ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Μεγάλη η συμμετοχή στα 100χρονα Μνήμης

0

Εξαιρετική η εκδήλωση μνήμης της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου  για τα 100χρονα από   τη Μικρασιατική Καταστροφή. Στην μεγάλη και καλαίσθητη πλατεία τoυ Κέντρου Πολιτισμικής και Κοινωνικής Διακονίας της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου  «ΘΕΟΜΗΤΩΡ» προσήλθε πλήθος Ρεθυμνιωτών για να παρακολουθήσει τα τεκταινόμενα. Ο οικοδεσπότης της βραδιάς, ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης και Αυλοποτάμου  κκ Πρόδρομος αφού  καλωσόρισε τους προσερχομένους και χάρηκε για την επιτυχή έκβαση της εκδήλωσης  ευχαρίστησε άπαντες και έστειλε μηνύματα ελπίδας και αδελφοσύνης με τον δικό του ξεχωριστό τρόπο. Επεσήμανε δε   ότι η Μικρά Ασία δεν πέθανε αλλά ζει  είτε μέσω των Μικρασιατών που δραστηριοποιούνται και προοδεύουν σε όλα τα επίπεδα είτε  λόγω των Μητροπόλεων του Οικουμενικού Πατριαρχείου, που αναβιώνουν στα άγια χώματά της.

Η εκδήλωση μνήμης είχε τίτλο «Μικρασιατών 100χρονα……..  Από τις αλησμόνητες  πατρίδες στο Ρέθυμνο» και διοργανώθηκε με την υποστήριξη της Περιφέρειας Κρήτης. Αρχικά τα μέλη της Χορωδίας της Σχολής Εκκλησιαστικής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου υπό την Διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ιερού  Μητροπολιτικού μας ναού και Διευθυντού της Σχολής κ  Ευάγγελου Καπαϊδονάκη έψαλλαν κατανυκτικά  θεομητορικούς ύμνους, αποσπώντας το πιο θερμό χειροκρότημα.

Κατόπιν  τα  καλλίφωνα παιδιά του Μουσικού Γυμνασίου Ρεθύμνης  τραγούδησαν με το δικό τους ύφος, δύο χαρακτηριστικά μικρασιάτικα τραγούδια.

Aκολούθησε η εκλεκτή ομιλία του ιστοριοδίφη, συγγραφέως και πρώην Προέδρου  του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών κ. Παρασκευά Συριανόγλου  με θέμα ‘ Η προσφορά των Μικρασιατών στην Ελλάδα’.

Τέλος ήρθε η σειρά της  Χορωδίας Ρεθυμνίων Μικρασιατών,  τα μέλη της οποίας τραγούδησαν άψογά 10 μικρασιάτικα τραγούδια,  ενθουσιάζοντας το κοινό  και αποσπώντας πολλά χειροκροτήματα. Την χορωδία διηύθυνε   ο κ Ανδρέας Γιακουμάκης,  Άρχων ΜαΪστωρ  της Αγίας του Χριστού Μεγάλης Εκκλησίας και Πρωτοψάλτης του Ιερού Καθεδρικού ναού Αγίου Τίτου Ηρακλείου. Σημαντική ήταν και η συμμετοχή μελών της χορευτικής ομάδος του Λυκείου Ελληνίδων Ρεθύμνης που χόρεψαν με χάρη χορούς της Ελληνικής  Ανατολής,  ακολουθώντας την ορχήστρα της Χορωδίας. Όσο για τον Μικρασιάτη Ισίδωρο Μαρίνο διέπρεψε με τον παραδοσιακό Αϊβαλιώτικο Ζεϊμπέκικο, που έμαθε από τους Βουρλιώτες και τους Φωκιανούς προγόνους του.

 Από την πλευρά του ο ιστορικός Νικόλαος Τσουπάκης , εκ μέρους του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών , παρουσίασε στους προσκεκλημένους τα τραγούδια, την ιστορία τους  και τους χορούς, που άκουσαν και είδαν, καλώντας  τους  παράλληλα, να ταξιδέψουν με το πανάρχαιο πλοίο ΔαναΪς,  στην παλιά ονειρεμένη Μικρά Ασία και να γνωρίσουν  σε ποιες περιοχές γεννήθηκαν αυτές οι όμορφες μελωδίες και οι ρυθμοί.

Και όλα αυτά γίνονταν με φόντο τους εξαιρετικούς   γιγαντοπίνακες αφιερωμένοι στην Καταστροφή της Μικρασίας, της εικαστικού Εμμανουέλας Πετρακάκη που ήταν  άριστα συνυφασμένοι με το θέμα της εκδήλωσης.

Η κ, Πετρακάκη μάλιστα δώρισε στην Ιερά Μητρόπολη Ρεθύμνης έναν υπέροχο πίνακα που αναπαριστά τον Άγιο Επίσκοπο Σμύρνης  Χρυσόστομο, ο οποίος  παρέμεινε στη Σμύρνη  με το ποίμνιό του και κατακρεουργηθηκε  από τον τουρκικό όχλο, με διαταγή του Νουρεντίν πασά, ενώ θα μπορούσε κάλλιστα να διαφύγει και να σωθεί το 1922, όπως έκαναν οι πολιτικοί.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ