ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΣΥΠΑ Banner
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας είναι και πάλι εδώ!

0

Αυτό το καλοκαίρι, από τις 16 Ιουνίου έως τις 5 Σεπτεμβρίου, η Δημόσια Κεντρική Βιβλιοθήκη  Ρεθύμνου  υποδέχεται  τους  μικρούς φίλους  της και μας προσκαλούν να βουτήξουμε στον κόσμο, και στην ουσία του βιβλίου.
Με κεντρικό σύνθημα «Βιβλία, παράθυρα ανοιχτά», η φετινή εκστρατεία μάς φέρνει κοντά σε βιβλία κάθε είδους, βιβλία παράξενα, διαφορετικά, βιβλία που γεννούν ερωτήματα, που εμπνέουν και δίνουν φτερά στη σκέψη.
Μέσα από δημιουργικά εργαστήρια, οι βιβλιοθήκες μεταμορφώνονται σε χώρους έμπνευσης, εξερεύνησης και ελεύθερης έκφρασης και γίνονται τόποι όπου κάθε παιδί μπορεί να πει τη δική του ιστορία, μια ιστορία που αξίζει να ακουστεί. 

Στην Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας 2026, δεκάδες βιβλιοθήκες που ανήκουν στο Δίκτυο Ελληνικών Βιβλιοθηκών (ΔΕΒ) ενώνονται με το σύνθημα 

«Βιβλία, παράθυρα ανοιχτά» 

«Το βιβλίο γνώση»
Την Πέμπτη 2 Ιουλίου 2026 οι πόρτες του παιδικού τμήματος άνοιξαν, για να καλωσορίσουμε τους μικρούς αναγνώστες μας και τα αμέτρητα «γιατί» τους. «Γιατί η θάλασσα είναι αλμυρή; Γιατί αλλάζουμε δόντια; Γιατί έχουμε διαφορετικό χρώμα ματιών;». Αυτές και πολλές ακόμη ερωτήσεις έγιναν η αφορμή να συζητήσουμε για την αξία της περιέργειας που ωθεί τους ανθρώπους στην Επιστήμη.
Αρχικά αναζητήσαμε απαντήσεις μέσα από παιδικές εγκυκλοπαίδειες και εικονογραφημένα λεξικά, ανακαλύπτοντας πώς μπορούμε να χρησιμοποιούμε τα βιβλία γνώσεων, ώστε να εντοπίζουμε αξιόπιστες πληροφορίες. Στη συνέχεια, τα παιδιά χωρίστηκαν σε ομάδες, συνέθεσαν παζλ με σπουδαίους επιστήμονες και γνώρισαν τη ζωή και τις ιδέες τους. Με αυτόν τον τρόπο δόθηκε η ευκαιρία να πραγματοποιήσουμε μερικά πειράματα ερευνώντας την αρχή του Αρχιμήδη για την άνωση, τις ιδέες του Αϊνστάιν για το σύμπαν, τις μελέτες του Στίβεν Χόκινγκ για τις μαύρες τρύπες και τις βασικές αρχές του προγραμματισμού μέσα από το έργο της Ada Lovelace. 
Προτού αποχαιρετιστούμε, τα παιδιά ξεφύλλισαν βιβλία γνώσεων για τον φυσικό κόσμο, φεύγοντας με νέες απορίες, ακόμη περισσότερα «γιατί» και την επιθυμία να συνεχίσουν να εξερευνούν τον κόσμο.
Θερμές ευχαριστίες στην εμψυχώτρια  Σοφία Μπαγιάτη

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Η Καλοκαιρινή Εκστρατεία Ανάγνωσης και Δημιουργικότητας είναι και πάλι εδώ!

0
0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ