ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Οι υποψήφιοι δήμαρχοι του Ρεθύμνου απαντούν για τον πολιτισμό

0

Απαντήσεις για τις θέσεις των υποψηφίων δημάρχων για το Μητροπολιτικό δήμο σε σχέση με σημαντικά ζητήματα που απασχολούν τους δημότες του Ρεθύμνου, επιχειρεί να συγκεντρώσει η εφημερίδα μας μέσω της «Ερώτησης της Εβδομάδας» που απευθύνεται  προς όλους τους επικεφαλής των δημοτικών συνδυασμών.

Έτσι, προκειμένου να υπάρχουν όλες οι απαντήσεις για τα κυριότερα θέματα που απασχολούν το μέσο Ρεθεμνιώτη ζητήσαμε απαντήσεις από τους υποψηφίους δημάρχους που γι αυτή την εβδομάδα αφορά στον πολιτισμό.

Ακολουθεί η ερώτηση όπως την έλαβαν και οι πέντε επικεφαλής. 

Γράφει η Αθηνά Πετρακάκη

Ερώτηση εβδομάδας προς όλους τους υποψηφίους δημάρχους του Δ.Ρ.

«Ποιο είναι το όραμα σας στον τομέα του πολιτισμού  για το Ρέθυμνο, ώστε να ξαναβρεί την αίγλη του ως πόλη των γραμμάτων; Παρακαλώ στην απάντησή σας να μην συμπεριλάβετε το καρναβάλι, καθώς θα αποτελέσει ξεχωριστή ερώτηση.»

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΓΙΩΡΓΗ ΜΑΡΙΝΑΚΗ

«Συνήθως, όταν αναφερόμαστε στην έννοια του Πολιτισμού, η σκέψη μας, σχεδόν αντανακλαστικά, περιορίζεται στις εκφράσεις της  καλλιτεχνικής δημιουργίας.

Για μας ο Πολιτισμός, συνιστά ένα ευρύτατο πεδίο που συμπαραδηλώνει πολλές και διαφορετικές σημασίες και ενσωματώνει ένα σύνολο πρακτικών που επιβεβαιώνουν την παρουσία ή απουσία του από την ανθρώπινη ζωή. Με αυτό το πνεύμα, καταρτίσαμε  το σχεδιασμό μας για την αναβάθμιση του  Πολιτισμού στο Ρέθυμνο,  υλοποιήσαμε υποδομές, κινητοποιήσαμε την τοπική κοινωνία και υιοθετήσαμε συνέργειες με πλήθος εμπλεκόμενων φορέων και υπηρεσιών από την Ελλάδα και το εξωτερικό.

Με σεβασμό στην παράδοση του τόπου και την πλούσια πολιτιστική του παρακαταθήκη, εμπλουτίσαμε και αναβαθμίσαμε υπάρχοντες καταξιωμένους θεσμούς που προάγουν τον πολιτισμό όπως τη  Γιορτή Κρητικής Διατροφής και το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ,   εξασφαλίζοντας τους διεθνή πλέον απήχηση, ενθαρρύνουμε και ενισχύουμε  με κάθε διαθέσιμο μέσο  τη δράση των πολυάριθμων πολιτιστικών Σωματείων που δραστηριοποιούνται στο Ρέθυμνο, οργανώσαμε και καθιερώσαμε σε ετήσια βάση σημαντικές αθλητικές διοργανώσεις (π.χ. Νικηφόρειος Δρόμος, Γιορτή Αθλητή, Τουρνουά ποδοσφαίρου Κ8, Beach Running κ.α)  και φιλοξενήσαμε διεθνείς αθλητικές συναντήσεις κ.α.

Παράλληλα, δημιουργήσαμε νέες υποδομές πολιτισμού και αθλητισμού (όπως, το «Σπίτι Πολιτισμού», το Κέντρο Κοινωνικής Μέριμνας, το Κλειστό Γυμναστήριο Περιβολίων, γήπεδα ποδοσφαίρου σε Οικισμούς  όπως π.χ. στο Ρουσοσπίτι, στο Χρωμοναστήρι κ.α.), αναπλάσαμε υφιστάμενες (Μουσείο Σύγχρονης Τέχνης,  πλήρης ανάπλαση γηπέδων Μισιρίων,  Αρμένων Ατσιποπούλου, Επισκοπής, συντήρηση και αναβάθμιση «Μελίνα Μερκούρη»)   και εξασφαλίσαμε, μέσω του «Φιλόδημος»  τη δημιουργία νέων (γήπεδα σε  Ρούστικα και Αμνάτο).

Είναι αντικειμενικά αδύνατον να χωρέσουν στη σύντομη τούτη αναφορά, όσα έργα έχουν γίνει στον τομέα του Πολιτισμού. Άλλωστε, το ερώτημα αφορά το μελλοντικό μας προσανατολισμό. Επειδή, λοιπόν , ο Πολιτισμός είναι:

 

Μνημειακός πλούτος:

  • Η συντήρηση και ανάδειξη Μνημείων (συνεργασία με Εφορία Αρχαιοτήτων και ΥΠΠΟ για την ανάπλαση Φρουρίου Φορτέτζας και μνημείων των προαστίων και των Οικισμών (π.χ. το Μνημείο 110 Μαρτύρων που ήδη αναπλάσσεται), τη θωράκιση του Ενετικού Λιμανιού η οποία δρομολογείται από το Δημοτικό Λιμενικό Ταμείο κλπ και η διαρκής, ζωντανή και υγιής ένταξή τους στις λειτουργίες της πόλης,
  • Η προστασία του Ιστορικού Κέντρου, σε όλα τα επίπεδα.

 

Νέες δομές Πολιτισμού:

  • Η Ίδρυση νέου Αρχαιολογικού Μουσείου (χρόνιο αίτημα για το οποίο αγωνιζόμαστε διαρκώς. Μετά την παραχώρηση στο ΥΠΠΟ, εκ μέρους του Δήμου οικοπεδικής  έκτασης στην περιοχή του ΚΤΕΛ και την έγκριση του συγκεκριμένου χώρου που πρότεινε ο Δήμος, από το ΥΠΠΟ, η διαδικασία  βρίσκεται στο στάδιο συλλογής στοιχείων εκ μέρους του Υπουργείου Πολιτισμού, η οποία θα επιτρέψει την υπογραφή μνημονίου  συνεργασίας μεταξύ ΥΠΠΟ και Περιφέρειας Κρήτης για την ανέγερση νέου Αρχ. Μουσείου).
  • Η δημιουργία μιας σύγχρονης  κυψέλης πολιτισμού στο υφιστάμενο κτίριο της Φιλαρμονικής το οποίο θα ανακατασκευαστεί και θα συμπληρωθεί με  κτίσμα που θα αναγερθεί στο γειτνιάζον οικόπεδο, για το οποίο βρισκόμαστε σε στάδιο συμφωνίας αγοράς του από την ιδιοκτήτριά του Τράπεζα της Ελλάδος.
  • Η δημιουργία Μουσείου Ιστορίας Καιρού, στη Φορτέτζα, η οποία εγκρίθηκε από το Δ.Σ και θα επιτευχθεί σε συνεργασία με την Εφορία Αρχαιοτήτων και το Αστεροσκοπείο Αθηνών.

 

Εθελοντισμός και ευαισθητοποίηση ενεργών πολιτών

  • Η συνέχιση της ενεργοποίησης και αξιοποίησης των εθελοντών, που είναι πολλοί και σημαντικοί στο Ρέθυμνο και πάντοτε συνδράμουν τις δράσεις του Δήμου σε όλες τις εκφράσεις Πολιτισμού.
  • Η καλλιέργεια της νοοτροπίας σεβασμού του δημόσιου χώρου και των προσπαθειών που καταβάλλουμε για την απελευθέρωσή του και την ανεμπόδιστη διάθεσή του στους δημότες και επισκέπτες. Ο εκσυγχρονισμός του Ρεθύμνου των τελευταίων ετών με σύγχρονες υποδομές που διευκολύνουν τη μετακίνηση και προσφέρουν στους πολίτες του επιλογές αναψυχής , περιπάτου και κοινωνικοποίησης (νέες πλατείες που ήδη κατασκευάστηκαν και άλλες που βρίσκονται σε εξέλιξη  όπως η Πλατεία Αη Γιώργη Πεταλιώτη,  αναβαθμισμένα οδικά δίκτυα, αναπλάσεις παιδικών χαρών π.χ. Δημ. Κήπου και άλλες που προγραμματίζονται κ.α) διέπεται , μεταξύ άλλων, κι από το πνεύμα της αλλαγής της θέασης των πολιτών απέναντι την έννοια του δημόσιου χώρου και πως αυτός μπορεί ν’ αξιοποιηθεί και ν’ αποδώσει οφέλη, με την συνδρομή  όλων. Ευτυχώς, η κοινωνία μας έχει δώσει  θετικά δείγματα προς αυτή την κατεύθυνση και αισιοδοξούμε ότι θα συνεχίσει με την ίδια ευαισθησία και σύγχρονη αντίληψη.

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΟΔΩΡΗ ΝΙΝΟΥ

«Αποφασίσαμε ο τομέας του πολιτισμού στο Ρέθυμνο να σταματήσει ν’ αποτελεί μια τυπική και δευτερεύουσα δραστηριότητα που αντιμετωπίζεται εντελώς ερασιτεχνικά και να λάβει τη θέση που του αρμόζει ως ένας σημαντικός αναπτυξιακός μοχλός που αποτελεί αναγκαιότητα και στρατηγική επιλογή.

Ο σχεδιασμός μας για την πολιτιστική διαχείριση θα ισορροπήσει ανάμεσα στην  πολιτιστική μας κληρονομιά και στην παραγωγή νέων μορφών πολιτισμού.

Σας παρουσιάζουμε ένα μέρος του σχεδιασμού μας στον τομέα του πολιτισμού:

Ο ΚΥΚΛΟΣ ΤΩΝ ΤΕΧΝΩΝ

Δράσεις με στόχο την καθιέρωση του Ρεθύμνου ως κέντρο τέχνης και καλλιτεχνικής δημιουργίας στις οποίες μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται:

  • Η αρχιτεκτονική των κτηρίων του δήμου μας
  • Ανοιχτή έκθεση βιβλίου με επίκεντρο Ρεθεμνιώτες συγγραφείς και ποιητές
  • Η αναβίωση του δημοτικού θεάτρου και παραγωγές θεατρικών παραστάσεων
  • Υπαίθριες δράσεις και εκθέσεις ζωγραφικής και γλυπτικής
  • Εκθέσεις και δράσεις καλλιτεχνικής φωτογραφίας
  • Μουσικές εκδηλώσεις συναυλίες
  • Κινηματογραφικές βραδιές
  • Γνωριμία με τη τέχνη του κόμιξ από γνωστούς δημιουργούς

 

ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ ΝΕΩΝ ΜΟΥΣΕΙΩΝ ΚΑΙ ΣΥΛΛΟΓΩΝ

 

  • Η ιστορία της πόλης σ’ ένα μουσείο

Δημιουργία Μουσείου Ιστορίας της πόλης και δημιουργία βάσης δεδομένων προσβάσιμη σε όλους, από Ρεθεμνιώτες ερευνητές στο κτήριο Σμαραγδάκη στην Προκυμαία.

Τμήμα του θα αποτελέσει και το Μουσείο του Κυνηγιού του Θησαυρού.

  • Συλλογή και έκθεση Καρναβαλικού υλικού

Το καρναβαλικό υλικό που θα συγκεντρωθεί θα εγκατασταθεί στο παλιό δημαρχείο της πόλης στην οδό Μελιδόνη και θα περιλαμβάνει βεστιάριο στολών, φωτογραφίες και ιστορικό υλικό και στοιχεία από το πρώτο Ρεθεμνιώτικο καρναβάλι μέχρι σήμερα.

  • Μουσείο Ιστορίας της Γραφής και Εκπαιδευτικό Εργαστήριο

Με τη συνεργασία ειδικών επιστημόνων και της Αρχαιολογικής Υπηρεσίας θα δημιουργηθεί ένας χώρος στον οποίο να εκτίθενται γραφικές ύλες με κείμενα εγχάρακτα ή γραπτά που προέρχονται από διάφορες περιοχές και χρονολογούνται από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα.

  • Αποκεντρωμένα Μουσεία και λειτουργία εκ νέου κλειστών συλλογών

Θα προβληθούν και θα συμπεριληφθούν σε οδηγούς και χάρτες το Μουσείο Ελιάς στα Καψαλιανά, ο Μύλος του Πρινάρη, το Στρατιωτικό Μουσείο στο Χρωμοναστήρι, το Πνευματικό-Πολιτιστικό κέντρο Ανέστης και Μανώλης Αναγνωστάκης στα Ρούστικα, το Μουσείο Ελληνικών Παραδοσιακών Ενδυμασιών Καίτης και Ανδρέα Φραγκιαδάκη στα Ρούστικα, το Σχολικό Μουσείο στην Αμνάτο κ.α.

Θα γίνει ανανέωση χαρτών και οδηγών της πόλης για τους επισκέπτες και προσθήκη του Εκκλησιαστικού Μουσείου

Θα ανοίξουν για το κοινό και πάλι οι συλλογές Ενάλιας Ζωής και Ελένης Φραντζεσκάκη.

ΕΤΗΣΙΕΣ ΕΚΔΗΛΩΣΕΙΣ

 

  • Αναγεννησιακό Φεστιβάλ

Το Αναγεννησιακό Φεστιβάλ, ως ένας από τους σημαντικότερους θεσμούς πολιτισμού της πόλης οφείλει να ξαναβρεί τη χαμένη του αίγλη και να αποτελέσει σημείο συνάντησης ντόπιων και διεθνών καλλιτεχνών, με την κοινωνία να γίνεται συνδημιουργός στις πολυήμερες εκδηλώσεις που θα προγραμματίζονται κάθε καλοκαίρι στο Ρέθυμνο.

  • Χριστουγεννιάτικες εκδηλώσεις

Καθιέρωση ετήσιων χριστουγεννιάτικων πολυήμερων εκδηλώσεων με κέντρο την Παλιά Πόλη του Ρεθύμνου και με σημαντικές δράσεις στις δημοτικές κοινότητες σε συνεργασία με τον Εμπορικό Σύλλογο Ρεθύμνου.

Αναβίωση εθίμου της Περιηγητικής Λέσχης την Παραμονή της Πρωτοχρονιάς

  • Ετήσια Καλοκαιρινή Εκδήλωση

Δράσεις για τη μεσογειακή διατροφή και την κρητική κουζίνα. Θεματικές συνταγών από την αρχαιότητα έως σήμερα με την ευθύνη Ρεθεμνιωτών σεφ.

 

ΝΕΟΙ ΚΑΙ ΔΙΑΘΕΣΙΜΟΙ ΧΩΡΟΙ ΕΚΔΗΛΩΣΕΩΝ

  • Αξιοποίηση νέων χώρων για τη διεξαγωγή πολιτιστικών εκδηλώσεων.
  • Ανανέωση μηχανολογικού και ηλεκτρονικού εξοπλισμού στο Σπίτι του Πολιτισμού και μελέτη για την εξοικονόμηση περισσότερων θέσεων.
  • Δημιουργία μεγάλης πολυμορφικής αίθουσας χωρητικότητας άνω των 800 ατόμων που θα φιλοξενεί θεατρικές παραστάσεις συναυλίες και κάθε είδους εκδηλώσεις που συγκεντρώνουν μεγάλο ενδιαφέρον.

Φορτέτζα - Τείχη – Πενταγωνικό Κτήριο

Μελέτη για τον εκσυγχρονισμό του θεάτρου Ερωφίλη. Άμεση προώθηση διαδικασίας για τη συντήρηση των τειχών και αξιοποίηση του πενταγωνικού κτηρίου (παλαιών φυλακών) έξω από το κάστρο της Φορτέτζας. Τα έσοδα της Φορτέτζας για πρώτη φορά, θα διατίθενται για τις ανάγκες του κάστρου.»

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΜΑΝΟΥΣΟΥ ΜΑΝΟΥΣΟΓΙΑΝΝΗ

«Αρχικά πρέπει να ξεκαθαρίσουμε ότι ο πολιτισμός, για την ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ, δεν είναι άλλο ένα προϊόν  (εμπόρευμα πιο σωστά) για να εμπλουτίζουμε το «μενού» του «τουριστικού προϊόντος».  Αυτό θέλουν τα μεγάλα ξενοδοχειακά συμφέροντα. Αυτή είναι η κυρίαρχη και διακηρυγμένη λογική και των κυβερνήσεων και των τοπικών αρχών εδώ και πολλά χρόνια. Αναμφισβήτητα ο τουρισμός είναι μια ευκαιρία για να γνωρίζονται καλύτερα οι λαοί και να έρχονται σε επαφή με την τοπική κουλτούρα αλλά είναι άλλο πράγμα αυτό και άλλο η υποταγή της πολιτιστικής δημιουργίας στην εμπορική σκοπιμότητα. Δεν είναι δε τυχαίο, που ο κύριος όγκος των πολιτιστικών εκδηλώσεων του δήμου πραγματοποιείται το καλοκαίρι. Το χειμώνα που υπάρχει μεγαλύτερη ανάγκη για τους δημότες μας υστερεί σημαντικά.

Υπάρχουν και στο σημερινό Ρέθυμνο άνθρωποι και φορείς, που είτε ερασιτεχνικά είτε και επαγγελματικά δραστηριοποιούνται στο χώρο της τέχνης και του πολιτισμού με αξιόλογα δείγματα δουλειάς. Το θέμα είναι ότι στο σημερινό περιβάλλον κυριαρχεί το εμπορευματοποιημένο και μαζικό πολιτιστικό, συνήθως υποπροϊόν. Η διάχυσή του είναι εύκολη μέσα από τα μαζικά αλλά και εξατομικευμένα ηλεκτρονικά μέσα. Χρειάζεται επομένως η ολόπλευρη στήριξη όλων των δημιουργών μας καθώς και η αξιοποίηση και αυτών των μέσων, για να αναδειχθούν. Για την ακρίβεια χρειάζεται οι ίδιοι οι δημιουργοί να γίνουν οι πρωταγωνιστές των πολιτιστικών δράσεων. Πρέπει επομένως να στηριχτούν οικονομοτεχνικά και με την συμβολή του δήμου.

Χρειάζονται περισσότερες υποδομές και προσωπικό για να λειτουργούν, που για να εξασφαλιστούν χρειάζεται ρήξη και αγώνας απέναντι στις πολιτικές της φτώχειας και των δημοσιονομικών πλεονασμάτων. Χρειάζονται περισσότερα εργαστήρια πολιτιστικής δημιουργίας, που θα είναι ανοιχτά στους δημιουργούς, στις ερασιτεχνικές ομάδες της νεολαίας, που χωρίς οικονομική επιβάρυνση θα δίνουν τη δυνατότητα και την βοήθεια να αναπτύξουν τις κλίσεις, τα ταλέντα τους.

Με αυτούς πρωταγωνιστές να δούμε ένα πρόγραμμα πολιτιστικών δράσεων που θα περιλαμβάνει όλο το χρόνο. Θα απλώνεται και θα δίνει ζωή και στις γειτονιές. Ένα πρόγραμμα με σταθερά πολιτιστικά δρώμενα, από πριν γνωστά, που θα παρακινεί στη δημιουργία και βοηθά να παρουσιάζουν τη δουλειά τους. Μέσα σ’ αυτές τις δράσεις θα αρχίσουν να αξιοποιούνται και οι νέες τεχνολογίες για την ευρύτερη διάχυσή τους.

Επομένως χρειάζονται και οι σύγχρονες υποδομές για μεγάλες πολιτιστικές εκδηλώσεις. Το θέατρο της Φορτέτσας με μια αναβάθμισή του λύνει το ζήτημα του ανοιχτού τέτοιου χώρου. Το σπίτι του πολιτισμού δίνει κάποιες λύσεις όμως είναι προφανής η ανάγκη για σύγχρονη κλειστή αίθουσα με τις αναγκαίες υποδομές φιλοξενίας μεγάλων εκδηλώσεων (θεατρικές παραστάσεις, συναυλίες κλπ) μέσα στην πόλη. Η επιλογή του χώρου του Πανεπιστημίου, που ακούγεται τελευταία, για την δημιουργία τέτοιας αίθουσας, λόγω απόστασης, είναι κατά τη γνώμη μας προβληματική. Εκτός κι αν ο πραγματικός σκοπός δεν είναι η εξυπηρέτηση των πολιτιστικών αλλά επιχειρηματικών αναγκών.»

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΣΤΑΥΡΟΥ ΒΟΥΡΒΑΧΑΚΗ

«Ο πολιτισμός αποτελεί για κάθε κοινότητα (τοπική, εθνική ή παγκόσμια) την έκφραση της ταυτότητάς της, τον συνεκτικό ιστό της, το σημείο αναφοράς της, την έκφραση του οράματος της για το μέλλον. Πολιτισμός δεν είναι μόνο η τέχνη, είναι  κάθε δραστηριότητα του ανθρώπου που εξευγενίζει το βίο. Πολιτισμός είναι η οδός που μας οδηγεί όλους από το σκοτάδι στο φως, που κάνει την ζωή μας καλύτερη, ομορφότερη, ουσιαστική και γεμάτη.

Η δημοτική μας παράταξη δίνει ιδιαίτερη σημασία στον πολιτισμό και έχουμε επεξεργαστεί ένα λεπτομερές πρόγραμμα για την αναβάθμιση αφενός της πολιτιστικής δραστηριότητας και αφετέρου της πρωτογενούς καλλιτεχνικής δημιουργίας στην πόλη μας. Το πρόγραμμα μας έχει ως κύριους στόχους:

  • Την προβολή της πολιτισμικής μας ιδιαιτερότητας και του πολιτιστικού παρελθόντος μας,
  • Τη δυναμική εξωστρέφεια της πόλης και τον διάλογο με τις πολιτιστικές πρωτοπορίες σε όλο τον κόσμο και
  • Την φροντίδα και την στήριξη όλων των πρωτογενών δημιουργικών δυνάμεων, κυρίως των νέων.

Το πρόγραμμα μας για τον πολιτισμό προβλέπει:

  • Την ανάδειξη του δήμου Ρεθύμνου σε Μαρτυρικό δήμο με ΦΕΚ και την δημιουργία Μουσείου Αντίστασης σε συνεργασία με το Ιστορικό Τμήμα του Πανεπιστημίου Κρήτης. Επίσης προβλέπει την ανάδειξη των περιοχών των μαχών του Β΄ Παγκοσμίου Πολέμου π.χ. Αεροδρόμιο Πηγής, Λόφοι Αγίου Γεωργίου Περιβολίων, Λατζιμάς, παραλία Μισσιρίων, Σταυρωμένου, Καστελλάκια, Κόρακα Καμάρα κλπ.
  • Την ανάδειξη των Αρχαιολογικών χώρων Αργυρούπολης – Αρμένων ούτως ώστε να δημιουργηθεί με την Ελεύθερνα ένα επισκέψιμο τρίγωνο από ντόπιους και ξένους.
  • Την καταγραφή και ανάδειξη των μοναστηριών του δήμου μας και των Βυζαντινών εκκλησιών σε συνεργασία με την Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης. Επίσης την ανάδειξη των τάφων των Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων που βρίσκονται στον Άγιο Γεώργιο Περιβολίων.
  • Την κατασκευή ενός Συνεδριακού – Πολιτιστικού Κέντρου. Αυτό θα αποτελείται από ένα δίκτυο πολιτιστικών χώρων στους οποίους μπορούν να στεγαστούν ή να φιλοξενούνται δημιουργικές ομάδες καθώς και δραστηριότητες και εκδηλώσεις ευρέως φάσματος π.χ. εκπαιδευτικές, οικολογικές, σεμινάρια, διαλέξεις, συνέδρια, θέατρο, μουσική κλπ.
  • Την αξιοποίηση του κτιρίου των παλαιών φυλακών στην Φορτέτζα σε συνεργασία με το Υπουργείο Πολιτισμού.
  • Την εξεύρεση χώρων που θα στεγάζουν πολιτιστικές δραστηριότητες, με την απόκτηση από το δήμο παλαιών και εγκαταλελειμμένων κτιρίων και χώρων στην πόλη και στους οικισμούς.
  • Δημιουργία ενός Δημοτικού Πολιτιστικού Φορέα που θα εξασφαλίζει την πρόσβαση κάθε πολίτη στην πολιτιστική διαδικασία.»

 

ΑΠΑΝΤΗΣΗ ΘΩΜΑ ΚΡΕΒΕΤΖΑΚΗ

«Ο πολιτισμός  κατά την άποψη μας πρέπει να αποτελέσει βασικό δομικό στοιχείο στο σχεδιασμό για την ανάπτυξη και εξέλιξη του δήμου μας τα επόμενα χρόνια  για αυτό και είναι απαραίτητη η δημιουργία πολιτιστικών υποδομών τόσο του δήμου όσο και σε συνεργασία με ομάδες και δράσεις.

Με δεδομένα αυτά που έχουν εξαγγελθεί ή δρομολογηθεί (νέο αρχαιολογικό μουσείο, αποκατάσταση κτηρίου φιλαρμονικής, μουσείο της ιστορίας του καιρού κτλ.) στον βασικό μας σχεδιασμό περιλαμβάνονται τα εξής:

  1. Αγορά από ΤΑΙΠΕΔ κτηρίου κρητικής λαϊκή τέχνης (ΕΟΜΜΕΧ) και δημιουργία ενός, μοντέρνου και ευέλικτου στην λειτουργία, πολυχώρου πολιτιστικών δράσεων, κινηματογράφος, θέατρο, χορός, συναυλίες.
  2. Δημιουργία ανοικτού, υπαίθριου μουσείου ενάλιας ζωής σε τμήμα και κατά μήκος του ξύλινου διαδρόμου στην παραλία.
  3. Δημιουργία μουσείου Ιστορίας της πόλης του Ρεθύμνου είτε στη Φορτέτσα (επισκοπικό μέγαρο) είτε στην Αρκαδίου στο παλιό Δημαρχείο, πρόταση που θα κατατεθεί άμεσα στο δημοτικό συμβούλιο.
  4. Δημιουργία χώρου και υποδομών φιλοξενίας και παρουσίασης πολιτιστικών εκδηλώσεων στο ενετικό λιμάνι (κτήριο λιμενικού και αύλειος χώρος)
  5. Αποκατάσταση και ολοκλήρωση σχεδιασμού εικαστικού παιδότοπου.
  6. Δημιουργία μόνιμων υποδομών φιλοξενίας και παρουσίασης πολιτιστικών εκδηλώσεων στον δημοτικό κήπο.
  7. Δημιουργία μόνιμων υποδομών φιλοξενίας και παρουσίασης πολιτιστικών εκδηλώσεων προβλέπονται αντίστοιχα ως μέρος του εξοπλισμού και των δράσεων στα  δυο μεγάλα περιμετρικά πάρκα, στο Αρκάδι και στην Αργυρούπολη, σύμφωνα με το πρόγραμμα μας.
  8. Συνεργασία με φορείς και ήδη υπάρχουσες δομές πολιτισμού του δήμου μας για την προμήθεια απαραιτήτου εξοπλισμού και δημιουργία υποδομών για κάλυψη και περαιτέρω αξιοποίησης του χώρου και των δράσεων τους, όπως το Ιστορικό και Λαογραφικό Μουσείο, Παλαιοντολογικό Μουσείο, Σχολικό μουσείο Αμνάτου, Κέντρο σύγχρονης Τέχνης, Εφορεία Αρχαιοτήτων Ρεθύμνου, για χώρους όπως ο ενετικός ναός Αγίας Σοφίας, το Βαλιδέ Τζαμί κ.α.
  9. Δημιουργία ηλεκτρονικής πλατφόρμας – ημερολογίου προβολής και οργάνωσης των πολιτιστικών εκδηλώσεων.
  10. Δημιουργία εφαρμόσιμου πλαισίου παραχώρησης χώρων για πολιτιστικές δράσεις με σεβασμό στην φυσιογνωμία και τις ανάγκες της πόλης
  11. Σχεδιασμός πολιτιστικών δράσεων στην ενδοχώρα και του οικισμούς.
  12. Αναδιοργάνωση της ΚΕΔΗΡ.
  13. Δημιουργία πολιτιστικών διαδρομών, θεματικών, ιστορικών, σε συνεργασία με φορείς και συλλόγους τόσο εντός των ορίων του Δήμου όσο και στο σύνολο του νομού.

Και τέλος την δημιουργία του πολιτιστικού – συνεδριακού κέντρου στο σε εκκρεμότητα ακόμα μεγάλο αμφιθέατρο του Πανεπιστημίου Κρήτης στου Γάλλου, το οποίο σύμφωνα με την αρχική του μελέτη  και μετά από επικαιροποιήση της θα το καθιστούσαν ένα από τα κορυφαία της χώρας μας.»

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ