ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Το ΚΚΕ Ρεθύμνου για τα σχέδια μεταφοράς των προσφύγων στο Ρέθυμνο

0

Τα κυβερνητικά σχέδια μεταφοράς των προσφύγων και στο Ρέθυμνο είναι σίγουρο πως θα δημιουργήσουν νέα αδιέξοδα αφού ακολουθούν την ίδια αποδεδειγμένα αδιέξοδη πολιτική.

Η κυβέρνηση της ΝΔ εφαρμόζει ακόμη πιο αυστηρά τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας, που υπέγραψε ο ΣΥΡΙΖΑ, τον κανονισμό του Δουβλίνου και όλο το αντιδραστικό πλαίσιο της ΕΕ, που εγκλωβίζουν τους πρόσφυγες και μετατρέπουν τη χώρα μας σε αποθήκη ψυχών. Με το νέο νόμο μάλιστα που ψήφισε για το άσυλο αρνείται να δώσει διεθνή προστασία στους ανθρώπους που την δικαιούνται κάνοντας ακόμη δυσκολότερη την μετακίνησή τους στις χώρες προορισμού. Επιτίθεται στα στοιχειώδη δικαιώματα των αιτούντων άσυλο, όπως επιτίθεται και στα δικαιώματα του ελληνικού λαού.

   Η συντριπτική πλειοψηφία των ξεκληρισμένων δεν έχει προορισμό τη χώρα μας. Αντί όμως η κυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα της μεταφοράς των προσφύγων στις χώρες προορισμού, ευθυγραμμίζεται, όπως και ο ΣΥΡΙΖΑ και τα άλλα αστικά κόμματα με την πολιτική της ΕΕ και σχεδιάζει να γεμίσει τη χώρα με hotspot και κέντρα-φυλακές, δημιουργώντας τεράστια προβλήματα και στους πρόσφυγες αλλά και στους μόνιμους κατοίκους των περιοχών αυτών. Το κυβερνητικό σχέδιο για τους Αρμένους εντάσσεται σε αυτόν ακριβώς τον σχεδιασμό των κέντρων εγκλεισμού.

Η πολιτική του εγκλωβισμού, της ωμής καταπάτησης των δικαιωμάτων των προσφύγων, του εγκλεισμού τους, κάτω από απάνθρωπες συνθήκες σε κέντρα-φυλακές, των δεσμεύσεων απέναντι στους θύτες τους (ΕΕ, ΗΠΑ, ΝΑΤΟ) είναι βαθιά αντιδραστική, απάνθρωπη αλλά και πέρα για πέρα αδιέξοδη. Αποδεδειγμένα πλέον διαιωνίζει τα προβλήματα σε βάρος και των προσφύγων και του ντόπιου πληθυσμού.

Αυτά τα προβλήματα προσπαθούν να καπηλεύονται θρασύδειλα φασιστοειδή για να σπέρνουν την ξενοφοβία, τον ρατσισμό, το μίσος απέναντι στους ξεριζωμένους. Να ενοχοποιούν τα θύματα και να βγάζουν λάδι τους θύτες τους. Ο λαός μας ξέρει τι θα πει μετανάστευση και προσφυγιά. Κατανοεί τον πόνο της και έμπρακτα εκφράζει την αλληλεγγύη του.

Οι πρόσφυγες και οι μετανάστες είναι το δημιούργημα, τα θύματα των ιμπεριαλιστικών πολέμων και επεμβάσεων των ΗΠΑ, ΝΑΤΟ, ΕΕ, για τον έλεγχο από τα μονοπώλιά τους των κοιτασμάτων, των αγωγών μεταφοράς, των άλλων πλουτοπαραγωγικών πηγών. Οι ελληνικές κυβερνήσεις με την όλο και βαθύτερη εμπλοκή τους στους Αμερικανονατοϊκούς σχεδιασμούς ρίχνουν λάδι στη φωτιά. Συμβάλλουν στην διόγκωση του προβλήματος, επιβαρύνοντας ήδη τον ελληνικό λαό ενώ τον εμπλέκουν και σε τεράστιους κινδύνους άμεσης εμπλοκής.

Η λύση του προσφυγικού-μεταναστευτικού προϋποθέτει ρήξη με τους πολεμικούς σχεδιασμούς και επεμβάσεις στην ευρύτερη περιοχή. Προϋποθέτει απειθαρχία στις ευρωενωσιακές πολιτικές του εγκλωβισμού. Προϋποθέτει τέλος σεβασμό των θεμελιωδών δικαιωμάτων των ίδιων των ξεριζωμένων.

Στην κατεύθυνση αυτή πρέπει άμεσα:

  • Να κλείσουν όλα τα hotspots και να μεταφερθούν όλοι οι αιτούντες άσυλο σε ανοιχτούς αξιοπρεπείς χώρους φιλοξενίας με εξασφαλισμένους όρους ασφάλειας, υγιεινής, περίθαλψης και στη συνέχεια στις χώρες προορισμού.
  • Να δημιουργηθούν ειδικές κρατικές δομές για τα ασυνόδευτα ανήλικα παιδιά.
  • Να λυθεί τώρα το θέμα της επανένωσης οικογενειών με τη μεταφορά τους στα άλλα κράτη της ΕΕ.
  • Να εξασφαλιστούν γρήγορες και αξιόπιστες διαδικασίες για την εξέταση των αιτήσεων ασύλου αποκλειστικά από την υπηρεσία ασύλου, που πρέπει επειγόντως να στελεχωθεί με προσλήψεις προσωπικού.
  • Να εξασφαλιστεί η πλήρης ιατροφαρμακευτική περίθαλψη, οι εμβολιασμοί κλπ σε όλους.

Κανένα από τα παραπάνω κριτήρια δεν εκπληρώνουν οι κυοφορούμενες κυβερνητικές δομές. Για το λόγο αυτό απορρίπτουμε το κέντρο-φυλακή των Αρμένων αλλά και οπουδήποτε αλλού, εφόσον θα έχουν αυτά τα χαρακτηριστικά.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ