ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

‘Ιωνική πανδαισία’, χορός και συγκίνηση στον Κήπο του Ρεθύμνου

0

Τι να πούμε για την εξαίσια βραδιά που ζήσαμε την Πέμπτη 21 Σεπτεμβρίου στον Κήπο της Ρεθύμνης! Για τις αιθέριες φωνές των ‘Αηδονιών της Σμύρνης’, τις σαγηνευτικές και γλυκιές ιωνικές μελωδίες  της ορχήστρας με προεξάρχοντες το κανονάκι (ο περίφημος βυζαντινός κανών των ψαλτών), το βιολί, το ούτι, τα ζίλια,  τα κουτάλια, το μπεντίρ,  για το μπρίο  και τον άψογο χορό των μερακλήδων  της χορευτικής ομάδας του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνης, τα δρώμενα  με τις αναμνήσεις της αρχόντισσας Σμύρνης, την άψογη φιλοξενία και το ζεστό χαμόγελο των μελών του  Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών!  Βασικός μοχλός μεταξύ άλλων ήταν και η Ρεθυμνία φιλόλογος , δημοσιογράφος Βίκυ Κόλλια , που ζει και διαπρέπει στα Χανιά, η οποία  με την φιλολογική της κατάρτιση και το τάλαντόν της στην αφήγηση, παρουσίασε άψογα την ‘εκδήλωση αφιέρωμα’ στους Μικρασιάτες  Καλλιτέχνες και στις ‘αλύτρωτες’ πατρίδες. Την παράσταση που αποτύπωνε το κλίμα και την ατμόσφαιρα της εποχής, πριν και μετά την Μικρασιατική Καταστροφή  απογείωσαν εξαίρετοι εξειδικευμένοι και διακεκριμένοι μουσικοί και ερμηνευτές από όλη την Κρήτη.

Οι προσερχόμενοι, που δεν ήταν ολίγοι,   ενθουσιάστηκαν  με τους μικρασιάτικους Καρσιλαμάδες, Ζεϊμπέκικους, Συρτούς, Μπάλους, Μακελάρικους και τους ιδιαίτερους χορούς Κόνιαλη (χορός των κουταλιών) και  Σουρουντίνα της Καππαδοκίας που αριστοτεχνικά   ξεδίπλωσαν,  οι χορευτές του ‘Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνης’.

Οι ίδιοι μάλιστα  έπειτα από παρότρυνση των ‘Ρεθυμνίων Μικρασιατών’ κέρασαν άπαντες καλή ρακή και ξηρούς καρπούς ούτως ώστε να μην μείνει κανείς παραπονεμένος.

ΓΛΥΚΙΑ ΑΝΑΜΝΗΣΗ ΤΗΣ ΕΛΛΑΣΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ  ΓΚΙΟΥΖΕΛ ΙΣΜΙΡ

Γλυκιά ανάμνηση και νοσταλγία για την αρχοντική ‘Ελλασία’, (όπως αρέσκομαι  να αποκαλώ την ‘Ελληνική Ασία,’ στα αγιασμένα χώματα της οποίας το ελληνικό στοιχείο και ο πολιτισμός   έχουν  παρουσία 30 αιώνων), μετέφεραν στο κοινό, ο παππούς Νίκος Χαριτάκης, με τα θεατρικά του εγγόνια,  Αντώνη Θεολόγου, Ιωσήφ Θεολόγου, Παναγιώτα Ψαρά. Η αφήγηση των αναμνήσεων του παππού  για την παλιά κι αρχοντική ‘Γκιουζέλ Ισμίρ’, (ελληνιστί ‘όμορφη Σμύρνη’), το άλλοτε ‘Παρίσι της Ανατολής’,  αλλά και η αλληλεπίδραση με τα εγγόνια του,  ήταν εξαιρετική. Ενθουσιασμένος ήταν και ο κορυφαίος παρουσιαστής με τη βελούδινη φωνή, Αλέξης Κωστάλας που έλκει την καταγωγή του από το Ρέθυμνο, ο οποίος   μάλιστα ζήτησε από την ορχήστρα να του παίξει το αγαπημένο του μικρασιάτικο τραγούδι. Λίαν ικανοποιημένοι από την επιτυχή  εκδήλωση ήταν ο πρόεδρος των ‘Ρεθυμνίων Μικρασιατών’ κ. Κώστας Καψαλάκης και τα μέλη του ΔΣ, η πρόεδρος του ‘Λυκείου Ελληνίδων’ κ. Φέφη Βαλαρή και  το μέλος του ΔΣ Χρυσή Ματθαιουδάκη Τσουπάκη, καθώς και  η παρουσιάστρια και διοργανώτρια Βικυ Κόλλια. Όσο για τους επισκέπτες επέστρεψαν στο σπίτι τους κομίζοντας τις καλύτερες εντυπώσεις.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ