ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εξαίρετη η εκδήλωση του Ιστορικού Λαογραφικού Μουσείου Ρεθύμνης

0

Πολύ ενδιαφέρουσα και πρωτότυπη  η εκδήλωση που διοργάνωσε το  Ιστορικό και Λαογραφικού Μουσείο Ρεθύμνης , σε συνεργασία με τον Σύλλογο Φίλων του Ι.Λ.Μ.Ρ, τη Δευτέρα παραμονή  τ’ Αρκαδιού στο Φοιτητικό Πολιτιστικό Κέντρο Ξενία, του Πανεπιστημίου Κρήτης. Θέμα της εκδήλωσης ήταν «Επαναπροσδιορίζοντας το βίαιο παρελθόν: Διεπιστημονική μελέτη των περιθανάτιων κακώσεων των θυμάτων της σφαγής του Αρκαδίου».

Τους ομιλητές παρουσίασε η κ. Μαριάννα Καλαϊτζιδάκη, καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Κρήτης, ενώ το κοινό  που γέμισε τον χώρο, καλωσόρισε   η ψυχή του μουσείου κ Αναστασία Πλατύρραχου. Παρόντες ήταν ο πατήρ Θεολόγος υπεύθυνος της Μονής Αρκαδίου,και η κ. Ζέτα Κασίμη ανεψιά του Μακαριστού Μητροπολίτη Ρεθύμνης και Αρχιεπισκόπου Κρήτης Τιμοθέου Βενέρη, που έγραψε το πιο πλήρες και έγκριτο βιβλίο για τα  γεγονότα του Αρκαδίου, η οποία μάλιστα ανακοίνωσε ότι θα δωρίσει στο άγιο μοναστήρι αξιόλογα αντικείμενα του θείου της και μια από τις πρώτες εκδόσεις του αθάνατου έργου του, ‘Το Αρκάδι δια των αιώνων’ που άφησε εποχή.

Η δομή της παρουσίασης είχε ως εξής: αρχικά ο ερευνητής κ.  Δημήτρης Σκαρτσιλάκης, παρουσίασε ιστορικά σπαθιά, τυφέκια, και πιστόλες  από την αξιόλογη συλλογή του, προκειμένου  να συνειδητοποιήσει  το κοινό με τι όπλα πολεμούσαν Κρήτες  και Οθωμανοί κατά τη διάρκεια των κρητικών επαναστάσεων. Κατόπιν η κ. Bασιλική Λουκά, βιολόγος, υποψήφια διδάκτωρ δικαστικής ανθρωπολογίας στο Πανεπιστήμιο του Λέστερ της Μ. Βρετανίας παρέθεσε  μια διεπιστημονική προσέγγιση στη μελέτη των κρανίων και των οστών του Οστεοφυλακίου Αρκαδίου  και έκανε συσχέτιση τους  με τα όπλα της εποχής εκείνης.

Ακολούθησαν ερωτήματα από τον κοινό που γέμισε την αίθουσα, ενώ όλοι ομολόγησαν ότι η συγκεκριμένη παρουσίαση ήταν πολύ χρήσιμη. Όντως η εν λόγω επιστημονική προσέγγιση φώτισε μια άλλη πτυχή του Αρκαδίου και τούτο επειδή  μέχρι σήμερα μιλούσαμε κυρίως για το ολοκαύτωμα και την ανατίναξη της Ιεράς Μονής ενώ τώρα  πληροφορηθήκαμε για   τον τρόπο με τον οποίο  οι εγκλωβισμένοι Έλληνες ραγιάδες κατακρεουργήθηκαν, από τα βάρβαρα χέρια του σκληρού Τούρκου κατακτητή και με τι είδους όπλα σκοτώθηκαν.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ