ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ενθουσιαμένοι από τη Ρεθυμνιώτικη φιλοξενία

0

Ακόμη νοσταλγούμε  και αναπολούμε  τις ‘ημέρες Δρανδάκη’, τότε  που ο συντοπίτης μας κ. Λευτέρης Δρανδάκης, ο σημαντικός  μελετητής- ερευνητής, στυλοβάτης της ελληνικής παράδοσης και Καλλιτεχνικός Διευθυντής του κεντρικού ‘Λυκείου Ελληνίδων Αθηνών’, κατέφθασε  στην αρχοντοπολιτεία μας, τη Ρέθυμνα. Μαζί του ήρθε και το επιτελείο του, που απαρτίζεται από τρεις εκλεκτούς νέους επιστήμονες τη Ζωή Σταματάκου ‘Εφορο  Εθνικών Παραδόσεων και Λαογραφικού Αρχείου , την Κατερίνα Καναράκη , φιλόλογο, Μέλος του Λαογραφικού Αρχείου και τον  Μάριο Κωστάκη  χημικό, χοροδιδάσκαλο,  ερευνητή. Παράλληλα ήρθε από την Αθήνα η  ‘φιλόπονη’ και ‘αεικίνητη’ κ. Μαρία Παπαμάρκου , Αντιπρόεδρος και Έφορος παραρτημάτων του κεντρικού Λυκείου Ελληνίδων , η οποία χαίρει εκτιμήσεως όχι μόνο στο Ρέθυμνο αλλά σε όλα τα παραρτήματα του Λυκείου, λόγω της  προσφοράς, της παιδείας  αλλά και της  και της απλότητός της.

Η εκλεκτή  παρέα εξ Αθηνών είχε την ευκαιρία να  γνωρίσει την ρεθυμνιώτικη φιλοξενία από ανθρώπους του Λυκείου Ρεθύμνης και να ξεναγηθεί στην παλιά  πόλη, στο Μουσείο της αρχαίας Ελεύθερνας και στις γραφικές Μαργαρίτες με τα υπέροχα κεραμικά, δηλώνοντας ενθουσιασμένη. Άψογη ήταν  επίσης η περιποίηση  των εξαίρετων εστιατορίων  ‘Αυλή ‘  με την πινελιά της  φιλόξενης  ιδιοκτήτριας  και  μέλους του Λυκείου Κατερίνας Ξεκάλου,  ‘Φανάρι’ και  ‘Όθωνας’ ,  ενώ   η κ Μαρία Σταματάκη Αντιπρόεδρος του Λυκείου στην υπέροχη  καφετέρια ‘Πύλη’  με τη σειρά της   απέδειξε πόσο γκαλαντόμα  είναι  με τους καλεσμένους της..

Όσο για την εκδήλωση τιμής για τον  κ Λευτέρη  Δρανδάκη, στην κατάμεστη  αίθουσα του Λυκείου ήταν μοναδική. Ο ίδιος παρουσίασε τον τρόπο που συνέλεξε και διέσωσε το πλούσιο και πολύτιμο υλικό της ‘ελλανίας’ μουσικοχορευτικής παράδοσης, το οποίο αφήνει ως παρακαταθήκη στο Λύκειο Ελληνίδων.

Η κ. Αναστασία Δρανδάκη Μαρινάκη, Έφορος χορού του Λυκείου, Πρόεδρος των Συμβολαιογράφων Κρήτης, ομίλησε για την ιστορική οικογένεια των Δρανδάκηδων και την προσφορά τους στον τόπο, ενώ η Αντιπρόεδρος  του κεντρικού Λυκείου των Αθηνών κ. Μαρία Παπαμάρκου ανεφέρθη στον τιμώμενο κ. Δρανδάκη και το έργο του. Τον συντονισμό της εκδήλωσης και την παρουσίαση των ομιλητών είχε αναλάβει η Γενική Γραμματεύς του Λυκείου, ιατρός, κ Χρυσή  Δασκαλάκη Τσουπάκη, ενώ η Πρόεδρος κ. Φερενίκη Βαλαρή αφού ευχαρίστησε άπαντες για την προσέλευση, έδωσε αναμνηστικά δώρα στον κ.  Δρανδάκη, ευχαριστώντας τον για όλα.  Ο Δήμαρχος Ρεθύμνης  κ Γιώργος Μαρινάκης από την πλευρά του απένειμε τιμητική πλακέτα στον Λ. Δρανδάκη ως ελάχιστο φόρο τιμής στην προσφορά του.

Τέλος χροιά ‘κρήσσας παράδοσης κόμισε  στην όμορφη βραδιά ο Μιχάλης Παυλάκης  με τη λύρα του,  ο  Στρατής Μαμαλάκης με το λαούτο του και οι χορευτές του Λυκείου Λάμπης Νικολουδάκης, Γιάννης Ματζοράκης, Μάγδα Μισιρλή, Στέλλα Αλεξανδράκη, Σπύρος Αναστασιάδης.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ