ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Αγαπητέ μου Νικόλα

0

Το ασπρόμαυρο ημερολόγιο του Ιούλη του1955 έδειχνε τον αριθμό 5, όταν στις τοπικές εφημερίδες ΒΗΜΑ και Κ.Ε, καταλάμβαναν σπουδαία θέση δυο σπουδαίες "διαφημίσεις" για την ίδρυση ιδιωτικών εκπαιδευτηρίων Γυμνασίου και Λυκείου στο μικροσκοπικό τότε Ρέθυμνο. Ανεξάρτητα μεταξύ τους.

Διαφήμιση 1η:

ΠΡΟΤΥΠΟΝ ΛΥΚΕΙΟΝ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

ΜΈΓΑΡΟΝ ΠΑΠΑΔΑΚΗ και 

ΠΛΑΤΕΙΑΣ ΑΓΝΩΣΤΟΥ ΣΤΡΑΤΙΩΤΗ.

ΓΕΡΑΣΙΜΟΣ - ΑΝΘΟΥΛΑ ΜΙΧΕΛΙΟΥΔΑΚΗ.

Πληροφορίες οικία Μάρκου Ζουριδάκη καθηγητή μαθηματικών.

Το κτίριο εκείνο σήμερα είναι μια τεράστια πολυκατοικία στην συμβολή των οδών Κ. Γιαμπουδάκη και Παναγιώτη Παναγιωτάκη.

Διαφήμιση 2η:

ΙΔΙΩΤΙΚΟΝ ΓΥΜΝΑΣΙΟΝ ΡΕΘΥΜΝΗΣ

ΙΩΑΝΝΟΥ ΣΠΑΝΟΓΙΑΝΝΗ

Οδός Κ. Γερακάρη. Κτίριον πρώην Αγροτικής Τραπέζης και Κλινικής Γρήγορη Δάνδολου.

Το κτίριο εκείνο αργότερα το αγόρασε ο αείμνηστος γιατρός Γιώργος Λίτινας και σήμερα χρησιμοποιείται ως κατοικία της οικογένειας του ένα τμήμα και ως επαγγελματική στέγη ένα άλλο μεγάλο μέρος αυτού.

Μέσα σε δύο μήνες τα δύο ιδιωτικά εκπαιδευτήρια ενώθηκαν σε ένα (διοικητικά) με το όνομα ΙΔΙΩΤΙΚΟΝ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΝ ΠΑΛΛΑΔΙΟΝ αφού οι μαθητές δεν έφταναν για να είναι οικονομικά βιώσιμα και τα δύο ιδιωτικά σχολεία (Γυμνάσιο και Λύκειο).

Στα γράφω όλα τούτα γιατί εγώ και η γενιά μου δεν αφήσαμε ποτέ τον ουρανό της πόλης μας να χαθεί μέσα από τα μάτια μας... Και για τον λόγο αυτό, δεν θα πεθάνουμε ποτέ σαν απλοί στρατιώτες, στον πόλεμο που η πολιτεία μας δίνει.

Τα καταγράφουμε όλα... και όλους!!!

Εγώ, πρόλαβα το ΠΑΛΛΑΔΙΟ σε λειτουργία και στα δύο του κτίρια. Θυμάμαι πολύ καλά πως ο "Περίβολος" του κτιρίου στην Γερακάρη ήταν το οικόπεδο που αργότερα έγινε εκεί το σημερινό Δημαρχείο και πως ο "Περίβολος" του άλλου κτιρίου στην οδό Κ. Γιαμπουδάκη ήταν ένα τμήμα του οικοπέδου που σήμερα βρίσκεται το γνωστό πολυκατάστημα PUBLIC.

Δεν είμαι σίγουρος αδερφέ πότε το ΠΑΛΛΑΔΙΟ ανέστειλε την λειτουργία του.

Σίγουρα μετά από το '67. 

Ομως, πρέπει να σου γράψω πως, όταν ο Γιάννης Σπανογιάννης, που αργότερα έφυγε από το Ρέθυμνο, αγόρασε την τράτα ΠΟΣΕΙΔΩΝΑΣ του αλιευτικού συνεταιρισμού Ρεθύμνης, η οποία είχε αποκτηθεί από την Αμερικανική βοήθεια και το σχέδιο Marshall το 1955.

Στην φωτογραφία από πίσω και αριστερά.

Μαθητές της ΣΤ' τάξης του ΠΑΛΛΑΔΙΟΥ ΕΚΠΑΙΔΕΥΤΗΡΙΟΥ σε ημερήσια εκδρομή στον λόφο του ΕΥΛΗΓΙΑ το 1965!!!

ΒΑΓ. ΠΑΠΑΛΕΞΑΚΗΣ

Γ. ΣΤΑΜΑΘΙΟΥΔΑΚΗΣ- ΑΝ. ΓΙΟΥΛΟΥΝΤΑΣ

Κάτω και αριστερά.

ΜΑΡΚ. ΣΑΛΒΑΡΑΚΗΣ- ΓΙΩΡ. ΖΩΓΡΑΦΑΚΗΣ

ΝΙΚ. ΜΑΡΙΟΛΟΣ - ΟΔΥΣ. ΓΑΓΑΝΗΣ

ΧΑΡΑΛ. ΜΠΑΡΜΠΟΥΝΗΣ.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ