ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Οι μετακινήσεις στο Ρέθυμνο»

0

Εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίου «Οι μετακινήσεις στο Ρέθυμνο. Σημειώσεις συγκοινωνιακής ιστορίας» διοργανώνουν οι «Ημέρες Ρεθύμνου 2022» σε συνεργασία με τον Δήμο Ρεθύμνης. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας Κινητικότητας 2022 την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου  στις 8.00 το βράδυ στην Πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη.

Το βιβλίο, έκτασης 318 σελίδων, διανθισμένο με 720 οπτικά τεκμήρια (φωτογραφίες, χάρτες, πίνακες ζωγραφικής κ.λπ.), θα παρουσιάσει ο ιστορικός ερευνητής και συγγραφέας Μάνος Γοργοράπτης. Ο εκ των συγγραφέων Θωμάς Κρεβετζάκης θα αναφερθεί στην εξέλιξη των μετακινήσεων και στον κύκλο που έχει σημειώσει, με ζητούμενο μετά από αιώνες και πάλι το βάδισμα. Ο Χάρης Στρατιδάκης θα ζωντανέψει με εικόνες εποχής τη διαδρομή Ορτά Καπί-Μεϊντάνι-Piazza-Μεγάλη Ρούγα-Κουμ Καπί που θα έχει διασχίσει με όσους έχουν συμμετάσχει το ίδιο απόγευμα στον περίπατό του.

Το βιβλίο κυκλοφορεί εκτός εμπορίου, έχοντας παραχθεί με έξοδα του προγράμματος CivitasDestination, στο οποίο συμμετέχει από το 2011 το Ρέθυμνο. Προκειμένου όμως όσοι ενδιαφέρονται να το προμηθευτούν, θα προσφερθεί ένας αριθμός τεμαχίων σε τιμή κόστους, με όριο το ένα αντίτυπο ανά άτομο. Τα έσοδα από τις εισπράξεις θα προσφερθούν ευγενώς στο Κέντρο Διημέρευσης-Ημερήσιας Φροντίδας για ΑμεΑ του Συλλόγου «Αγάπη». 

ΞΕΝΑΓΗΣΗ ΣΤΙΣ ΡΟΥΓΕΣ, ΣΤΙΣ ΠΙΑΤΣΕΣ ΚΑΙ ΣΤΑΧΑΝΙΑ ΤΗΣ ΠΑΛΙΑΣ ΠΟΛΗΣ ΤΟΥ ΡΕΘΥΜΝΟΥ

Με την ευκαιρία της κυκλοφορίας και παρουσίασης του βιβλίου τους «Οι μετακινήσεις στο Ρέθυμνο. Σημειώσεις συγκοινωνιακής ιστορίας», οι συγγραφείς του Θωμάς Κρεβετζάκης και Χάρης Στρατιδάκης οργανώνουν στα πλαίσια των «Ημερών Ρεθύμνου 2022» σχετικό ιστορικό περίπατο στην παλιά πόλη. Ο περίπατος περιλαμβάνει στάσεις σε μεγάλες και μικρότερες βενετσιάνικες ρούγες καθώς και στη μεγάλη πλατεία (piazza) της πόλης, στις πιάτσες των μεταφορικών γαϊδουρομούλαρων και σ’ εκείνες των πρώτων αυτοκινήτων και τρίκυκλων μηχανών κι αργότερα λεωφορείων, ταξί και αγοραίων αυτοκινήτων, στα χάνια της πόλης και στα πεταλάδικά της. Κι ακόμη, σε σοκάκια και γρότες (βουβόστενα), μερικά από τα οποία σήμερα δεν υπάρχουν, καθώς και σε ποδηλατάδικα και στέκια σουστών και αραμπάδων, σε δρόμους παρελάσεων και ιππικών αγώνων, σε κρυμμένα γεφύρια και στουςεπίσης κρυμμένους χειμάρρους που γεφυρώνουν, στους κατά καιρούς σταθμούς των ΚΤΕΛ, στα πρώτα βενζινάδικα και συνεργεία, στις κυριότερες πύλες των τειχών της πόληςκαι στην αποβάθρα των επιβατών που ξεκινούσαν με βαπορόβαρκες για τααρόδοαγκυροβολημένα πλοία.

Η ξενάγηση θα πραγματοποιηθεί την Παρασκευή 16 Σεπτεμβρίου και θα διαρκέσει τις 6.00 το απόγευμα μέχρι τις 8.00 το βράδυ, με αφετηρία την Πλατεία Τεσσάρων Μαρτύρων και κατάληξη την πλατεία του Άγνωστου Στρατιώτη, όπου θα λάβει χώρα η εκδήλωση παρουσίασης του βιβλίουστο οποίο στηρίζεται.

 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ