ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Πώς θα γίνεται η ρύθμιση σε 100 δόσεις για τα χρέη στους Δήμους

0

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΟΤΑ

Ανακοινώσεις έχουν αρχίσει να εκδίδουν από την περασμένη εβδομάδα δήμοι της χώρας για τη ρύθμιση χρεών έως και 100 δόσεις με βάση το αρ. 52 του Ν.4483/2017.

Με τη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα στους οφειλέτες των ΟΤΑ Α' βαθμού να ρυθμίσουν τις οφειλές τους από οποιαδήποτε αιτία (τέλη, πρόστιμα, φόροι, κλήσεις ΚΟΚ, εισφορές, μισθώματα κλπ.), τις ήδη βεβαιωμένες και αυτές που θα βεβαιωθούν μέχρι 30/09/2017, κατόπιν αιτήσεως εντός τεσσάρων μηνών από την έναρξη ισχύος του νόμου. Ο νόμος δημοσιεύθηκε σε ΦΕΚ στις 31/07/2017.

Οι ρυθμίσεις γίνονται κατά ποσοστό απαλλαγής από 100% έως 50% από τις προσαυξήσεις και τόκους εκπρόθεσμης καταβολής ή μη υποβολής ανάλογα με το αριθμό των δόσεων που θα επιλεχθούν.

Συγκεκριμένα:

με εφάπαξ καταβολή απαλείφονται κατά 100% οι προσαυξήσεις.

από 2-24 δόσεις, 80% ποσοστό απαλλαγής

από 25-48 δόσεις, 70% ποσοστό απαλλαγής.

από 49-72 δόσεις, 60% ποσοστό απαλλαγής.

από 73-100 δόσεις, απαλλαγή ποσοστού 50%. Οι δόσεις είναι μηνιαίες με ελάχιστη δόση των 20 ευρώ εκτός από την τελευταία που μπορεί να είναι μικρότερη.

Η πρώτη δόση της ρύθμισης καταβάλλεται εντός 3 εργάσιμων ημερών από την ημέρα υποβολής της αίτησης διαφορετικά θεωρείται ως μη υποβληθείσα. Οι επόμενες δόσεις καταβάλλονται μέχρι την τελευταία εργάσιμη ημέρα του αντιστοίχου μήνα, αλλιώς υπάρχει επιβάρυνση με μηνιαία προσαύξηση 5% επί του ποσού της δόσης από την επόμενη της ημέρας που όφειλε αυτή να καταβληθεί.

Η αίτηση του οφειλέτη για την υπαγωγή στη ρύθμιση υποβάλλεται στο Ταμείο του Δήμου το αργότερο έως 30/11/2017. Για την υπαγωγή στη ρύθμιση το αίτημα εξετάζεται από την Οικονομική Επιτροπή του Δήμου, η οποία αποφαίνεται μετά από σχετική εισήγηση της Ταμειακής Υπηρεσίας του Δήμου.

Σημειώνεται ότι πλέον με το άρθρο 65 του ίδιου νόμου, τα στοιχεία που αφορούν στην ακίνητη περιουσία και στο εισόδημα των υπόχρεων εντός των ορίων της διοικητικής τους Περιφέρειας, μπορούν να δοθούν εντός 30 ημερών με μια απλή αίτηση στους Δήμους, οπότε η διασταύρωση και η σύγκριση των δηλωθέντων τετραγωνικών μέτρων είτε για το Τέλος Καθαριότητας είτε για το Τέλος Ακίνητης Περιουσίας, θα μπορεί να γίνει ηλεκτρονικά μια πολύ απλή υπόθεση. Συνεπώς σχετικά νωρίς θα αποκαλυφθούν τα όποια λάθη -εκούσια ή ακούσια - στη δήλωση προς τους Δήμους και θα βεβαιωθούν οι διαφορές με υποχρεωτική επιβολή των νόμιμων προστίμων.

 

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟΝ ΔΗΜΟ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

Με αφορμή τη δυνατότητα ρυθμίσεων για τις οφειλές στους δήμους, ο Δήμαρχος Ρεθύμνης κ. Γιώργης Μαρινάκης και ο Αντιδήμαρχος Οικονομικών κ. Στέλιος Σπανουδάκης, παραχώρησαν συνέντευξη τύπου κατά τη διάρκεια της οποίας τόνισαν, ότι δικαίωμα ένταξης έχουν όλοι όσοι έχουν βεβαιωμένες οφειλές όχι μόνο στον Δήμο Ρεθύμνου αλλά και τα νομικά δημοτικά πρόσωπα όπως είναι η ΔΕΥΑΡ.

Όπως τόνισε ο κος Μαρινάκης, «αφορά τα τέλη και τις οφειλές που έχουν μέχρι σήμερα βεβαιωθεί ή που θα βεβαιωθούν εντός του προσεχούς διμήνου, το οποίο άρχεται από 31 Ιουλίου. Συνεπώς, ό,τι μπορέσουμε να έχουμε εκκαθαρίσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου».

Στο μεταξύ, «Καμπανάκι» χτυπά η δημοτική αρχή και για όσους έχουν αδήλωτα τετραγωνικά, αφού οι έλεγχοι που ξεκίνησαν τα προηγούμενα χρόνια συνεχίζονται με εντατικούς ρυθμούς. Ο Δήμαρχος εμφανίστηκε αποφασισμένος να ρυθμίσει τις διαρροές τετραγωνικών μέσα από εντατικούς ελέγχους, ενώ καλεί παράλληλα, επιχειρηματίες και ιδιώτες να κάνουν χρήση της σχετικής νομοθεσίας για την ευνοϊκή αποπληρωμή των οφειλών προκειμένου να αποφευγχθούν πρόστιμα και προσαυξήσεις, που ενδέχεται να χρονολογούνται ακόμη και μια δεκαετία πίσω.

Τέλος ο Αντιδήμαρχος κ. Σπανουδάκης αναφέρθηκε στην πρόθεση μείωσης των δημοτικών τελών σε ποσοστό 15% για το 2018 και δήλωσε, ότι «Εξ αρχής υπήρχε ο στόχος της δημοτικής αρχής για την εξακρίβωση των τετραγωνικών για λόγους κοινωνικής δικαιοσύνης. Πολλές φορές δεν αρκεί η πολιτική βούληση και χρειάζεται μια υπηρεσία που θα στηρίξει αυτήν την προσπάθεια και ευτυχώς η οικονομική υπηρεσία και τα στελέχη της έχουν βάλει μεγάλη πλάτη και θα συνεχίσουν το επόμενο διάστημα. Με την ευκαιρία αυτή να ευχαριστήσω τα στελέχη της υπηρεσίας γιατί χάρη στη δική τους προσπάθεια μέσα από τη στοχοθεσία και τις κατευθύνσεις που τους δίνει ο Δήμαρχος από τον Οκτώβριο του 2015 που εντατικοποίησαν τους ελέγχους μέχρι σήμερα φέρνει το αποτέλεσμα να μπορούμε να εισηγηθούμε αυτή τη μείωση στα τέλη. Το επόμενο διάστημα θα ολοκληρώσουμε αυτή τη προσπάθεια».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ