ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Ενθουσίασαν οι Μικρασιάτες και τα παιδιά του Λυκείου Ελληνίδων

0

Εξαιρετική  η βραδιά που πέρασαν όσοι επισκέφθηκαν πρόσφατα το περίφημο στρατιωτικό μουσείο στο Χρωμοναστήρι, που αποτελεί το καύχημα της Κρήτης. Είχαν ανταποκριθεί στο κάλεσμα του δραστήριου Συλλόγου  Φίλων του Μουσείου, που πραγματοποίησε την εκδήλωση ‘Μικρά Ασία Εκατό Χρόνια Μνήμης’ η οποία ήταν  υπό την αιγίδα της Περιφερειακής Ενότητος Ρεθύμνης.  Στο άριστα αναστηλωμένο συγκρότημα της παλαιάς  Ενετικής οικογένειας Clodio, της οποίας το αστικό σπίτι ήταν το σημερινό λαογραφικό μουσείο Ρεθύμνης, μαζί με την οικία του κ. Χατζηπαράσχου, που φτιάχνει το χειροποίητο  φύλλο για γλυκά του ταψιού, προσήλθε πλήθος Ρεθυμνιωτών, μεταξύ των οποίων στρατιωτικοί και άνθρωποι των γραμμάτων. Παρόντες ήταν επίσης ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης  Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κκ Πρόδρομος,  ο στρατηγός εν αποστρατεία του ελληνικού Στρατού Ξηράς κ Μανούσος  Παραγιουδάκης,  η Δημοτική Σύμβουλος κ Ελευθερία Μιχάλα,  ο πρόεδρος του Συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών κ. Κώστας Καψαλάκης και η πρόεδρος του Λυκείου Ελληνίδων κ. Φέφη Βαλαρή.

Στον αύλιο εσωτερικό χώρο του καλαίσθητου μουσείου που αναδύει θετική αύρα, τα μέλη της χορωδίας Ρεθυμνίων Μικρασιατών, υπό την διεύθυνση του κορυφαίου  Ανδρέα Γιακουμάκη, έδωσαν τον καλύτερό της εαυτό, ερμηνεύοντας  από την μια επετειακά  τραγούδια για τη μεγάλη συμφορά  και από την άλλη, τραγούδια που έλεγαν  οι Μικρασιάτες στα γλέντια τους  στην Πατρίδα. Σε ορισμένα   τραγούδια  μάλιστα , χόρευαν τα μερακλίδικα  παιδιά  του Λυκείου των Ελληνίδων Ρεθύμνης, καρσιλαμάδες, συρτούς και γοργό μακελάρικο (χασαποσέρβικο). Ιδιαίτερο χειροκρότημα έλαβε ο Μικρασιάτης χορωδός Σιδερής Μαρίνος, που χόρεψε με τον παλαιό πατροπαράδοτο τρόπο, τον Αϊβαλώτικο Ζεϊμπέκικο, όπως του τον δίδαξαν οι προπάτορές  του από την ιστορική Ιωνία.

Το κοινό σαγήνευσε ο κ. Παρασκευάς Συριανόγλου, πρώην πρόεδρος του συλλόγου Ρεθυμνίων Μικρασιατών και συγγραφέας, ο οποίος με γλαφυρό ύφος και  τρόπο παραστατικό  συγκίνησε άπαντες διηγώντας σύντομα μεν αλλά εμπεριστατωμένα, τα γεγονότα της μεγάλης  Καταστροφής του έθνους, που έμελλε να πλήξει ανεπανόρθωτα την Ελλάδα μας.

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ