ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ρέθυμνο: Mια ευρωπαϊκή μητρόπολη του Tango

0

Η μικρή μας πόλη έχει πια για τα καλά μπει στον παγκόσμιο χάρτη της διεθνούς κοινότητας τάνγκο, χάρη στις προσπάθειες του Πολιτιστικού Συλλόγου TangoCultural, που αριθμεί πολλά μέλη και έχει ενεργό δράση στα πολιτιστικά δρώμενα της πόλης μας εδώ και δεκαετίες, φιλοξενώντας διοργανώσεις και εκδηλώσεις με καλλιτέχνες παγκόσμιου βεληνεκούς καθ’όλη τη διάρκεια του έτους. Αποκορύφωμα το διεθνές φεστιβάλ τάνγκο «A los Amigos», που διοργανώνεται εδώ και 11 χρόνια κάθε Σεπτέμβριο στο Ρέθυμνο και αποτελεί πόλο έλξης για εκατοντάδες χορευτές από κάθε γωνιά της γης.

    Η ομάδα του Συλλόγου TangoCultural στα πλαίσια των πολυάριθμων δραστηριοτήτων της, ετοιμάζεται να υποδεχτεί ξανά στις 9-10 & 11 Ιουνίου, τον μαέστρο Mariano Chicho Frumboli, αποκαλούμενο και «Messi του τάνγκο», έναν από τους σημαντικότερους δασκάλους και ανανεωτές του είδους παγκοσμίως. Η καλλιτεχνική  προσφορά του M. Frumboli είναι πολύπλευρη, ενώ από πολλούς παραλληλίζεται με τον Astor Piazzolla, για το «αποτύπωμα» που έχει αφήσει στην εξέλιξη του χορού. Όπως ο μουσικός προκάτοχός του, έτσι και ο Chicho (μουσικός και ο ίδιος -ντράμερ- εκτός από χορευτής) «πατώντας» πάνω στην παράδοση του τάνγκο, διαμόρφωσε μια εντελώς νέα προσέγγιση στην ερμηνεία, τεχνική και απόδοση του χορού, ώστε πλέον να μιλάμε για μια εποχή πριν και μετά από αυτόν!

    Ένας μεγάλος δημιουργός, τον οποίο η ομάδα του τάνγκο στο Ρέθυμνο, έχει την τιμή να φιλοξενεί σε δυο διαφορετικές εκδηλώσεις ανά έτος: κάθε Ιούνιο ο Chicho έχει επιλέξει το Ρέθυμνο για να προσφέρει ένα masterclass, (σεμινάριο για επαγγελματίες και ημι-επαγγελματίες), όπου συμμετέχουν δάσκαλοι και ερασιτέχνες από Εστονία, Βουλγαρία, Ηνωμένο Βασίλειο, ΗΠΑ, Ιταλία, Γαλλία, Πολωνία και από αρκετές πόλεις της Ελλάδας (φυσικά και της Κρήτης!). Και κάθε Σεπτέμβριο δίνουμε σταθερά ραντεβού στο διεθνές φεστιβάλ τάνγκο Ρεθύμνου “A los Amigos”, που διοργανώνεται με κεντρικό πρωταγωνιστή τον Chicho και την παρτενέρ του Juana Sepulveda, οι οποίοι πλαισιώνονται από επίσης κορυφαία ζευγάρια από Αργεντινή & Ελλάδα.

    Μαθήτρια και συνεχίστρια -κατά κάποιο τρόπο- του έργου του, η Σοφία Γαλανάκη, πρόεδρος του Συλλόγου & διοργανώτρια, επισημαίνει:

«Νιώθω τυχερή, που μπορώ να μοιράζομαι με την πόλη μου και τους ανθρώπους της σημαντικές στιγμές δημιουργίας, έμπνευσης και Τέχνης. Με τιμά το γεγονός ότι ο δάσκαλός μου επιλέγει το Ρέθυμνο -και εμάς- ως μοναδικό σταθμό του στην Ελλάδα. Η πόλη μας αποτελεί πλέον ένα μικρό «φάρο» για το τάνγκο παγκοσμίως και χαίρομαι που ο σύλλογός μας συμβάλλει ενεργά σε αυτό, διακρίνεται και επιβραβεύεται συνεχώς από τον κόσμο, που ακολουθεί και στηρίζει την κάθε μας προσπάθεια».

    Στα πλαίσια του σεμιναρίου με τον Mariano Frumboli θα πραγματοποιηθούν δύο βραδιές Τάνγκο: την Παρασκευή 9 & το Σάββατο 10 Ιουνίου στο Κέντρο Βυζαντινών Τεχνών (Εθν. Αντιστάσεως 84). Οι βραδιές είναι ανοιχτές στο κοινό.


Πολιτιστικός Σύλλογος TangoCultural

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ