ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

Φονικό...βακτήριο θέτει σε συναγερμό τους αγρότες που φοβουνται για τις ελιές τους

0

Ενα καταστροφικό βακτήριο το οποίο έχει ήδη κάνει την εμφάνιση του στην Ιταλία, "χτυπωντας" τις ελιές της γειτονικής χώρας, έχει θέσει σε συναγερμό τους αγρότες και στην Κρήτη που ανησυχούν μήπως το xylella fastiddiosa έρθει και στη χώρα μας

Η ανησυχία είναι έντονη και διάχυτη στον κόσμο για τυχόν τέτοιο πλήγμα στην ελαιοκομική ζώνη μας, αφού οι συνέπειες θα ήταν καταστροφικές.  Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται σε επαγρύπνηση για ενδεχόμενη εξάπλωση ενός ξενόφερτου βακτηρίου που προσβάλλει τα ελαιόδεντρα στη Νότια Ιταλία.

Σημειώνεται πως στη χώρα μας εφαρμόζεται πρόγραμμα επισκόπησης από το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης μέσω των Διευθύνσεων Αγροτικής Οικονομίας. Ετσι γίνονται μακροσκοπικοί έλεγχοι, και όπου διαπιστώνονται με παρόμοια συμπτώματα γίνονται δειγματοληψίες και έλεγχοι.

Το συγκεκριμένο βακτήριο εγκαθίσταται και πολλαπλασιάζεται στα αγγεία του ξύλου, με αποτέλεσμα το δέντρο να μην έχει σωστή τροφοδοσία με θρεπτικά συστατικά και να ξεραίνεται. Ξήρανση που ξεκινά από τους βλαστούς και στη συνέχεια μεταφέρεται σε όλο το δέντρο.

Το πρόβλημα στην Ιταλία εμφανίστηκε για πρώτη φορά το 2010, ειδικά στη Νότια Ιταλία όπου έχει δημιουργήσει σοβαρές ζημιές στους εκεί ελαιώνες. Πρώτο σύμπτωμα μας είπε ότι είναι η μάρανση και ξήρανση του βλαστού και στη συνέχεια όλου του δέντρου.

Τα ίδια όμως συμπτώματα έχουν και άλλα παθογόνα, όπως η βιρτσιλίωση, η ίσκα κ.λπ., γι' αυτό και δεν θα πρέπει να υπάρχει σύγχυση και ανησυχία. Οι συνθήκες στην χώρα μας και ειδικά στη Δυτική Ελλάδα ευνοούν την ανάπτυξη τέτοιων παθογόνων. Γι' αυτό χρειάζεται προσοχή και πρόληψη στους τρόπους που μπορεί να μεταδοθεί το βακτήριο, που κυρίως είναι το πολλαπλασιαστικό υλικό και όχι κατ' ανάγκη της ελιάς, αλλά και διάφορων καλλωπιστικών φυτών όπως οι πικροδάφνες, η μιμόζα, τα σπάρτα. Αυτό που πρέπει να γίνεται είναι να παρακολουθούμε τους ελαιώνες της περιοχής - και όταν εμφανιστεί οποιοδήποτε κρούσμα να παρθούν άμεσα μέτρα.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ