ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΡΕΘΥΜΝΟ

ΟΧΙ στις ανεμογεννήτριες λέει ο Άη Βασίλης

0

Έντονες αντιδράσεις από κατοίκους και Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βΑΠΕ

Γράφει η Μαρία Ιερωνυμάκη

Την αντίστασή του στη μεγάλη περιβαλλοντική καταστροφή που γίνεται με την εγκατάσταση έργων βιομηχανικής κλίμακας Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (βΑΠΕ) «βροντοφωνάζει» η κοινωνία του δήμου Αγίου Βασιλείου. Οι κάτοικοι έχουν εναντιωθεί στην επεκτατική πολιτική των βΑΠΕ, έχοντας στο πλευρό τους το Παγκρήτιο Δίκτυο Αγώνα κατά των βιομηχανικών ΑΠΕ, και τονίζουν ότι δεν πρόκειται να χαρίσουν σε κανέναν τον τόπο τους, όσο και αν αυτό είναι κάτι που επιδιώκουν οι πολυεθνικές εταιρίες.

122

Το Παγκρήτιο Δίκτυο έχει σχεδόν τρία χρόνια ζωής και τα μέλη του αγωνίζονται καθημερινά προκειμένου να αποτρέψουν την επέλαση των ανεμογεννητριών, από τις οποίες μοναδικό όφελος έχουν οι εταιρίες και ταυτόχρονα καταστρέφεται το περιβάλλον. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας δίνει συνεχώς άδειες για την εγκατάσταση θεόρατων ανεμογεννητριών ύψους μέχρι και 180 μέτρων, ενώ την ίδια ώρα καταπατούνται ιδιοκτησίες, χωρίς να δίνεται αποζημίωση από τις αιολικές εταιρίες.

Η αντίθεση των κατοίκων του δήμου Αγίου Βασιλείου στην τοποθέτηση ανεμογεννητριών στην περιοχή έγινε ακόμη εντονότερη, όταν πρόσφατα εταιρία ασφαλτόστρωσης επιχείρησε να ανοίξει δρόμο, αδιαφορώντας για την ιδιωτική περιουσία. Να σημειώσουμε, πάντως, ότι συχνά για την εγκατάστασή των βΑΠΕ παραχωρούνται δημόσιες εκτάσεις και με τη βοήθεια του κράτους (μέσω δασικών χαρακτηρισμών) καταπατούνται ιδιωτικές περιουσίες, αλλάζοντας έτσι τη χρήση γης από γεωργική – κτηνοτροφική σε βιομηχανική.

«Δεν πρόκειται να χαρίσουμε τον τόπο μας σε ξένες πολυεθνικές για να μπουν ανεμογεννήτριες. Ο κόσμος εδώ έχει ενεργοποιηθεί, έχουμε κάνει έναν πολύ μεγάλο αγώνα, δεν πρόκειται να τους αφήσουμε να μας γεμίσουν με ανεμογεννήτριες και αυτό πρέπει να το καταλάβουν οι εταιρίες πολύ καλά», τόνισε στο «Ρ», εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του για όλα όσα γίνονται, ο παπά Γιάννης Βάθης, μέλος του Παγκρήτιου Δικτύου Αγώνα κατά των βΑΠΕ και κάτοικος των Σελλίων Αγίου Βασιλείου.

Όσον αφορά στη δράση του Δικτύου και τι ακριβώς συμβαίνει στον Άη Βασίλη, ο ίδιος είπε: «Εδώ και δύο χρόνια είμαι ενεργό μέλος του Αγώνα κατά των βΑΠΕ και αυτόν τον αγώνα θα τον συνεχίσουμε. Ως Παγκρήτιο Δίκτυο δε λέμε όχι στις εναλλακτικές μορφές ενέργειας. Για παράδειγμα, θα μπορούσε το κράτος, αν υπήρχε πραγματικά, να δώσει άδεια σε διάφορες οικογένειες να βάλουν φωτοβολταϊκά στις στέγες των σπιτιών. Αλλά όταν κάνεις μία τέτοια αίτηση, το κράτος σου λέει ότι είναι κορεσμένο το δίκτυο, ενώ για τις πολυεθνικές αυτό δεν ισχύει.

Στο παρελθόν, ως κάτοικοι ήμασταν θετικοί στις ανεμογεννήτριες, επειδή δε γνωρίζαμε την καταστροφή που γίνεται και ποιοι είναι οι ωφελημένοι και ποιοι οι πραγματικά ζημιωμένοι. Αποδεικνύεται τελικά ότι οι ωφελημένοι είναι οι μεγάλες ξένες πολυεθνικές και οι ζημιωμένοι είναι οι τοπικές κοινωνίες. Τώρα και παίρνουν την περιουσία των ανθρώπων και δεν τους πληρώνουν. Στον Άη Βασίλη δεν πρόκειται να ανοίξουν τους δρόμους που θέλουν όσες αποφάσεις κι αν έχουν πάρει, ό,τι χαρτιά κι αν έχουν, όποια προστασία από το κράτος κι αν έχουν. Οι ανεμογεννήτριες δε θα μπούνε στην περιοχή μας. Γνωρίζουμε πολύ καλά τι έχουν “προσφέρει”. Οι άνθρωποι των περιοχών γύρω από τις βΑΠΕ ετοιμάζονται να φύγουν από τα σπίτια και τις περιουσίες τους. Η περιοχή μας ζει πραγματικά από τον πρωτογενή και τον τριτογενή τομέα και δεν υπάρχει περίπτωση να κλείσουμε τα σπίτια και τις επιχειρήσεις μας και να φύγουμε επειδή το θέλουν κάποιοι. Δεν τους χαρίζουμε τον τόπο μας, πρέπει να το καταλάβουν.

Όταν ο τουρίστας, που θα έρθει εδώ, δει μία απέραντη βιομηχανία από ανεμογεννήτριες, ασφαλώς και δεν πρόκειται να ξαναέρθει. Αν εμείς σαν χώρα καταφέρουμε κάποια στιγμή να ξεπεράσουμε αυτή την οικονομική εξαθλίωση, σίγουρα δε θα καταφέρουμε να ξαναφτιάξουμε τα βουνά μας. Αυτή η γη ανήκει στα παιδιά μας και γι’ αυτό θα συνεχίσουμε τον αγώνα μας».

Φαίνεται, πάντως, ότι οι εταιρείες αυτές στοχεύουν, εκτός από την ενέργεια, και στον έλεγχο των επιφανειακών και υπόγειων νερών, καθώς με το πρόσχημα αποθήκευσης της παραγόμενης ενέργειας, πολλές εταιρείες βΑΠΕ σχεδιάζουν τη δημιουργία αντλησιοταμιευτήρων παντού όπου υπάρχουν επιφανειακά ή υπόγεια νερά. Και επειδή τα επιφανειακά νερά σπανίζουν στην Κρήτη, οι περισσότεροι αντλησιοταμιευτήρες θα αντλούν εκατομμύρια κυβικά νερού από τον υδροφόρο ορίζοντα με γεωτρήσεις. Ο παπά Γιάννης Βάθης για το ζήτημα αυτό σχολίασε: «Έχουν δώσει άδεια εγκατάστασης και λειτουργίας σε δυο αντλησιοταμιευτήρες, έναν στα Σελλιά και έναν στο Ροδάκινο. Ο ένας έχει χωρητικότητα 152.000 κυβικά μέτρα νερό και ο άλλος έχει 178.000. Δεν υπάρχει κάτι άλλο να προσθέσουμε σχετικά με το τι συμβαίνει όταν έχουμε ξένες εταιρίες να ελέγχουν το νερό των πηγών του Κουρταλιώτη».

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ