ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ενθουσιάστηκαν οι Ρεθυμνιώτες με τη Συνεργασία δυο Χορωδιών και Λυκείου Ελληνίδων

0

Ακόμη αναπολούμε τον αυθεντικό  Μικρασιάτικο γάμο που πραγματοποιήθηκε τον Σεπτέμβριο στην Πλατεία Μικρασιατών με την αγαστή συνεργασία της Χορωδίας ‘Ρεθυμνίων Μικρασιατών , της χορωδίας  ‘Μεγάλου Κάστρου’ του Ηρακλείου και του ‘Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνης’.

Η γνήσια αναπαράσταση του παραδοσιακού δρώμενου  βασίστηκε στο εξαίρετο βιβλίο ‘Θεμέλια του Πολιτισμού’ του στυλοβάτη του μικρασιατικού ελληνισμού και συγραφέως, κ Παρασκευά Συριανόγλου, ο οποίος  μας παραθέτει με ακρίβεια   τα ήθη και τα έθιμά της πάλαι ποτέ  εποχής. Τα τραγούδια ήταν τα αυθεντικά που οι πρόσφυγες  έφεραν από την ‘Πατρίδα’, ενώ  οι  παραδοσιακές ενδυμασίες  των χορευτών του Λυκείου  Ελληνίδων,  ήταν εκείνες  που φυλάσσονται με σεβασμό στην πολύτιμη γκαρνταρόμπα του αεικίνητου ‘Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών’. Στα δρώμενα συμμετείχαν παιδιά του Λυκείου Ελληνίδων  και  χορωδοί  των μικρασιάτικων  χορωδιών Ρεθύμνης και Ηρακλείου. Οι γλυκές ιωνικές μελωδίες που ακούστηκαν και σαγήνευσαν το κοινό, το οποίο κατέκλυσε κυριολεκτικά την γραφική  πλατεία, ήταν δίστιχα τραγούδια που ακούγονταν στα παράλια της Μικρασιατικής γαίας και συνοδεύονταν από  μουσικά  όργανα, που έχουν τις ρίζες τους στο Βυζάντιο, όπως το ούτι, το λαούτο, το κανονάκι, η πολίτικη λύρα, το τουμπελέκι. Την διεύθυνση της ορχήστρας και των Χορωδιών είχε ο μουσικός Ανδρέας Γιακουμάκης. Τα εύσημα αξίζουν   στους χορωδούς αμφοτέρων των χορωδιών, οι οποίοι δεν φείσθηκαν κόπου και χρόνου, προκειμένου να φέρουν το επιθυμητό  αποτέλεσμα  της επιτυχούς παράστασης,   και στην Κική Αργυρίου, την ταλαντούχο χορωδό και αφηγήτρια με χρέη σκηνοθέτη,  η οποία συνέγραψε τα κείμενα και παρουσίασε  άψογα  το  όμορφο δρώμενο του  μικρασιάτικου  γάμου. 

Στο τέλος οι συντελεστές της εκδήλωσης και άπαντες  οι προσερχόμενοι είχαν την ευκαιρία να δοκιμάσουν το παραδοσιακό μικρασιάτικο φαγητό , το αποκαλούμενο   ‘κεσκέκι’ από τον γνωστό σεφ  Μιχάλη Χάσικο.

Ικανοποιημένοι από την επιτυχή έκβαση  της εκδήλωσης ήταν μεταξύ άλλων ο πρόεδρος του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών  Κώστας Καψαλάκης, η πρόεδρος  του Συλλόγου μεγάλου Κάστρου Κική Αργυρίου και η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων Φέφη Βαλαρή.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ