ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

«… Από ποιο υλικό είναι φτιαγμένα τα όνειρα;»

0

Μήπως από τα κύματα που αφήνει το πλοίο στο πρώτο του ταξίδι; Από το γλυκό μέλι που φτιάχνει η μέλισσα; Από μικρούς αγγέλους που κοιμούνται; Από δάκρυα μονόκερου, όταν καθαρίζει κρεμμύδια; Ή από το πρώτο γέλιο ενός μωρού, που του γαργαλάμε την κοιλίτσα και από τις τηγανητές πατάτες, όταν έχουν ξεροψηθεί όσο πρέπει;…

Τη δική τους απάντηση στο ερώτημα προσπάθησαν να δώσουν την περασμένη Κυριακή, 4 Νοεμβρίου μαθητές από όλη την Ελλάδα, οι οποίοι βρέθηκαν στο Σπίτι του Πολιτισμού στο Ρέθυμνο, προκειμένου να παραστούν στην εκδήλωση «… από το υλικό που είναι φτιαγμένα τα όνειρα…». Στη διάρκεια της εκδήλωσης αυτής ανακοινώθηκαν τα αποτελέσματα του 1ου Πανελλήνιου Μαθητικού Διαγωνισμού συγγραφής Μονόπρακτου Θεατρικού Έργου για μαθητές Γυμνασίων και Λυκείων και δόθηκαν τα βραβεία στους μαθητές που διακρίθηκαν.

Με την πεποίθηση πως το θέατρο στο σχολείο μπορεί να ενισχύσει πολύπλευρα την εκπαιδευτική διαδικασία και να καλλιεργήσει στους μαθητές κοινωνικές, συναισθηματικές, πολιτισμικές και δημιουργικές δεξιότητες ο Όμιλος Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας (dramamusiclub.blogspot.com), που λειτουργεί εδώ και έξι χρόνια στο Πειραματικό Λύκειο Ρεθύμνου Παν/μίου Κρήτης, σε μια προσπάθεια εξωστρέφειας του Σχολείου απευθύνθηκε σε μαθητές από όλη την Ελλάδα και προκήρυξε τον παραπάνω διαγωνισμό κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους 2017-2018. Για την υλοποίηση της προσπάθειας αυτής συνεργάστηκε ο Τομέας Θεατρολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσ/κής Σχολής του Παν/μίου Κρήτης και βοήθησαν άνθρωποι αναγνωρισμένοι για την προσφορά τους στον χώρο του θεάτρου και της λογοτεχνίας.

Η ανταπόκριση ήταν εντυπωσιακή και η συμμετοχή των μαθητών ξεπέρασε κάθε προσδοκία: στον Διαγωνισμό έλαβαν μέρος 43 μαθητές συνολικά, από 27 σχολεία της χώρας μας –από τη Ναύπακτο ως την Κάσο κι απ’ τη Λευκάδα ως τη Χίο αλλά και από άλλες πολλές περιοχές της χώρας μας. Τα μονόπρακτα που γράφτηκαν ήταν συνολικά 35 (21 για το Γυμνάσιο και 14 για το Λύκειο). Οι μαθητές αξιοποίησαν την καλλιτεχνική τους ευαισθησία, ανέπτυξαν τη δημιουργικότητά τους, απέκτησαν βλέμμα συγγραφέα και δημιούργησαν τον δικό τους κόσμο από τα υλικά των ονείρων τους!

Τα μονόπρακτα των μαθητών που βραβεύτηκαν καθώς και οι περιλήψεις όλων των έργων που συμμετείχαν στον Διαγωνισμό τυπώθηκαν σε ένα καλαίσθητο βιβλίο, το οποίο διανεμήθηκε στην εκδήλωση. Επίσης τα έργα των μαθητών που διακρίθηκαν στην πρώτη θέση σε Γυμνάσιο και Λύκειο παρουσιάστηκαν στη σκηνή με τη μορφή του θεατρικού αναλογίου.

Επιθυμία του Ομίλου είναι η προσπάθεια να συνεχιστεί και μέσα απ’ αυτήν οι μαθητές να γνωρίσουν το θεατρικό κείμενο ως λογοτεχνικό είδος, να κατανοήσουν τα χαρακτηριστικά του, να εξοικειωθούν με την τεχνική της θεατρικής γραφής (σε επίπεδο τεχνικής και περιεχομένου) και –ανακαλύπτοντας προσωπικούς τρόπους έκφρασης– να γίνουν εμπνευσμένοι αναγνώστες και συστηματικοί θεατές.

Την προσπάθεια αυτή στήριξαν, ως μέλη της Κριτικής Επιτροπής, οι: Σοφία Βγενοπούλου, σκηνοθέτης, υπεύθυνη του Μικρού Εθνικού Θεάτρου, Ελένη Δημοπούλου, ηθοποιός, σκηνοθέτης, καλλιτεχνική διευθύντρια του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Ιωαννίνων, Άλκη Ζέη, συγγραφέας παιδικής λογοτεχνίας, Αγγέλα Καστρινάκη, καθηγήτρια στο τμήμα Φιλολογίας του Πανεπιστημίου Κρήτης, συγγραφέας, Παναγιώτα Κωνσταντινάκου, θεατρολόγος, δραματολόγος, Θωμάς Μοσχόπουλος, σκηνοθέτης, καλλιτεχνικός διευθυντής του θεάτρου «Πόρτα», Ειρήνη Μουντράκη, θεατρολόγος, υπεύθυνη δραματολογίου, βιβλιοθήκης, Αρχείου & Διεθνών Σχέσεων του Εθνικού Θεάτρου, ιδρύτρια του Greek Play Project, Χρήστος Σουρουλής, εκπαιδευτικός, διηγηματογράφος, Χρύσα Σπηλιώτη, ηθοποιός, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης και Δημήτρης Φοινίτσης, θεατρικός συγγραφέας, σκηνοθέτης, θεατρολόγος.

Η εκδήλωση ήταν αφιερωμένη στη μνήμη της Χρύσας Σπηλιώτη, μέλους της Κριτικής Επιτροπής, η οποία αγκάλιασε με θέρμη την προσπάθεια και δεν βρίσκεται πια μαζί μας, καθώς υπήρξε ένα από τα θύματα της φονικής πυρκαγιάς στο Μάτι το περασμένο καλοκαίρι..

 

Τα έργα που διακρίθηκαν:

Στην κατηγορία του Γυμνασίου η «Οικογενειακή συνάντηση» της Ευφροσύνης Δουρουκλάκη (Γυμνάσιο Κορινού Πιερίας) κατέλαβε την 1η θέση, ενώ στη 2η θέση ισοψήφησαν τα έργα «Γνωστές και άγνωστες Οδύσσειες» του Νίκου Μπάστα (Γυμνάσιο Λευκίμμης) και «Ελένη» του Ραφαήλ Μπαχτσεβανίδη (2ο Γυμνάσιο Ορεστιάδας). Την 3η θέση κατέλαβε το έργο «Η επισκέπτρια» του Νίκου Διονυσάτου (Μουσικό Σχολείο Ρόδου). Στην κατηγορία του Λυκείου το έργο «Στάση ζωής» της Ισιδώρας Ξενάκη (Λεόντειο Λύκειο Ν. Σμύρνης) κατέλαβε την 1η θέση, ενώ στη 2η θέση κατατάχθηκε το έργο «Κάτω από τον έναστρο ουρανό» της Ελπίδας Μαθιουδάκη (Πειραματικό ΓΕΛ Μυτιλήνης) και στην 3η θέση το έργο «Το παγκάκι» της Μαρίνας Πραδάκη (1ο ΓΕΛ Θέρμης).

Την εκδήλωση είχαν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ζωντανά και όσοι ενδιαφέρονταν αλλά δεν μπόρεσαν να παραβρεθούν στην πόλη μας, μέσω της συχνότητας στην οποία εκπέμπει ο Ραδιοφωνικός Όμιλος του Πειραματικού Γυμνασίου Πανεπιστημίου Κρήτης, με υπεύθυνη τη συνάδελφο κ. Άννα Πατεράκη. Πριν την απονομή, οι επισκέπτες μας, επίσης, απόλαυσαν μια όμορφη περιήγηση στην παλιά πόλη με οδηγό τον εξαίρετο συνάδελφο και ξεναγό κ. Βασίλη Τζουρά.

Στην εκδήλωση συμμετείχαν τα μέλη του Ομίλου Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου Π.Κ.: Γιώργος Δαμανάκις, Μαρία Κάβουρα, Ελένη Καλλονάκη, Μαριάνθη Κανακαράκη, Εμμανουέλλα Κανδεράκη, Γεωργία Κούρτη, Κώστας Κουφάκης, Εμμανουέλλα Μαρινάκη, Αναστασία Μαρκουλάκη, Γιώργος Μαρκουλιδάκης, Πηνελόπη Μελισσουργού, Άννα Σαρηγιάννη, Εμμανουέλλα Σουφαλιδάκη, Χρήστος- Κων/νος Στεφανάκης, Γιώργος Τζανιδάκης. Στην παρουσίαση των έργων συμμετείχε και ο ηθοποιός Δημήτρης Βαρελάς. Την εκδήλωση επένδυσαν μουσικά οι Ιωάννα Δερεδάκη (πιάνο), Ελένη Καλαϊτζάκη (τραγούδι), Δήμητρα Καλαϊτζιδάκη (κιθάρα- τραγούδι), Βαγγελιώ Μικεδάκη (κιθάρα). Τον ήχο και τα φώτα ρύθμιζαν ο Λουκάς Παπαθανασίου και ο Γιάννης Τσαγανός, ενώ φωτογραφίες τράβηξε η Γεωργία Ντουμανά.

 

Η εκδήλωση δε θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί αν δεν είχαμε την αμέριστη συμπαράσταση της Περιφέρειας Κρήτης/ Περιφερειακή Ενότητα Ρεθύμνης, του Δήμου Ρεθύμνου, της Διεύθυνσης και του Συλλόγου Διδασκόντων και του Συλλόγου Γονέων και Κηδεμόνων του Πειραματικού Λυκείου Π.Κ., της Ε.Λ.Μ.Ε. Ρεθύμνου, της κ. Άννας Θωμαδάκη και του κ. Αλέκου Πολυχρονάκη (Casa Moazzo- Suites and Apartments), των Πανεπιστημιακών Εκδόσεων Κρήτης, των βιβλιοπωλείων Κλαψινάκης, Πλαίσιο, Αυτογνωσία και Σελίδα, του καφέ–εστιατορίου Mammys, και της εταιρίας Μανουκαράκης Α.Ε. Ιδιαίτερες ευχαριστίες, επίσης οφείλουμε στην Άννα Κατσοπρινάκη, τη Μαρία Πολάκη, την Ευγενία Λινοξυλάκη και την Αναστασία Δεικτάκη.

Θα θέλαμε, τέλος να συγχαρούμε όλους τους μαθητές που συμμετείχαν με έργα τους στον Διαγωνισμό για την αξιόλογη προσπάθειά τους!

 

Η Οργανωτική Επιτροπή:

  • Μανιουδάκη Μαρία, φιλόλογος, υπεύθυνη του Ομίλου Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου Παν/μίου Κρήτης
  • Μπεϊκάκη Κασσάνδρα, φιλόλογος, υπεύθυνη του Ομίλου Θεατρικής και Μουσικής Παιδείας του Πειραματικού Λυκείου Ρεθύμνου Παν/μίου Κρήτης
  • Σειραγάκης Μανώλης, Επίκουρος Καθηγητής του Τομέα Μουσικολογίας – Θεατρολογίας του Τμήματος Φιλολογίας της Φιλοσοφικής Σχολής του Παν/μίου Κρήτης, σκηνοθέτης, ηθοποιός

Το εξώφυλλο του βιβλίου:

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ