Στις ενδιάμεσες εκπτώσεις προσβλέπει η τοπική αγορά για οικονομική ανάσα ενώ και οι καταναλωτές αναμένουν τις προσφορές, με στόχο να καταφέρουν να καλύψουν μέρος των καθημερινών αναγκών τους. Οι ενδιάμεσες εκπτώσεις θα είναι το πρώτο δεκαπενθήμερο του Μαΐου και οι καταναλωτές δείχνουν να κάνουν υπομονή έως τις ημέρες εκείνες, προκειμένου να κάνουν πιο οικονομικά τα ψώνια τους για το φετινό καλοκαίρι.
Ωστόσο, τα περισσότερα τοπικά μαγαζιά δεν έχουν ακόμα καθορίσει τις δικές τους εκπτωτικές προσφορές, ενώ οι επιχειρήσεις αλυσίδες έχουν ήδη αρχίσει να τις βάζουν στις βιτρίνες τους.
Οι ημέρες των εκπτωτικών περιόδων είναι ημερολογιακές και όχι εργάσιμες. Αφού, λοιπόν, η Τρίτη 1 Μαΐου, που έχει οριστεί ως μέρα έναρξης, αποτελεί αργία με απόφαση του Υπουργού Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, οι εκπτώσεις τυπικά θα ξεκινήσουν την Τετάρτη, 2 Μαΐου. Αντίστοιχα, τελευταία ημέρα των εκπτώσεων θα είναι η Τρίτη, 15 Μαΐου 2018.
Τα ποσοστά των εκπτώσεων φέτος θα κυμανθούν γύρω στο 20% ως και 50% στις τοπικές επιχειρήσεις. Τα προϊόντα, κυρίως, που επικρατούν σε ζήτηση είναι τα είδη ρουχισμού και υπόδησης. Ωστόσο, δεν δείχνουν όλοι την ίδια σύνεση να θέσουν όλη την πραμάτεια τους σε ειδική προσφορά, αλλά τα περισσότερα καταστήματα θα το κάνουν. Βέβαια, οι εμπορικές επιχειρήσεις είναι υποχρεωμένες να αναγράφουν την παλαιά και την νέα μειωμένη τιμή στα προϊόντα και τις υπηρεσίες που θέτουν σε έκπτωση.

Γενικά, τα τελευταία χρόνια, φαίνεται πως οι καταναλωτές δείχνουν περισσότερο ενδιαφέρον για τα είδη που θέτονται σε προσφορές, γι αυτό το λόγο, υπάρχει ιδιαίτερη κινητικότητα και την περίοδο των εκπτώσεων. Είναι που, λόγω του οικονομικού συστήματος, το οποίο βρίσκεται σε κρίση και την ολίγον αντίξοη φορολογία, ο κόσμος δεν είναι διατεθειμένος να δαπανήσει χρήματα για κάτι περισσότερο από αυτό που έχει πραγματικά ανάγκη. Γι αυτό το λόγο, επίσης, ενδιαφέρονται ιδιαίτερα και ρωτούν για το πότε αυτές θα μπουν και πόσο θα διαρκέσουν.
Σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις (παρ. 1 άρθρου 23 ν. 2224/1994), δόθηκε η Κυριακή 6 Μαΐου 2018 για προαιρετική λειτουργία των καταστημάτων από τις 11:00 το πρωί ως και τις 20:00 το βράδυ. Όμως, οι καταστηματάρχες, ακόμα δεν έχουν καταλήξει αν τελικά θα λειτουργήσουν και εκείνη την ημέρα. Προφανώς, θα πρέπει πρώτα να αξιολογήσουν την κίνηση που θα επικρατήσει.
Το θετικό είναι ότι οι φετινές εαρινές εκπτώσεις θα γίνουν σε εποχή που υπάρχουν αρκετές τουριστικές αφίξεις, έτσι οι τοπικοί επιχειρηματίες ευελπιστούν σε μία πιο αυξημένη ζήτηση.
Τέλος, ο στόχος των ενδιάμεσων εαρινών εκπτώσεων στην πόλη μας είναι εκείνη η οικονομική ανάσα, που δεν δόθηκε την περίοδο του Πάσχα. Κατά την περίοδο εκείνη, παρατηρήθηκε μια πτώση κατά 40% στην ρεθυμνιώτικη αγορά, γεγονός που μάλλον οφείλεται στο ότι οι γιορτές φέτος ήταν χρονικά κοντά μεταξύ τους. Γενικά, η αγορά αντιμετωπίζει μια φθίνουσα πορεία εξαιτίας των οικονομικών συνθηκών αλλά προσπαθεί να κρατήσει ζωντανή την δυναμικότητά της. Για τον λόγο αυτό καλεί τους καταναλωτές της να στηρίξει και στις φετινές εκπτώσεις, τις τοπικές επιχειρήσεις.
ΒΑΡΒΑΡΑ ΠΑΠΑΧΡΗΣΤΟΥ

