ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

«Όταν οι παρέες γράφουν ιστορία»

0

Ένα ταξίδι στο χρόνο με το «ΕΚΔΡΟΜΙΚΟ» λεωφορείο της Περιηγητικής

Το περασμένο Σάββατο 11 Μαρτίου η αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης γέμισε από κόσμο. Η παρουσίαση του βιβλίου «Όταν οι παρέες γράφουν ιστορία. Περιηγητική Λέσχη Ρεθύμνου 1957-2023» είχε ανακοινωθεί εδώ και καιρό, και οι φωτογραφίες που προηγήθηκαν στα social media της ομάδας προοικονομούσαν ότι κάτι διαφορετικό ετοιμάζεται!

Πράγματι όσοι είχαν την τύχη να παραβρεθούν στην εκδήλωση μόνο καλά λόγια και ενθουσιασμό έχουν να μεταφέρουν.

Έπειτα από το καλωσόρισμα της προέδρου Άννας Τζανιδάκη και του συγγραφέα Μάνου Γοργοράπτη, ο οποίος πριν 2 χρόνια περίπου πρότεινε ο ίδιος στο Δ.Σ. της λέσχης τη συνεργασία για τη δημιουργία ενός βιβλίου, ξεκίνησε η παρουσίαση…

Η ηθοποιός και γενική γραμματέας της Περιηγητικής, Μαρία Καντιφέ πήρε το λόγο και όρισε το πλαίσιο της βραδιάς: “Θα πάμε μια εκδρομή με το λεωφορείο της Περιηγητικής. Μια εκδρομή στο χρόνο… Μπροστά σας είναι το παρμπρίζ του λεωφορείου… Οδηγός μας είναι ο Μάριος Κονταράτος… Εγώ θα είμαι η ξεναγός σας…»

Και το ταξίδι ξεκίνησε. Οι «εκδρομείς» της βραδιάς παρακολουθούσαν τη διαδρομή στο παρμπρίζ – οθόνη, στην οποία παρουσιάστηκαν 6 στάσεις, οι οποίες αντιστοιχούσαν στις ενότητες του βιβλίου: η Σύσταση της Περιηγητικής, Εκδρομές, Γιορτή Κρασιού, Χριστουγεννιάτικες Εκδηλώσεις, Αποκριάτικες Εκδηλώσεις, η Αίθουσα. Κάθε «στάση» συνοδευόταν από αφήγηση – ξενάγηση, προβολή σπάνιων εικόνων αλλά και αποσπάσματα από video από το αρχείο της Περιηγητικής τα οποία ψηφιοποιήθηκαν για τις ανάγκες της βραδιάς. Βιντεοσκοπημένα αποσπάσματα από εκδρομές, από χορούς στο «Δελφίνι» τη δεκαετία του 1980, από το Καρναβάλι του 1972, από τη Γιορτή Κρασιού του 1994, από τα εγκαίνια της Περιηγητικής το 1992…

Μετά από κάθε στάση ακολουθούσε κάποιο δρώμενο. Η «ξεναγός» οδηγούσε τους παρευρισκόμενους να  κοιτάξουν από τα «παράθυρά» τους κάποιο έκθεμα σχετικό με την ενότητα που βρισκόταν, όπως το ελάφι από το έλκηθρο του Άγιου Βασίλη ή τον περίφημο Κρητικό που κοσμούσε τη Γιορτή Κρασιού. Εδώ πρέπει να σημειωθεί ότι για τις ανάγκες της εκδήλωσης στην αίθουσα είχε στηθεί έκθεση με σπάνιο υλικό από το αρχείο της Περιηγητικής. Από τις εκδρομές του συλλόγου δεν έλειπαν ποτέ τα κεράσματα και τα τραγούδια και τα μέλη της Περιηγητικής φρόντισαν ώστε να τα απολαύσουν και οι δικοί τους «εκδρομείς»… Ενδιάμεσα από τις στάσεις προσφέρθηκαν στο κοινό ρακί, κρασί και κεράσματα, ενώ παρέα με τη Μαρία Καντιφέ τραγούδησαν όλοι μαζί μέχρι τον επόμενο προορισμό…

Στο τέλος της διαδρομής το Δ.Σ. ανέβηκε στη σκηνή (Μάριος Κονταράτος – Αντιπρόεδρος, Ιωάννα Τρουλλινού – Ταμίας, Εύη Καννά, Θωμάς Καντιφές, Δημήτρης Φωτόπουλος, Μάριος Μαραγκουδάκης, Μαρία Σκορδίλη – μέλη) και τραγουδώντας το «Λίγα λουλούδια αν θέλεις στείλε μου» μοίρασαν τριαντάφυλλα στα οποία ήταν δεμένο ένα μαντήλι, ακριβώς όπως έκανε η Περιηγητική στους παλιούς αποκριάτικους χορούς της. Τόσο τα μαντήλια όσο και τα ποτηράκια της Γιορτής Κρασιού που έπαιρναν όσοι αγόραζαν το βιβλίο ήταν τα γνήσια από το αρχείο της Περιηγητικής, καλά φυλαγμένα μέσα στα χρόνια... Σαν να περίμεναν αυτή τη γιορτή για να ξαναβγούν στο φως!

Τη βραδιά έκανε ακόμα πιο συγκινητική το γεγονός ότι ανάμεσα στο κοινό υπήρχαν και παλιά μέλη της Περιηγητικής. Άνθρωποι που είχαν αφιερώσει μεγάλα κομμάτια της ζωής τους σ’ αυτήν, που είναι βασικά κομμάτια της ιστορίας της… Και όλοι μαζί, παλιοί και νέοι, έγιναν μια μεγάλη παρέα και ταξίδεψαν μαζί αυτή τη βραδιά που ήταν για όλους μια μεγάλη γιορτή. Μια γιορτή για την ιστορία ενός συλλόγου που έδρασε ασταμάτητα από το 1957 και κουβαλά μαζί του όλη τη νεότερη ιστορία της πόλης μας.

Για τη δημιουργία του βιβλίου, που αποτελεί θησαυρό για τους Ρεθυμνιώτες, δούλεψαν ο Μάνος Γοργοράπτης και τα μέλη του Δ.Σ. της λέσχης. Ο πρώτος επεξεργάστηκε το υλικό, έκανε έρευνα στα αρχεία, πήρε συνεντεύξεις από παλιά μέλη και οικογένειες ανθρώπων που έζησαν την Περιηγητική όλα αυτά τα χρόνια και τελικά έγραψε το κείμενο που μπορούμε πια να κρατάμε στα χέρια μας. Το Δ.Σ. δουλεύοντας παράλληλα ανέλαβε τη δουλειά της ταξινόμησης του αρχείου της Περιηγητικής, της χρονολόγησης των φωτογραφιών και του πρώτου διαχωρισμού των πληροφοριών. Συγγραφέας και Δ.Σ. ήταν σε συνεχή επαφή όλο το διάστημα και το βιβλίο αποτελεί καρπό μιας συλλογικής δουλειάς, πράγμα που αντιπροσωπεύει στο έπακρο τη φιλοσοφία της Περιηγητικής. Το Δ.Σ. ευχαρίστησε θερμά τον Μ. Γοργοράπτη για όλη την προσφορά που έκανε αφιλοκερδώς και τόνισε ότι τον θεωρεί πλέον επίσημα «Περιηγητή».

Για την βραδιά της παρουσίασης δούλεψε εντατικά όλη η ομάδα:

Τα κείμενα επιμελήθηκε η Μαρία Καντιφέ και τα Video η Άννα Τζανιδάκη.

Μουσική έπαιξε ο Θανάσης Παπαθανασίου.

Τον διάκοσμο της αίθουσας επιμελήθηκε ο Θωμάς Καντιφές.

Στην υποδοχή, στην οργάνωση τις κατασκευές, και τις εκατοντάδες δουλειές που έγιναν στο χώρο: Νεκτάριος Κονταράτος, Μάριος Κονταράτος, Ιωάννα Τρουλλινού, Εύη Καννά, Μάριος Μαραγκουδάκης, Δημήτρης Φωτόπουλος, Φωτεινή Καραγκαδάκη, Γιάννης Μαθιουδάκης, Νικόλ Μητσοπούλου, Δημήτρης Βαβουδάκης, Ελένη Βόλακα, Μπάμπης Τζανιδάκης, Μαρία Σκορδίλη, Μάνος Γοργοράπτης

Την αφίσα έφτιαξε ο Γιάννης Καλλέργης

Η Περιηγητική ευχαριστεί όλες τις οικογένειες που προσέφεραν το αρχείο τους για τη δημιουργία του βιβλίου καθώς και την Ειρήνη Γαβριλάκη για την φιλολογική επιμέλεια των κειμένων.

Ξεχωριστά για την βραδιά της παρουσίασης ευχαριστεί:

Τον Θανάση Παπαθανασίου για την αφιλοκερδή συμμετοχή του, τον Δήμο Ρεθύμνου για την προσφορά των καθισμάτων, το Φωτογραφείο Photo Rethymno και τον Γιώργο Γεωργακάκη για την αφιλοκερδή βιντεοσκόπηση της βραδιάς, την μπύρα ΑΛΦΑ, τον φούρνο Αποστολάκη για την προφορά μέρους του κέτερινγκ, τον DJ Άρη για τον ήχο και τον Μιχάλη Χαλκιαδάκη για την διάθεση του κανονιού φωτισμού.

Η έκθεση “Περιηγητική Λέσχη Ρεθύμνου 1957-2023” θα παραμείνει ανοιχτή κάθε Τρίτη και Πέμπτη 6μ.μ.-8μ.μ. (οδός Αγίου Φραγκίσκου 2, Παλιά Πόλη). Στο χώρο τις ώρες αυτές θα διατίθεται και το βιβλίο “Όταν οι παρέες γράφουν ιστορία”, μαζί με το συλλεκτικό ποτηράκι της Γιορτής Κρασιού.

Πέρα από την έκθεση το βιβλίο θα βρείτε στα βιβλιοπωλεία: Κλαψινάκης (Ηγ. Γαβριήλ 59), Δασκαλάκης (Βοσπόρου 6), Σαλβαράκη (Κουντουριώτου 38), Σελίδα (Μοάτσου 20), Σποντιδάκη (Σουλίου 43) και στο ηλεκτρονικό κατάστημα www.klapsinakis.gr

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ