ΡΟΗ ΕΙΔΗΣΕΩΝ
MENOY
ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ

Στην Ιερά Μονή Αρκαδίου η έκθεση «Ανέσπερος Μνήμη» μέχρι τις 3 Σεπτεμβρίου

0

Η έκθεση ζωγραφικής με τίτλο «Ανέσπερος Μνήμη» που φιλοτέχνησε η εικαστικόςπολιτικός μηχανικός Εμμανουέλα Πετρακάκη και παρουσιάζει μέσα από 11 γιγαντοέργα, το βαθύ τραύμα του ξεριζωμού και της προσφυγιάς των Ελλήνων της Μικράς Ασίας, μετά το Ρέθυμνο, μεταφέρθηκε για ένα μήνα στην Ιερά Μονή Αρκαδίου.

Ειδικότερα, η έκθεση που ξεκίνησε το ταξίδι της από το Ρέθυμνο και συγκεκριμένα από την αίθουσα της Περιηγητικής Λέσχης στο Ιστορικό Κέντρο της πόλης, μεταφέρθηκε στην Ιερά Μονή Αρκαδίου, μετά από πρόταση του κ. Μάνου Γοργοράπτη την οποία αποδέχθηκε ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου κ. Πρόδρομος.

Στην Ιερά Μονή Αρκαδίου η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό από τις 3 Αυγούστου έως 3 Σεπτέμβριου και θα φιλοξενείται στην Συνεδριακή Αίθουσα (χώρος παλιού μουσείου). Οι ώρες λειτουργίας της έκθεσης θα είναι οι ώρες που το Μοναστήρι δέχεται επισκέπτες.

Στη συνέχεια, και συγκεκριμένα στις 4 Σεπτεμβρίου, μέρος των έργων θα χρησιμοποιηθούν για να πλαισιώσουν τη μεγάλη εκδήλωση που θα διοργανώσει η Μητρόπολη Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή στο Κέντρο «Θεομήτωρ».

Η Ρεθεμνιώτισσα πολιτικός μηχανικός και εικαστικός Εμμανουέλα Πετρακάκη φιλοτέχνησε με κάρβουνο 11 γιγαντοέργα, επιχειρώντας να δώσει με αυτόν τον τρόπο τη μεγάλη διάσταση του δράματος του βίαιου εκτοπισμού των Ελλήνων.

Σημαντικό μέρος των έργων αφιερώνεται στα παιδιά, τα οποία έζησαν τον ξεριζωμό χωρίς να μπορούν να τον κατανοήσουν, ενώ ένα μεγάλο «γιατί» σφράγισε αναπάντητα τις αθώες ψυχές τους και τα βύθισε στον φόβο και την ανασφάλεια.

Αξίζει κλείνοντας ν΄ αναφερθεί ότι ο Επίσκοπός μας, έκανε πρόταση στην καλλιτέχνιδα να δημιουργήσει ανάλογα έργα για τις εκδηλώσεις της Μητρόπολής Ρεθύμνης και Αυλοποτάμου, που θα πραγματοποιηθούν συν Θεώ το έτος 2024, με αφορμή τη συμπλήρωση 200 ετών από το μαρτύριο των Αγίων Τεσσάρων Ρεθυμνίων Μαρτύρων, πρόταση την οποία η κ. Πετρακάκη αποδέχθηκε με χαρά.

Η έκθεση που θα παραμείνει ανοιχτή μέχρις τις 3 Σεπτεμβρίου, θα είναι ελεύθερη για το κοινό. 

0

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ