ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση της έκδοσης "Αλήθειες και Ψέματα για τον Καπιταλισμό 1. Για τον Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο"

0

Πραγματοποιήθηκε χτές 7/12, στο Σπίτι του Πολιτισμού η παρουσίαση της έκδοσης «Αλήθειες και Ψέματα για τον Καπιταλισμό. 1. Για τον Ιμπεριαλιστικό Πόλεμο», από τον Πάνο Καραγιώργο, μέλος της ιδεολογική επιτροπής της ΕΠ Κρήτης του ΚΚΕ.

Στην εισηγητική ομιλία του, ο Π. Καραγιώργος είπε, μεταξύ των άλλων:  

«Η έκδοση αυτή της Ιδεολογικής Επιτροπής του ΚΣ της ΚΝΕ γράφτηκε με αφορμή το πλήθος ερωτημάτων και προβληματισμών που απασχολούν πολλούς νέους και νέες, ιδιαίτερα μετά το ξέσπασμα του πολέμου στην Ουκρανία. Προσπαθεί να δώσει απαντήσεις σε προβληματισμούς της νεολαίας, όπως: γιατί συμβαίνουν οι πόλεμοι; ποια είναι η αιτία τους; τι μπορούν να κάνουν οι νέοι ενάντια σε αυτό το έγκλημα; μπορεί να υπάρξει κοινωνία χωρίς πολέμους; Σε τελική ανάλυση, να βοηθήσει στο να κατανοηθεί καλύτερα η σημερινή κοινωνία που ζούμε (…) 

(…) Για να απαντήσουμε στο τι «είδους» συμφέροντα επιβάλλουν έναν πόλεμο, αρκεί να σκεφτούμε ποιος έχει άμεσο συμφέρον και κέρδος από τον έλεγχο πλουτοπαραγωγικών πηγών, αγορών, ορυκτού πλούτου, δρόμων μεταφοράς εμπορευμάτων, ενέργειας κ.ά. Πρόκειται για τις μεγάλους επιχειρηματικούς ομίλους, που έχουν επενδύσεις σε διάφορους κλάδους της οικονομίας σε μια χώρα ή και διεθνώς, τα μονοπώλια. 

(…) Τα αστικά κράτη σχηματίζουν συμμαχίες για να αντιμετωπίσουν πιο αποτελεσματικά τους διεθνείς ανταγωνιστές τους, προς όφελος των «δικών τους» μονοπωλίων (…) Έτσι διαμορφώνονται τα ιμπεριαλιστικά στρατόπεδα, οι συμμαχίες των ληστών (…) Ο συσχετισμός μεταξύ των αστικών τάξεων σε μια συμμαχία όμως, αλλάζει συνεχώς λόγω της ανισόμετρης καπιταλιστικής ανάπτυξης. Οι όποιες συμφωνίες ή συμμαχίες διαμορφώνονται, αποτυπώνουν το συσχετισμό δύναμης μεταξύ των ιμπεριαλιστών για εκείνη τη σύντομη χρονική περίοδο (…) 

Η ανισόμετρη ανάπτυξη του καπιταλισμού οδηγεί και σε συνολικότερες ανακατατάξεις στην ιμπεριαλιστική πυραμίδα, ακόμα και σε αλλαγή στην πρωτοκαθεδρία της (…) Δεν είναι τυχαίο, ότι ιστορικά η μάχη για την πρωτοκαθεδρία έχει συνδεθεί με το ξέσπασμα γενικευμένων, παγκοσμίων πολέμων (…) Σήμερα για την πρωτοκαθεδρία κονταροχτυπιούνται η αμερικανική και η κινεζική αστική τάξη, μάχη αφορά πρώτες ύλες, δρόμους μεταφοράς εμπορευμάτων, την υπεροχή σε νέες τεχνολογίες, τις σφαίρες επιρροής κ.ά. (…) Έτσι, διαμορφώνονται δύο κύρια στρατόπεδα που ανταγωνίζονται σε όλα τα επίπεδα: σε ενεργειακό, τεχνολογικό, οικονομικό επίπεδο, πολιτικά και διπλωματικά. Από τη μια το στρατόπεδο του ευρωατλαντισμού, με κύριο εκφραστή τις ΗΠΑ και την ΕΕ, και από την άλλη το υπό διαμόρφωση ευρωασιατικό στρατόπεδο, με επικεφαλής την Κίνα και τη Ρωσία (…) 

Γιατί όμως οι πόλεμοι ξεσπούν όταν ξεσπούν; Πως προετοιμάζονται; Ας σκεφτούμε: Πότε ξεκινάει άραγε μια καταιγίδα; Όταν πέφτει η πρώτη σταγόνα βροχής ή όταν μαζεύονται τα πρώτα σύννεφα; Οι πόλεμοι δεν πέφτουν «ουρανοκατέβατοι». Η ίδια η περίοδος της ιμπεριαλιστικής ειρήνης συγκεντρώνει το «εύφλεκτο υλικό». Το «νήμα» που συνδέει τις δύο αυτές περιόδους είναι ο συνεχής ανταγωνισμός των επιχειρηματικών ομίλων (…) 

Διέξοδο από τον φαύλο κύκλος ιμπεριαλιστικής ειρήνης - ιμπεριαλιστικού πολέμου μπορεί να δώσει μόνο η σοσιαλιστική επανάσταση, η οικοδόμηση του σοσιαλισμού κομμουνισμού (…) 

Η πάλη μας ενάντια στον ιμπεριαλιστικό πόλεμο, ξεκινάει εκεί που «χτίζονται» οι ανταγωνισμοί που τον γεννούν. Την περίοδο της «ιμπεριαλιστικής ειρήνης». Γι’ αυτό σήμερα είναι η ώρα, να δυναμώσει η μαχητική πάλη απέναντι στις στρατηγικές επιλογές του κεφαλαίου, των αστικών κυβερνήσεων, με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ (…) 

Η συμμετοχή της χώρας σε ΝΑΤΟ και ΕΕ είναι πραγματικά δεσμά στον δρόμο της εργατικής τάξης για την οικοδόμηση της δικής της κοινωνίας, για την κατάκτηση της εξουσίας. Μόνο το ΚΚΕ έχει τέτοια πρόταση για αποδέσμευση από αυτές τις ενώσεις, προς όφελος του λαού και όχι προς όφελος του κεφαλαίου ή την εκ νέου δέσμευση σε άλλη ιμπεριαλιστική συμμαχία. 

(…) Βρισκόμαστε στην πρώτη γραμμή της μάχης για κάθε τι μικρό και μεγάλο, μάχη στην οποία καλούμε να συμπορευτεί ο λαός και η νεολαία με το ΚΚΕ και την ΚΝΕ, για μια ζωή χωρίς πολέμους και εκμετάλλευση, με όπλο την επαναστατική στρατηγική του ΚΚΕ.» 

Ακολούθησε ενδιαφέρουσα συζήτηση.

Η βιβλιοπαρουσίαση πραγματοποιήθηκε στα πλαίσια της ¨Έκθεσης Βιβλίου της Σύγχρονης Εποχής που διοργανώνει η ΤΕ Ρεθύμνου του ΚΚΕ και συνεχίζεται μέχρι την Κυριακή όπου θα ολοκληρωθεί με ανάγνωση παιδικών βιβλίων των εκδόσεων της Σ.Ε. και δραστηριότητες για μικρά παιδιά (ηλικίες 4+), από εκπαιδευτικό θεατρικής αγωγής στις 11:00.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ