ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανδρέας Ξανθός: «Μικροπολιτικοί οι λόγοι της ανακοίνωσης Ζώρα για νέο Νοσοκομείο»

0

Ο υπουργός Υγείας Ανδρέας Ξανθός, μιλάει στην εφημερίδα «Ρέθεμνος» για το έργο του στο υπουργείο, αναφέροντας μεταξύ άλλων ότι αυτά που πρέπει ν’ αλλάξουν είναι ακόμα πολλά, τα οποία όπως υπογράμμισε, δεν θα μπορούσαν ν’ αλλάξουν σε μία θητεία. Ωστόσο, επεσήμανε πως αντιμετωπίστηκαν τα πιο οξυμμένα και ζωτικά προβλήματα του ΕΣΥ. Στη συνέχεια απαντώντας σε αυστηρό τόνο σχετικά με τις δηλώσεις του πρύτανη του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ζώρα αναφέρει ότι :«υπερέβη τα εσκαμμένα, αφού έσπευσε, προφανώς για μικροπολιτικούς λόγους, να κάνει ανακοινώσεις για νέο Νοσοκομείο στο Ρέθυμνο χωρίς να ενημερώσει ή να απευθυνθεί στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας».

Συγχρόνως, λόγω της απουσίας του προέδρου του ΕΚΑΒ κ. Τζανετή ο υπουργός Υγείας δεν είχε τα απαραίτητα στοιχεία προκειμένου ν’ απαντήσει στο ερώτημα που του ετέθη για την υποβάθμιση του ΕΚΑΒ στο Ρέθυμνο. Δεσμεύτηκε όμως, τα ερωτήματα για τα τοπικά ζητήματα που αντιμετωπίζει το ΕΚΑΒ, να απαντηθούν από τον ίδιο τον κ. Τζανετή σε επόμενο φύλλο της εφημερίδας μας.

 

Συνέντευξη στην Αθηνά Πετρακάκη

Η θητεία σας στο υπουργείου σας έδωσε την ευκαιρία να υλοποιήσετε όσα πιστεύατε ότι πρέπει ν’ αλλάξουν στον τομέα της υγείας; 

Αυτά που πρέπει να αλλάξουν στην Υγεία είναι τόσα πολλά, που δεν μπορούν, ακόμα και υπό ιδανικές συνθήκες, να υλοποιηθούν στο πλαίσιο μιας κυβερνητικής θητείας. Θεωρώ όμως ότι καταφέραμε μέσα σε ασφυκτικό δημοσιονομικό περιβάλλον να αντιμετωπίσουμε τα πιο οξυμμένα και ζωτικά προβλήματα του ΕΣΥ: την αποτροπή του λειτουργικού black out  στα νοσοκομεία, την εγγυημένη πρόσβαση των ανασφάλιστων πολιτών στις δημόσιες δομές υγείας, την ενίσχυση τους με ανθρώπινους και υλικούς πόρους, την κανονικότητα στις πληρωμές προς το προσωπικό και τους προμηθευτές, την επάρκεια φαρμάκων και υλικών και την αποπληρωμή των ληξιπρόθεσμων χρεών των νοσοκομείων. Η μάχη της επιβίωσης της δημόσιας περίθαλψης και της καθολικής υγειονομικής κάλυψης ήταν πολύ δύσκολη λόγω των περιορισμών στις προσλήψεις και των μέτρων λιτότητας, όμως ήταν μια μάχη που κερδήθηκε χάρις στο φιλότιμο των εργαζομένων στο ΕΣΥ και στις κρίσιμες υποστηρικτικές παρεμβάσεις που έγιναν. Δρομολογήθηκαν όμως και σοβαρές μεταρρυθμιστικές αλλαγές στο Σύστημα Υγείας, όπως στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας και στο θεσμό του οικογενειακού γιατρού, στη φαρμακευτική πολιτική, στον τομέα των προμηθειών, στην Επείγουσα Ιατρική, στην πολιτική για τον Καρκίνο (Εθνικό Ινστιτούτο Νεοπλασιών),  στην αναδιοργάνωση της Δημόσιας Υγείας (μετασχηματισμός του «αμαρτωλού» ΚΕΕΛΠΝΟ σε ένα σύγχρονο Εθνικό Οργανισμό Δημόσιας Υγείας), στην Ιατρική εκπαίδευση, στα δικαιώματα των ασθενών. Έχουμε επίγνωση της συνεχιζόμενης δυσκολίας στο ΕΣΥ και των προβλημάτων στην καθημερινότητα των πολιτών, δεν έχουμε καμιά πρόθεση να ωραιοποιήσουμε τα πράγματα, αλλά είμαστε σίγουροι πως οι γιατροί και το υπόλοιπο προσωπικό αναγνωρίζουν την πολύ σοβαρή προσπάθεια ανάταξης και εξυγίανσης του Συστήματος Υγείας που είναι σε εξέλιξη. Υπάρχουν και τομείς που δεν καταφέραμε να κάνουμε πιο ευδιάκριτα βήματα, όπως στην αξιολόγηση της ποιότητας των  παρεχόμενων υπηρεσιών, στην εδραίωση μιας κουλτούρας τεκμηριωμένης ιατρικής και ορθολογικότερης χρήσης των πόρων, στο μοντέλο Διοίκησης των νοσοκομείων, στην παροχή ενισχυμένων κινήτρων για την προσέλκυση νέων γιατρών και την αντιστροφή του brain drain στο εξωτερικό.

Πόσο διαφορετικό είναι κάποιος να διεκδικεί πολιτικές από το να υλοποιεί πολιτικές και ποια είναι τα εμπόδια που αντιμετωπίζει στην προσπάθειά του να περάσει τα πιστεύω του σε κυβερνητικό επίπεδο;

Η διαφορά είναι τεράστια. Κάθε ρόλος προφανώς έχει τις δυσκολίες και τις απαιτήσεις του αλλά η ευθύνη του χειρισμού των προβλημάτων ενός τόσο κρίσιμου τομέα, η υποχρέωση να δίνεις λύσεις σε συνθήκες πολλαπλών πιέσεων, να βρίσκεις την κατάλληλη ισορροπία ανάμεσα σε αντιτιθέμενα συμφέροντα, να αντιμετωπίζεις με επιχειρήματα την καλόπιστη ή και την κακόβουλη κριτική, να αντιπαρέρχεσαι με ψυχραιμία ακόμα και τη διαβολή ή και τη χυδαιότητα, είναι μια επίπονη και ψυχοφθόρα «άσκηση» καθημερινής χρήσης. Νομίζω όμως ότι αξίζει τον κόπο, αν βεβαίως προκύπτει αισθητή βελτίωση της κατάστασης, αν βλέπεις ότι υπάρχει περιθώριο επιπλέον ενίσχυσης και αναβάθμισης του Συστήματος Υγείας, αν κερδίζεις το σεβασμό και την αναγνώριση των πολιτών για τα μικρά θετικά βήματα, για τις αλλαγές  που ανακουφίζουν και κάνουν τους αδύναμους και ευάλωτους ανθρώπους να αισθάνονται ισότιμοι και αξιοπρεπείς.

Στην υπογραφή χρησιδανείων μεταξύ Πανεπιστημίου Κρήτης, Δήμου Ρεθύμνου και ΔΕΥΑΡ, ο πρύτανης του Πανεπιστημίου Κρήτης κ. Ζώρας μίλησε για το όραμα της δημιουργίας νέου Νοσοκομείου. Στο δικό σας σχεδιασμό υπάρχει το ενδεχόμενο το Ρέθυμνο να αποκτήσει ένα νέο σύγχρονο νοσηλευτικό ίδρυμα;

Ο κ. Ζώρας δυστυχώς «υπερέβη τα εσκαμμένα». Έσπευσε, προφανώς για μικροπολιτικούς λόγους, να κάνει ανακοινώσεις για νέο Νοσοκομείο στο Ρέθυμνο χωρίς να ενημερώσει ή να απευθυνθεί στον αρμόδιο Υπουργό Υγείας. Αν πραγματικά έχουμε αλλαγή στάσης από το Πανεπιστήμιο και υπάρχει η βούληση να παραχωρηθεί η αναγκαία έκταση εντός του πανεπιστημιακού campus για τη χωροθέτηση ενός σύγχρονου Νοσοκομείου, να το συζητήσουμε. Αλλά σοβαρή συζήτηση για ένα  τόσο ευαίσθητο και σημαντικό θέμα  δεν μπορεί να γίνει χωρίς την ενεργό εμπλοκή του Υπουργείου Υγείας, που έχει την ευθύνη να βρει τη χρηματοδότηση για το νέο νοσηλευτικό ίδρυμα και το οποίο όντως είναι απαραίτητο για το Νομό μας. Είμαι σίγουρος πως με καλή διάθεση και πνεύμα συνεννόησης, μπορούμε να συνεργαστούμε αποτελεσματικά με το Πανεπιστήμιο και την Τοπική Αυτοδιοίκηση στην κατεύθυνση της εξεύρεσης του κατάλληλου χώρου έξω από τον αστικό ιστό του Ρεθύμνου και της ωρίμανσης των προϋποθέσεων ανέγερσης του νέου Νοσοκομείου. Μέχρι τότε, η υποχρέωση όλων μας είναι να στηρίζουμε και να βελτιώνουμε τις υποδομές, τη στελέχωση και τη λειτουργία του υπάρχοντος - και μοναδικού- νοσηλευτικού Ιδρύματος που εξακολουθεί να καλύπτει αξιόπιστα τις ανάγκες των μονίμων κατοίκων και των επισκεπτών του τόπου μας. Να κρατήσουμε ζωντανό το όραμα ενός νέου Νοσοκομείου, να μεριμνήσουμε γι’ αυτό από σήμερα, αλλά έχοντας συνείδηση ότι θα είναι μια υπόθεση μακροχρόνιου σχεδιασμού και σταδιακής υλοποίησης. Θα ήταν ανεύθυνο, δημαγωγικό και εξόχως ψηφοθηρικό να βγει παραμονές των εκλογών ο Υπουργός και να «τάζει» νέο Νοσοκομείο, όταν είναι γνωστή η οικονομική κατάσταση της χώρας και η αδυναμία του κρατικού προϋπολογισμού να καλύψει – επί του παρόντος- το κόστος κατασκευής του.

Ως πρώην πρόεδρος της ένωσης γιατρών ΕΣΥ Ρεθύμνου, γνωρίζατε από πρώτο χέρι τα προβλήματα του Νοσοκομείου στο Ρέθυμνο. Ένα από τα άλυτα είναι η έλλειψη γιατρών με αποτέλεσμα να υπάρχει η ανάγκη συνεχόμενων διακομιδών προς τα νοσοκομεία γειτονικών νομών. Πως σχεδιάζετε ν’ αντιμετωπίσετε το ζήτημα της έλλειψης ιατρικού προσωπικού;    

Η έλλειψη ειδικευμένων γιατρών στο Νοσοκομείο Ρεθύμνου έχει, επαρκώς κατά την άποψη μου, αντιμετωπιστεί, μέσα σε περίοδο Μνημονίου και στενότητας πόρων. Έχουν  ήδη παρουσιαστεί τα σχετικά στοιχεία στους 2 δημόσιους απολογισμούς της Διοίκησης του Νοσοκομείου.  Οι οργανικές θέσεις των γιατρών είναι καλυμμένες (με μόνιμους και επικουρικούς γιατρούς) κατά 90%, ποσοστό πρωτόγνωρο για τα χρονικά του νοσοκομείου. Έχουν προκηρυχθεί τα τελευταία 2,5 χρόνια στο Νοσοκομείο και στα Κέντρα Υγείας του Νομού πάνω από 30 θέσεις μονίμων  ειδικευμένων γιατρών όλων των ειδικοτήτων. Εντός των ημερών θα προκηρυχθεί για 1η φορά και θέση φυσιάτρου για το ΚΕΦΙΑΠ. Η ενίσχυση με ιατρικό προσωπικό έχει οδηγήσει σε αύξηση της «αποδοτικότητας» του Νοσοκομείου : αύξηση των νοσηλευομένων ασθενών (2000 παραπάνω μεταξύ 2016-2018), αύξηση 25% των χειρουργείων, επαναλειτουργία της Ουρολογικής Κλινικής, αύξηση 44% των χημειοθεραπειών που διενεργούνται στο νοσοκομείο , 2 επιπλέον ενεργείς κλίνες ΜΕΘ, ενίσχυση κατά 11% ( + 1 εκατομμύριο ευρώ) του ορίου δαπανών του Ιδρύματος. Το μεγάλο πρόβλημα δυστυχώς είναι η σοβαρή έλλειψη ειδικευόμενων γιατρών (κάλυψη μόνο 50% των προβλεπόμενων θέσεων), το οποίο οφείλεται στην ιατρική μετανάστευση, δοκιμάζει τις αντοχές των υπηρετούντων γιατρών του ΕΣΥ και απειλεί τη βιωσιμότητα του Δημόσιου Συστήματος Υγείας . Αυτή είναι η πιο επείγουσα ανάγκη που οφείλουμε να αντιμετωπίσουμε ως Υπουργείο Υγείας, αναβαθμίζοντας τις συνθήκες εργασίας , αμοιβής και εκπαίδευσης των νέων γιατρών. Και, κυρίως, προσφέροντας τους μια αξιοπρεπή προοπτική απασχόλησης και επιστημονικής εξέλιξης στη χώρα μας. Φυσικά υπάρχουν σημαντικές ελλείψεις και σε μη ιατρικό προσωπικό (νοσηλευτές, μαίες, τεχνολόγοι εργαστηρίων, άλλοι επαγγελματίες υγείας, διοικητικοί υπάλληλοι κλπ), τις οποίες προσπαθούμε επίσης να καλύψουμε με μόνιμο τρόπο ή με συμβασιούχους (επικουρικό προσωπικό, πρόγραμμα ΟΑΕΔ). Σε κάθε περίπτωση, το ανθρώπινο δυναμικό είναι αυτό που κάνει τη διαφορά και όχι τόσο τα κτήρια και τα μηχανήματα , άρα υπάρχει  ανάγκη μιας μακροπρόθεσμης στρατηγικής ενίσχυσης του. Το πλάνο του Υπουργείου Υγείας, αξιοποιώντας τον κανόνα 1:1 (αποχωρήσεις-προσλήψεις) από φέτος, είναι να προκηρυχθούν 10.000 θέσεις μόνιμων γιατρών και λοιπού προσωπικού σε βάθος 4ετίας , αρχής γενομένης από το 2019 με 2500 άτομα ( 1000 γιατρούς + 1500 λοιπούς εργαζομένους).  Στο σχεδιασμό αυτό προφανώς θα ενταχθεί και το Νοσοκομείο Ρεθύμνου με την ανάλογη κατανομή θέσεων, οι οποίες  μαζί με το  νέο Οργανισμό που θα επιδιώξουμε μέσα στη χρονιά να επικαιροποιηθεί,  θα δώσουν ένα πολύ σημαντικό «σήμα» ανάπτυξης και σοβαρής αναβάθμισης της δημόσιας περίθαλψης στο Νομό.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΡΕΘΥΜΝΟ

Ανδρέας Ξανθός: «Μικροπολιτικοί οι λόγοι της ανακοίνωσης Ζώρα για νέο Νοσοκομείο»

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ