηρεσίες του νομού.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ