ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

ΑΠΟ ΤΗ ΘΕΑΤΡΙΚΗ ΟΜΑΔΑ ΜΗΤΡΟΠΟΛΕΩΣ: Θα ζωντανέψουν τους ‘ Αγίους Τέσσερις Μάρτυρες’ Ρεθύμνης

0

Αναπαράσταση της ζωής και της αυτοθυσίας των ‘Αγίων Τεσσάρων Μαρτύρων’ θα γίνει εφέτος από την ταλαντούχο και  δραστήρια θεατρική Ομάδα της Μητροπόλεως, δεδομένου ότι το 2024 αποτελεί  χρονολογία ορόσημο για τους ‘Αγίους σύμβολο’ της Ρεθύμνης, αφού θα έχομε την επέτειο των 200 χρόνων από το βάναυσο μαρτύριό τους, επειδή ήθελαν να παραμείνουν στου ‘Χριστού την πίστη την Αγία’. Η απόφαση αυτή προέκυψε από τη συνάντηση  που είχαν στον υπόγειο χώρο του Ναού,(όπου μαρτύρησαν οι Άγιοι),  μέλη της θεατρικής Ομάδος, με τον φωτισμένο συγγραφέα  Γιώργο Καλογεράκη, μέλη της Σύναξης Νέων  και τους υποδειγματικούς ιερείς , εφημέριους του ναού των  Τεσσάρων Μαρτύρων, πατέρα Νικόλαο Νικηφόρο και πατέρα Σωκράτη Ξενικάκη, οι οποίοι μάλιστα προσέφεραν   ποιοτικά  εδέσματα στους προσερχομένους .

Μετά  την περσινή επιτυχία  όπου αναπαρέστησαν με τρόπο πολύ  ρεαλιστικό τα ‘Πάθη του Χριστού’, τα άτομα που θα συμμετέχουν στη φετινή θεατρική παράσταση δεσμεύτηκαν    να   δώσουν τον καλύτερό τους εαυτό για το έργο,. που αφορά στους ‘Τέσσερις Μάρτυρες’, με τους οποίους είναι άρρηκτα δεμένοι όλοι οι  Ρεθυμνιώτες . Ο Γιώργος Καλογεράκης,  που με τους καταπληκτικούς δεκαπεντασύλλαβους  στίχους  του, σε κρητικό ιδίωμα, θα καλλύνει και φέτος τους θεατρικούς διαλόγους  ,  απευθυνόμενος στα μέλη της ομάδας , τους εξήγησε τον τρόπο που θα γίνουν οι πρόβες, και τους ενημέρωσε για την δομή του έργου και την παρουσίασή του. Ο πατήρ Νικόλαος Νικηφόρος, ‘Γενικός Ιερατικός Επίτροπος της Μητροπόλεώς’ μας,  καλωσόρισε τα παιδιά της ομάδας και δήλωσε την αμέριστη συμπαράστασή του ιδίου, αλλά και του  Σεβασμιοτάτου Μητροπολίτου Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ. Προδρόμου στην θεάρεστη προσπάθειά τους, ενώ  τους ενθάρρυνε στο έργο τους. Από την πλευρά του ο πατήρ Σωκράτης Ξενικάκης καλοσορίζοντας επίσης  τους ‘ηθοποιούς’   αναφέρθηκε,  στις πρώτες προσπάθειες  που έκανε πριν από χρόνια  με την Σύναξη Νέων  και τον αείμνηστο Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου  κκ Άνθιμο, για τη δημιουργία της θεατρικής Ομάδας και στον αγώνα που έγινε για να φθάσει σε αυτό το επίπεδο. Τα ευχάριστο ήταν επίσης ότι στην όμορφη αυτή ομάδα προσετέθησαν νέα μέλη και όλοι μαζί, συμπεριλαμβανομένων και τινών απογόνων των Τεσσάρων Μαρτύρων, έριξαν πλώρα για την επόμενη παράσταση που θα πραγματοποιηθεί υπό την καθοδήγηση του γνωστού σκηνοθέτη  Γιάννη Μπλέτα.

ΔΥΟ ΛΟΓΙΑ ΔΙΑ ΤΟ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΤΗΣ ΘΕΑΤΡΙΚΗΣ ΟΜΑΔΑΣ

Το έτος 2000 ο ιερέας πατήρ Σωκράτης Ξενικάκης έχοντας μια καλή μαγιά από πρόθυμα παιδιά της  Σύναξης Νέων της Μητροπόλεως πρότεινε στον  Μακαριστό Μητροπολίτη μας Άνθιμο την ίδρυση της θεατρικής Ομάδος, ο οποίος δέχθηκε με χαρά την πρότασή του  με αποτέλεσμα  να παραμένει ενεργός   μέχρι σήμερα και να συνεχίζει να έχει επιτυχίες. Πρόκειται για την μοναδική Μητρόπολη της Κρήτης που διαθέτει ενεργό θεατρική ομάδα και από τις ελάχιστες   στην Ελλάδα μαζί με την Μητρόπολη Πειραιώς και Θεσσαλονίκης. Από τις πρώτες παραστάσεις που παρουσιάστηκαν ήταν η ‘Χριστουγεννιάτικη Φαντασία’  της κορυφαίας Δημοσιογράφου, Ιστοριοδίφου και Συγγραφέως Εύας Λαδιά και ‘Τα Λαϊκά Ήθη και Δρώμενα στην περίοδο της Μεγάλης Σαρακοστής’ του αειμνήστου Μιχάλη Πριναράκη.  Έκτοτε παρουσιάζονται, ως επί το πλείστον, τα έργα του γνωστού μας συμπολίτη Γιώργου Καλογεράκη

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ